Plan kaja životnog veka za Office Communications Server

8. januar 2018. jeste kraj životnog ciklusa za Microsoft Office Communications Server (OCS) 2007 i Microsoft Office Communications Server 2007 R2. Šta to znači za vas? To znači da posle tog datuma više nećete moći da dobijate podršku za te proizvode i da Microsoft više neće izdavati zakrpe za njih kada se jave greške ili bezbednosni problemi. Trenutno smo u proširenoj podršci, ali ona se potpuno završava posle januara 2018.

Instalacija sistema Microsoft Office Communications Server nastavlja da funkcioniše posle 8. januara 2018, ali zbog svih gorenavedenih razloga, preporučujemo da se pre tog datuma premestite sa primena sistema OCS 2007 ili OCS 2007 R2.

Napomene : 

 • „Lokalno“ i „na mreži“možda su za vas novi termini. Lokalna okruženja nalaze se na serverima i uređajima koje posedujete i vi ih vremenom održavate, konfigurišete i menjate. Primene sistema Office Communications Server 2007 i 2007 R2 jesu lokalne. Okruženja Skype za posao online zakupca održava Microsoft, dok vi vršite određenu konfiguraciju.

 • Kao što je naznačeno pominjanjem usluge Skype za posao online, ako prvi put u poslednje vreme razmatrate da nadogradite OCS 2007 ili OCS 2007 R2, postoji neka terminologija sa kojom treba da se upoznate jer smo do sada imali nekoliko promena imena koje ćemo rezimirati u nastavku.

 • Lync Server 2010 bio je sledeća verzija proizvoda posle sistema Office Communications Server 2007 R2.

 • Lync Server 2013 usledio je posle sistema Lync Server 2010.

 • Skype za posao Server 2015 jeste najnovija lokalna verzija proizvoda.

 • Office 365 obuhvata Skype za posao Server Online, koji je verzija na mreži proizvoda Skype za posao Server.

Više informacija o Office 2007 serverima koji se približavaju povlačenju potražite u članku Planiranje nadogradnje za Office 2007 servere.

Koje opcije imam?

Imamo nekoliko opcija za vas, na osnovu potreba vaše organizacije.

 • Prebacivanje na novi Office 365 zakupac.

 • Migriranje u noviju lokalnu verziju sistema Lync Server.

  • Kasnije možete da migrirate i u novu verziju sistema Skype za posao Server.

  • Možete da date saglasnost za hibridnu primenu sistema Lync Server 2013 ili Skype za posao Server 2015 uz Office 365.

Hajde da detaljnije pogledamo te opcije.

Office 365 zakupac

Office 365 obuhvata Skype za posao online, koji će uvek biti najnovija verzija programa Skype za posao koja je dostupna klijentima. On je dizajniran tako da njim upravlja Microsoft, što vam daje pristup povećanoj funkcionalnosti usluge Skype za posao online u kombinaciji sa uklanjanjem opterećenja održavanja tog okruženja (a to obuhvata brigu o budućim nadogradnjama – Office 365 radi to umesto vas).

Iako nema putanje za nadogradnju sa sistema Office Communicator Server 2007 na Skype za posao online, u zavisnosti od vaših želja i potreba, to možda i nije važno. Možete da date saglasnost za novi Office 365 zakupac, preuzmete licence za sve korisnike i sve ih dodate.

Office 365 je sjajna opcija za organizacije koje brine održavanje lokalnih okruženja (uključujući potrebu da se ispune hardverski i softverski sistemski zahtevi za novije verzije sistema Lync Server i Skype za posao Server) i koje imaju vremena da ručno premeste korisnike u Office 365 zakupac.

Dodatne informacije o podešavanju Office 365Skype za posao online zakupca možete da pronađete ovde.

Ako želite da saznate kako se instalira Skype za posao online kada se obavi pretplata, te informacije se nalaze ovde.

Postoje i nezavisni partneri koji mogu da vam pomognu u vezi sa tim.

Lokalne opcije

Lync Server 2010

Lync Server 2010 jeste putanja za nadogradnju za primene sistema Office Communications Server 2007 i Office Communications Server 2007 R2. Dobro smo to dokumentovali na sledećim vezama.

Ali da li bi trebalo da izvršite tu nadogradnju? To je sjajna opcija za korisnike koji žele (ili moraju zbog usaglašenosti ili drugih razloga) da održavaju lokalnu prisutnost za primenu. To omogućava da migrirate korisnike i informacije, što može da bude prikladnije. To zahteva da podesite novo Lync Server 2010 okruženje, koje ispunjava sistemske zahteve i da lokalno održavate to okruženje. Testiranje i provera valjanosti mogu da potraju neko vreme i moraju da se izvrše pre konačne migracije.

