Podešavanje ili promena svojstava tabele

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste podesili ili promenili opcije tabele u programu Word ili Outlook, kliknite desnim tasterom miša na tabelu i odaberite stavku Svojstva tabele.

Napomena: Ako želite da postavite svojstva za određeni red, kolonu ili ćelije, kliknite na dugme u taj red, kolonu ili ćelije pre nego što napravite promene u dijalogu Svojstva tabele .

U ovom članku

Svojstva tabele

Svojstva reda

Svojstva kolone

Svojstva ćelije

Alternativni tekst

Svojstva tabele

Kartica "tabele" u dijalogu svojstva tabele

Kliknite na karticu tabele da biste primenili postavke na celu tabelu:

 • U okviru Veličinapostavite širina tabele tako što ćete izabrati Željena širina i veličinu. U okviru mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat stranice.

 • U okviru Poravnavanje, odaberite da li želite da poravnate da levo, centar ili desno od stranice u tabelu. Ako izaberete levo, možete da izaberete na uvlačenje razdaljinu u okviru Uvlačenje pasusa sa leve strane .

 • U okviru Prelamanje teksta, izaberite oko ako želite u blizini teksta na stranici da biste prelomili oko tabele; Prelamanje teksta možete učiniti da biste imali bolju tako što ćete izabrati stavku Postavljanje, a zatim izborom opcije u dijalogu Postavljanje tabele . Ako ne želite da prelamanje teksta, izaberite stavku Nijedno.

 • Izaberite stavku ivice i senčenje da biste promenili stil ivice, boju linije i debljinu linije tabele.

 • Kliknite na dugme Opcije da biste postavili više svojstava tabele, uključujući gornje i donje margine ćelije, razmak između ćelija i automatsko menjanje veličine sadržaja ćelije.

Vrh stranice

Svojstva reda

Kartica "Red" u dijalogu svojstva tabele

Prvo, kliknite na dugme u redu ili izaberite redove koje želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabelei zatim kliknite na karticu reda .

 • U okviru Veličinapostavite na visinu tako što ćete izabrati željena visina i veličinu; dodatno možete suziti visinu tako što ćete izabrati opciju u polju Visina reda .

 • U okviru Opcije, izaberite stavku opcije za prekidanje redove na više stranica ili kreiranje redova zaglavlja.

 • Da biste prikazali trenutno izabranog reda na vrhu kartice i kretanje između redova bez napuštanja dijalog Svojstva tabele , kliknite na dugme Red prethodni ili Sledeći red.

Vrh stranice

Svojstva kolone

Kartica "kolone" u dijalogu svojstva tabele

Prvo, kliknite na kolonu ili izaberite kolone koje želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabelei zatim kliknite na karticu kolone .

 • U okviru VeličinaPodešavanje širine kolone tako što ćete izabrati Željena širina i veličinu. U okviru mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat.

 • Da biste prikazali trenutno izabranu kolonu ili kolone na vrhu kartice i kretanje između kolona bez napuštanja dijalog Svojstva tabele , kliknite na dugme Prethodni kolone ili Sledeću kolonu.

Vrh stranice

Svojstva ćelije

Kartica "ćelije" u dijalogu svojstva tabele

Prvo, kliknite u ćeliju na koju želite da promenite, kliknite desnim tasterom miša, odaberite stavku Svojstva tabelei zatim kliknite na karticu ćelije .

 • U okviru Veličina, podesite širinu ćelije tako što ćete izabrati Željena širina i veličinu. U okviru mera u odaberite da li želite da izmerite širinu u inčima ili procenat.

 • U okviru Vertikalno poravnavanje, odaberite opciju poravnavanja za sadržaj ćelije –prvih (podrazumevano poravnavanje), Centarili na dnu.

 • Kliknite na dugme Opcije da biste podesili više svojstva ćelije, uključujući gornje i donje margine ćelije i prelamanje teksta i uklapanje opcije.

Vrh stranice

Alternativni tekst

Alternativni tekst karticu u dijalogu svojstva tabele

Možete da napravite alternativni tekst (alt tekst) za tabelu da biste pomogli drugima pomoću čitača ekrana razumeju sadržaj tabele.

 • U polje Opis unesite objašnjenja tabele.

 • U polje naslov Unesite kratak rezime tabele.

  Napomena: Ako nemate složene tabele, obično će biti potrebno da unesete tekst u polje Opis . Kada imate složene sadržaja za opisivanje, popunjavanje u polje naslov je korisno tako da čitate pun opis nije neophodno, osim ako ne želite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×