Postavite podrazumevane vrednosti za obrazac

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Prilikom dizajniranja predloška obrasca Microsoft Office InfoPath 2007 , možete da dodelite podrazumevane vrednosti kontrola koje su povezane sa poljima u predlošku obrasca. Podrazumevana vrednost je vrednost koja se automatski pojavljuje u kontroli kada korisnik otvori obrazac da biste ga popunite.

Ovaj članak sadrži:

Pregled podrazumevanih vrednosti

Postavljanje podrazumevane vrednosti za kontrolu

Postavljanje podrazumevane vrednosti pomoću pravila

Postavljanje svih podrazumevanih vrednosti za obrasca

Pregled podrazumevanih vrednosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca, možete da dodelite podrazumevane vrednosti za kontrole kako biste pomogli korisnicima da brže popunjavanje obrasca. Na primer, ako kreirate predlošku obrasca izveštaja o troškovima zaposlenom, možete dodeliti današnji datum kao podrazumevanu vrednost za kontroli odabirača datuma. Kao rezultat, trenutni datum se automatski popunjava u kontroli odabirača datuma kada korisnik otvara obrazac, a ne moraju da ručno unesite datum.

Možete da postavite podrazumevane vrednosti u predlošku obrasca tako što ćete:

 • Dodeljivanje određene vrednosti u kontroli, koja se automatski popunjava kada korisnik otvori obrazac da biste ga popunite.

 • Koristite pravilo da postavite podrazumevane vrednosti za kontrolu, na osnovu podataka koje korisnik unese u drugu kontrolu na obrascu.

 • Postavljanje svih podrazumevanih vrednosti za predložak obrasca u isto vreme.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevane vrednosti za kontrolu

Kada postavite podrazumevane vrednosti za polje u predlošku obrasca, određuje vrednost koja treba da se pojavi automatski u kontroli kada korisnik popunjava obrazac zasnovan na tom predlošku.

 1. Ako okno zadatka Izvora podataka nije vidljivo, kliknite na Izvor podataka u meniju Prikaz .

 2. U oknu zadatka Izvor podataka , kliknite desnim tasterom miša na podrazumevanu vrednost koju želite da postavite, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva .

 3. Izaberite karticu Podaci.

 4. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste koristili određenu vrednost kao podrazumevanu vrednost, otkucajte podrazumevanu vrednost u polje vrednost .

  • Da biste koristili XPath izraz da biste kreirali podrazumevane vrednosti, kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta i zatim u okviru za dijalog Umetanje formule , kreirate XPath izraz.

   Savet: Da biste automatski ažurirali vrednost u izabranom polju svaki put kada se formula izračunava, potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj ovu vrednost prilikom izračunavanja rezultata formule u dijalogu Svojstva polja ili grupe .

 5. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Tehničke detalje

Kada postavite podrazumevane vrednosti za kontrolu, takođe postavljate podrazumevane vrednosti za polje za koje je povezana kontrola. Bilo koji kontrolu koja je povezana sa tim poljem biće dodeljen istu podrazumevanu vrednost.

Ako podrazumevana vrednost je određenu vrednost, vrednost koja je uskladištena u.XML datoteci sa predloškom obrasca. Da biste programski promenili podrazumevanu vrednost, promenite vrednost odgovarajućeg polja u.XML datoteci. Ako je podrazumevana vrednost rezultat XPath izraza, izraz se skladišti u datoteci manifest.xsf xsf: element za polje.

Vrh stranice

Postavljanje podrazumevane vrednosti pomoću pravila

Možete da koristite pravila da biste podesili podrazumevanu vrednost kontrole, na osnovu vrednosti druge kontrole. Pravilo je radnja do kojeg dolazi kada je ispunjen uslov u obrascu. Na primer, mogli biste da dizajnirate predložak obrasca sa kontrolu za državu i drugu za POŠTANSKI broj. Kada korisnik unese POŠTANSKI broj u kontroli POŠTANSKI broj, državne kontrole se automatski popunjava odgovarajućim.

Da biste dovršili ovaj postupak, morate da imate dve kontrole u predlošku obrasca – onaj koji je korisnik unosi podatke, a koji će biti popunjeno sa podrazumevanom vrednošću, na osnovu podataka unetih u prvu kontrolu.

 1. Dvaput kliknite na kontrolu koja će biti zasnovan na kontrolu sa podrazumevanom vrednošću.

  Na primer, u slučaju kontrole i poštanskim bi dvaput kliknete na kontrolu sa poštanskim.

 2. Izaberite karticu Podaci.

 3. U odeljku Validacija i pravila kliknite na dugme Pravila.

 4. U dijalogu Pravila kliknite na dugme Dodaj.

 5. U okviru Ime otkucajte ime za pravilo.

 6. Kliknite na dugme Postavi uslov da biste naveli uslov za pokretanje pravila.

 7. U dijalogu uslov unesite uslov i zatim kliknite na dugme u redu.

  Na primer, ako želite podrazumevane vrednosti za mogu dodati kontroli kada korisnik unese podatke u drugu kontrolu u prvo polje, kliknite na polje koje će korisnik uneti podatke, izaberite stavku jednako je u drugo polje, a u poslednjem polju, unesite podatke korisnik unosi u kontrolu.

 8. U dijalogu Pravilo kliknite na dugme Dodaj radnju.

 9. Na listi radnju , kliknite na dugme Postavi vrednosti polja.

 10. Kliknite na dugme Slika dugmeta pored polja polje, a zatim u dijalogu Izbor polja ili grupe kliknite na kontrolu koju želite da postavite podrazumevanu vrednost.

 11. Uradite sledeće:

  • Da biste koristili određenu vrednost kao podrazumevanu vrednost, u polju vrednost otkucajte vrednost i zatim kliknite na dugme u redu.

  • Da biste koristili XPath izraz da biste kreirali podrazumevane vrednosti, kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta , unesite formulu u dijalogu Umetanje formule i zatim kliknite na dugme u redu.

 12. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Postavljanje svih podrazumevanih vrednosti za obrasca

Ako znate sve kontrole u predlošku obrasca koja će imati podrazumevanu vrednost i podrazumevane vrednosti ne zasnovane na pravila, možete da podesite sve podrazumevane vrednosti u isto vreme.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. Na listi kategorija izaberite stavku Više opcija , a zatim kliknite na dugme Uredi podrazumevane vrednosti.

 3. U dijalogu Uređivanje podrazumevane vrednosti izaberite polje koje želite da postavite podrazumevanu vrednost.

 4. Uradite sledeće:

  • Da biste koristili određenu vrednost kao podrazumevanu vrednost, otkucajte podrazumevanu vrednost za polje u okviru Podrazumevana vrednost i zatim kliknite na dugme u redu.

  • Da biste koristili XPath izraz da biste kreirali podrazumevane vrednosti, kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta , a zatim u dijalogu Umetanje formule kreirajte XPath izraza.

   Savet: Da biste automatski ažurirali vrednost u izabranom polju svaki put kada se formula izračunava, potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj ovu vrednost prilikom izračunavanja rezultata formule u dijalogu Uredi podrazumevane vrednosti .

 5. Ponovite korake 3 i 4 koraka za svako polje koje želite da postavite podrazumevanu vrednost.

 6. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×