Podešavanje i upravljanje zahtevima za pristup

Podešavanje i upravljanje zahtevima za pristup

Funkcija zahteva za pristup omogućava osobama da traže pristup sadržaju za koji trenutno nemaju dozvolu da ga vide. Kao vlasnik lokacije možete konfigurisati funkciju tako da vam se pošalje e-poruka kada neko zatraži pristup lokaciji. Onda možete da izaberete da li da odobrite ili odbijete zahtev. Ako odobrite zahtev, možete takođe navesti nivo dozvole koji biste želeli da dodelite korisniku.

Funkcija zahteva za pristup takođe radi zajedno sa komandom Deljenje za sajtove. Ako neko ko nije vlasnik sajta za neki sajt (to jest, neko ko nema potpunu kontrolu nad sajtom) koristi komandu Deljenje za pozivanje drugih osoba da prikazuju sajt, onda će ta radnja generisati zahtev za pristup za vlasnika sajta. Vlasnik sajta zatim može da odobri ili odbije zahtev ili da navede nivo dozvole koji će biti dodeljen novom korisniku.

Zajedno komanda Deli i funkcija zahteva za pristup pojednostavljuju proces upravljanja pristupu sajtu. Korisnici sajta imaju mogućnost da pozovu druge osobe radi saradnje na sajtovima (ukoliko ne onemogućite ovu funkciju), dok vlasnici sajta imaju vrhovni autoritet nad tim ko ima pristup ovim sajtovima i koji nivo dozvola će biti dodeljen korisnicima.

U ovom članku

Promena postavki zahteva za pristup

Odobravanje ili odbijanje zahteva za pristup za sajt

Upravljanje pozivima za spoljne korisnike (samo SharePoint Online)

Povlačenje poziva

Ponovno slanje poziva

Srodni zadaci

Promena postavki zahteva za pristup

Prvo, trebalo bi da odlučite da li članovi grupa sajtova mogu da pozivaju osobe koje nisu članovi da pristupe sadržaju sajta. Možete da omogućite ili onemogućite ovu opciju.

Napomena: Onemogućavanje opcije za dozvolu deljenja ne skriva meni Deljenje, ali on prikazuje poruku o grešci kada član tima pokušava da izvrši deljenje.

Omogućavanje ili onemogućavanje deljenja članovima tima sa osobama koje nisu članovi   

 1. Idite na Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Dozvole sajta.

 2. Izaberite stavku Napredne postavke.

 3. Na kartici za dozvole izaberite stavku Postavke zahteva za pristup.

 4. U dijalogu Postavke zahteva za pristup potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Dozvoli članovima da dele sajt i pojedinačne datoteke ili fascikle. Polje za potvrdu ispod ovog Dozvoli članovima da pozivaju druge u grupu članova sajta –Članovi sajta tima. Ova postavka mora biti omogućena da biste omogućili članovima da dele sajt automatski će biti izabrana ili opozvana.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Snimak ekrana dijaloga „Pristup zahtevima“

SharePoint Online

Tabla za zahtevanje pristupa

SharePoint Server 2019

Vlasnici lokacije mogu da podese funkciju zahteva za pristup tako da im se šalje e-poruka kada neko zatraži pristup lokaciji.

Podešavanje zahteva za pristup   

 1. Idite na Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke sajta.

 2. Izaberite stavku Napredne postavke.

 3. Na kartici za dozvole izaberite stavku Postavke zahteva za pristup.

 4. U dijaloguPostavke zahteva za pristup potvrdite izbor u polju za potvrdu pored stavke Dozvoli zahteve za pristup.

 5. U usluzi SharePoint Online odaberite da li želite da se zahtevi za pristup šalju vlasnicima grupa (za sajtove povezane sa grupama) ili vlasnicima sajtova (za klasične sajtove), ili da se pak šalju određenom korisniku sa liste distribucije. (Imajte u vidu da samo članovi grupa „Administrator“ ili „Vlasnici“ mogu odobriti ili odbiti zahteve za pristup.)

  Beleška U predlošcima lokacije projekta, zahtevi za pristup se uvek šalju primarnom administratoru kolekcije lokacija umesto korisnicima u podrazumevanoj grupi „Vlasnici“.

