Podešavanje dozvola za deljenu fasciklu

Microsoft Office OneNote uspešno je kreirao deljenu beležnicu na računaru na lokaciji koju ste naveli u čarobnjaku za novu beležnicu. Fascikla koja sadrži ovu datoteku sa beležnicom sada je deljena fascikla, ali za sada samo vi možete da joj pristupite. Da biste završili podešavanje ove deljene fascikle, treba da precizirate dozvole za pristup drugih osoba tako što ćete slediti korake iz teksta koji sledi.

Napomena: OneNote koristi bezbednosne opcije operativnog sistema Microsoft Windows XP za kontrolu pristupa deljenim fasciklama i datotekama. Ako se dijalog Svojstva za deljenu fasciklu beležnice nije automatski pojavio na ekranu istovremeno sa prikazivanjem ove teme pomoći, otvorite ga ručno u programu Windows Explorer.

Kako?

 1. U meniju Start operativnog sistema Windows postavite pokazivač miša na stavku Svi programi, zatim na stavku Pribor, a potom na stavku Windows Explorer.

 2. U programu Windows Explorer potražite ime datoteke koje ste naveli u čarobnjaku za novu beležnicu u programu OneNote.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na fasciklu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva.

Dodavanje osoba na spisak dozvola

 1. U dijalogu Svojstva za određenu fasciklu, izaberite karticu Deljenje.

  Važno: Ako OneNote koristite na mreži koju kontroliše domen, dijalog Svojstva za deljenu fasciklu će pored kartice Deljenje prikazati dodatnu karticu Bezbednost. U ovom slučaju morate da postavite identične dozvole na obe kartice da biste uspešno delili beležnicu.

 2. Na kartici Deljenje kliknite na dugme Dozvole.
  Kada je OneNote kreirao deljenu beležnicu, on vas je automatski naveo kao vlasnika deljene fascikle na računaru. Ne bi trebalo da menjate ili uklanjate podrazumevane stavke u spisku dozvola.

 3. Kliknite na dugme Dodaj. U dijalogu Izbor korisnika, računara ili grupa navedite osobe kojima želite da odobrite pristup deljenoj beležnici.
  Možete da unosite puna imena, korisnička imena ili e-adrese. Korisnici koje dodajete u spisak dozvola moraju biti na istoj mreži na kojoj je i vaš računar.

 4. Kliknite na dugme Proveri imena da biste proverili stavke na mreži, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Dozvole izaberite svako korisničko ime tako što ćete kliknuti na njega u listi, a zatim precizirajte dozvole za korisnika kojeg ste izabrali.
  Na primer, potvrdite izbor u polju Puna kontrola u koloni Dozvoli da biste tom korisniku dozvolili da otvara i menja stranice u deljenoj beležnici.

 6. Kliknite na dugme Primeni da biste sačuvali dozvole za izabranog korisnika pre nego što pređete na sledećeg. Kada završite podešavanje dozvola, kliknite na dugme U redu.

 7. Ako u dijalogu Dozvole vidite karticu Bezbednost, računar je povezan na mrežu sa kontrolerom domena. Da biste datoteku sa beležnicom uspešno delili na takvoj mreži, morate da ponovite korake 3–6 i na kartici Bezbednost podesite jednake dozvole kao one koje ste prethodno podesili na kartici Deljenje.
  Ako u dijalogu Dozvole ne vidite karticu Bezbednost, kliknite na dugme U redu da biste zatvorili dijalog Svojstva određene fascikle.

  Napomene: 

  • Dozvole za datoteke i fascikle možete da podesite samo na čvrstim diskovima koji su formatirani u NTFS sistemu datoteka.

  • Morate biti vlasnik računara ili dobiti dozvolu od vlasnika računara ili administratora mreže da biste mogli da promenite dozvole.

  • Više informacija o bezbednosti operativnog sistema Windows potražite u pomoći operativnog sistema Windows XP. U meniju Start operativnog sistema Windows izaberite stavku Pomoć i podrška, a zatim potražite termin „dozvole za fasciklu“.


Slanje e-pošte osobama sa spiska dozvola

Kada završite sa dodavanjem osoba na spisak dozvola za deljenu fasciklu, možete da im pošaljete e-poruku kako biste ih obavestili gde da pristupe deljenoj beležnici. Ako ste instalirali Microsoft Office Outlook 2007 i u čarobnjaku za novu beležnicu prilikom prvog kreiranja deljene beležnice izabrali opciju za e-poštu, OneNote će prikazati e-poruku koju možete da prilagodite pre slanja.

Ako u čarobnjaku niste izabrali opciju za e-poštu ili ako želite da pošaljete e-poruku osobama koje ste kasnije dodali na spisak dozvola, postupite na sledeći način:

 1. U programu OneNote, u meniju Deljenje izaberite stavku Pošalji drugima vezu ka deljenoj beležnici.

 2. Popunite primaoce u polja Za, Cc i Bcc.

 3. Po potrebi prilagodite zaglavlje Tema i tekst poruke, a zatim kliknite na dugme Pošalji.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×