Povezivanje sa spoljnim podacima (uvoz spoljnih podataka)

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Glavna prednost povezivanja sa spoljnim podacima je u tome da u programu Microsoft Office Excel ove podatke možete periodično da analizirate a da ne morate svaki put da ih kopirate. Kopiranje podataka može dugo da traje i podložno je greškama. Pored toga, nakon povezivanja sa spoljnim podacima, Excel radne sveske možete automatski da osvežite (ili ažurirate) iz originalnog izvora podataka kada god se on ažurira novim informacijama.

Važno : Veze ka spoljnim podacima može da se onemogući na vašem računaru. Da biste se povezali sa podacima prilikom otvaranja radne sveske, morate da omogućite podatke za povezivanje pomoću trake centra za pouzdanost, ili radnu svesku staviti na pouzdanu lokaciju. Više informacija potražite u članku Kreiranje, uklanjanje, ili promena pouzdane lokacije za datoteke, Dodavanje, uklanjanje, ili prikazivanje pouzdanih izdavačai Prikaz bezbednosnih postavki u centru za pouzdanost.

 1. Na kartici Podaci, u grupi Preuzimanje spoljnih podataka kliknite na dugme Postojeće veze.

  Slika trake programa Excel

 2. U dijalogu Postojeće veze, u padajućoj listi Prikaži izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Izaberite stavku Sve veze da biste prikazali sve veze. Ova stavka je podrazumevano izabrana.

  • Izaberite opciju Veze u ovoj radnoj svesci da biste prikazali isključivo listu nedavno korišćenih veza.

   Ovu listu sačinjavaju već definisane veze, kreirane pomoću dijaloga Izbor izvora podataka iz čarobnjaka za podatke za povezivanje, odnosno one koje ste prethodno izabrali iz navedenog dijaloga.

  • Da biste prikazali isključivo veze koje su dostupne na vašem računaru, izaberite opciju Datoteke veze na ovom računaru .

   Ova lista se kreira iz fascikle Moji izvori podataka koja je obično smeštena u fascikli Moji dokumenti.

  • Da biste prikazali isključivo veze koje su dostupne preko datoteke veze kojoj se pristupa preko mreže, izaberite stavku Datoteke veze na mreži.

   Ova lista se kreira iz e Excel Services podataka za povezivanje biblioteke (zove) na lokaciji Microsoft Office SharePoint Server 2007 . Sa Web je biblioteka dokumenata na lokaciji Microsoft Office SharePoint Services 2007 koja sadrži skup Office Data Connection (ODC) datoteka (.odc). Obično sa Web je podešen administrator lokacije, koji možete da konfigurišete SharePoint lokacije da biste prikazali ODC datoteke sa ovom zove u dijalogu Spoljne veze . Više informacija potražite u članku Office SharePoint Server 2007 pomoći za centralnu administraciju.

 3. Savet : Ukoliko željena veza nije prikazana, možete je kreirati. Kliknite na dugme Potraži još, a zatim u dijalogu Izbor izvora podataka kliknite na dugme Novi izvor da biste pokrenuli čarobnjak za podatke za povezivanje kako biste mogli da izaberete izvor podataka sa kojim želite da se povežete.

 4. Napomena : Ukoliko odaberete vezu iz kategorije Datoteke veze na mreži ili Datoteke veze na ovom računaru, datoteka veze će se kopirati u radnu svesku kao nova veza za radnu svesku, a zatim se koristiti kao nova informacija o vezi.

 5. Izaberite željenu vezu, a zatim kliknite na dugme Otvori.

 6. U dijalogu Uvoz podataka, u odeljku Izaberite kakav prikaz ovih podataka želite u vašoj radnoj svesci izvršite jednu od sledećih radnji:

  Važno : Odeljak Izaberite kakav prikaz ovih podataka želite u vašoj radnoj svesci. i opcije u njemu, kao što je prikazano na sledećoj listi, nisu dostupni za povezivanje sa tekstom, Web upitima i XML podacima. Ako se povezujete sa takvim podacima, pređite na 5. korak.

  • Izaberite opciju Tabela da biste kreirali tabelu za jednostavno sortiranje i filtriranje.

  • Izaberite opciju Izveštaj izvedene tabele da biste kreirali izveštaj izvedene tabele za rezimiranje velike količine podataka pomoću ukupnih vrednosti i međuvrednosti.

  • Izaberite opciju Izveštaj izvedenog grafikona i izvedene tabele da biste kreirali izveštaj izvedene tabele i izveštaj izvedenog grafikona i tako vizuelno rezimirali podatke.

  • Izaberite opciju Samo kreiraj vezu da biste izabranu vezu uskladištili u radnu svesku i tako mogli kasnije da je koristite.

   Opciju Samo kreiraj vezu koristite da biste izabranu vezu uskladištili u radnoj svesci i tako mogli kasnije da je koristite. Na primer, ukoliko se povezujete sa izvorom podataka Online Analytical Processing (OLAP) kocke i nameravate da ćelije izvedene tabele konvertujete u formule radnog lista pomoću komande Konvertuj u formule (na kartici Opcije, u grupi Alatke kliknite na dugme OLAP alatke), možete upotrebiti ovu opciju zato što nećete morati da sačuvate izveštaj izvedene tabele.

 7. U odeljku Izaberite mesto za podatke postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Postojeći radni list da biste izveštaj izvedene tabele ili grafikona smestili u postojeći radni list, a zatim upišite naziv prve ćelije u opsegu u koju želite da smestite izveštaj.

   Druga mogućnost je da kliknete na dugme Skupi dijalog Slika dugmeta da biste privremeno sakrili dijalog, izaberete početak ćelije na radnom listu, a zatim kliknite na dugme Razvij dijalog Slika dugmeta .

 8. Izaberite opciju Novi radni list da biste izveštaj izvedene liste smestili u novi radni list počevši od ćelije A1.

 9. Imate mogućnost i da svojstva veze promenite tako što ćete da izaberete stavku Svojstva, zatim da unesete izmene u dijalog Svojstva veze, Opseg spoljnih podataka ili Svojstva XML mape, a potom da kliknete na dugme U redu.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×