  U programu SharePoint Server 2019 dodajte adresu e-pošte za određenog korisnika ili listu distribucije.

 6. U programu SharePoint Online, ako želite, uključite prilagođenu poruku koja će se prikazivati korisnicima na stranici zahteva za pristup.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Odobravanje ili odbijanje zahteva za pristup za SharePoint Online lokaciju

 1. Izaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke lokacije.

 2. Kliknite na dugme zahteva za pristup.

 3. U okviru Zahtevi na čekanju pronađite zahtev koji želite da ažurirate i kliknite na tri tačke . . . da iste otvorili meni.

 4. U okviru stavke Dozvole, izaberite nivo dozvole koji želite da dodelite korisniku (ako planirate da odobrite zahtev). Opcionalno možete da napišete poruku osobi koja zahteva pristup i na taj način dokumentovati vašu odluku.

 5. Kliknite na dugme Odobri ili Odbij.

  Savet: Da biste prikazali prošle zahteve, kliknite na dugme Prikaži istoriju.

Upravljanje pozivima za spoljne korisnike (samo SharePoint Online)

Ako ste Microsoft Office 365 korisnik koji koristi SharePoint Online, onda možete da koristite stranicu zahteva za pristup da biste upravljali korisničkim pozivima koji su izdati osobama koje nemaju licence za Office 365 pretplatu.

Važno: Samo administratori kolekcija sajtova, SharePoint administratori u usluzi Microsoft 365 i članovi podrazumevane grupe „Vlasnici“ na sajtu imaju dozvolu da koriste stranicu „Zahtevi za pristup“. Međutim, ako je korisnik uklonjen iz grupe „Vlasnici“, a kasnije dobije dozvolu „Puna kontrola“ za sajt, korisniku će biti zabranjen pristup stranici „Zahtevi za pristup“. Da biste rešili situaciju, pogledajte članak Poruka „Pristup zabranjen” kada pregledate listu „Zahtevi za pristup” u sistemu SharePoint Online.

Povlačenje poziva

Ako želite da povučete poziv koji ste poslali spoljnom korisniku, možete ga opozvati pre nego što se prihvati.

 1. Izaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke lokacije.

 2. Kliknite na dugme zahteva za pristup.

 3. U okviru Pozivi za korisnike sa statusom gosta pronađite osobu kojoj biste želeli da povučete poziv na lokaciju i kliknite na tri tačke . . . da biste otvorili meni.

 4. U prozoru svojstava, izaberite stavku Povuci.

Ako je spoljni korisnik već prihvatio poziv, a vi želite da mu uklonite pristup, to možete učiniti tako što ćete ga ukloniti iz SharePoint grupe dozvola kojoj ste ga dodelili. Vaš Office 365 administrator ili SharePoint Online administrator takođe može da ga ukloni sa liste korisnika za okruženje.

Ponovno slanje poziva

Svi pozivi koje pošaljete spoljnim korisnicima će podrazumevano isteći u roku od 90 dana. Možete ponovo poslati poziv u roku od tih 90 dana, ali to ne produžava dužinu trajanja vremena u kojem pozvani mora da odgovori. Ne možete ponovo poslati istekli poziv.

Napomena: Ako pozvana osoba ne prihvati poziv u roku od 90 dana, a i dalje želite da ta osoba ima pristup sajtu, moraćete da pošaljete novi poziv.

 1. Izaberite stavke Postavke Dugme „Postavke usluge Office 365“ > Postavke lokacije.

 2. Kliknite na dugme zahteva za pristup.

 3. U okviru Pozivi korisnika sa statusom gosta pronađite poziv koji želite da pošaljete ponovo i kliknite na tri tačke . . . da biste otvorili meni.

 4. U okviru Dozvola potvrdite da je izabrana grupa grupa kojoj biste želeli da dodate osobu koja prima poziv. Ako želite da izaberete grupu drugačiju od originalnog poziva, to možete uraditi ovde.

 5. Kliknite na dugme Ponovo pošalji.

Takođe pogledajte

Deljenje sajta

Razumevanje nivoa dozvola (SharePoint)

Share SharePoint datoteke ili fascikle u usluzi Office 365

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×