Podešavanje, opozovite izbor ili uklanjanje tabulatora

Podešavanje, opozovite izbor ili uklanjanje tabulatora

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Da biste kreirali jednostavan Oblikuj dokumente možete da koristite tabulatore. Korišćenjem opcije rasporeda dokumenta u Word, možete da kreirate, na primer, tabelu sa sadržaj ili indeks bez podešavanja jedan tabulatorski razmak.

Word obezbeđuje dizajnirane tabeli, zaglavlje i podnožje, naslovnu stranicu i druge opcije rasporeda stranice. Ove opcije dodavanjem tabulatora čini nepotrebne.

Savet : Da biste prilagodili različitim verzijama programa Word, veliki broj procedure upućuju na "na kartici Početak ." Za Word 2016, takođe možete da koristite karticu " raspored ". Za Word 2013, Word 2010i Word 2007, takođe možete da koristite karticu " Raspored na stranici ".

Bez obzira na to koju verziju programa Word koristite, proceduru za karticu postavka (dodavanje) zaustavlja na horizontali lenjir je isti. Podrazumevano su bez tabulatorskim razmacima na lenjiru kada otvorite novi prazan dokument. Međutim, postoji podrazumevani tabulatorski razmak skup na svakih pola inča.

Pre nego što počnete postavku (dodavanje) tabulatorskim razmacima, možda ćete želeti da biste se upoznali sa birač tabulatora i dostupne tabulatorske razmake.

U na birač tabulatora Odaberite jednu od sedam kartice, levo, centriraj, decimalni broj, trakasti, uvlačenje prvog reda, prvi red bez uvlačenja – da biste postavili na lenjiru.

Birač tabulatora je mali okvir na levoj ivici lenjira. Možete izabrati stavku kroz birač tabulatora da otkriju svakoj kartici opisan dalje.

Slika tabulatora

Levi tabulator

Tekst je poravnat sa desne strane tabulator.

Dugme „Centralni tabulator“

Kartica "centar"

Tekst je centrirana dok kucate.

Slika tabulatora

Kartica "desno"

Tekst je poravnat i proširuje levo.

Slika tabulatora

Decimalni tabulator

Brojevi poravnati sa leve strane decimalnog zareza. Ne možete da koristite Decimalni tabulator za poravnavanje oko nekog drugog znaka, kao što je crtica ili ampersand.

Dugme „Trakasti tabulator“

Trakasti tabulator

Tekst nije u odnosu na Karticu traka. Umesto toga, vertikalna traka se umeće na poziciju tabulatora.

Slika dugmeta

Uvlačenja prvog reda

Koji se nalazi na vrhu lenjir, Uvlačenja prvog reda vam omogućava da uvlačenje teksta u prvi red pasusa.

Slika dugmeta

Prvi red bez uvlačenja

Koji se nalazi na dnu lenjir, Izvučeni vam omogućava da uvlačenje teksta u drugi red pasusa i svi redovi njega.

Brz način da postavite tabulatorski razmak u dokumentu jeste da biste odabrali tabulatorski razmak i kliknite na lokaciju na lenjiru gde želite da se kartica pojavi.

Lenjira u Word dokumentu se prikazuje sa karticama.

 • Na levoj ivici lenjira kliknite na dugme tabulatorski razmak u biraču karticu koju želite, a zatim kliknite na mesto na lenjiru gde želite da postavite tabulator.

  Napomena : Ne vidite lenjir na vrhu dokumenta. Izaberite stavku Prikaz > Lenjir. A ako želite da vidite tabulatorski razmak znakova u dokumentu, na kartici Početak , odaberite stavku Prikaži/Sakrij Slika dugmeta .

Saveti

 • Da biste premestili koje ste postavili tabulator, prevucite ga na novu lokaciju na lenjiru.

 • Da biste identifikovali tačnu lokaciju gde da postavite tabulatorski razmak, dvaput kliknite na karticu. Dijalog " Tabulatori " se otvara i prikazuje precizne lokacija u okviru Pozicija tabulatora karticu .

 • Da biste potvrdili poravnavanje teksta koju ste kreirali pomoću tabulatora postavite, pritisnite taster Tab.

 • Kada je izabrano više pasusa Prikaži samo kartice iz prvog pasusa na lenjiru.

Možete brzo da uklonite sve tabulatora na horizontalnom lenjiru postavite.

Napomena : Ako ne vidite lenjir na vrhu dokumenta, izaberite stavku Prikaz > Lenjir. Ako ne vidite karticu zaustavi znakova u dokumentu, na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na dugme Prikaži/Sakrij Slika dugmeta .

 • Prevucite tabulatorski razmak na lenjiru da biste je uklonili.

  Kartica je markirana na lenjiru.

  Napomena : Kada otpustite taster miša, tabulatorski razmak nestaje i tekst se pomera na sledeću lokaciju tabulatora ili na podrazumevani tabulatorski razmak, postavljen na svakih pola inča (1,3 cm).

Slika iz nastavka prikazuje tekst poravnat sa tabulatorskim razmacima koji su dodati u dokument – desno poravnati tabulatorski razmak na.75 inča i levo poravnati tabulatorski razmak na 1,25 inča.

Primer prikazuje tekst poravnat sa tabulatorskim razmacima na lenjiru.

Kada se uklone tabulatorski, tekst se pomera na podrazumevane lokacije tabulatora na svakih pola inča kao što je prikazano na sledećoj slici.

