Pravljenje prezentacije u usluzi PowerPoint Online pomoću čitača ekrana

Pravljenje prezentacije u usluzi PowerPoint Online pomoću čitača ekrana

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranice podrške za Office.

Koristite PowerPoint Online uz tastaturu i čitač ekrana kao što je JAWS ili Narator, ugrađeni čitač ekrana operativnog sistema Windows, da biste pronašli i zamenili tekst i brojeve.

Napomene : 

 • Nove funkcije usluge Office 365 izdaju se postepeno pretplatnicima na Office 365, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, posetite stranicu Kada dobijam najnovije funkcije u sistemu Office 2016 za Office 365?.

 • Tasterske prečice potražite u članku Tasterske prečice u usluzi PowerPoint Online.

 • U ovoj temi se pretpostavlja da koristite ugrađeni Windows čitač ekrana, „Narator“. Da biste saznali više o naratoru, pogledajte članak Prvi koraci uz narator.

 • Ova tema se bavi i JAWS funkcionalnošću. Da biste saznali više o usluzi JAWS za Windows, pogledajte članak Vodič za brzi početak za JAWS za Windows.

 • Ova tema pretpostavlja da koristite ovu aplikaciju uz računar. Neka navigacija i neki pokreti mogu se razlikovati na Windows telefonu ili tabletu.

 • Kada koristite PowerPoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se PowerPoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za PowerPoint Online.

U ovoj temi

Pravljenje prezentacije

Da biste koristili PowerPoint Online morate da se prijavite na svoj Microsoft nalog. Ako još nemate Microsoft nalog, možete da se upišete za Microsoft nalog.

 1. Da biste pokrenuli PowerPoint Online, prijavite se na sajt usluge Office 365 organizacije ili idite na uslugu Office Online. Pritisnite taster Tab da biste otišli na uslugu PowerPoint Online, a zatim pritisnite taster Enter. Fokus se nalazi na kartici Novo.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Nova prazna prezentacija“, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se nova prezentacija sa jednim slajdom. Čujete ime datoteke prezentacije i „Tabla sa slajdovima“. (U Naratoru čujete „Uređivanje“.)

 3. Da biste otišli na čuvar mesta za naslov na prvom slajdu, pritisnite taster Tab, a zatim taster Enter. Čujete „Oblast za uređivanje“.

 4. Počnite da kucate sadržaj za čuvar mesta za naslov. Ako želite da promenite položaj čuvara mesta na slajdu, koristite tastere sa strelicama nagore i nadole.

 5. Pritisnite taster F2 da biste sačuvali sadržaj u čuvaru mesta za naslov.

 6. Pritisnite taster Tab da biste prešli na sledeći čuvar mesta.

Dodavanje slajda

Sada kada ste napravili prezentaciju, dodajte koliko god slajdova želite kako biste ispričali priču.

 1. Da biste se premestili na traku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete „Kartica ’Početak’“, a zatim pritisnite taster Enter. Ako se fokus nalazi na drugoj kartici, pritiskajte taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Kartica ’Početak’“, a zatim pritisnite taster Enter.

 2. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Dugme ’Novi slajd’“, a zatim pritisnite Enter. Otvara se dijalog Novi slajd i čujete ime izabranog rasporeda na slajdu.

 3. Pritiskajte taster Tab da biste pregledali rasporede na slajdu. Da biste umetnuli željeni raspored, pritisnite taster Enter ili kombinaciju tastera Alt+Enter.

 4. Da biste premestili fokus na novi slajd kako biste mogli da ga uredite, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete „Tabla sa slajdovima“.

  Napomena : Da biste se vratili (zdesna nalevo), pritisnite kombinaciju tastera Shift+Tab.

 5. Da biste prešli na prvi čuvar mesta na slajdu, pritisnite taster Tab. Identifikuje se tip čuvara mesta. Ako je u pitanju čuvar mesta za tekst, pritisnite taster Enter da biste kucali, a zatim taster F2 kada završite.

