Podešavanje publikacije za štampanje spot boja ili procesne boje

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Uverite se da razgovarate sa komercijalnoj štampariji pre postavljanja publikacije za štampanje u boji. Štampač može da vam kažu kako izbor opcija štampanja boja utiče na troškove štampanja publikacije. Obično ćete želeti da odaberete krajnje boje iz sistema podudaranja boja koji podržava štamparije. Microsoft Office Publisher obezbeđuje PANTONE MATCHING SYSTEM®, koju možete koristiti da biste naveli mesto ili procesne boje koje koristite u publikaciji.

Rad sa uslugom štampanja za izbor boja

Pre nego što počnete dizajniranje publikacije za komercijalno štampanje, trebalo bi da razgovarate sa komercijalnoj štampariji da li želite da koristite procesne boje (takođe poznat kao CMYK boja) ili spot boja. Publisher podržava štampanje procesne boje i spot boja i obezbeđuje sve alatke komercijalnoj štampariji mora za pripremu publikacije boje za štampanje. Kada izvršite odluku o boji, možete da dizajnirate publikacije za tip štampa u boji koju ste odabrali.

Izbor procesne boje ili spot boja štampanja     U većini slučajeva, odluka da koristite procesne boje, spot boja ili kombinacija mesto i proces boja će biti zasnovana na štampanja pitanja koja ste o sa nekim iz komercijalnu štampariju. Ove probleme uključuju sledeće:

Broj ili opseg boja koje će najviše odgovaraju publikacije

Štampanje sa spot bojama koristi unapred pripremljena mastila, obično jedan ili više boja. Spot boje se često koriste u publikacijama na:

 • Naglašavanje naslova, Ivica i logotipa.

 • Podudaranje boja u red crteže ili druge jednostavne grafike.

 • Navedite specijalno mastila, na primer metalik ili sa sjajem.

Procesne boje (CMYK) štampanja, što može da reprodukuje širok opseg boja pomoću samo četiri mastila, obično se koristi kada publikacija:

 • Uključuje boji fotografije.

 • Koristi detaljne višebojne grafike.

Troškovi proizvodnje publikacije

Procesne boje publikacije je obično skuplja da biste dobili od spot boja publikacije. Svako mastilo zahteva odvojenom pritisnite registraciju i proces štampanje u boji uvek zahteva četiri mastila, koji podrazumeva više podešavanja vremena za štampač. Ako se štampaju samo mali broj publikacija, troškovi po publikaciji može biti izuzetno skupa.

Cena spot boja se razlikuju u zavisnosti od količine mastila koju ćete koristiti. Obično ćete koristiti samo nekoliko, ali možete da kreirate efekat širem opsegu boja pomoću svetle nijanse. Na primer, štampač možete kreirati ekrana svetle nijanse spot boje, umesto zasebne ploče, i samim tim se razlikuju boja bez uvećavanja troškova štampanja.

Troškovi proizvodnje publikacije zavisi od i tip papira koji se koristi za štampanje, složenosti publikacije grafike i na broj publikacija koje će biti proizvodi.

Podešavanje publikacije za štampanje spot boje

 1. U meniju Alatke , na Komercijalno štampanje alatke, a zatim kliknite na dugme Štampanje u boji.

 2. U okviru Definiši sve boje kao, kliknite na dugme Spot boje.

  Publisher će sve boje u publikaciji u mastila spot boje koje se nalazi na kartici mastila . Možete da promenite, duplirate ili dodajte novi spot boja mastila onako kako vam odgovara.

  Kako?

  Promena mastila sa spot boje

  Kada promenite spot boja mastila, možete ga zamenite drugim mastilom koje možete da odaberete iz sistema PANTONE ili Microsoft Windows palete boja ili da definišete pomoću na RGB, CMYKili HSL model boje.

  1. Na kartici mastila , kliknite na strelicu pored spot boja mastila koju želite da promenite, a zatim kliknite na dugme Promeni.

  2. U dijalogu Promena mastila izaberite željeno mastilo spot boja i zatim kliknite na dugme u redu.

  Dupliranje mastila sa spot boje

  Kada duplirate mastila sa spot boje, možete da kreirate novi zapis perom tako što ćete promeniti definiciju postojećeg mastila. Alternativno, možete da odaberete mastilo iz PANTONE sistema ili na Windows palete boja, odnosno možete ga definisati koristeći na RGB, CMYKili HSL model boje.

  1. Na kartici Mastila kliknite na strelicu pored mastila spot boje koje želite da duplirate, a zatim izaberite stavku Dupliraj.

  2. U dijalogu Novo mastilo izaberite željeno mastilo spot boje, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Dodavanje novog mastila spot boje

  Kada dodate novi spot boja mastila, možete da odaberete mastilo iz PANTONE sistema ili na Windows palete boja, odnosno možete ga definisati koristeći na RGB, CMYKili HSL model boje.

  1. Na kartici mastila , kliknite na dugme Novo mastilo.

  2. U dijalogu Novo mastilo izaberite željeno mastilo spot boje, a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Kada se prebacite publikacije za štampanje spot boja, šeme boja imate biće izgubljene.

Podešavanje publikacije za štampanje procesne boje

 1. U meniju Alatke , na Komercijalno štampanje alatke, a zatim kliknite na dugme Štampanje u boji.

 2. U okviru Definiši sve boje kao, kliknite na dugme procesne boje (CMYK).

  Publisher će sve boje u publikaciji u CMYK vrednosti, a zatim cijan, magenta, žuta i crno kao jedina mastila na kartici mastila Publisher navodi sve boje na kartici boje i njihovim CMYK vrednostima.

Napomena: Neke boje koje se pojavljuju na ekranu ne mogu da se tačno CMYK boju. Nakon podešavanja za štampanje procesne boje, uverite se da procenite publikacije za boju promene. Ako boju ne podudaraju boju koju želite, možete da promenite boju pojedinačnih objekata u publikaciji.

Podešavanje publikacije za štampanje spot boje i procesne boje

 1. U meniju Alatke postavite pokazivač na stavku Komercijalni alati za štampanje, a zatim izaberite stavku Štampanje u boji.

 2. U odeljku Definiši sve boje kao izaberite opciju Procesne boje i spot boje.

  Dovešće nešto od sledećeg:

  • Ako vaša publikacija je podešen za bilo koje boje (RGB), Publisher konvertuje sve boje u procesne boje i navodi samo mastila procesne boje cijan, magenta, žuta i crno na listi mastila na kartici mastila .

  • Ako vaša publikacija je podešen za Spot boje ili jedne boje, Publisher zadržava spot boja mastila i mastila procesne boje cijan, magenta, žuta i crno dodaje na listu mastila na kartici mastila .

  • Ako vaša publikacija je podešen za procesne boje (CMYK), Publisher će prikazati samo mastila procesne boje na kartici mastila . Međutim, ako kliknete na dugme Novo mastilo sve mastila sa spot boje možete dodati na listu mastila na kartici mastila .

   Kako?

   Kada dodate novi spot boja mastila, možete da odaberete mastilo iz PANTONE sistema ili na Windows palete boja, odnosno možete ga definisati koristeći na RGB, CMYKili HSL model boje.

   1. Na kartici mastila , kliknite na dugme Novo mastilo.

   2. U dijalogu Novo mastilo izaberite željeno mastilo spot boje, a zatim kliknite na dugme U redu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×