Postupanje u slučaju zloupotrebe, phishinga ili lažnog predstavljanja u usluzi Outlook.com

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Phishing prevara je e-poruka koja izgleda legitimne, ali je pokušaj da se vaše lične informacije ili da vam ukradu novac. Vaжaroљi možete koristiti tehniku koja se zove lažnog koji se pojavljuju kao da ste primili e-poruku od samog sebe. Evo kako da se ophodite prema maltretiranja na mreži i phishing i lažnog prevare šalju ili dolazi sa Outlook.com naloga.

Odaberite svoju verziju za korake za rešavanje problema

Uputstva su malo drugačije u zavisnosti od toga da li koristite Outlook.com beta. Odaberite verziju usluge Outlook.com koju koristite da biste videli korake za rešavanje problema koji se odnose na vas.

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

Snimak ekrana gornjeg levog ugla Outlook.com beta poštanskog sandučeta

Pogledajte korake za rešavanje problema za Outlook.com beta.

Snimak ekrana gornjeg levog ugla klasičnog Outlook.com poštanskog sandučeta

Pogledajte korake za rešavanje problema za klasični Outlook.com.

Koraci za rešavanje problema za Outlook.com beta

Prijava phishing prevara ili lažnog

Ako mislite da ste primili u phishing odnosno prevara lažnog, prvo morate da označite kao neželjene e-pošte i zatim je Označi kao phishing prevara.

 1. Izaberite poruku koju želite da označite kao phishing prevara i izaberite neželjeno na komandnoj traci.

  Snimak ekrana dugmeta "neželjeno"

  Takođe možete dvaput kliknite na poruku i izaberite stavku Označi kao neželjene.

 2. Na listi fascikli Izaberite Neželjena e-pošta.

 3. Na komandnoj traci, izaberite stavku Nije neželjeno > Phishing.

  Snimak ekrana dugmeta Phishing u nije neželjena padajućeg menija

  Takođe možete dvaput kliknite na poruku i izaberite stavku Označi kao phishing.

  Napomena : Kada ste označili poruku kao phishing, ne blokira tog pošiljaoca šalju poruke u budućnosti. Da biste blokirali pošiljaoca, morate da biste dodali pošiljaoca na listu blokiranih pošiljalaca. Više informacija potražite u članku filtera neželjene e-pošte i bezvredne e-pošte na lokaciji Outlook.com.

Koraci za rešavanje problema za klasični Outlook.com

Prijava phishing prevara ili lažnog

Ako mislite da ste primili u phishing odnosno prevara lažnog, izveštaj e-pošte tako što ćete izabrati strelicu pored dugmeta neželjeno i zatim kliknuti na jednu od sledećih opcija.

Snimak ekrana dugmeta „Neželjeno“ u usluzi Outlook.com.

 • Neželjena Koristite ovu opciju za rutinsko neželjene e-pošte.

 • Phishing prevara Koristite ovu opciju za e-poruku koja pokušava da vas navedu dajete lične informacije kao što su lozinke, računa u banci informacije ili broja socijalnog osiguranja.

  Napomena : Kada ste označili poruku kao phishing, ne blokira tog pošiljaoca šalju poruke u budućnosti. Da biste blokirali pošiljaoca, morate da biste dodali pošiljaoca na listu blokiranih pošiljalaca. Više informacija potražite u članku filtera neželjene e-pošte i bezvredne e-pošte na lokaciji Outlook.com.

 • Moj prijatelj hakovan Koristite ovu opciju ako ste počeli da dobijate neželjene e-pošte ili phishing prevara od pošiljaoca normalno da verujete.

Više načina da se ophodite prema zloupotreba, phishing ili lažnog

Kako da se zaštitite od phishing prevara

Phishing prevara je naizgled legitimna e-poruka, ali je zapravo pokušaj da se dođe do vaših ličnih informacija ili da vam se ukrade novac.

 • Nikada ne odgovarajte na e-poruku u kojoj se od vas traže lični podaci ili informacije o nalogu.

 • Ako primite e-poruku koja izgleda sumnjivo ili u kojoj se od vas traže navedene informacije, nikako nemojte da kliknete na veze koje vas navodno vode do veb sajta preduzeća.

 • Nikada ne otvarajte nijednu datoteku priloženu uz sumnjivu e-poruku.

