Praćenje verzija datoteke u SharePoint biblioteci

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako je u biblioteci uključeno kreiranje verzija, možete pratiti verzije datoteke koje odjavljujete iz biblioteke na Windows SharePoint Services 3.0 lokaciji ili Microsoft Office SharePoint Server 2007 lokaciji.

Napomena : Iako većinu ovih procedura možete dovršiti u okviru SharePoint biblioteke, ovaj članak se bavi onim što možete učiniti iz programa sistema Microsoft Office 2007. Za više informacija o izvršavanju ovih procedura u okviru SharePoint biblioteke pogledajte veze u odeljku Takođe pogledajte.

U ovom članku

Rad sa glavnim verzijama i međuverzijama

Uključivanje kreiranja verzija u biblioteci

Čuvanje datoteke kao glavne verzije ili međuverzije

Prikazivanje svojstava prethodne verzije datoteke

Prikazivanje prethodne verzije datoteke

Vraćanje prethodne verzije datoteke

Rad sa glavnim verzijama i međuverzijama

Kada je u SharePoint biblioteci uključeno kreiranje verzija, prethodne verzije datoteke sačuvane su u biblioteci da biste mogli da vidite informacije o prethodnim verzijama, da prikažete prethodne verzije i zamenite trenutnu verziju starijom, bez napuštanja programa sistema Office 2007 izdanje. Praćenje verzija datoteke u SharePoint biblioteci omogućava vam da bolje upravljate sadržajem tokom korigovanja. Opcija kreiranja verzija posebno je korisna kada više osoba zajedno radi na kreiranju datoteke ili kada datoteka prolazi kroz različite faze razvoja i redigovanja zato što možete da upoređujete promene koje su izvršene na različitim verzijama.

Da biste radili sa verzijama datoteke koje su uskladištene u SharePoint biblioteci, morate prvo da otvorite datoteku iz SharePoint biblioteke u kojoj je uključeno kreiranje verzija. Kada otvorite datoteku iz biblioteke, dodatne opcije Server, uključujući opcije kreiranja verzija, pojavljuju se u okviru dugmeta Microsoft Office.

Biblioteka sa uključenom opcijom kreiranja verzija može se podesiti da prati samo glavne verzije datoteka ili da prati i glavne verzije i međuverzije.

Glavne prednosti praćenja glavnih verzija i međuverzija su sledeće:

 • Značajne promene izvršene na datoteci mogu se lako uočiti.

 • Biblioteka se može podesiti da samo određene osobe mogu da prikažu međuverzije, što znači da možete da radite na radnoj verziji, a da ne dozvolite svim korisnicima biblioteke da je prikažu.

Vrh stranice

Uključivanje kreiranja verzija u biblioteci

Da biste zadržali prethodne verzije datoteka, prvo treba da uključite kreiranje verzija iz SharePoint biblioteke.

Napomena : Da biste omogućili kreiranje verzija, morate da imate dozvolu za dizajniranje liste ili biblioteke.

 1. Na SharePoint lokaciji otvorite biblioteku za koju želite da uključite kreiranje verzija.

  1. Na na postavke meni meni "postavke" , izaberite stavku postavke za tip biblioteke koju želite da otvorite.

   Na primer, u biblioteci dokumenata izaberite stavku Postavke biblioteke dokumenata.

 2. U grupi Opšte postavke izaberite stavku Postavke za kreiranje verzija.

 3. U okviru Istorija verzije dokumenta izaberite željeni tip kreiranja verzija:

  • Da biste pratili samo glavne verzije, izaberite stavku Kreiraj glavne verzije.

  • Da biste pratili i glavne verzije i međuverzije, izaberite stavku Kreiraj glavne verzije i međuverzije (radne verzije).

 4. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Čuvanje datoteke kao glavne verzije ili međuverzije

Sledeća procedura započinje odjavljivanjem datoteke iz biblioteke zato što ste u trenutku prijavljivanja datoteke u biblioteku odabrali da je sačuvate kao glavnu verziju ili međuverziju. Ukoliko biblioteka prati glavne verzije i međuverzije, a vi izvršite promene na datoteci bez njenog odjavljivanja iz biblioteke, datoteka se automatski čuva kao međuverzija kada je sačuvate. Ako prvo odjavite datoteku, imate mogućnost da odaberete željeni tip verzije za čuvanje datoteke, a možete da navedete komentare o toj verziji.

 1. U biblioteci kliknite na ime dokumenta koji želite da otvorite u programu sistema Office 2007 izdanje.

 2. Da biste odjavili datoteku, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Server, a zatim stavku Odjavi.

  Word dokumenti se često po podrazumevanoj vrednosti otvaraju u prikazu „Ceo ekran“. Ako je tako u slučaju vašeg dokumenta, morate da kliknete na dugme Zatvori da biste se prebacili u prikaz „Raspored štampanja“ pre nego što dovršite ovaj korak.

