Postavljanje opcija podrazumevanog oblikovanja za listove sa podacima

Napomena :  Ovaj članak se ne odnosi na Access veb aplikacije – vrstu baze podataka koju dizajnirate pomoću programa Access i primenjujete na mreži. Više informacija potražite u članku Pravljenje Access aplikacije.

Podrazumevane postavke oblikovanja možete promeniti tako da se svi listovi sa podacima u Access bazama podataka na radnoj površini automatski pojavljuju sa navedenim oblikovanjem.

Napomena : Obavezno zatvorite i ponovo otvorite listove sa podacima da biste primenili promene.

 1. Izaberite stavku Datoteka, a zatim izaberite stavku Opcije.

  Pojavljuje se dijalog Access opcije.

 2. Izaberite stavku List sa podacima i izaberite opcije koje želite da promenite.

Promena linija koordinatne mreže i efekata ćelija

Prikazane podrazumevane linije koordinatne mreže

Svaka ćelija na listovima sa podacima pojavljuje se sa horizontalnom i vertikalnom ivicom ili koordinatnom linijom, ali opciju možete da promenite tako da koordinatne linije ne budu vidljive ili da budu vidljive samo horizontalne ili vertikalne koordinatne linije:

 • U okviru Prikazivanje podrazumevanih koordinatnih linija opozovite izbor u polju za potvrdu Horizontalne da biste sakrili horizontalne koordinatne linije ili opozovite izbor u polju za potvrdu Vertikalne da biste sakrili vertikalne koordinatne linije. Ako je opozvan izbor u oba polja za potvrdu, listovi sa podacima će se prikazati bez koordinatnih linija.

Napomena : Da biste promenili oblik koordinatnih linija za postojeću bazu podataka, otvorite tabelu u prikazu lista sa podacima, izaberite stavku Početak i grupi Oblikovanje teksta izaberite stavku Koordinatne linije.

Postavljanje podrazumevanih efekata ćelije

Efekat ćelije opisuje stil pojedinačnih ćelija. Podrazumevana postavka je Ravno, ali je možete promeniti u izgled sa vrednošću Uzdignuto ili Udubljeno.

Postavljanje podrazumevane širine kolone

Izaberite podrazumevanu širinu kolona u svim listovima sa podacima u Pristup bazi podataka. Meru otkucajte u inčima ili centimetrima u zavisnosti od mernog sistema navedenog u postavkama operativnog sistema Windows.

Postavljanje podrazumevanog fonta

Pomoću postavki u ovom odeljku možete prilagoditi veličinu, debljinu i stil teksta u listovima sa podacima.

 • Veličina: izaberite odgovarajuću veličinu za tekst u listovima sa podacima.

 • Debljina: izaberite veličinu sa liste da biste odredili koliko će tekst biti tanak ili debeo. Na primer, možete odabrati tanak, veoma bled, bled, normalan, srednji, polupodebljan, podebljan ili debeo prikaz fonta.

  Opciju teksta možete postaviti na vrednost Podvučeno ili Kurziv ako želite da kompletan tekst u svim listovima sa podacima automatski bude podvučen ili u kurzivu.

  Napomena : Tekst napisan kurzivom uglavnom se teže čita na ekranu računara.

Ako vam je potrebno više informacija o podešavanju opcija za trenutnu bazu podataka, pročitajte članak Podešavanje korisničkih opcija za trenutnu bazu podataka.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×