 • Ako se čini da e-poruka dolazi od neke kompanije, obratite se službi za korisnike te kompanije telefonom ili preko veb pregledača da biste proverili da li je ta e-poruka legitimna.

 • Na vebu pretražite temu te e-poruke i reč „hoax“ (prevara) u nastavku da biste videli da li je još neko prijavio tu prevaru.

Šest najčešćih tipova prevara

Predstavljamo vam šest najčešćih tipova prevara i donosimo dodatne savete o tome kako da ih prepoznate.

„Potvrdite svoj račun ili ćemo ga zatvoriti!“

Prevara:    Dobili ste e-poruku koja izgleda kao da ju je poslala vaša banka, usluga za e-trgovinu kao što su PayPal ili eBay ili dobavljač e-pošte, sa upozorenjem da će vam blokirati ili zatvoriti račun ako ga ne „potvrdite“ tako što ćete u odgovoru napisati podatke o svom računu.

Šta prevarant hoće:    Ako je reč o prevarama koje imaju veze s bankom ili e-trgovinom, želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i napakovao troškove na kreditnoj kartici. Ako je poruku navodno poslao dobavljač e-pošte, prevarant želi da sazna korisničko ime i lozinku vašeg naloga e-pošte kako bi vam hakovao nalog i iskoristio ga za slanje neželjene e-pošte.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Zahteva se hitan odgovor (na primer, „Morate da verifikujete u roku od 24 časa“). To vam ostavlja malo vremena da istražite je li po sredi legitiman zahtev.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svom računu, ma koliko ozbiljno zvučala upozorenja.

 • Ako je reč o banci ili sajtu za e-trgovinu, obratite se odeljenju za korisničku podršku telefonom ili na mreži da biste proverili da li je e-poruka prava.

 • Ako je navedeno da e-poruka dolazi sa sajta Outlook.com, prosledite je na adresu report_spam@outlook.com.

„Možete osvojiti veliku sumu novca, samo pošaljite lične podatke ili nešto gotovine.“

Prevara:    Na nekom računu postoji novac i osoba koja vam se obraća zvanično želi da ga podeli s vama. Treba samo da joj pošaljete svoje lične podatke ili nešto novca.

Šta prevarant hoće:    Ponekad samo hoće da mu pošaljete novac. A ponekad želi da dođe do vaših ličnih podataka kako bi vam ukrao identitet, ispraznio bankovne račune i povećao troškove na kreditnoj kartici.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    

 • Svaki dogovor koji uključuje međunarodnu banku ili u kojem se od vas traži da pošaljete podatke ili gotovinu u neku prekookeansku zemlju, treba da vam bude krajnje sumnjiv.

 • Često je prisutan i element krađe. Možda novac zapravo ne pripada ni vama ni prevarantu, nego je pravi vlasnik mrtav ili je reč o korumpiranom službeniku ili nekoj anonimnoj kompaniji kojoj taj novac neće ni nedostajati. Ili je novac navodno vaš, ali neko pokušava da ga ukrade.

 • Ako vam je bilo šta u vezi s tim dogovorom sumnjivo ili ne razumete zašto neko koga ne poznajete nudi tako nešto baš vama (od svih ljudi na svetu), možete da se kladite da hoće da vas nasamare.

Radnje koje možete preduzeti:    Pre svega, ne mogu da odgovorim sa lične ili finansijske informacije, bez obzira na to kako primamljivo ponudu zvukovi.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

„Osvojili ste veliku nagradu!“

Prevara:    Čestitamo! Samo lutriju! Ili koju ste uneli u rezultatima Microsoft i koju ste osvojio glavnu nagradu!

Šta prevarant hoće:    Vaše lične podatke da bi vam ukrao identitet i ispraznio bankovne račune.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:   

 • Vaš ime je ubačeno u lutriju ili nagradnu igru bez vašeg znanja ili dozvole.

 • Prevarant od vas traži informacije o računu u banci da bi vam novac uplatio direktno na račun.

 • Svrha takve nagradne igre je da preduzeće prikupi vaše lične podatke putem obrasca koji popunite kad se uključite u tu nagradnu igru. Zatim te informacije prodaju ili ih iskoriste da bi vam nudili svoje proizvode i usluge. Ni za jednu legitimnu nagradnu igru nije potrebno da dajete podatke o sebi – to ste već uradili.

