Povezivanje obrazaca

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako imate dugačak obrazac sa više stavki, ponekad želite brzo da ga dubinski pretražite da biste videli više informacija o jednoj stavci. Ovo možete uraditi u programu Access tako što ćete obrazac sa više stavki povezati sa obrascem sa jednom stavkom. Kada u obrascu sa više stavki kliknete na stavku, otvara se obrazac sa jednom stavkom da bi prikazao detalje.

Klik na ID u obrascu sa više stavki da bi se otvorio obrazac sa jednom stavkom.

Napomene: 

 • Ovaj članak se ne odnosi na Access Veb aplikacije – vrstu bazu podataka za dizajniranje pomoću programa Access i objavljivanje na mreži.

 • Ako ste mislili na nešto drugo pod „povezivanjem”, pogledajte odeljak drugi tipovi povezivanja oblika na kraju ovog članka.

Kreiranje obrazaca

U većini slučajeva dva obrasca u konfiguraciji dubinskog pretraživanja zasnovana su na istoj tabeli ili upitu. Ako već imate par obrazaca koje želite da koristite (jedan je obrazac lista sa podacima ili obrazac sa više stavki, a drugi je obrazac sa jednom stavkom ili sa detaljima), možete preskočiti ovaj odeljak. U suprotnom koristite ove procedure da biste ih kreirali:

Kreiranje obrasca lista sa podacima ili obrasca sa više stavki:

 1. U oknu za navigaciju izaberite tabelu ili upit koji sadrže podatke koje želite u obrascu lista sa podacima.

 2. Izaberite stavke Kreiraj > Još obrazaca, a zatim stavku Više stavki ili List sa podacima u zavisnosti od željene vrste.

 3. Unesite željene promene dizajna. Razmotrite brisanje svih kolona koje možete, ostavljajući dovoljno informacija za identifikaciju svake stavke.

 4. Sačuvajte i zatvorite obrazac.

Više informacija o obrascima sa više stavki potražite u članku kreiranje obrasca pomoću alatke "više stavki".

Kreiranje obrasca sa jednom stavkom ili sa detaljima:

 1. U oknu za navigaciju izaberite tabelu ili upit koji sadrže podatke koje želite u obrascu sa detaljima. Ovo će verovatno biti ista tabela ili upit koje ste koristili za prvi obrazac.

 2. Izaberite stavke Kreiraj > Obrazac.

 3. Unesite željene promene dizajna, a zatim sačuvajte i zatvorite obrazac.

Više informacija potražite u članku kreiranje obrasca pomoću alatke "obrazac".

Dodavanje logike koja otvara obrazac sa detaljima

Sada ćemo dodati malo makroa u obrazac sa više stavki ili obrazac lista sa podacima. Makro otvara obrazac sa detaljima i obezbeđuje da se prikazuje odgovarajuća stavka.

Nemojte brinuti ako niste mnogo radili sa makroima; možete samo kopirati i nalepiti XML koji ćete pronaći u ovoj proceduri.

 1. Ako koristite obrazac lista sa podacima, kliknite dvaput na njega u oknu za navigaciju da biste ga otvorili. Za obrazac sa više stavki kliknite desnim tasterom miša u okno za navigaciju i izaberite stavku Prikaz rasporeda.

 2. Pritisnite taster F4 da biste otvorili list sa svojstvima ako već nije otvoren.

 3. Izaberite kolonu u koju želite da dodate makro. Ovo će biti kolona koju ćete izabrati da biste otvorili obrazac sa detaljima kada se makro završi. Na gorenavedenoj slici makro se dodaje u kolonu „ID“ obrasca „frmContactList“.

Savet:  Makro možete dodati u više kolona.

 1. Na kartici događaj lista sa svojstvima, kliknite u polje Na kliknite na dugme ili Na Dbl kliknite na dugme svojstva za (u zavisnosti od toga da li želite da otvorite tako što ćete kliknuti jednom ili dvaput na polje obrazac), a zatim napravite dugme _z0z _.

