Podešavanje biblioteke tako da zahteva odjavljivanje datoteka

Podešavanje biblioteke tako da zahteva odjavljivanje datoteka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Jedan način da biste kontrolisali saradnja na dokumentima je da zahteva odjavljivanje datoteka, posebno kad više korisnici imaju pristup biblioteci. Ako je biblioteka odjavljivanje obavezno, druge osobe ne mogu da ga zameniti. Međutim, pokrenete rizik od sprečava druge osobe da vide najnovije promene ili da unose promene sami. Ako drugi treba da rade na dokumentu je važno da datoteke su prijavljene nazad brzo.

Napomena:  Nemojte da konfigurišete biblioteku lokacije da zahteva odjavljivanje ako osobe planiraju da sarađuju na kreiranju dokumenata u biblioteci. Osobe ne mogu istovremeno da rade na dokumentima kada je odjavljivanje uključeno.

Zahtevanje odjavljivanja datoteka za uređivanje

Napomena: Samo osobe koje imaju dozvole „Puna kontrola“ ili „Dizajn“ mogu podešavati biblioteke zahtevaju odjavljivanje datoteka.

  1. Idite do biblioteke koje nameravate da radite u.

  2. Kliknite na dugme postavke Postavke: ažuriranje profila, instaliranje softvera i njegovo povezivanje sa oblakom , Postavke biblioteke.

    Ako ne vidite ove stavke menija, izaberite stavku Biblioteka na traci, a zatim kliknite na dugme

    Postavke biblioteke , u grupi postavke.

  3. Na stranici postavki, u okviru Opšte postavke izaberite stavku Postavke za kreiranje verzija.

  4. U odeljku Zahtevaj odjavljivanje , u okviru dokumenti budu proverene pre njihovog uređivanja?, kliknite na dugme da.

  5. Kliknite na dugme U redu da biste sačuvali postavke i vratili se na stranicu Postavke biblioteke.

Ako uradite ovo...

Šta se dešava se sledeće …

Kreiranje ili dodavanje datoteke u biblioteku

Datoteka je odjavljena za vas. Morate je prijaviti u biblioteku da bi druge osobe mogle da je vide i rade na njoj.

Otvaranje datoteke za uređivanje

Datoteka se automatski odjavljuje za vas kada izaberete stavku Uredi. Okvir poruke vas obaveštava da ćete odjaviti datoteku i nudi vam mogućnost da je uredite u lokalnoj fascikli sa radnim verzijama.

Nakon odjavljivanja, ikone datoteke je prekriven zeleni, okrenutu nadole koja pokazuje strelicu koja pokazuje da je sada odjavljivanja. Niko ne možete da promenite datoteku, a niko ne može da vidi promene, dok je odjavljena.

Promena informacija o datoteci (svojstava)

Ako još niste odjavili datoteku, morate je odjaviti da biste mogli da promenite njena svojstva, na primer naslov, ime autora, krajnji rok, broj reči i tako dalje. Promene neće stupiti na snagu dok ponovo ne prijavite datoteku.

Pokušaj otvaranja datoteke kada ju je neko drugi odjavio

Opcije Odjavi i Prijavi nedostupne su. Nije moguće odjaviti datoteku koju je odjavio neko drugi. Ako pokušate da to uradite, poruka će vas obavestiti da je datoteku odjavio neko drugi.

Međutim, možete saznati kod koga je datoteka tako što ćete zadržati pokazivač iznad ikone datoteke. Ime osobe koja je odjavila datoteku prikazuje se u opisu alatke. Zatim, možete da kontaktirate tog pojedinca da biste zahtevali prijavljivanje datoteke ako vam je hitno potrebna.

Prijavljivanje datoteke

Od vas se traži da unesete komentare o promenama koje ste izvršili. Ako vaša biblioteka prati verzije, vaš komentar postaje deo istorije verzija. Ako se prate i glavne verzije i međuverzije, od vas se traži da odaberete tip verzije koji prijavljujete. Pogledajte odeljak Takođe pogledajte u ovom odeljku da biste dobili više informacija o kreiranju verzija.

Dugo zadržavanje odjavljene datoteke

Niko drugi ne može da vidi vaše promene ni da uređuje datoteku dok je odjavljena. Iako je ovo korisno dok izvršavate promene, takođe sprečava druge osobe da izvršavaju zadatke koji su im dodeljeni. Stvar je dobre poslovne prakse kao i opšte učtivosti da prijavite datoteku što je moguće brže. Pod određenim okolnostima, možda će administrator morati da nametne prijavljivanje datoteke.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×