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre svega, NE šaljite nikakve lične podatke ili informacije o svojim finansijama, ma koliko primamljivo ponuda zvučala.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao phishing prevaru (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

„Upomoć! U nevolji sam!“

Prevara:    Prijatelj je na odmoru i zapao je u nevolju. Potrebno je da mu hitno pošaljete novac!

Na skemer želi:    Da biste ih poslati novac.

Dodatni znakovi da je reč o prevari:    Ovu prevaru ćete možda malo teže prozreti. Obično se desi da prevarant hakuje nalog e-pošte vašeg prijatelja i pošalje ovu e-poruku o urgentnoj situaciji na spisak njegovih kontakata. Adresa e-pošte pošiljaoca je ispravna. Oslovljavanje može da bude lično („Dragi Jovane“), ali da li je e-poruku zaista poslao vaš prijatelj?

Radnje koje možete da preduzmete:    Pre nego što bilo šta drugo preduzmete, zastanite i proverite pravo stanje.

 • Pozovite prijatelja telefonom. Ako ne možete da ga dobijete, javite se zajedničkim prijateljima.

 • Zapitajte se sledeće:

  • Iz e-poruke se verovatno vidi da je prijatelj očajan i ne zna kome drugom da se obrati, ali da li je vaš odnos zaista takav da bi vam uputio taj zahtev?

  • Da li vam je ranije pomenuo da ide na put?

  • Kakva je verovatnoća da je prijatelj u situaciji opisanoj u e-poruci i da je uradio išta od onog što se u poruci tvrdi?

  • Da li e-poruka zvuči kao da ju je poslao vaš prijatelj?

 • Osim ako ne možete da stupite u vezu sa prijateljem ili pouzdanim zajedničkim prijateljem ni na koji drugi način osim putem e-poruke, verovatno bi trebalo da pretpostavite da je reč o prevari. Prijavite to kao Moj prijatelj je hakovan (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

„Ako (ne) prosledite ovu e-poruku, desiće vam se nešto (loše) dobro!“

Prevara:    Prosledi ovu e-poštu i Microsoft će vam 500 poslati! Prosledite ovaj zahtev da biste zadržali Outlook.com besplatna usluga. Upozori prijateljima o zastraљujuжi virus računara.

Na skemer želi:    Da biste pogledali njihove prevare idite virusa i se hvaliti skemer prijateljima.

Radnje koje možete da preduzmete:   

 • Ako je u pitanju virus sa računara ili drugih pretnju, idite na Veb lokaciju za antivirusni softver i pogledajte najnovije informacije o pretnju.

 • Idite na veb sajt o razotkrivanju prevara kao što je snopes.com i potražite šta sve piše o temi e-poruke.

 • Prijavite e-poruku kao neželjenu e-poštu (pogledajte odeljak „Prijavite phishing prevaru“ iznad).

Oporavljanje hakovanog naloga

Ako je neko upao u vaš Outlook.com nalog ili ste dobili e-poruku s potvrdom o promeni lozinke a vi to niste odobrili, možete da oporavite nalog. Ako su vam potrebne dodatne informacije, pročitajte članak Moj Outlook.com nalog je hakovan.

Prijava zloupotrebe

 • Ako vam prete, pozovite policiju.

 • Prijaviti uznemiravanje, imitacija i podređenih iskorišćavanje podređeni pornografija ili druge nezakonito aktivnosti primaju preko Outlook.com nalog, prosledite problematične e-poruku kao prilog abuse@outlook.com. Uključite sve relevantne informacije, kao što su broj puta ste primili poruke iz naloga i relacije, ako postoji, između vas i pošiljaoca.

  Napomena : Da biste saznali kako da dodate poruku kao prilog, pogledajte članak Prilaganje poruke na drugu poruku.

 • Da biste izveštaj o zloupotreba primili sa koje nijeOutlook.com naloga, idite na https://www.abuse.netza identifikovanje ispravne zloupotreba izveštavanje adresu.

Više informacija

Da biste saznali više o prevarama u vezi sa e-poštom i veb prevarama, posetite Microsoft centar za bezbednost i sigurnost.

Srodne teme

Zaštita prijemnog poštanskog sandučeta u usluzi Outlook.com od bezvredne pošte

Filtriranje neželjene i bezvredne e-pošte u usluzi Outlook.com

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×