 2. Ako vas Access upita da odaberete alatku za izradu, izaberite stavku Izrada makroa i kliknite na dugme U redu.

 3. Izaberite ovaj blok XML, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + C da biste ga kopirali u ostavu:

  <?xml version="1.0" encoding="UTF-16" standalone="no"?> <UserInterfaceMacros xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/accessservices/2009/11/application"> <UserInterfaceMacro For="ID" Event="OnClick"><Statements><Action Name="OnError"><Argument Name="Goto">Macro Name</Argument><Argument Name="MacroName">ErrorHandler</Argument></Action> <ConditionalBlock><If><Condition>[Form].[Dirty]</Condition><Statements><Action Name="SaveRecord"/></Statements></If></ConditionalBlock> <ConditionalBlock><If><Condition>IsNull([ID])</Condition><Statements><Comment>Open the form to a new record if the current ID is Null</Comment><Action Name="OpenForm"><Argument Name="FormName">frmContactDetails</Argument><Argument Name="DataMode">Add</Argument><Argument Name="WindowMode">Dialog</Argument></Action><Action Name="Requery"/></Statements></If><Else><Statements><Comment>Use a TempVar to pass a filter to the OpenForm action</Comment><Action Name="SetTempVar"><Argument Name="Name">Contact_ID</Argument><Argument Name="Expression">[ID]</Argument></Action><Action Name="OpenForm"><Argument Name="FormName">frmContactDetails</Argument><Argument Name="WhereCondition">[ID]=[TempVars]![Contact_ID]</Argument><Argument Name="DataMode">Edit</Argument><Argument Name="WindowMode">Dialog</Argument></Action><Action Name="RemoveTempVar"><Argument Name="Name">Contact_ID</Argument></Action><Action Name="RefreshRecord"/></Statements></Else></ConditionalBlock> </Statements></UserInterfaceMacro></UserInterfaceMacros>

 4. Kliknite u praznu oblast alatke „Izrada makroa“ (odmah ispod padajuće liste Dodaj novu radnju), a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+V da biste nalepili u radnje makroa. Ako sve prođe kako treba, nećete uopšte videti XML u alatki „Izrada makroa“ – on će se razviti u čitljivije blokove makroa, kao što je prikazano u sledećem koraku.

 5. Ako je potrebno, zamenite ime obrasca (frmContactDetails) i povezivanje ime kolone (ID) ime obrasca i kolona koje koristite za povezivanje dve obrazaca. Dolenavedena slika prikazuje kojima ćete morati da bi uređivanja kako bi se podudarala imena identifikatora:

  Mesta na kojima ćete morati da uredite uzorak makroa da biste podudarili imena identifikatora svojih baza podataka.

 6. Na kartici Dizajn kliknite na dugme Sačuvaj, a zatim na dugme Zatvori.

 7. Ako želite da se kolone na koje može da se klikne prikažu kao hiperveze kako bi ljudi znali da mogu da kliknu na njih, uverite se da su kolone i dalje izabrane i na listu sa svojstvima izaberite karticu Oblikovanje, a zatim podesite svojstvo Prikaži kao hipervezu na opciju Uvek.

 8. Sačuvajte i zatvorite obrazac, a zatim ga ponovo otvorite i testirajte makro tako što ćete kliknuti jednom ili dvaput na kolonu koju ste izmenili.

Više informacija o makroima u bazama podataka za računare potražite u članku Dodavanje logike kontroli u bazi podataka.

Drugi tipovi povezivanja oblika

Da biste kreirali kombinaciju obrasca/podobrasca i povezali ih, pogledajte članak kreiranje obrasca koji sadrži podobrazac (obrazac "jedan-prema-više").

Da biste kreirali obrazac koji je povezan sa izvorom podataka kao što su tabele ili upita, pogledajte članak kreiranje obrasca pomoću alatke "obrazac".

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×