Podešavanje predloška za biblioteku

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Prilikom kreiranja biblioteke dokumenata, možete podesiti predložak koji pokreće odgovarajući program kada korisnik kreira novi dokument iz biblioteke. Možete navesti i prilagođene predloške za biblioteke dokumenata i biblioteke obrazaca.

Pregled

Navođenje podrazumevanog tipa datoteke prilikom kreiranja biblioteke

Uređivanje podrazumevanog predloška

Navođenje prilagođenog predloška

Pregled

Kada neko kreira novu datoteku u biblioteci dokumenata, podrazumevani predložak otvara program koji ste naveli pomoću praznog predloška.

Ako biblioteka sadrži podrazumevani predložak, on se skladišti u biblioteci, u fascikli „Obrasci“. Međutim, možete upotrebiti prilagođeni predložak ako želite da navedete postavke ili obezbedite podrazumevani sadržaj koji će se nalaziti u svakoj datoteci, kao što je tekst o odricanju odgovornosti u podnožju stranice.

Ako korisnik želi da kreira datoteku u biblioteci pomoću komande Nova, predložak mora biti iz programa koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, kao što je Microsoft Office Word 2007. Ako program koji želite da koristite nije kompatibilan, u većini slučajeva ćete ipak moći da uskladištite datoteke u biblioteci i da njima upravljate. Datoteku možete kreirati u programu i kasnije je dodati u biblioteku, umesto da je kreirate iz biblioteke dokumenata. Iz bezbednosnih razloga, neki tipovi datoteka su blokirani na Windows SharePoint Services lokaciji.

Kada kreirate novu datoteku u biblioteci obrazaca, podrazumevani program je XML uređivač koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, ali možete odrediti da se novi obrazac otvara u pregledaču tako što ćete promeniti više opcija za postavke za biblioteku. Veze ka dodatnim informacijama o kreiranju biblioteke obrazaca potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Ako je omogućeno više tipova sadržaja i su navedeni predlošci za te tipove sadržaja, biblioteka koristi predloške koji su određeni pomoću tipova sadržaja. Umesto da menjate postavke predloška za biblioteku, morate da promenite tipove sadržaja. Veze ka više informacija o tipovima sadržaja potražite u odeljku Takođe pogledajte .

Vrh stranice

Određivanje podrazumevanog tipa datoteke prilikom kreiranja biblioteke

Za biblioteku dokumenata možete birati iz velikog broja tipova stranica i programa koji su kompatibilni sa sistemom Windows SharePoint Services. Za biblioteku obrazaca je potrebno da instalirate XML uređivač ili neki program za dizajniranje obrazaca zasnovan na XML-u koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office InfoPath 2007.

 1. Izaberite stavku Prikaži sav sadržaj lokacije, a zatim kliknite na dugme Kreiraj na stranici „Sav sadržaj lokacije“.

  Savet: U većini slučajeva možete umesto toga da koristite meni Radnje na sajtu Slika dugmeta da biste dovršili ovaj korak.

 1. U okviru stavke Biblioteke izaberite stavku Biblioteka dokumenata ili Biblioteka obrazaca.

  1. U polju Ime otkucajte ime biblioteke. Ime biblioteke je obavezno.

   Ime se pojavljuje na vrhu stranice biblioteke, ono postaje deo adrese za stranicu biblioteke i pojavljuje se u navigacionim elementima koji korisnicima pomažu da pronađu i otvore biblioteku.

  1. U polje Opis unesite opis svrhe biblioteke. Opis je opcionalan.

   Opis se pojavljuje pri vrhu stranice biblioteke, ispod imena biblioteke. Ako nameravate da omogućite biblioteci da prima sadržaj putem e-pošte, e-adresu biblioteke možete dodati u opis kako bi je ljudi lako pronašli.

 2. Da biste dodali vezu ka ovoj biblioteci na traci za brzo pokretanje, proverite da da je izabrana u odeljku Navigacija .

 3. U odeljku Istorija verzija dokumenata kliknite na dugme Da ako želite da se kreira verzija ili rezervna kopija datoteke svaki put kada se datoteka prijavi u biblioteku.

 4. U odeljku Predložak dokumenta navedite tip datoteke koja će se koristiti kao predložak za nove datoteke u ovoj biblioteci dokumenata.

 5. Kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Uređivanje podrazumevanog predloška

Postupite na sledeći način ako vaša biblioteka ne koristi više tipova sadržaja. U slučaju da biblioteka koristi više tipova sadržaja, moraju se urediti predlošci za svaki tip sadržaja.

