Prebacivanje između različitih skupova vrednosti pomoću scenariji

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Scenario je skup vrednosti koje Excel čuva i može automatski da zameni na radnom listu. Možete da kreirate i sačuvate različite grupe vrednosti kao scenariji i zatim prebacujete između ove scenarije koje možete da vidite različite rezultate.

Ako nekoliko osoba određene informacije koje želite da koristite u scenarijima, možete da je prikupljanje informacija iz zasebne radne sveske i zatim objedinite scenarije iz različitih radnih svezaka u jednu.

Nakon što ste sve scenarije koji vam je potrebna, možete da kreirate izveštaja sa rezimeom scenarija koji obuhvata informacije iz svih scenarijima.

Scenariji se upravlja pomoću čarobnjaka za menadžera scenarija iz grupe " Analiza " na kartici " Podaci ".

Postoje tri vrste analiza alatke koje dolaze sa programom Excel: scenarijima, Tabele sa podacima i "Traženje cilja". Scenariji i tabele sa podacima potrebno skupova ulazne vrednosti i project unapred da biste utvrdili moguće rezultate. Traženje cilja se razlikuje od scenarija i tabele sa podacima u toj potrebna je rezultat i projektima unazad da biste utvrdili moguće unosa vrednosti koje daju taj rezultat.

Svaki scenario može da primi do 32 promenljive vrednosti. Ako želite da analizirate više od 32 vrednosti i vrednosti predstavljaju samo jednu ili dve promenljive, možete da koristite tabele sa podacima. Iako je ograničen na samo jednu ili dve promenljive (za ulazna ćelija reda) i za ulazna ćelija kolone, tabele podataka možete da uključite onoliko različitih promenljive vrednosti onako kako želite. Scenario može imati najviše 32 različite vrednosti, ali možete da kreirate onoliko scenariji onako kako želite.

Pored ove tri alatke, možete da instalirate programske dodatke koje vam pomažu da izvršite analiza, kao što je programskog dodatka Solver. Programski dodatak „Rešavač“ sličan je traženju cilja, ali može da sadrži više promenljivih. Možete da napravite i predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i raznih komandi koje su ugrađene u Excel. Za naprednije modele možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Pretpostavimo da želite da kreirate budžet, ali niste sigurni koliki je vaš prihod. Korišćenjem scenarijima, možete da definišete različite moguće vrednosti za prihod i zatim prebacujete između scenarija da biste vršili analizu šta-ako.

Na primer, pretpostavimo da je najgori slova budžeta scenarija bruto prihod od 50.000 i troškove od robe prodate 13.200, ostavite $36,800 u bruto profita. Da biste definisali ovog skupa vrednosti kao scenario, možete prvo unesite vrednosti na radnom listu, kao što je prikazano na sledećoj slici:

Scenario – podešavanje scenariju sa menja i rezultata ćelije

Promenljive ćelije imaju vrednosti koje unosite u, dok je rezultat ćeliju koja sadrži formulu koja je zasnovana na promenljive ćelije (na ovoj ilustraciji ćelija B4 ima formulu = B2 i B3).

Zatim koristite dijalog Menadžera scenarija da biste sačuvali ove vrednosti kao scenariju. Idi na kartice > analiza > menadžera scenarija > programski podaci.

Preuzimanje Scenario menadžer iz > predviđanje podataka? Analize šta-ako

Čarobnjak za menadžer scenarija

U dijalogu Scenario ime , ime scenario najgori slučaj i navedite da ćelije B2 i B3 su vrednosti koje se menjaju između scenarija. Ako izaberete promenljive ćelije na radnom listu pre nego što dodate scenariju, menadžer scenarija će automatski umetnuti ćelije za vas, u suprotnom možete ih ručno otkucate ili koristite dijalog izbor ćelija sa desne strane dijaloga promenljive ćelije.

Podešavanje najgori slučaj Scenario

Napomena: Iako u ovom primeru sadrži dve promenljive ćelije (B2 i B3), scenariju može da sadrži do 32 ćelije.

Zaštita – možete da zaštitite vaše scenarijima, tako da u zaštiti odeljak proverite opcije koje želite, ili opozovite izbor ih ako ne želite da sve zaštitu.

  • Izaberite stavku Spreči promene da biste sprečili Uređivanje scenarija kada je radni list zaštićen.

  • Izaberite stavku skriveno da biste sprečili prikazivanje scenario kada je radni list zaštićen.

Napomena: Ove opcije primenjuju se samo na zaštićeni radni listovi. Više informacija o zaštićeni radni listovi u članku Zaštita radnog lista

Pretpostavimo da je vaš budžet najpovoljnijeg bruto prihod od 150 000 dolara i troškove od robe prodaju od 26 000 din, ostavite $124,000 u bruto profita. Da biste definisali ovog skupa vrednosti kao scenariju, kreirate drugi scenario, dajte mu ime najbolje slova, i obezbedite različite vrednosti za ćeliju B2 (150 000) i ćeliju B3 (26 000). Jer bruto profita (ćelija B4) je formula - razliku između prihoda (B2) i troškove (B3) – možete da promenite ćeliju B4 za scenario najpovoljnijeg.

