Power Query rečnik

Skup

Prikupite podatke iz bilo koje kolone koja sadrži povezanu tabelu da biste dobili rezultate operacije grupe uključujući „Zbir“, „Broj“,„Prosek“, „Minimum“ i „Maksimum“.

Dodavanje

Spojite dva upita tabele horizontalno što daje novi upit koji sadrži sve redove iz svakog upita.

Ćelija

Jedna vrednost koja se nalazi u preseku između reda i kolone u tabeli.

Kolona

Horizontalno poravnata lista jedinstvenih vrednosti podataka određenog tipa u tabeli. Kolone tabele imaju jedinstveno ime kolone i određeni tip podataka i one definišu strukturu redova podataka.

Kombinovanje

Kombinujte podatke iz više izvora podataka pomoću dva metoda: objedinjavanje i dodavanje.

Komandna traka

Power Query komandna traka je zelena oblast na dnu dijaloga uređivača. Ona vam omogućava da izvršite česte operacije kao što je osvežavanje pregleda, prilagođavanje osnovnih postavki ili čuvanje i zatvaranje dijaloga uređivača klikom na dugme „Gotovo“.

Povezivanje

Povežite se sa velikim brojem izvora podataka da biste preuzeli tabelu podataka.

Kontekstualni meniji

Pomoću dodatka Power Query možete da definišete nove korake upita u interakciji sa pregledom uređivača. Većina tih radnji predstavljaju kontekstualne menije konteksta za svaki element u pregledu, na osnovu tipa rezultata.

Proširivanje

Proširite kolonu koja sadrži povezanu tabelu kako biste otkrili srodne podatke. U okviru povezane tabele možete da izdvojite sve vrednosti kolone ili izabrane vrednosti kolone.

Filtriranje

Filtrirajte tabelu kako biste smanjili obim rezultata upita tako što ćete isključiti redove ili kolone na osnovu veličine, vrednosti ili uslova.

Formula

Pomoću Power Query formule možete da izvršavate operacije, na primer operacije pribavljanja i transformacije podataka. Svaka formula počinje znakom „=“ i piše se pomoću jezika Power Query formula.

Polje za formulu

Pomoću dodatka Power Query možete da koristite polje za formulu kako biste pisali i menjali formule upita. Polje za formulu podrazumevano je skriveno, ali može se prikazati pomoću opcije „Prikaži/sakrij polje za formulu“ u meniju „Postavke uređivača“.

Red zaglavlja

Red tabele koji sadrži imena kolona ili identifikatore za sve kolone unutar tabele.

Objedinjavanje

Vertikalno pridružite dva upita (tabele), što će kreirati novi upit koji sadrži sve redove iz prvog upita i dodatnu kolonu sa podudarajućim redovima iz drugog upita. Osnova objedinjavanja su kriterijumi za podudaranje koje definiše korisnik gde se jednakost jedne ili više kolona koje korisnik navodi podudara u obe tabele.

Okno „Navigator“

Pregledajte strukturirane izvore podataka kako biste pronašli izvor podataka nad kojim želite da izvršite upit.

Pregled

Power Query pregled prikazuje rezultate svakog koraka upita u uređivaču. Možete da koristite razne radnje menija kako biste stupili u interakciju sa pregledom upita radi kreiranja novih koraka upita.

Upit

Upit je osnova programskog dodatka Power Query i on vam omogućava da kreirate skup koraka prikupljanja, filtriranja i transformacije podataka za svoje zahteve analize podataka. Upit pokreće niz koraka radi uvoza podataka iz izvora podataka u primarnu tabelu i povezanu tabelu kada su srodni podaci dostupni i kada se traže.

Uređivač upita

Uz Power Query uređivač možete da dse krećete kroz operacije transformacije podataka, definišete ih i izvršavate nad izvorom podataka. Uređivač se sastoji iz okna za navigaciju izvora podataka, polja za formulu upita, pregleda upita i okna koraka. Većini operacija dostupnih u uređivaču može se pristupiti pomoću kontekstualnih menija.

Zapis

Zapis je niz imenovanih vrednosti, koje se nazivaju kolonama.

Osvežavanje

Osvežite upit kako biste uvezli najnovije podatke u tabelu bez potrebe da ponovo kreirate upit. Osvežavanje upita pokreće skup koraka koji definišu upit.

Red

Pojedinačna, strukturirana vrednost podataka u tabeli. Svi redovi u tabeli imaju istu strukturu podataka kao što je definisano u svakoj koloni.

Polje za pretragu

Okvir za tekst u koji sew unose termini za pretragu radi dobijanja liste tabela.

Indikator toka pretrage

Grupa rotirajućih tačaka koje se pojavljuju ispod polja za pretragu dok se obrađuje zahtev za pretragu.

Pregled rezultata pretrage

Pregled najviših redova rezultata pretrage iz podataka tabele.

Rezultati pretrage

Lista tabela koje se podudaraju sa terminima pretrage. Rezultati obuhvataju informacije o tabeli, uključujući ime, autora, datum i opis.

Stranice rezultata pretrage

Kad postoji više od 10 stavki tabele, prikazuje se više stranica. Korisnik može da ode na prethodnu ili sledeću stranicu i pristupi stranicama po opsegu indeksa trenutne stranice +/- 5.

Predlozi za pretragu

Predlozi termina za pretragu koji se pojavljuju dok kucate u polju za pretragu.

Okno zadataka pretrage

Okno za pretragu javnih podataka u Vikipediji.

Sortiranje

Sortirajte redove tabele u rezultatima upita rangiranim po kriterijumu, kao što je abecedna ili numerička vrednost jedne ili više kolona i po rastućem ili opadajućem redosledu.

Korak

Korak je svaki od zadataka pribavljanja ili transformacije podataka primenjenih na datom upitu. Koraci se mogu dodati, izbrisati i izmeniti pomoću uređivača.

Okno koraka

Power Query koraci mogu da se urede kad imaju povezani prikaz „Postavke“. Prikaz „Postavke“ kreira se kad aktivirate dijalog kao što je „Grupisanje redova po“ ili „Umetanje prilagođene kolone“. Bilo koji korak upita, prikazan u vidu ikone zupčanika, možete da uredite pomoću opcije „Uredi postavke“ na svakom koraku.

Tabela

Kolekcija vrednosti podataka samo za čitanje uvezenih iz izvora podataka organizovanih pomoću modela horizontalno imenovanih kolona i vertikalnih redova. Ćelija je jedinica gde se red i kolona seku. Tabela može da sadrži strukturirane podatke iz više izvora podataka, uključujući tabele veb stranica, Excel radne listove, SQL Server baze podataka, SharePoint liste i Microsoft Azure Marketplace podatke.

Transformacija

Transformišite podatke iz više izvora podataka tako što ćete dodati, ukloniti ili urediti korake upita kako bi odgovarali zahtevima analize podataka.

Tip

Tip kolone koji klasifikuje određeni tip podataka. Svaka vrednost ima tip podataka koji može da odražava određeni tip vrednosti, kao što je „Broj“, „Tekst“, „Logično“ ili „Datum i vreme“, ili da predstavlja složeniju strukturu podataka, kao što je funkcija, lista ili zapis. Tip podataka za kolonu tabele možete da promenite pomoću stavke kontekstualnog menija „Promeni format“. Možete i da definišete složeni tip pomoću stavke kontekstualnog menija „Prikaži formule“. Tip podataka ili niz tipova podataka mogu da ograniče formule koje možete da koristite za određenu operaciju. Na primer, možete da množite samo kolone tipa „Broj“.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×