Prebacivanje između raznih grupa vrednosti pomoću scenarija

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Scenario je skup vrednosti koje Excel čuva i može automatski da zameni na radnom listu. Možete da kreirate i sačuvate različite grupe vrednosti kao scenariji i zatim prebacujete između ove scenarije koje možete da vidite različite rezultate.

Ako nekoliko osoba ima određene informacije koje želite da koristite u scenarijima, te informacije možete prikupiti u posebne radne sveske, a zatim objediniti scenarije iz različitih radnih svezaka u jedan.

Kada budete imali sve potrebne scenarije, moći ćete da kreirate izveštaj sa rezimeom scenarija koji uključuje informacije iz svih scenarija.

Scenariji se upravlja pomoću čarobnjaka za menadžera scenarija iz grupe " Analiza " na kartici " podaci ".

Postoje tri vrste analiza alatke koje dolaze sa programom Excel: scenarijima, Tabele sa podacima i "Traženje cilja". Scenariji i tabele sa podacima potrebno skupova ulazne vrednosti i project unapred da biste utvrdili moguće rezultate. Traženje cilja se razlikuje od scenarija i tabele sa podacima u toj potrebna je rezultat i projektima unazad da biste utvrdili moguće unosa vrednosti koje daju taj rezultat.

Svaki scenario može da primi do 32 promenljive vrednosti. Ako želite da analizirate više od 32 vrednosti i vrednosti predstavljaju samo jednu ili dve promenljive, možete da koristite tabele sa podacima. Iako je ograničen na samo jednu ili dve promenljive (za Ulazna ćelija reda) i za Ulazna ćelija kolone, tabele podataka možete da uključite onoliko različitih promenljive vrednosti onako kako želite. Scenario može imati najviše 32 različite vrednosti, ali možete da kreirate onoliko scenariji onako kako želite.

Pored ove tri alatke, možete da instalirate programske dodatke koje vam pomažu da izvršite analiza, kao što je programskog dodatka Solver. Programski dodatak "Rešavač" je slično "traženje cilja", ali to može da primi više promenljivih. Takođe možete da kreirate predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i različite komande koje su napravljene u programu Excel. Za naprednije modele, možete da koristite za Analysis ToolPak programskog dodatka.

Pretpostavimo da želite da kreirate budžet, ali niste sigurni koliki je vaš prihod. Korišćenjem scenarijima, možete da definišete različite moguće vrednosti za prihod i zatim prebacujete između scenarija da biste vršili analizu šta-ako.

Na primer, pretpostavimo da vaš scenario za budžet sa najnepovoljnijim ishodom predviđa bruto prihod u iznosu od 50.000 din. i cenu prodate robe u iznosu od 13.200 din. što ostavlja bruto profit od 36.800 din. Da biste skup ovih vrednosti definisali kao scenario, prvo ćete vrednosti uneti u radni list, kao što je prikazano na sledećoj ilustraciji:

Scenario – Podešavanje scenariju sa menja i rezultata ćelije

Promenljive ćelije imaju vrednosti koje unosite u, dok je rezultat ćeliju koja sadrži formulu koja je zasnovana na promenljive ćelije (na ovoj ilustraciji ćelija B4 ima formulu = B2 i B3).

Zatim koristite dijalog Menadžera scenarija da biste sačuvali ove vrednosti kao scenariju. Idi na na karticu podaci > analiza > Menadžer scenarija > Dodaj.

Preuzimanje Scenario Menadžer sa podacima > predviđanja? Analize šta-ako

Čarobnjak za Menadžer scenarija

U dijalogu Scenario ime , ime scenario najgori slučaj i navedite da ćelije B2 i B3 su vrednosti koje se menjaju između scenarija. Ako izaberete promenljive ćelije na radnom listu pre nego što dodate scenariju, Menadžer scenarija će automatski umetnuti ćelije za vas, u suprotnom možete ih ručno otkucate ili koristite dijalog izbor ćelija sa desne strane dijaloga promenljive ćelije.

Podešavanje najgori slučaj Scenario

Napomena : Iako u ovom primeru sadrži dve promenljive ćelije (B2 i B3), scenariju može da sadrži do 32 ćelije.

Zaštita – možete da zaštitite vaše scenarijima, tako da u zaštiti odeljak proverite opcije koje želite, ili opozovite izbor ih ako ne želite da sve zaštitu.

  • Izaberite stavku Spreči promene da biste sprečili uređivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

  • Izaberite stavku skriveno da biste sprečili prikazivanje scenario kada je radni list zaštićen.

