Pravljenje modela podataka u programu Excel

Pravljenje modela podataka u programu Excel

Model podataka je novi pristup za integraciju podataka iz više tabela koji efikasno gradi relacioni izvor podataka unutar Excel radne sveske. U okviru programa Excel modeli podataka koriste se transparentno i pružaju tabelarne podatke koji se koriste u izvedenim tabelama, izvedenim grafikonima i Power View izveštajima. Pre ulaženja u detalje, možda bi trebalo da se vratite i pogledate video ili upotrebite vodič za učenje o funkciji „Preuzimanje i transformacija“ i programskom dodatku Power Pivot.

Napomena: Ovaj članak opisuje modele podataka u programu Excel 2013. Međutim, isto modeliranje podataka i Power Pivot funkcije predstavljeni u programu Excel 2013 važe i za Excel 2016. Postoji vrlo malo razlika između tih verzija programa Excel.

Najčešće nećete ni znati da postoji model. U programu Excel model podataka vizuelizuje se kao kolekcija tabela u listi polja. Da biste direktno radili sa modelom, potrebno je da koristite programski dodatak Microsoft Office Power Pivot u programu Microsoft Excel 2013.

Kada uvozite relacione podatke, kreiranje modela se izvršava automatski kada izaberete više tabela:

 1. U programu Excel koristite stavke Podaci > Preuzimanje spoljnih podataka da biste uvezli podatke iz programa Access ili neke druge relacione baze podataka koja sadrži više povezanih tabela.

 2. Excel od vas traži da izaberete tabelu. Potvrdite izbor u polju Omogući izbor više tabela.

  Dijalog „Izbor tabele“

 3. Izaberite dve ili više tabela, kliknite na dugme Dalje, a zatim na dugme Završi.

 4. U okviru Uvoz podataka odaberite željenu opciju za vizuelizaciju podataka, kao što je izvedena tabela u novom listu i napravite izveštaj.

Sada imate model podataka koji sadrži sve uvezene tabele. Pošto ste izabrali opciju izveštaja izvedene tabele, ovaj model je predstavljen na listi sa poljima koju ćete koristiti za izradu izveštaja izvedene tabele.

Lista polja izvedene tabele

Šta možete da uradite sa ovim modelom? Koristite ga za kreiranje izvedenih tabela, izvedenih grafikona i izveštaja prikaza Power View u istoj radnoj svesci. Možete da ga menjate tako što ćete dodavati ili uklanjati tabele, a ako koristite programski dodatak Power Pivot, možete da proširite model tako što ćete dodati izračunate kolone, izračunata polja, hijerarhije i KPI-ove.

Prilikom kreiranja modela podataka, opcija vizuelizacije je važna. Treba da odaberete Izveštaj izvedene tabele, Izvedeni grafikon ili Izveštaj prikaza Power View za vizuelizaciju podataka. Ove opcije vam dozvoljavaju da radite sa svim tabelama zajedno. Da ste umesto toga odabrali Tabela, svaka uvezena tabela bi bila postavljena u odvojeni list. U ovom slučaju, tabele se mogu koristiti pojedinačno, ali istovremeno korišćenje svih tabela zahteva izvedenu tabelu, izvedeni grafikon ili izveštaj prikaza Power View.

Napomene: 

 • Modeli se prave implicitno kada uvezete dave ili više tabela istovremeno u program Excel.

 • Modeli se kreiraju eksplicitno kada koristite programski dodatak Power Pivot za uvoz podataka. U programskom dodatku model je predstavljen u rasporedu na karticama, gde svaka kartica sadrži tabelarne podatke. Pogledajte članak Preuzimanje podataka pomoću programskog dodatka Power Pivotda biste saznali osnove o uvozu podataka pomoću SQL Server baze podataka.

 • Model može sadržati jednu tabelu. Da biste kreirali model na osnovu samo jedne tabele, izaberite tabelu i kliknite na dugme Dodaj u model podataka u programskom dodatku Power Pivot. Ovo možete uraditi ako želite da koristite Power Pivot funkcije kao što su filtrirani skupovi podataka, izračunate kolone, izračunata polja, KPI-ovi i hijerarhije.

 • Relacije tabela se mogu kreirati automatski ako uvezete povezane tabele koje imaju primarne i strane ključne relacije. Excel obično može da koristi uvezene informacije o relacijama kao osnovu za relacije tabela u modelu podataka.

 • Savete o tome kako možete smanjiti veličinu modela podataka potražite u članku Kreiranje memorijski efikasnog modela podataka pomoću programa Excel 2013 i programskog dodatka Power Pivot.

 • Dodatne informacije potražite u članku Uputstvo: Analiza podataka izvedene tabele pomoću modela podataka u programu Excel 2013.

Savet:  Vaša radna sveska sadrži podatke, ali da li znate da li sadrži model podataka? Status modela možete brzo odrediti tako što ćete otvoriti Power Pivot prozor. Ako se na karticama pojavljuju podaci, model postoji. Više informacija o tome potražite u članku Saznajte koji izvori podataka se koriste u modelu podataka u radnoj svesci.

Korišćenje modela podataka u drugoj izvedenoj tabeli, izvedenom grafikonu ili izveštaju prikaza Power View

Excel radna sveska može da sadrži samo jedan model podataka, ali taj model se može koristiti više puta u celoj radnoj svesci.

 1. U programu Excel izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela.

 2. U okviru „Kreiranje izvedene tabele“ izaberite stavku Koristi spoljni izvor podataka, a zatim kliknite na dugme Odaberi vezu.

