Podešavanje margina stranica pre štampanja radnog lista

Da biste bolje poravnali radni list programa Excel na odštampanoj stranici, možete da promenite margine, da navedete prilagođene margine ili da centrirate radni list horizontalno ili vertikalno na stranici.

margine stranica su prazni prostori izmešu podataka radnog lista i ivica odštampane stranice. Gornja i donja margina stranice mogu da se koriste za neke stavke kao što su zaglavlja, podnožja i brojevi stranica.

 1. Izaberite radne listove koje želite da odštampate.

  Kako se biraju radni listovi

  Da biste izabrali

  Uradite sledeće

  Jedan list

  Kliknite na karticu lista.

  Kartice listova

  Ako ne vidite željenu karticu, kliknite na dugmad za pomeranje kartice da biste prikazali karticu, a zatim kliknite na nju.

  Dugmad za pomeranje lista

  Dva ili više susednih listova

  Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Shift i kliknite na karticu poslednjeg lista koji želite da izaberete.

  Dva ili više nesusednih listova

  Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Ctrl i kliknite na kartice drugih listova koje želite da izaberete.

  Sve listove u radnoj svesci

  Kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, a zatim u meniju priručni meni izaberite stavku Izaberi sve listove.

  Savet    Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 2. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Margine.

  Grupa „Podešavanje stranice“ na kartici „Raspored na stranici“

 3. Izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste koristili unapred definisane margine, izaberite stavku normal, Široko ili Usko.

   Savet : Ako ste prethodno koristili postavku prilagođene margine, ta postavka je dostupna kao opcija unapred definisane margine Poslednje korisničko podešavanje.

  • Da biste naveli prilagođene margine stranica, izaberite stavku Prilagođene margine i u polja Gore, Dole, Levo i Desno unesite željene veličine margina.

  • Da biste podesili margine zaglavlja ili podnožja, izaberite stavku Prilagođene margine i u polje Zaglavlje ili Podnožje unesite novu veličinu margine. Prilikom podešavanja margina zaglavlja ili podnožja menja se razmak od gornje ivice papira do zaglavlja ili od donje ivice papira do podnožja.

   Napomena : Postavke zaglavlja i podnožja trebalo bi da budu manje od postavki gornje i donje margine i veće od ili jednake minimalnim marginama štampača.

  • Da biste stranicu centrirali horizontalno ili vertikalno, izaberite stavku Prilagođene margine i u okviru stavke Postavi u centar stranice potvrdite izbor u polju za potvrdu Horizontalno ili Vertikalno.

Saveti : 

 • Da biste pregledali nove margine izaberite stavke Datoteka > Štampanje. Da biste podesili margine u pregledu pre štampanja, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži margine u donjem desnom uglu prozora pregleda i prevucite crne regulatore margina sa obe strane ili na vrhu odnosno na dnu stranice.

 • Okvir „Prikaži margine“ u pregledu pre štampanja

Napomena    Margine stranica koje definišete u datom radnom listu skladište se sa radnim listom prilikom čuvanja radne sveske. Nije moguće promeniti podrazumevane margine stranica za nove radne sveske.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×