Prebacivanje između relativnih, apsolutnih i mešanih referenci

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Referenca ćelije je podrazumevano relativna. Na primer, kad upućujete na ćeliju A2 iz ćelije C2, zapravo upućujete na ćeliju koja se nalazi dve kolone levo (C minus A) i u istom redu (2). Formula koja sadrži relativnu referencu ćelije se menja dok je kopirate iz jedne ćelije u drugu.

Na primer, ako kopirate formulu = A2 + B2 iz ćelije C2 D2, formulu u D2 prilagođava nadesno za jednu kolonu i postaje = B2 + C2. Ako želite da biste zadržali originalne reference za ćeliju u ovom primeru prilikom kopiranja, možete da referencu ćelije apsolutna tako što ćete ispred kolona (A i B) i redova (2) sa znak dolara ($). Zatim, kada kopirate formulu = $A$ 2 + $B$ 2 iz C2 da D2, formula ostaje isti.

U ređim slučajevima ćete možda morati da podesite da referenca ćelije bude „mešano“ tako što ćete uneti oznaku za dolar ispred vrednosti u koloni ili redu da biste „zaključali“ kolonu odnosno red (na primer $A2 ili B$3). Da biste promenili tip reference ćelije:

  1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu.

  2. U polje za formulu Slika dugmeta izaberite referencu koju želite da promenite.

  3. Pritiskajte taster F4 za prebacivanje između tipova referenci.

    Sledeća tabela rezimira kako se ažurira tip reference ako se formula koja sadrži referencu kopira dve ćelije nadole i dve ćelije nadesno.

Za formulu koja se kopira:

Ako je referenca:

Menja se u:

Formula koja se kopira iz A1, dve ćelije nadole i nadesno

$A$1 (apsolutna kolona i apsolutni red)

$A$1 (referenca je apsolutna)

A$1 (relativna kolona i apsolutni red)

C$1 (referenca je mešana)

$A1 (apsolutna kolona i relativni red)

$A3 (referenca je mešana)

A1 (relativna kolona i relativni red)

C3 (referenca je relativna)

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×