 3. U okviru „Postojeća veza“ izaberite stavku Tabele.

 4. U okviru „Ovaj model podataka radne sveske“ podrazumevano je izabrana opcija Tabele u modelu podataka radne sveske. Kliknite na dugme Otvori, a zatim kliknite na dugme U redu. Pojavljuje se lista sa poljima izvedene tabele, koja prikazuje sve tabele u modelu.

Dodavanje postojećih, nepovezanih podataka u model podataka

Pretpostavimo da ste uvezli ili kopirali veliku količinu podataka koje želite da koristite u modelu, a niste potvrdili izbor u polju Dodaj ove podatke u model podataka tokom uvoza. Oblikovanje novih podataka u model je lakše nego što izgleda.

 1. Počnite sa podacima koje želite da dodate u model. To može da bude bilo koji opseg podataka, ali korišćenje imenovanog opsega najbolje funkcioniše.

 2. Istaknite ćelije koje želite da dodate ili ako su podaci u tabeli ili u imenovanom opsegu, postavite kursor u ćeliju.

 3. Koristite jedan od ovih pristupa da biste dodali svoje podatke:

 4. Izaberite stavke Power Pivot > Dodaj u model podataka.

 5. Izaberite stavke Umetanje > Izvedena tabela, a zatim potvrdite izbor u polju Dodaj ove podatke u model podataka u dijalogu „Kreiranje izvedene tabele“.

Sada su opseg ili tabela dodati u model kao povezana tabela. Više informacija o radu sa povezanim tabelama u modelu potražite u članku Dodavanje podataka korišćenjem Excel povezanih tabela u dodatku Power Pivot.

Preciziranje i proširivanje modela podataka u programskom dodatku Power Pivot

U programu Excel modeli podataka postoje da bi se pojačalo i obogatilo iskustvo pravljenja izveštaja, posebno kada se radi o izvedenim tabelama ili drugim formatima izveštaja namenjenim za istraživanje i analizu podataka. Iako su važni, modeli podataka se namerno čuvaju u pozadini tako da možete da se fokusirate na to što želite da radite sa njima.

Pretpostavimo da je rad direktno na modelu tačno ono što želite da uradite. Pošto znate da je lista sa poljima izvedene tabele zasnovana na modelu, možda želite da uklonite tabele ili polja zato što nisu korisni na listi. Ili želite da prikažete sve osnovne podatke koje model obezbeđuje ili da dodate KPI-ove, hijerarhije i poslovnu logiku. Iz svih ovih i drugih razloga, želećete da direktno menjate model podataka.

Da biste izmenili model podataka ili upravljali njim, koristite programski dodatak Power Pivot. Ovaj programski dodatak je deo izdanja Office Professional Plus programa Excel 2013, ali nije podrazumevano omogućen. Saznajte više u članku Pokretanje programskog dodatka Power Pivot u programu Microsoft Excel.

Razlike između tabele u programskom dodatku Power Pivot i tabele na listu

U programskom dodatku Power Pivot nije moguće dodati red u tabelu tako što ćete direktno nešto otkucati u novi red, kao što to možete u Excel radnom listu. Ali redove možete da dodate koristeći komande za lepljenje i putem osvežavanja podataka.

Podaci u Excel radnom listu često mogu da budu promenljivi i neuređeni, jedan red može da sadrži numeričke podatke, a sledeći grafiku ili nisku teksta. Nasuprot tome, tabela u programskom dodatku Power Pivot je više nalik relacionoj bazi podataka, u kojoj svaki red ima isti broj kolona i većina kolona sadrži podatke.

Korišćenje modela podataka u prikazu Power View

Model podataka se koristi kao osnova izveštaja prikaza Power View. Pomoću programskog dodatka Power Pivot na model možete primeniti optimizacije koje poboljšavaju izveštavanje prikaza Power View. Optimizacije uključuju: navođenje liste podrazumevanih polja, izbor reprezentativnih polja ili slika koji će jedinstveno identifikovati određene redove ili navođenje načina na koji će se upravljati redovima sa vrednostima koje se ponavljaju (kao što su zaposleni ili klijenti sa istim imenom) u aplikaciji za izveštavanje.

 1. Kreirajte model podataka tako što ćete uvesti nekoliko povezanih tabela.

 2. Izaberite stavke Power Pivot > Upravljaj da biste otvorili Power Pivot prozor.

 3. Izaberite tabelu i primenite optimizatore:

  1. Kliknite na karticu Više opcija > i zatim na dugme Podrazumevani skup polja. Odaberite polja koji bi trebalo da se automatski pojavljuju u izveštaju prikaza Power View kada kliknite na nadređenu tabelu. Više detalja potražite u članku Konfigurisanje podrazumevanog skupa polja za izveštaje prikaza Power View.

  2. Kliknite na karticu Više opcija > i kliknite na dugme Ponašanje tabele. Optimizujte raspored izveštaja da grupiše podatke. Grupisanje je podložno podrazumevanom ponašanju koje ponekad daje neplanirane rezultate, kao što je konsolidacija redova koji se navode odvojeno. Više detalja potražite u članku Konfigurisanje svojstava ponašanja tabele za izveštaje prikaza Power View.

  3. Kliknite na karticu Više opcija > i kliknite na dugme Kategorija podataka. Neke vizuelizacije izveštaja su specifične za određene tipove podataka. Na primer, ako imate tabelu zasnovanu na vremenu ili datumu, možete da dodelite kategoriju „Datum“ koja pomaže da prikaz Power View kreira vizuelizacije zasnovane na vremenu.

 4. Isto to ponovite za druge tabele.

 5. U programu Excel izaberite stavke Umetanje > Power View da biste započeli nov izveštaj. Više informacija potražite u članku Power View: Kako istražiti, vizuelizovati i predstaviti svoje podatke.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×