Otvorite PowerPoint prezentacije u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Postoje dva načina da proverite da li prezentacije kreirane u programu PowerPoint 2007 ili novijoj verziji može se otvoriti u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji:

 • u programu PowerPoint 2007 ili noviju verziju: Čuvanje prezentacije u PowerPoint 97-2003 formatu datoteke (.ppt).

 • U programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji: instalirajte ispravke i konvertore u svojoj verziji programa PowerPoint, što će vam omogućiti da prikažete noviji format datoteke (.pptx).

Čuvanje prezentacije kao PowerPoint 97-2003 datoteke

 1. U programu PowerPoint 2016 ili PowerPoint 2013, otvorite prezentaciju koju želite da otvorite u programu PowerPoint 97-2003.

 2. Izaberite stavke datoteka > Sačuvaj kao i odaberite gde želite da sačuvate prezentaciju.

 3. U polje Ime datoteke unesite ime prezentacije ili prihvatite ponuđeno ime datoteke.

 4. U meniju Sačuvaj kao tip izaberite stavku PowerPoint prezentacija, a zatim izaberite stavku PowerPoint 97-2003 prezentacija.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Datoteka će biti sačuvana kao datoteka PowerPoint 97-2003 prezentacije (.ppt) koju možete da otvarate u verzijama od PowerPoint 97 do 2003.

  Napomene : Dodatne informacije o radu sa različitim formatima datoteka potražite u odeljku Otvaranje prezentacije kreirane u drugoj verziji programa PowerPoint. Možete i da proverite da li PowerPoint 2013 prezentacija može da se otvori u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji.

  • Stavka Sačuvaj kao vam nije potrebna da biste PowerPoint 2007 ili PowerPoint 2010 koristili za otvaranje datoteka napravljenih u novijim verzijama. Format datoteke (.pptx) je već kompatibilan sa programima PowerPoint 2013 i 2016.

  • Prezentacije u programu PowerPoint 2016 ili PowerPoint 2013 možda će izgubiti neke funkcije i efekti kada sačuvate u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji. To je zato što te funkcije ili efekti nisu dostupne u starijim verzijama programa PowerPoint. Za informacije o funkcijama koje mogu nestati, pogledajte PowerPoint 2013 i 2016 funkcije se ponašaju drugačije u ranijim verzijama.

  • SmartArt grafike i neki vizuelni objekti koji su dostupni u novim verzijama programa PowerPoint nisu dostupni u verzijama programa PowerPoint 97-2003. Ako ih sačuvate kao PowerPoint 97-2003 datoteku, grafički objekti se konvertuju u rasterske slike. Na taj način im se čuva izgled, ali se ograničava njihovo uređivanje ili promena.

 1. U PowerPoint 2010, otvorite prezentaciju koju želite da sačuvate kao datoteku PowerPoint 97-2003.

 2. Izaberite stavke datoteka > Sačuvaj kao.

  U dijalogu „Sačuvaj kao“, u meniju „Sačuvaj kao tip“ izaberite željeni tip datoteke.

 3. U polju Ime datoteke unesite ime za prezentaciju ili nemojte uneti ništa da biste prihvatili predloženo ime datoteke.

 4. Na Navigaciona traka izaberite lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju ili nemojte izabrati ništa da biste prihvatili predloženu lokaciju.

 5. Sa desne strane Sačuvaj kao tip, izaberite stavku PowerPoint prezentacija, a zatim izaberite stavku PowerPoint 97-2003 prezentacija.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Datoteka će biti sačuvana kao datoteka PowerPoint 97-2003 prezentacije (.ppt) koju možete da otvarate u verzijama od PowerPoint 97 do 2003.

Važno : PowerPoint 97-2003 ne prepoznaje SmartArt grafike i noviji vizuelne objekte koji su dostupni u PowerPoint 2010 i će ih konvertovati u rasterske slike da biste zadržali njihov izgled. Ne možete da promenite određene aspekte rasterske slike, kao što je debljina linije, boja za popunjavanje i druga svojstva određene PowerPoint 2010 .

 1. U Office PowerPoint 2007, otvorite prezentaciju koju želite da sačuvate kao datoteku PowerPoint 97-2003.

 2. Kliknite na dugme Slika dugmeta Dugme Microsoft Office, postavite pokazivač na strelicu pored dugmeta Sačuvaj kao, a zatim izaberite stavku PowerPoint 97-2003 prezentacija.

  Pojaviće se dijalog Čuvanje kao.

 3. U polju Ime datoteke unesite ime za prezentaciju ili nemojte uneti ništa da biste prihvatili predloženo ime datoteke.

 4. U listi Sačuvaj u izaberite lokaciju na kojoj želite da sačuvate prezentaciju ili ništa da biste prihvatili predloženu lokaciju.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Datoteka će biti sačuvana kao datoteka PowerPoint 97-2003 prezentacije (.ppt) koju možete da otvarate u verzijama od PowerPoint 97 do 2003.

Važno : 

 • Prezentacije ugrađeno Office PowerPoint 2007 možda će izgubiti neke funkcije i efekti kada sačuvate u programu PowerPoint 2003 ili starijoj verziji. To je zato što te funkcije ili efekti nisu dostupne u starijim verzijama programa PowerPoint.

 • PowerPoint 97-2003 ne prepoznaje novu SmartArt grafiku i vizuelne objekte koji su dostupni u Office PowerPoint 2007i će ih konvertovati u rasterske slike da biste zadržali njihov izgled. Ne možete da promenite određene aspekte rasterske slike, kao što je debljina linije, boja za popunjavanje i druga svojstva određene Office PowerPoint 2007 .

Preuzmite konverter ako imate PowerPoint 2003 ili ranije verzije

Ako imate Office 2003 ili stariju verziju, možete da preuzmete besplatan paket „Microsoft Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint“. Njegovi konvertori vam omogućavaju da otvorite, uredite i sačuvate prezentaciju koju ste napravili u novijim verzijama sistema Office.

Preuzmite paket „Microsoft Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint“ sa veb lokacije Microsoft Office preuzimanja i ispravke.

Kada instalirate ispravke i konvertore, sve prezentacije iz verzija programa PowerPoint novijih od verzije 2003 automatski se konvertuju po otvaranju, pa možete da ih uredite i sačuvate.

Napomena :  Neke funkcije i efekti napravljeni u novijim verzijama programa PowerPoint mogu da se izgube čak i ako koristite Compatibility Pack.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×