Korišćenje programa Word za školu

Pisanje jednačine ili formule

Pisanje jednačine ili formule

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Office ima jednačine koje možete lako ubaciti u dokumentima. Ako Office ugrađene jednačine ne zadovoljava vaše potrebe, možete da uredite, promenite postojeći jednačina ili napišite sopstveni jednačina ispočetka.

Šta je novo za jednačine u programu Word

Iznutra studentima i nastavnicima: postavljali i glasno! gornji deo zahteva LaTeX matematičku jednačinu sintaksa je ovde.

Dostupno za pretplatnike u verziji 1707 (izgradite 8326.2058) i novije verzije

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 • Odaberite stavku Umetanje > jednačina i odaberite željenu jednačinu iz galerije.

  Umetanje jednačine

 • Kad umetnete jednačina kartica Dizajniranje alatki za jednačine se otvara sa simbola i strukture koje možete da dodate vašoj jednačini.

Da biste otkucajte jednačinu iz početka, pritisnite kombinaciju tastera Alt += na tastaturi.

ili

Odaberite stavku Umetanje > jednačina i izaberite stavku Umetni novu jednačinu sa donje ivice ugrađenog u galeriji jednačina. Umeće ovo je čuvar mesta u jednačini gde možete da kucate vašoj jednačini.

Umetanje nove jednačine

Umetanje potvrde ili drugog simbola

Dodavanje jednačine u galeriji jednačina

 1. Izaberite jednačinu koju želite da dodate.

 2. Kliknite na strelicu nadole i izaberite stavku Sačuvaj kao novu jednačinu ….

 3. Otkucajte ime za jednačina u dijalogu Kreiranje novog sastavnog bloka .

 4. Izaberite jednačine u listi galerije.

 5. Odaberite stavku U redu.

Da biste promenili ili uredite jednačinu koja je prethodno napisana,

 1. Izaberite jednačina da biste videli Alatke za jednačine na traci.

  Alatke za jednačine

  Napomena: Ako ne vidite Alatke za jednačine, moguće je da je jednačina napisana u ranijoj verziji programa Word. Ako je to tačno, pogledajte članak Promena jednačine koja je napisana u ranijoj verziji programa Word.

 2. Odaberite stavku Dizajn da biste videli alatke za dodavanje raznih elemenata vašoj jednačini. Možete da dodate ili promenite sledećih elemenata vašoj jednačini.

  • U grupi Simboli, pronaći ćete matematičke simbole. Da biste videli sve simbole, kliknite na dugme Još.... Slika dugmeta Da biste videli druge grupe simbola, kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu galerije.

   Osnovni matematički simboli

  • Grupa Strukture sadrži strukture koje možete da umetnete. Samo odaberite strukturu koju želite da umetnete i zatim zamenite čuvare mesta, mala polja sa tačkastim linijama, sopstvenim vrednostima.

   Radikalne matematičke strukture

  • Opciju Professional prikazuje jednačina u obliku profesionalni koja je optimizovana za prikaz. Opciju linearni prikazuje jednačina kao izvor teksta, koju možete koristiti da biste izmenili jednačina ako je potrebno. Opciju linearni će prikazati jednačina u UnicodeMath formatu ili LaTeX format, koji možete da podesite u konverzijama klik.

   Deo konverzije
  • Je moguće da biste konvertovali sve jednačine u dokumentu Professional ili linearni formata ili jedan jednačina samo ako matematika zone je izabran ili se kursor nalazi u jednačina.

   Jednačina u linearnom

Na uređajima i pero-omogućeni za dodir možete pisati jednačine pomoću olovke ili prsta. Za pisanje jednačine mastilom,

 1. Odaberite stavku Crtanje > perom da biste konvertovali matematika , a zatim izaberite stavku Perom jednačinu na dnu ugrađene u galeriji.

 2. Koristite olovku ili prst da biste ručno pisali matematičke jednačine. Ako ne koristite uređaj omogućen za dodir, koristite miš napišem jednačinu. Možete da izaberete delove jednačina i da ih uređujete i odete i koristite polje za pregled da biste se uverili da Word ispravno tumači rukopisa.

  Prikaži okno za jednačinu perom u programu Word

 3. Kada budete zadovoljni, kliknite na dugme Umetni da biste jednačinu pomoću zapisa perom konvertovali u jednačinu u dokumentu.

Takođe pogledajte

Jednačine u linearnom formatu pomoću UnicodeMath i LaTeX u programu Word

Gde se nalazi Uređivač jednačina?

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×