Prebacujte se između scenariji

Kada sačuvate scenariju, on postaje dostupan u listi scenarije koje možete da koristite u vaš analize šta-ako. S obzirom na vrednosti u prethodnoj slici, ako odaberete da biste prikazali scenario najpovoljnijeg, vrednosti u radnom listu da promenite tako da podseća na sledećoj ilustraciji:

Scenario najpovoljnijeg ishoda

Biće trenutaka kada imate sve informacije u jedan radni list ili radnu svesku potrebne za kreiranje scenarija koji želite da razmislite o tome. Međutim, možda ćete želeti da sakupite scenarija informacije iz drugih izvora. Na primer, pretpostavimo da pokušate da kreirate preduzeće budžet. Može prikupiti scenariji iz različitih odseka, kao što su prodaja platni spisak, proizvodnje, marketinga i pravne, zato što svaki od ovih izvora ima različite informacije se koriste u kreiranju budžeta.

Možete da prikupite ova slučaja u jedan radni list pomoću komande " Objedinjavanje ". Svaki izvor možete da navedete koliko ili manje promene vrednosti u ćelijama onako kako želite. Na primer, možda ćete želeti svaki sektora da obezbedite rashod projekcije, ali samo treba prihod projekcije iz nekoliko.

Kada odaberete da objedinite, menadžer scenarija će ubacite čarobnjak za objedinjavanje scenarija, što će navesti sve radne listove u aktivnoj radnoj svesci, kao i spisak radnih svezaka ste otvorili u vreme. Čarobnjak će vas obavestiti koliko scenariji imate na svakom radnom listu izvora koje izaberete.

Objedinjavanje scenarija dijaloga

Kada prikupljate različitim scenarijima iz raznih izvora, treba da koristim istu strukturu ćelije u svakoj od radne sveske. Na primer, prihod možda uvek idite u ćeliji B2 i troškovi možda uvek idite u ćeliji B3. Ako koristite različite strukture za slučajeve iz raznih izvora, to može biti teško da biste objedinili rezultate.

Savet: Razmislite o tome da prvo kreirate scenario za sebe, a zatim slanjem vaše kolege kopiju radne sveske koja sadrži taj scenario. Ovo vam olakšava da biste bili sigurni da svi scenariji su strukturirane na isti način.

Da biste uporedili nekoliko scenarija, možete da kreirate izveštaj koji ih rezimira na istoj stranici. Izveštaj možete liste scenariji Uporedni ili ih prikazati u izveštaj izvedene tabele.

Rezime dijaloga scenarija

Izveštaja sa rezimeom scenarija na osnovu prethodna dva primera za scenarije da izgleda nalik na sledeći način:

Scenario rezimea pomoću referenci ćelija

Primetićete da Excel automatski dodaje nivoe grupisanja za vas, što će razvijanje i skupljanje prikaza izaberite drugi birača.

Poruka se pojavljuje na kraju rezimeom koja objašnjava da Trenutne vrednosti kolone predstavlja vrednosti promenljivih ćelija u trenutku kreiranja izveštaja sa rezimeom scenarija i da ćelije koje su promenjene za svaki scenario su istaknute u sivom.

Napomene: 

  • Izveštaj sa rezimeom podrazumevano koristi reference ćelija da biste identifikovali promenljive ćelije i ćelije za rezultat. Ako kreirate imenovane opsege ćelija pre nego što pokrenete izveštaj sa rezimeom, izveštaj će sadržati imena umesto referenci ćelija.

  • Izveštaji scenarija neće automatski ponovo izračunavaju. Ako promenite vrednosti sistema scenariju, te promene se neće pojaviti u postojećem izveštaju rezimea, ali će se pojaviti ako kreirate novi izveštaj sa rezimeom.

  • Ne morate rezultat ćelija za generisanje izveštaja sa rezimeom scenarija, ali ih treba za slučaj u izveštaju izvedene tabele.

Rezime sa imenovani opsezi scenarija

Scenario izveštaja izvedene tabele

Vrh stranice

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Tabele podataka

Traženje cilja

Uvod u analizu šta-ako

Definisanje i rešavanje problema pomoću programskog dodatka „Rešavač“

Korišćenje programskog dodatka Analysis ToolPak za vršenje složene analize podataka

Pregled formula u programu Excel

Način izbegavanja oštećenih formula

Pronalaženje i ispravljanje grešaka u formulama

Tasterske prečice u programu Excel za Windows

Tasterske prečice u programu Excel za Mac

Excel funkcije (abecednim redom)

Excel funkcije (po kategoriji)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×