Podešavanje razmaka u tekstu i preloma reda u predlošcima obrazaca koji sadrže i istočnoazijski i latinični tekst

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada dizajnirate predložak obrasca u kome ima i istočnoazijskog i latiničnog teksta, a želite da poboljšate izgled predloška obrasca kontrolisanjem razmaka između ta dva tipa teksta, možete da konfigurišete predložak obrasca da automatski podešava razmake između te dve vrsta teksta. Predložak obrasca možete konfigurisati i tako da se prelom reda u istočnoazijskom tekstu dešava na znacima normalne širine ili poluširine za određeni red teksta ili za sve redove teksta u obrascima zasnovanim na vašem predlošku.

Ovaj članak sadrži:

Pre nego što počnete

Konfigurisanje programa Microsoft Office da koristi drugi jezik

Konfigurisanje razmaka u tekstu između istočnoazijski i latinski tekst

Konfigurisanje preloma reda u istočnoazijski tekst

Pre nego što počnete

Morate da instalirate jezički paket Microsoft Office Language Pack 2007 za željeni istočnoazijski jezik, koji sadrži rečnik i alatke za proveru tog jezika da biste konfigurisali razmake u tekstu i prelom reda u predlošcima obrasca koji sadrže i istočnoazijski i latinični tekst.

Vrh stranice

Konfigurisanje Microsoft Office programa da koriste drugi jezik

Prvo morate da instalirate jezički paket, a zatim da svoje Microsoft Office programe konfigurišete da prihvate i prikazuju istočnoazijski tekst i da koriste alatke za proveru tog jezika da biste u nekom Microsoft Office programu koristili neki istočnoazijski jezik. Ova procedura podrazumeva da ste već instalirali odgovarajući jezički paket.

 1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Svi programi, zatim na Microsoft Office, zatim na Microsoft Office Tools, a potom izaberite stavku Microsoft Office 2007 jezičke postavke.

 2. Izaberite karticu Jezici za uređivanje.

 3. Na listi jezici dostupni za uređivanje izaberite jezik koji želite da koristite, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 4. Sa liste Glavni jezik za uređivanje izaberite glavni jezik koji želite da koristite pri dizajniranju predloška obrasca.

  Napomena: Jezik ne možete da uklonite sa liste Omogućeni jezici za uređivanje ako ga postavite kao primarni jezik za uređivanje. Najpre morate da izaberete neki drugi jezik sa liste Primarni jezik za uređivanje da biste uklonili primarni jezik za uređivanje.

Vrh stranice

Konfigurisanje razmaka u tekstu između istočnoazijskog i latiničnog teksta

Morate prvo da na svoj računar instalirate i konfigurišete jezički paket da biste dovršili ovu proceduru. Komanda Azijska tipografija u meniju Oblikovanje pojavljuje se tek nakon što instalirate i konfigurišete istočnoazijski ili latinični jezički paket.

 1. Postavite tačku umetanja između istočnoazijskog i latiničnog teksta gde želite da podesite razmak.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Azijska tipografija.

 3. Potvrdite izbor Automatski podesi razmak između azijskog i latiničnog teksta da biste poboljšali izgled obrazaca zasnovanih na tom predlošku automatskim umetanjem dodatnih razmaka između istočnoazijskog i latiničnog teksta.

 4. Potvrdite izbor Automatski podesi razmak između azijskog teksta i brojeva da biste poboljšali izgled obrazaca zasnovanih na ovom predlošku umetanjem dodatnih razmaka između istočnoazijskog i latiničnog teksta i brojeva.

Vrh stranice

Konfigurisanje preloma reda u istočnoazijskom tekstu

Morate prvo da na svoj računar instalirate i konfigurišete jezički paket da biste dovršili ovu proceduru. Komanda Azijska tipografija u meniju Oblikovanje pojavljuje se tek nakon što instalirate i konfigurišete jezički paket.

Nakon što instalirate i konfigurišete jezički paket, možete predložak obrasca da konfigurišete tako da se prelom reda javlja u obrascu ako određeni red počinje ili se završava znakom normalne širine ili poluširokim znakom. Predložak obrasca možete da konfigurišete i tako da se prelom reda dešava za svaki red u obrascu koji počinje ili se završava znakom normalne širine ili poluširokim znakom.

Konfigurisanje preloma reda za određeni red u predlošku obrasca

 1. Postavite tačku umetanja na mesto u tekstu gde želite da primenite prelom reda.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Azijska tipografija.

 3. U odeljku Prelom reda u oknu zadataka Azijska tipografija, postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Normalno da biste omogućili prelom reda kod japanske ili korejske reči koja počinje znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Normalno da biste omogućili prelom reda u japanskoj reči koja se završava znakom normalne širine. Ne možete da konfigurišete red tako da se prelama kod korejske reči koja se završava znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Normalno da biste omogućili prelom reda kod japanske ili korejske reči koja se završava znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Dosledno da biste omogućili prelom reda u japanskoj reči koja počinje ili se završava znakom normalne širine ili poluširokim znakom. Ne možete da konfigurišete red da se prelama kod korejske reči koja se završava poluširokim znakom.

Konfigurisanje preloma reda za sve redove u predlošku obrasca

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

  Savet: Do dijaloga Opcije možete stići i tako što ćete izabrati stavku Opcije u oknu zadataka Azijska tipografija.

 2. U dijalogu Opcije izaberite karticu Dizajn.

 3. U odeljku Prelom reda u azijskoj tipografiji postupite na jedan od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Normalan ako želite da omogućite prelom reda kod japanske ili korejske reči koja počinje znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Normalan da biste umetnuli prelom reda iza svake japanske reči koja se završava znakom normalne širine. Ne možete da konfigurišete predložak obrasca da omogući prelom reda kod korejske reči koja se završava znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Normalan da biste umetnuli prelom reda iza svake japanske ili korejske reči koja se završava znakom normalne širine.

  • Izaberite opciju Dosledno a biste umetnuli prelom reda iza japanske reči koja počinje ili se završava znakom normalne širine ili poluširokim znakom. Ne možete da konfigurišete predložak obrasca da omogući prelom reda kod korejske reči koja se završava poluširokim znakom.

 4. Kliknite na dugme Postavi kao podrazumevano za nove obrasce.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×