Važno je i da imate na umu da životni vek sistema Lync Server 2010 ističe 13. aprila 2021. Stoga, iako ćete sada još uvek moći da dobijate pomoć u vezi sa tim proizvodom jer zahvaljujući fazi produžene podrške njegov životni vek traje do tog datuma, kraj životnog veka sistema Lync Server 2010 jeste nešto što treba da planirate što ranije. Preporučujemo da pročitate članke Sistemski zahtevi za Lync Server 2013 i Sistemski zahtevi za Skype za posao Server 2015 i da investirate u tu infrastrukturu imajući u vidu buduće migracije.

Da li mogu da izvršim nadogradnju sa sistema Lync Server 2010 na Skype za posao Server 2015?

To je zahtev mnogih klijenata i drago nam je što možemo da kažemo da postoji podržana paralelna nadogradnja na Skype za posao Server 2015 ako lokalnu primenu prebacite u Lync Server 2010. Trenutno to dokumentujemo i moći ćete da ga pregledate tokom maja 2017. da biste videli da li je to dobra opcija za vas i vašu organizaciju.

Napomena : To i dalje zahteva da prvo pratite uputstva za prebacivanje iz sistema OCS 2007 ili OCS 2007 R2 u Lync Server 2010.

Lync Server 2013

Ako biste radije da se prebacite na Lync Server 2013 možete da migrirate direktno u njega iz sistema Office Communications Server 2007 R2 ili prvo možete da koristite putanju za migriranje u Lync Server 2010, jer i ona ima opciju migracije za Lync Server 2013. Lync Server 2013 sadrži mnogo stvari zbog kojih ga preporučujemo, uključujući mogućnost korišćenja podrške i ažuriranja do 11. aprila 2023.

Da biste migrirali iz sistema Office Communications Server 2007 R2 u Lync Server 2013, pratite ova uputstva.

Da biste migrirali iz sistema Lync Server 2010 u Lync Server 2013, najkorisnije će vam biti ove informacije.

Lync Server 2013 omogućava i da iskoristite pogodnost Office 365 funkcionalnosti putem hibridne primene. Hibridna primene omogućava da povežete lokalno okruženje sistema Lync Server 2013 sa pretplatom na Office 365Skype za posao online. Možete da uživate u najboljim stvarima iz oba sveta, pa čak i da migrirate korisnike iz lokalnog okruženja u okruženje na mreži i obrnuto u skladu sa poslovnim potrebama.

Skype za posao Server 2015

Ne postoji direktan način da pređete iz sistema Office Communications Server 2007 ili Office Communications Server 2007 R2 u Skype za posao Server 2015. Moraćete da pratite gorenavedena uputstva da biste napravili zakupac u usluzi Office 365 ili da migrirate lokalno kako biste prvo prešli u Lync Server 2010 ili Lync Server 2013.

Napomena : Preporučujemo da migrirate u Lync Server 2013, jer on ima funkcionalnost nadogradnje na licu mesta pomoću koje možete da pređete na Skype za posao Server 2015. To takođe zahteva da ispunite sistemske zahteve za Skype za posao Server 2015.

Ako koristite verziju sistema Lync Server koja može da se nadogradi na Skype za posao Server 2015, postoje neki odlični razlozi da odaberete tu opciju.

1. slučaj: Hibrid

Baš kao i u sistemu Lync Server 2013, možete da napravite hibridnu primenu kako biste omogućili korisnicima da budu u lokalnom okruženju ili u usluzi Office 365 u skladu sa potrebama organizacije. Postoje dodatne informacije o tome u temi Planiranje.

2. slučaj: Lokalni Skype za posao Server 2015

Ako preduzeće mora potpuno da ostane u lokalnom okruženju, najbolja opcija jeste da instalaciju sistema Lync Server 2013 nadogradite na licu mesta na Skype za posao Server 2015. To vam pruža podršku i ažuriranja u narednih 8 godina i daje najbogatiji skup funkcija u odnosu na sve lokalne primene.

Dodatna pomoć

Ako želite da pregledate informacije o drugim Microsoft 2007 serverskim proizvodima za koje se približava kraj životnog veka, možete da pregledate i te informacije.

Možda imate dodatna pitanja u vezi sa određenim aspektima infrastrukture komunikacije, kao što su zastareli lokalni telefonski sistemi. Imamo neku dokumentaciju koja može da vam pomogne pri donošenju odluka.

U zavisnosti od potreba organizacije tu je navedeno mnogo dobrih opcija. Ako posle pregleda tih informacija mislite da su vam potrebni dodatni uvid i pomoć, razumemo to i preporučujemo da se posavetujete sa našim partnerima.

Srodne teme

Resursi koji vam pomažu da izvršite nadogradnju sa Office 2007 servera i klijenata
Grupa za povlačenje sistema Office (Microsoft Tech Community)

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×