Pogledajte veze između ćelija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Važno: Ova funkcija nije dostupna u sistemu Office na Windows RT Računaru. Kontrola je dostupna samo u izdanjima operativnog sistema Office Professional Plus i Office 365 Professional Plus. Pročitajte Excel 2010 radne sveske sa Power Pivot ne rade u nekim verzijama programa Excel 2013. Želite da vidite koju verziju sistema Office koristite?

Dijagram veze između ćelija prikazuje detaljan, interaktivan dijagram svih veza između trenutno izabranih ćelija i drugih ćelija na istom radnom listu, na drugim radnim listovima ili čak u drugim radnim sveskama. Možete da navedete koliko će nivoa veza između ćelija biti prikazano u dijagramu i da li će biti prikazane ćelije koje imaju veze sa prethodnom ćelijom, one koje imaju veze sa zavisnom ćelijom ili obe vrste.

Da biste koristili alatku veza između ćelija, prvo morate Microsoft Office 2013 Professional Plus instaliran na vašem računaru, a zatim ćete morati da omogućite Inquire programski Saznajte kako da instalirate programski dodatak Inquire.

Kreirajte dijagram veze

 1. Izaberite ćeliju i izaberite stavke Inquire > Veza između ćelija.

Veza između ćelija

 1. Ako Excel od vas zatraži da sačuvate datoteku da bi ona uključivala najnovije promene, možete da:

  • Kliknete na dugme Da i analiza će uključivati promene koje još niste sačuvali.

  • Kliknete na dugme Ne i analiza će koristiti poslednju sačuvanu verziju datoteke.

  • Kliknete na dugme Otkaži ako ne želite da pokrenete analizu ili ako niste izabrali ćeliju koju želite da analizirate.

Pojavljuje se poljeOpcije dijagrama veze između ćelija.

Opcije dijagrama veze između ćelija

 1. U dijalogu možete postaviti sledeće opcije:

  • Da li u analizu treba uključiti samo trenutni radni list, druge radne listove ili druge radne sveske.

  • Da li treba tražiti prethodne ćelije druge ćelije od kojih ćelija zavisi), zavisne ćelije (ćelije koje zavise od nje) ili obe vrste.

   Veze između prethodnih i zavisnih ćelija

   U ovom dijagramu veza između ćelija za ćeliju D5, postoje ćelije u dva radna lista (Listu2 i Listu3) od kojih ćelija D5 zavisi, pored toga što zavisi od ćelije D4. Ćelija D5 prethodi ćeliji F4.

  • Broj nivoa veza između ćelija koje želite da analizirate.

   Na primer, ako ćelija A6 na Listu1 zavisi od ćelije C12, koja zavisi od ćelije B6 Lista2, to predstavlja vezu između ćelija sa dva nivoa.

Radite sa dijagramom i razumite ga

Adresa analizirane ćelije je u dijagramu uvek podebljana. Ovde je analizirana ćelija D5.

Veze između prethodnih i zavisnih ćelija

 • Strelice u dijagramu ukazuju na zavisnu ćeliju u vezi između ćelija (pokazuju smer toka podataka). U dijagramu prikazanom iznad, ćelija D5 zavisi od ćelija D4, List2!A1 i List3!A1. Ćelija D4 zavisi od ćelije D5.

 • Kada pokrenete izveštaj, čvorovi (ćelije) u dijagramu su raspoređeni po rasporedu koji liči na mrežu. Možete vući bilo koju ćeliju po dijagramu da biste rasporedili ćelije onako kako želite.

 • Postavite pokazivač na ćeliju u dijagramu da biste videli detaljne informacije o ćeliji – njenu formulu, vrednost, celu putanju njene datoteke i ime radnog lista kojem pripada.

Detaljne informacije o ćeliji

 • Znak minus (-) u žutom polju pored ćelije može da znači da ćelija ukazuje na opseg ćelija koji je već razvijen u dijagramu. Klikom na znak minus se opseg ćelija skuplja u jedan čvor koji predstavlja taj opseg.

Opseg ćelija razvijen u dijagramu

 • Ako dvaput kliknete na ćeliju u dijagramu, to će aktivirati tu ćeliju u njenom radnom listu i zatvoriti dijagram.

 • Kliknite u okvir Zumiraj da biste povećali ili smanjili veličinu elemenata dijagrama. Ako kliknete na dugme Čvorovi rasporeda, to će vratiti prikaz na 100%, a ako ponovo kliknete na njega, to će centrirati dijagram.

Alatke dijagrama veze između ćelija

 • Kliknite na dugme Prikaži prozor pregleda da biste otvorili novi prozor koji prikazuje celu strukturu dijagrama. To je korisno za dijagram koji ima mnogo veza između analizirane ćelije i drugih ćelija i koji je prevelik da bi stao u dijagram.

 • Možete da uvećate neku oblast dijagrama, tako što ćete kliknuti i prevući da biste nacrtali okvir u prozoru pregleda, što dovodi do toga da glavni prozor prikazuje čvorove koji su u okviru. Zatim možete da vučete okvir po dijagramu da biste premestili fokus na druge oblasti dijagrama.

Prozor pregleda

 • Kliknite na dugme Osveži da biste ponovo pokrenuli analizu.

 • Kliknite na dugmad Štampanje i Pregled pre štampanja da biste pregledali rezultate analize i odštampali ih.

 • Kliknite na dugmeČvorovi rasporeda da biste vratili prikaz na 100%, a zatim ponovo kliknite na njega da biste centrirali dijagram.

 • Kliknite na dugmeZaustavi obradu da biste zaustavili proces analize (na primer, ako ste izabrali pogrešnu ćeliju).

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×