Podešavanje margina stranica pre štampanja radnog lista

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste bolje poravnali radni list programa Excel na odštampanoj stranici, možete promeniti margine, navedite prilagođene margine ili Centrirajte radni list – ili horizontalno ili vertikalno na stranici.

margine stranica su prazni prostori izmešu podataka radnog lista i ivica odštampane stranice. Gornja i donja margina stranice mogu da se koriste za neke stavke kao što su zaglavlja, podnožja i brojevi stranica.

Pratite dolenavedene korake za podešavanje margina stranice:

 1. Izaberite radne listove koje želite da odštampate.

  Kako se biraju radni listovi

  Da biste izabrali

  Uradite sledeće

  Jedan list

  Kliknite na karticu lista koji želite da odštampate.

  Kartice listova

  Ako ne vidite željenu karticu, kliknite na dugmad za pomeranje kartice da biste prikazali karticu, a zatim kliknite na nju.

  Dugmad za pomeranje lista

  Dva ili više susednih listova

  Izaberite karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Shift i kliknite na karticu poslednjeg lista koji želite da izaberete.

  Dva ili više nesusednih listova

  Kliknite na karticu prvog lista. Zatim držite pritisnut taster Ctrl i kliknite na kartice drugih listova koje želite da izaberete.

  Sve listove u radnoj svesci

  Kliknite desnim tasterom miša na karticu lista, a zatim kliknite na dugme Izaberi sve listove na priručni meni.

  Savet: Kada je izabrano više radnih listova, stavka [Grupa] pojavljuje se na naslovnoj traci na vrhu radnog lista. Da biste otkazali izbor većeg broja radnih listova u radnoj svesci, kliknite na bilo koji radni list koji nije izabran. Ako su svi radni listovi izabrani kliknite desnim tasterom na karticu izabranog radnog lista a zatim klikniteRazgrupiši listove.

 2. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice izaberite stavku Margine.

  Grupa „Podešavanje stranice“ na kartici „Raspored na stranici“

 3. Izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste koristili unapred definisane margine, izaberite stavku normal, Široko ili Usko.

   Savet: Ako ste prethodno koristili postavku prilagođene margine, ta postavka je dostupna kao opcija unapred definisane margine Poslednje korisničko podešavanje.

  • Da biste naveli prilagođene margine stranice, izaberite stavku Prilagođene margine i zatim – u polja gore, dole, levoi desno – unesite željene veličine margina.

  • Da biste podesili margine zaglavlja ili podnožja stranice, izaberite stavku Prilagođene margine, a zatim unesite novu veličinu margine u okviru Zaglavlje ili Podnožje stranice . Podešavanje margina zaglavlja ili podnožja menja udaljenost od gornje ivice papira u zaglavlje ili sa donje ivice papira u podnožje.

   Napomena: Postavke zaglavlja i podnožja trebalo bi manje gornje i donje margine postavke i veće od ili jednake minimalnim marginama štampača.

  • Da biste stranicu centrirali horizontalno ili vertikalno, izaberite stavku Prilagođene margine i u okviru stavke Postavi u centar stranice potvrdite izbor u polju za potvrdu Horizontalno ili Vertikalno.

Savet: Da biste pregledali nove margine, izaberite stavke datoteka > Odštampaj. Da biste podesili margine u pregledu pre štampanja, potvrdite izbor u polju Prikaži margine za u donjem desnom uglu prozora za pregled i zatim prevucite Crne regulatore margina sa obe strane ili na vrh ili dno stranice.

Okvir „Prikaži margine“ u pregledu pre štampanja

Napomena: Margine stranice koje ste definisali za određeni radni list se skladište sa tom radnom listu kada sačuvate radnu svesku. Ne možete da promenite podrazumevane margine stranice za nove radne sveske.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×