 6. Pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 da biste se premestili na tablu sa slajdovima novog slajda i ponavljajte korake pritiskanja tastera Tab da biste otišli na čuvare mesta, pritiskanja tastera Enter da biste kucali i tastera F2 kada završite za svaki čuvar mesta.

 7. Prezentacija dobija generičko ime, na primer „Prezentacija1“. Da biste to promenili, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete ime PowerPoint Online i pritiskajte taster Tab dok ne dođete na dugme Preimenuj datoteku.

 8. Pritisnite taster Enter, otkucajte željeno ime datoteke i ponovo pritisnite taster Enter da biste sačuvali datoteku.

Saveti za dodavanje slajdova

Imajte na umu ove savete dok dodajete slajdove i sadržaj u prezentaciju.

 • Kada pritisnete kombinaciju tastera Ctrl+F6, fokus se prebacuje sa jedne oblasti u okviru usluge PowerPoint Online unutar prozora pregledača na sledeću oblast. Fokus se uvek premešta ovim redosledom: Tabla sa slajdovima (oblast za uređivanje slajda), okno „Komentari“ (ako je otvoreno), tabla sa beleškama, statusna traka, gornja traka, traka, okno sa sličicama (deo oblasti za uređivanje slajda).

 • Da biste brzo dodali novi prazan slajd zasnovan na postojećem rasporedu na slajdu, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok fokus ne bude na oknu sa sličicama. Premestite se na željeni slajd, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+M.

 • Da biste dodali slike odgovarajuće veličine na pravo mesto, koristite slajd zasnovan na rasporedu na slajdu koji je dizajniran za rad sa slikama, kao što je Slika sa natpisom. Više detalja potražite u članku Umetanje slike pomoću čitača ekrana u usluzi PowerPoint Online.

Preimenovanje prezentacije

PowerPoint Online automatski čuva prezentaciju u usluzi OneDrive dok radite i koristi generičko ime kao što je „Prezentacija1.pptx“. Evo kako da promenite to generičko ime u željeno ime.

 1. Da biste se premestili na traku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete ime kartice.

 2. Pritiskajte kombinaciju tastera Shift+Tab dok ne čujete „Dugme ’Datoteka’“, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Premestite se na dugme Sačuvaj kao, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se kartica Čuvanje kao.

 4. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete „Preimenovanje. Preimenuj ovu datoteku“. Pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog Preimenovanje.

 5. U polju Unesite ime za ovu datoteku otkucajte željeno ime.

 6. Pritiskajte taster Tab da biste došli do dugmeta U redu, a zatim pritisnite razmaknicu.

Napomena : PowerPoint Online nema dugme „Sačuvaj kao“. On automatski čuva prezentaciju u usluzi OneDrive dok radite. Međutim, ako želite da sačuvate prezentaciju na uređaju, pročitajte članak Čuvanje prezentacije pomoću čitača ekrana u usluzi PowerPoint Online.

Izlaganje prezentacije

Evo kako da se krećete kroz prezentaciju slajd po slajd kada dođe vreme da je izlažete.

 1. Da biste se premestili na traku, pritiskajte kombinaciju tastera Ctrl+F6 dok ne čujete ime kartice.

 2. Pritisnite taster Tab da biste otišli na krticu Prikaz, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritisnite taster Tab da biste otišli na dugme Projekcija slajdova, a zatim pritisnite taster Enter. Ako se zatraži da dozvolite iskačuće prozore, izaberite opciju Da.

 4. Da biste prešli na sledeći slajd, pritisnite taster N. Da biste se vratili na prethodni slajd, pritisnite taster P. (Da bi tasteri N i P funkcionisali u čitaču ekrana JAWS, proverite da li je isključen virtuelni kursor tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Insert+Z.)

 5. Pritisnite taster Esc da biste završili projekciju slajdova.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Tasterske prečice u programu PowerPoint Online

Osnovni zadaci za kreiranje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×