 3. Uredite datoteku.

 4. Da biste prijavili datoteku, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Server, a zatim stavku Prijavi.

 5. Ako vam bude zatraženo da prijavite glavnu verziju ili međuverziju, izaberite stavku Međuverzija ukoliko ste izvršili manju promenu, odnosno Glavna verzija ukoliko ste izvršili značajnu promenu.

  • Glavna verzija, koju možete smatrati objavljenom datotekom, vidljiva je svim osobama sa dozvolom za čitanje datoteke.

  • Međuverzija, koju možete smatrati radnom verzijom, može biti vidljiva samo osobama sa dozvolom za uređivanje datoteke.

   Napomena : Ko može da prikaže radne verzije zavisi od postavki u odeljku Bezbednost radnih verzija stavki opcije Postavke za kreiranje verzija u okviru Postavke biblioteke dokumenata za biblioteku.

 6. Dodajte komentare verzije ako želite i kliknite na dugme U redu.

Napomena : Ako je biblioteka podešena da zahteva odobrenje pre objavljivanja verzije, ostali korisnici biblioteke neće moći da prikažu datoteku dok ne bude odobrena. Kada izaberete način na koji želite da prijavite datoteku, možda će vam biti prikazan i oblik toka posla. Više informacija o tome ko može da prikaže radne verzije, kao i o oblicima toka posla, potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Prikazivanje svojstava prethodne verzije datoteke

Tokom prikazivanja ili uređivanja datoteke u programu sistema Office 2007 izdanje, možete da prikažete svojstva (metapodatke) prethodnih verzija te datoteke. Svojstva obuhvataju informacije o tome kada je datoteka promenjena i ko ju je promenio. U slučaju biblioteka, istorija verzije može da sadrži i komentare koje su određene osobe napisale o svojim promenama.

Napomena : Ova procedura odnosi se samo na datoteke koje se nalaze u bibliotekama za koje je uključeno kreiranje verzija.

 1. Otvorite datoteku u programu sistema Office 2007 izdanje, kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Server, a zatim stavku Prikaži istoriju verzije.

  Dijalog Verzije sačuvane za ime datoteke prikazuje listu svih prethodnih verzija te datoteke, zajedno sa informacijama kao što su brojevi verzije, kada su verzije izmenjene, ko je izvršio promene i komentare koje one obuhvataju.

  Da biste videli čitav komentar, u koloni Komentari kliknite na komentar da biste otvorili dijalog Prijavljivanje komentara.

  Napomena : Ako je biblioteka podešena da dozvoljava glavne verzije i međuverzije, kolona Br. u dijalogu Verzije sačuvane za ime datoteke koristi numerisanje da bi prikazala koje verzije su glavne, a koje predstavljaju međuverzije. Glavne verzije označene su celim brojevima, a međuverzije decimalnim brojevima.

Istoriju verzije možete prikazati i u okviru biblioteke. Za više informacija pogledajte veze u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Prikazivanje prethodne verzije datoteke

Tokom prikazivanja ili uređivanja datoteke u programu sistema Office 2007 izdanje, možete da prikažete prethodnu verziju datoteke bez zamene trenutne verzije. U slučaju .aspx datoteka možete prikazati samo detalje o promenama koje su izvršene na datotekama, ali ne i same stranice koje datoteke kreiraju.

Napomena : Ova procedura odnosi se samo na datoteke koje se nalaze u bibliotekama za koje je uključeno kreiranje verzija.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Server, a zatim stavku Prikaži istoriju verzije.

 2. U dijalogu Verzije sačuvane za ime datoteke izaberite prethodnu verziju koju želite da prikažete i kliknite na dugme Otvori.

Prethodnu verziju možete da prikažete i iz biblioteke. Za više informacija pogledajte veze u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Vraćanje prethodne verzije datoteke

Napravili ste grešku u trenutnoj verziji? Možda je potrebno da vratite deo datoteke koju ste izbrisali u prethodno stanje. Tokom prikazivanja ili uređivanja datoteke u programu sistema Office 2007 izdanje, možete jednostavno da zamenite trenutnu verziju prethodnom. Trenutna verzija tada postaje deo istorije verzije.

Napomena : Ova procedura odnosi se samo na datoteke koje se nalaze u bibliotekama za koje je uključeno kreiranje verzija.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , izaberite stavku Server, a zatim stavku Prikaži istoriju verzije.

 2. U dijalogu Verzije sačuvane za ime datoteke izaberite prethodnu verziju koju želite da vratite i kliknite na dugme Vrati u prethodno stanje.

Trenutnu datoteku možete da zamenite i prethodnom verzijom iz biblioteke. Za više informacija pogledajte veze u odeljku Takođe pogledajte.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže grešaka u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×