Pravljenje povezanih beležaka u programu OneNote 2010

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži:

Osnovni podaci o povezanim beleškama

Pokretanje sesije povezanih beležaka

Završavanje sesije povezanih beležaka

Prikazivanje ili uklanjanje veza beležaka

Onemogućavanje povezanih beležaka

Ponovno omogućavanje povezanih beležaka

Osnovni podaci o povezanim beleškama

Pravljenje povezanih beležaka u programu Microsoft OneNote 2010 olakšava istraživanje na računaru tako što vam omogućava da pravite beleške u usidrenom prozoru programa OneNote na radnoj površini dok naporedo radite u drugim programima ili u Veb pregledaču.

OneNote automatski povezuje beleške napravljene u ovom režimu sa svim što gledate u programu Internet Explorer, u Word dokumentima, u PowerPoint prezentacijama ili na drugoj OneNote stranici u bilo kojoj od vaših beležnica.

Tokom sesije povezanih beležaka, OneNote uz svaki pasus beležaka skladišti vezu ka dokumentima ili Veb stranicama koje ste koristili, tako da možete da kliknete na tu vezu i lako se kasnije ponovo vratite na ovaj sadržaj. OneNote takođe skladišti sličicu stranice i izvod teksta iz svih Word 2010 ili PowerPoint 2010 datoteka koje ste pregledali, tako da možete lako ponovo da pronađete i prepoznate pravu stranicu ili slajd.

Da biste koristili ovu funkciju, vaša beležnica bi trebalo da bude sačuvana u OneNote 2010 formatu beležnice. Da biste proverili u kojem je formatu neka beležnica sačuvana, uradite nešto od sledećeg:

 • Otvorite beležnicu koju želite da koristite za povezane beleške, a zatim pogledajte na naslovnu traku prozora aplikacije OneNote 2010. Ako reči [Režim kompatibilnosti] stoje pored imena beležnice, to znači da je trenutna beležnica sačuvana u starijem OneNote 2007 formatu i da funkcija „Povezane beleške“ neće biti dostupna.

 • Kliknite desnim tasterom miša na ikonu beležnice na traci za navigaciju, a zatim izaberite stavku Svojstva. U dijalogu Svojstva beležnice obratite pažnju na stavku Podrazumevani format da biste videli u kojem formatu je sačuvana beležnica. Ako je trenutni format OneNote 2010 format beležnice, onda u ovoj beležnici možete koristiti funkciju „Povezane beleške“.

Vrh stranice

Pokretanje sesije povezanih beležaka

Možete početi sa pravljenjem beležaka za Veb stranicu, Word dokument, PowerPoint prezentaciju ili OneNote stranicu koju posmatrate tako što ćete uraditi sledeće:

 1. 1. Na traci u programu Word, PowerPoint ili OneNote kliknite na karticu Pregled.

 2. U grupi Beleške kliknite na dugme Povezane beleške.

 3. U dijalogu Izbor lokacije u programu OneNote idite na beležnicu, odeljak i stranicu na kojoj želite da pravite beleške o dokumentu ili stranici koju posmatrate, a zatim kliknite na dugme U redu.

 4. Pravite beleške na uobičajen način. Ostale OneNote stranice možete prikazati u glavnom prozoru programa, prikazati Internet Explorer ili otvorite druge Word ili PowerPoint dokumente. OneNote vas automatski povezuje sa onim što ste posmatrali tako da kasnije lako možete ponovo da pogledate izvorni materijal.

Napomena : Drugi način za pravljenje povezanih beležaka je da u programu OneNote 2010 na kartici Prikaz kliknete na dugme Usidri na radnoj površini. Aktuelna OneNote stranica biće usidrena sa strane Windows radne površine i ostaće vidljiva dok koristite druge programe. Bilo koja beleška koju napravite u usidrenom OneNote prozoru biće povezana sa svojim kontekstom.

Vrh stranice

Završavanje sesije povezanih beležaka

Sesiju povezanih beležaka možete završiti ako uradite nešto od sledećeg:

 • Na priručnoj traci kliknite na dugme Usidri na radnoj površini da biste odvojili prozor i isključili režim povezanih beležaka (ili jednostavno pritisnite tastere CTRL+ALT+D).

 • Na kartici Prikaz kliknite na dugme Normalan prikaz.

Vrh stranice

Prikazivanje ili uklanjanje veza beležaka

Dok se nalazite u režimu povezanih beležaka, dugme sa alkom se prikazuje blizu gornjeg levog ugla usidrene stranice beležaka. Dok ste u sesiji povezanih beležaka, možete zadržati pokazivač miša na pojedinačnim beleškama na stranici da biste videli koje beleške su sa čim povezane.

Zadržavanjem pokazivača na ikonama aplikacije koje se mogu pojaviti na stranici prikazaće sličice svih Word dokumenata, PowerPoint prezentacija, OneNote stranica sa beleškama ili Internet Explorer Veb stranica sa kojima su beleške povezane. Da biste otvorili povezane datoteke, možete kliknuti na neku od ovih sličica.

Da biste videli listu svih dokumenata koji su povezani sa trenutne stranice ili da biste uklonili veze koje ne želite ili vam nisu potrebne, kliknite na ikonu sa alkom u gornjem uglu stranice.

Vrh stranice

Onemogućavanje povezanih beležaka

Režim povezanih beležaka je automatski omogućen svaki put kada pravite beleške u usidrenom OneNote prozoru. Ako vam više odgovara da ovu funkciju isključite, sledite ove korake:

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije.

 2. Sa leve strane dijaloga Opcije programa OneNote izaberite kategoriju Više opcija.

 3. Sa desne strane, u okviru Povezane beleške opozovite izbor u polju za potvrdu Dozvoli kreiranje novih povezanih beležaka.

Savet : Ako želite da obrišete povezane beleške koje su već povezane sa Veb stranicama i dokumentima, u dijalogu Opcije programa OneNote kliknite na dugme Ukloni veze iz povezanih beležaka.

Vrh stranice

Ponovno omogućavanje povezanih beležaka

Ako ste prethodno isključili režim povezanih beležaka u usidrenom prozoru, možete ga ponovo omogućiti ako sledite ove korake:

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Opcije.

 2. Sa leve strane dijaloga Opcije programa OneNote izaberite kategoriju Više opcija.

 3. Sa desne strane, u okviru Povezane beleške potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli kreiranje novih povezanih beležaka.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×