Napomena : Ove opcije primenjuju se samo na zaštićeni radni listovi. Više informacija o zaštićeni radni listovi u članku Zaštita radnog lista

Pretpostavimo da je vaš budžet najpovoljnijeg bruto prihod od 150 000 dolara i troškove od robe prodaju od 26 000 Din, ostavite $124,000 u bruto profita. Da biste definisali ovog skupa vrednosti kao scenariju, kreirate drugi scenario, dajte mu ime najbolje slova, i obezbedite različite vrednosti za ćeliju B2 (150 000) i ćeliju B3 (26 000). Jer bruto profita (ćelija B4) je formula - razliku između prihoda (B2) i troškove (B3) – možete da promenite ćeliju B4 za Scenario najpovoljnijeg.

Prebacujte se između scenariji

Kada sačuvate scenariju, on postaje dostupan u listi scenarije koje možete da koristite u vaš analize šta-ako. S obzirom na vrednosti u prethodnoj slici, ako odaberete da biste prikazali Scenario najpovoljnijeg, vrednosti u radnom listu da promenite tako da podseća na sledećoj ilustraciji:

Scenario najpovoljnijeg ishoda

Biće trenutaka kada imate sve informacije u jedan radni list ili radnu svesku potrebne za kreiranje scenarija koji želite da razmislite o tome. Međutim, možda ćete želeti da sakupite scenarija informacije iz drugih izvora. Na primer, pretpostavimo da pokušate da kreirate preduzeće budžet. Može prikupiti scenariji iz različitih Odseka, kao što su prodaja platni spisak, proizvodnje, marketinga i pravne, zato što svaki od ovih izvora ima različite informacije se koriste u kreiranju budžeta.

Te scenarije možete da prikupite u jedan radni list pomoću komande Objedini. Svaki izvor može da obezbedi onoliko promenljivih ćelija koliko želite. Na primer, možda ćete želeti da svako odeljenje obezbedi projekcije troškova, a projekcije prihoda će vam biti potrebne samo iz nekoliko odeljenja.

Kada odaberete da objedinite, Menadžer scenarija će učitate Čarobnjak za objedinjavanje scenarija, što će navesti sve radne listove u aktivnoj radnoj svesci, kao i spisak radnih svezaka ste otvorili u vreme. Čarobnjak će vas obavestiti koliko scenariji imate na svakom radnom listu izvora koje izaberete.

Objedinjavanje scenarija dijaloga

Kada različite scenarije prikupite iz raznih izvora, u svim radnim sveskama bi trebalo da koristite istu strukturu ćelija. Na primer, prihod može uvek da se nalazi u ćeliji B2, a troškovi uvek mogu biti u ćeliji B3. Ako budete koristili različite strukture za scenarija iz raznih izvora, to bi moglo da oteža objedinjavanje rezultata.

Savet : Razmislite o tome da prvo sami kreirate scenario, a da zatim kolegama pošaljete kopiju radne sveske koja sadrži taj scenario. To olakšava primenu iste strukture u svim scenarijima.

Da biste uporedili nekoliko scenarija, možete da kreirate izveštaj koji ih rezimira na istoj stranici. Izveštaj možete liste scenariji Uporedni ili ih prikazati u izveštaj izvedene tabele.

Rezime dijaloga scenarija

Izveštaja sa rezimeom scenarija na osnovu prethodna dva primera za scenarije da izgleda nalik na sledeći način:

Scenario rezimea pomoću referenci ćelija

Primetićete da Excel automatski dodaje nivoe grupisanja za vas, što će razvijanje i skupljanje prikaza izaberite drugi birača.

Poruka se pojavljuje na kraju rezimeom koja objašnjava da Trenutne vrednosti kolone predstavlja vrednosti promenljivih ćelija u trenutku kreiranja izveštaja sa rezimeom scenarija i da ćelije koje su promenjene za svaki scenario su istaknute u sivom.

Napomene : 

  • Izveštaj sa rezimeom podrazumevano koristi reference ćelija da biste identifikovali promenljive ćelije i ćelije za rezultat. Ako kreirate imenovane opsege ćelija, pre nego što pokrenete izveštaj sa rezimeom, izveštaj će sadržati imena umesto referenci ćelija.

  • Izveštaji o scenarijima ne vrše automatsko preračunavanje. Ako promenite vrednost scenarija, te promene se neće pojaviti u postojećem izveštaju sa rezimeom, ali će se pojaviti ako kreirate novi izveštaj sa rezimeom.

  • Ćelije rezultata nisu potrebne za generisanje izveštaja sa rezimeom scenarija, ali su potrebne za izveštaj izvedene tabele scenarija.

Rezime sa imenovani opsezi scenarija
Scenario sa imenovani opsezi


Scenario izveštaja izvedene tabele
Scenario izveštaja izvedene tabele

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Takođe pogledajte

Tabele podataka

Traženje cilja

Uvod u analizu šta-ako

Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka Solver

Korišćenje programskog dodatka Analysis ToolPak za vršenje složene analize podataka

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel za Windows

Tasterske prečice u programu Excel za Mac

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×