Primer prikazuje tekst nakon uklanjanja tabulatorskih razmaka. .

Možete da podesite tabulatore tako što ćete koristiti dijalog Tabulatori . Ako koristite dijalog Tabulatori , dobijate preciznija Pozicija tabulatora i takođe možete da umetnete poseban znak (vodilju) pre tabulatora.

 1. Na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na dugme dijaloga " Pasus ", a zatim izaberite stavku Tabulatori.

  Pokretanje dijaloga „Pasus“

 2. U okviru Pozicija tabulatora unesite poziciju (mere) na lenjiru gde želite da postavite tabulator.

  Dijalog „Tabulatori“

 3. U okviru Poravnavanje, odaberite stavku levo, Centar, desno, Decimalniili trake.

 4. U okviru Linija vodilja, odaberite 1 nijedno, 2 tačke, 3 crteili 4 podvučeni tekst da biste podesili – u slučaju opcije 2, 3 i 4 – niz znakova koji povezuje, na primer, naslov odeljka sa broja stranice.

  Primer korišćenja tačkaste linije vodilje

 5. Kliknite na dugme Postavi > u redu.

Možete da opozovete sve tabulatore postavite ili opozovite izbor jednog ili više njih.

 1. Na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na dugme dijaloga " Pasus ", a zatim izaberite stavku Tabulatori.

 2. Odaberite nešto od sledećeg:

  • Da biste obrisali jedan tabulatorski razmak, na listi Pozicija tabulatora , odaberite stavku na Pozicija tabulatora izaberite stavku Obrišii zatim kliknite na dugme u redu.

   Prikazane su opcije u dijalogu "kartice".

  • Da biste obrisali sve tabulatore, kliknite na dugme Obriši sve > u redu.

Takođe možete da koristite pronalaženja i zamene da biste obrisali kartice. Za detalje pogledajte članak Uklanjanje podrazumevanog tabulatorskog razmaka .

Možete dodati uvlačenje prvog reda ili izvučeni red. Korišćenjem uvlačenje prvog reda, možete da podesite isključili prvi red teksta u pasusu i neka svi redovi koji slede Poravnaj levo. Sa prvi red bez uvlačenja, drugi red teksta u pasusu i svi sledeći redovi su uvučeni više od prvog reda.

Primer uvučenog pasusa

 • Uradite nešto od sledećeg:

  • Prevucite Uvlačenje prvog reda Slika dugmeta na vrhu lenjira na lokaciju na kojoj želite da prvi red pasusa da biste počeli.

  • Prevucite Izvuci Slika dugmeta na dnu lenjira na lokaciju na kojoj želite da drugi red pasusa i svi redovi njega da biste započeli.

  Napomena : Ako ne vidite lenjir na vrhu dokumenta, izaberite stavku Prikaz > Lenjir.

Linije vodilje su te specijalne znakove – tačaka, i doci, ističe – koji kreirate vizuelne vezu između tabulatora. Najčešće linije vodilje se koriste u tabeli sadržaj ili indeks.

Napomena : Ako želite da koristite tabulatorskih razmaka i linija vodilja da biste oblikovali sadržaj, razmislite o korišćenju Word da biste automatski kreirali sadržaj.

 1. Otkucajte tekst koji želite da se pojavi pre nego što voditelj.

 2. Na horizontalnom lenjiru postavite tabulatorski razmak koji želite i kliknite dvaput na nju.

 3. U dijalogu Tabulatori , u okviru Linija vodilja, odaberite Nijedno 1, 2 tačke, 3 crticeili 4 podvučeni tekst da biste podesili seriju znakova – u slučaju opcija 2, 3 i 4 – da biste kreirali vezu između tabulatora.

  Primer korišćenja tačkaste linije vodilje

 4. Kliknite na dugme u redu, a zatim pritisnite taster Tab.

Savet : Kada pritisnete taster Enter da biste započeli novi red, dostupna je oblikovani tabulatorski razmak.

Ako ste podesili ručno tabulatora, podrazumevane tabulatorske su ometala tako što ćete ručno tabulatora koje ste postavili. Ručno tabulatora koja su podešena na lenjiru zamenjuju postavke podrazumevanih tabulatora. Imajte na umu da se Podrazumevani tabulatori podešene na svakih pola inča.

 1. Na kartici Početak , u grupi Pasus kliknite na pokretač dijaloga Pasus .

 2. U dijalogu Pasus izaberite stavku Tabulatori.

 3. U dijalogu Tabulatori , u okviru Podrazumevani tabulatori .

  • Unesite željenu veličinu (jedinice mere) razmaka između tabulatora.

  • Kliknite na nagore ili strelicu nadole i izaberite standardnu jedinicu mere (na primer,. 4").

 4. Kliknite na dugme U redu.

Možete da uklonite podrazumevane tabulatorske razmake i izbrišete na znakove tabulatorskog razmaka u dokumentu tako što ćete ručno izabrati i izbrisati. Pronalaženje i Zamena možete da koristite da biste uklonili nekoliko tabulatora ili sve tabulatore.

 1. Na kartici Početak izaberite stavku Zameni.

 2. Otkucajte ^t u polju Pronađi sledeće, a polje Zameni sa ostavite prazno.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste izbrisali jednu karticu odjednom, kliknite na dugme Pronađi sledeće i zatim zamenite da biste se kretali kroz dokument.

  • Da biste izbrisali sve kartice odjednom, kliknite na dugme Zameni sve.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×