Podešavanje jednostrukog proreda u dokumentu

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Jednostruki prored možete da podesite za ceo dokument ili deo dokumenta. Jednostruki prored može da se odnosi na redove u okviru pasusa i na količinu razmaka između pasusa.

Brzo Podešavanje jednostrukog u celom dokumentu klikom na dugme Prored između pasusa na kartici " Dizajn ".

Podešavanje jednostrukog dokumenta

 1. Odaberite stavku Dizajn > Prored između pasusa.

 2. Odaberite stavku bez razmaka između pasusa.

Ovo zamenjuje postavke skupa stilova trenutno koristite. Ako kasnije odlučite da želite da biste vratili originalne postavke, kliknite na dugme Dizajn > Prored između pasusa ponovo i odaberite željenu opciju u okviru Skup stilova. Opcija možda podrazumevane, kao što je prikazano iznad ili pojaviće se ime skupa stilova koje trenutno koristite.

Podešavanje jednostrukog deo dokumenta

Za sa jednostrukim proredom samo u delu dokumenta:

 1. Izaberite pasuse koje želite da promenite.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Razmaci između redova i pasusa.

 3. Odaberite stavku 1,0

Podrazumevana postavka za praznu dokumente u programu Microsoft Office Word 2007 na Podešavanje jednostrukog postavku 1,15 redova u pasusu (jedan red plus 15% više dodatnog prostora i prazno polje između pasusa).

Napomena : Promena fontova može da utiče na prored između redova i pasusa.

Podešavanje jednostrukog proreda za ceo dokument

Najlakši način podešavanja jednostrukog proreda za ceo dokument jeste primena skupa brzog izbora stilova Word 2003. Skup brzog izbora stilova Word 2003 podešava jednostruki prored bez dodatnog razmaka između pasusa i bez uvlačenja prvog reda pasusa. Treba da znate da ovakav prored otežava razlikovanje pasusa. Jedan način za prevazilaženje ovog problema jeste dodavanje praznog reda između pasusa.

Savet : Ako ne želite dodatni razmak između pasusa, pokušajte da upotrebite tradicionalni skup brzog izbora stilova koji uvlači prvi red svakog paragrafa.

Korišćenje jednostrukog proreda bez dodatnog razmaka između pasusa

 1. Na kartici Početak u grupi Stilovi izaberite stavku Promeni stilove.

 2. Postavite pokazivač na stavku Skup stilova i izaberite stavku Word 2003.

 3. Ako želite da svi novi dokument imaju takav prored, kliknite ponovo na dugme Promeni stilove, a zatim izaberite stavku Postavi kao podrazumevano.

Korišćenje jednostrukog proreda sa praznim redom između pasusa

Ako želite jednostruki prored sa praznim redom između pasusa, možete izbeći neophodnost da dva puta pritisnete taster ENTER nakon svakog pasusa tako što ćete promeniti normalni stil pasusa.

 1. Na kartici Početak , u grupi Stilovi kliknite desnim tasterom miša normalnoi zatim kliknite na dugme Izmeni.

  Slika trake u programu Word

 2. U odeljku Oblikovanje kliknite na dugme Jednostruki prored.

  Podešavanje jednostrukog proreda u dokumentu

  Oblikovanje odeljka

  Podešavanje jednostrukog proreda dugme

  Ako želite da svi novi dokumenti da se prored ovaj način, kliknite na dugme Novi dokumenti zasnovani na ovom predlošku, pri dnu dijaloga

  Kliknite na dugme U redu .

Napomena : Ako pokušate da se prebacite između skupovi brzog izbora stila u dokumentima i zatim želite da vratite se u single-spacing sa praznim redom između pasusa, kliknite na dugme Uspostavi početne vrednosti za brzi izbor stilova iz predloška (u grupi Stilovi izaberite stavku Promeni stilove, postavite pokazivač na Stil postavljai zatim izaberite stavku Uspostavi početne vrednosti za brzi izbor stilova iz predloška).

Podešavanje jednostrukog proreda za izabrani pasus

 1. Izaberite pasus koji želite da promenite.

 2. Na kartici Početak , u grupi Pasuskliknite na dugme Prored.

  Slika glavne trake programa Word
 3. Izaberite stavku 1.0.

Uklanjanje dodatnog razmaka iznad ili ispod izabranog pasusa

 1. Izaberite pasus koji ima dodatni razmak iznad ili ispod.

 2. Na kartici Raspored stranice, u grupi Pasus kliknite na strelicu pored stavke Razmak pre ili Razmak posle i unesite željenu količinu prostora.

  Slika trake u programu Word

Podešavanje jednostrukog proreda za adrese

Ako ste otkucali adrese, najlakši način da ih sa jednostrukim proredom je da biste završili svaki red za prelamanje reda umesto prelom pasusa. Ovaj metod postavlja svaku adresu više redova u njegov sopstveni pasus. Zatim možete da primenite stil razmak između pasusa koji želite bez dodavanja razmak između redova na adresu.

Ako su adrese već otkucane sa svakim redom kao zasebnim pasusom ili su adrese dobijene objedinjavanjem pošte, možete upotrebiti skup brzog izbora stilova koji uklanja dodatni razmak između pasusa. Takođe možete izabrati redove adrese i ukloniti dodatni razmak između njih.

Kucanje adresa sa jednostrukim proredom

 1. Otkucajte adresu. Na kraju svakog reda pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+ENTER, a na kraju poslednjeg reda adrese pritisnite taster ENTER.

 2. Kliknite negde u okviru adrese koju ste upravo otkucali.

 3. Na kartici Početak u grupi Pasus izaberite stavku Razmak.

 4. Izaberite stavku 1.0.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na adrese i postavite pokazivač miša stilove.

 6. Izaberite stavku Sačuvaj izbor kao novi brzi izbor stilova.

 7. Otkucajte ime stila, na primer Adresa.

 8. Kada otkucate više adresa, primenite novi stil na njih (na kartici Početak, u grupi Stilovi izaberite stil koji ste kreirali).

Oblikovanje pasusa adrese da bi se uklonio dodatni prostor

 • Ako se ceo dokument sastoji od adresa (kao list sa nalepnicama za adrese), upotrebite skup brzog izbora stilova Word 2003.

  1. Na kartici Početak u grupi Stilovi izaberite stavku Promeni stilove.

  2. Postavite pokazivač na stavku Skup stilova i izaberite stavku Word 2003.

 • Ako se adrese nalaze u dokumentu sa različitim proredom i želite da promenite samo prored za adrese, izvršite sledeće radnje

  1. Izaberite pasuse adresa.

  2. Na kartici Raspored na stranici , kliknite na strelicu pored stavke Prored pre ili Razmak posle i unesite željenu veličinu razmaka koji želite.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×