Podrazumevani predložak za biblioteku dokumenata se nalazi u fascikli „Obrasci“. Ako niste promenili podrazumevani tip datoteke, taj predložak se u većini slučajeva naziva template.doc.

Ako koristite program koji je kompatibilan sa Windows SharePoint Services 3.0, ne možete urediti podrazumevani predložak, ali možete da otpremite i da navedete prilagođeni predložak koji je kompatibilan sa Microsoft Windows SharePoint Services 2.0, kao što je Microsoft Office Word 2003. Više informacija potražite u članku Određivanje prilagođenog predloška u ovom članku.

 1. Ako biblioteka nije već otvorena, kliknite na naziv biblioteke na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime biblioteke.

 2. U meniju Postavke izaberite stavku Postavke biblioteke dokumenata.

 3. U grupi Opšte postavke, izaberite stavku Napredne postavke.

 4. U odeljku Predložak dokumenta, ispod polja URL adresa predloška kliknite na vezu Uredi predložak.

  Predložak će se otvoriti u aplikaciji koja je kompatibilna sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0 i koja je pridružena tipu datoteke tekućeg predloška. Na primer, otvoriće se Office Word 2007 ako je podrazumevani predložak Word predložak, odnosno otvoriće se Microsoft Office Excel 2007 ako je podrazumevani predložak Excel radni list.

 5. Unesite željene izmene, a zatim sačuvajte predložak. Zatvorite program ako vam više nije potreban ili pređite na svoju SharePoint lokaciju.

 6. Na SharePoint lokaciji, na dnu stranice Više postavki biblioteke dokumenata kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Određivanje prilagođenog predloška

Da biste naveli neki drugi predložak, potrebno je da ga najpre kreirate u programu koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0, kao što je Office Word 2007, a zatim da ga sačuvate u biblioteci, u fascikli „Obrasci“. Zatim, iz biblioteke navedite adresu prilagođenog predloška.

Podrazumevani predložak za biblioteku dokumenata se nalazi u fascikli „Obrasci“. Ako niste promenili podrazumevani tip datoteke, taj predložak se u većini slučajeva naziva template.doc.

 1. Kreirajte i sačuvajte prilagođeni predložak u programu koji je kompatibilan sa sistemom Windows SharePoint Services 3.0. Zapišite njegovu lokaciju, a zatim se prebacite u sistem Windows SharePoint Services.

 2. Ako biblioteka nije već otvorena, kliknite na naziv biblioteke na traci „Brzo pokretanje“.

  Ako se ne pojavi ime biblioteke, izaberite stavku Prikaz celog sadržaja lokacije i zatim kliknite na ime biblioteke.

 3. U polju Radnje meni Slika menija , kliknite na dugme Otvori pomoću programa Windows Explorer.

 4. U programu Windows Explorer potražite prilagođeni predložak koji ste kreirali.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku i u priručnom meniju izaberite stavku Kopiraj.

 6. Kliknite na dugme Nazad dok se ne vratite u biblioteku, a zatim izaberite fasciklu Obrasci da biste je otvorili.

 7. Kliknite desnim tasterom miša u praznu oblast u prozoru fascikle i u priručnom meniju izaberite stavku Nalepi.

 8. Zatvorite Windows Explorer i vratite se u biblioteku na lokaciji.

 9. U polju postavke meni Settings menu , kliknite na dugme Postavke biblioteke dokumenata.

 10. U grupi Opšte postavke, izaberite stavku Napredne postavke.

 11. U odeljku Predložak dokumenta, u polje URL adresa predloška upišite adresu prilagođenog predloška. Ta adresa predstavlja Web adresu predloška na SharePoint lokaciji, koje se odnosi na ime lokacije. Na primer, ako se predložak naziva Watermark.dotx i ako ga dodate u fasciklu „Obrasci“ biblioteke „Deljeni dokumenti“, u polje URL adresa predloška upišite /Deljeni dokumenti/Obrasci/Watermark.dotx.

  Ako postavke u polju Predložak dokumenta nisu dostupne, moguće je da je administrator postavio više tipova sadržaja. Da biste proverili da li je omogućeno više tipova sadržaja, proverite da li je u odeljku Tipovi sadržaja, ispod opcije Želite li da dozvolite upravljanje tipovima sadržaja? potvrđen izbor Da.

Napomena: Ako je omogućeno više tipova sadržaja, neophodno je da prilagodite predložak za svaki tip sadržaja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×