Otvaranje i zatvaranje Outlook datoteka sa podacima (.pst)

Otvaranje i zatvaranje Outlook datoteka sa podacima (.pst)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Outlook je deo vaše dnevne rutine. Možete ga koristiti da biste poslali e-poruke, da biste podesili događaja iz kalendara, a da biste kreirali zadatke i druge stavke. Da, ali da li kako i gde se te stavke skladište? Za Office 365, Exchange Server naloga, sve informacije se skladište na serveru, ali vanmrežnu kopiju takođe je uskladištena na lokalnom računaru u vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost).

Za POP i IMAP nalozi, mogu da skladište Outlook stavki u Outlook datoteke sa podacima (.pst). Ako želite da otvorite ili zatvorite Outlook datoteke sa podacima (.pst), to možete uraditi u nekoliko jednostavnih koraka.

Napomena: Ako vaša organizacija ima smernice u mesto na kom automatsko arhiviranje e-poruke, starije e-poruke, događaje kalendara i zadataka mogu uskladištiti u arhivi Outlook datoteke sa podacima (.pst). Čak i ako vaš nalog koristi vanmrežne Outlook datoteke sa podacima (.ost) za sve njene svakodnevne informacije, možda i dalje imate i arhiva.pst datoteku koja sadrži starijih informacije.

 1. Izaberite stavke datoteka > Otvori i Izvezi > Otvori Outlook datoteku sa podacima.

  Otvaranje Outlook datoteke sa podacima

  Napomena: U zavisnosti od toga kako je Outlook podešen, ona verovatno će se automatski otvoriti fasciklu u kojoj je uskladištena u .pst datoteku. Ako ne uspe, idite na lokaciju datoteke. Ako niste sigurni gde se nalazi vaša datoteka Outlook podataka, pogledajte članak Pronalaženje Outlook datoteka sa podacima.

 2. Izaberite Outlook datoteka sa podacima (.pst, a zatim izaberite stavku Otvori.

 3. Kada otvorite Outlook datoteku sa podacima (.pst), datoteka će se pojaviti u oknu sa fasciklama. Obično pronaći ćete ga na dnu liste fascikli. Sledeća slika je primer. Ime Outlook datoteke sa podacima (.pst) najverovatnije neće biti outlook datoteke sa podacima. Obično, ime se zasniva na datoteku je povezani nalog. Na primer, Outlook datoteke sa podacima za nalog Cheryl.Parsons64@yahoo.com će verovatno biti pod imenom Cheryl Parsons ili Cheryl.Parsons64@yahoo.com.

  Da biste otvorili outlook datoteku sa podacima, kliknite na strelicu pored it.

Outlook datoteke sa podacima možete da uklonite iz okna sa fasciklama tako što ćete zatvaranja datoteke. Ovo nije, međutim, uklonite datoteku sa računara.

 • U oknu sa fasciklama kliknite desnim tasterom miša na ime Outlook datoteku sa podacima, a zatim odaberite stavku Zatvori „Outlook datoteka sa podacima”.

Šta želite da uradite?

Ako imate sa Outlook datoteka sa podacima (.pst koji se ne pojavljuje u Okno za navigaciju, možete da je dodate tako da možete da radite sa stavkama u datoteci sa podacima.

 1. Na kartici datoteka izaberite stavku Postavke naloga > Postavke naloga.

  Stavka „Postavke naloga“ u prikazu „Backstage“

 2. Na kartici Datoteke sa podacima , kliknite na dugme Dodaj.

 3. Kliknite na dugme Outlook datoteka sa podacima (.pst datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme u redu.

Outlook datoteka sa podacima (.pst koje su kreirane pomoću Outlook 2010 se čuvaju na vašem računaru u fascikli dokumenti\outlook datoteke. Ako koristite Windows XP, ove datoteke kreirane u moj fascikli dokumenti\outlook datoteke.

Datoteke kreirane u prethodnim verzijama programa Outlook se čuvaju u na drugu lokaciju u skrivenih fascikli.

 • Windows 7 i Windows Vista
  disk jedinica: \Users\user\AppData\Local\Microsoft\Outlook

 • Windows XP
  disk jedinica: \Documents and settings\korisnik\local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Savet:  Informacije o skrivenim fasciklama u operativnom sistemu Windows potražite u Windows pomoći i podršci.

Ime datoteke koje ste naveli za na Outlook datoteka sa podacima (.pst pojavljuje se u oknu za navigaciju. Pre nego što Outlook 2010, podrazumevani ime za prikaz za Outlook datoteka sa podacima (.pst je Ličnih fascikli. To može biti zbunjujuće ukoliko radite sa više Outlook datoteka sa podacima (.pst) koje su kreirane u prethodnim verzijama programa Outlook. Preporučujemo da koristite opisne prikazano ime za svaki Outlook datoteka sa podacima (.pst.

 1. Na kartici datoteka izaberite stavku Postavke naloga > Postavke naloga.

 2. Na kartici Datoteke sa podacima , kliknite na datoteku Outlook datoteka sa podacima (.pst > Postavke.

 3. U polje ime unesite opisno ime za Outlook datoteka sa podacima (.pst.

  Dijalog „Outlook datoteka sa podacima“

  Napomena: Promena imena za prikaz ne promenite ime datoteke. Samo ime kao što se pojavljuje u oknu za navigaciju se menja.

Kada vam više nije potrebna česti pristup sa Outlook datoteka sa podacima (.pst, možete da zatvorite datoteku. Zatvoreni datoteke više ne pojavljuje se u oknu za navigaciju, ali nije izbrisano sa računara.

 • Kliknite desnim tasterom miša na ime Outlook datoteka sa podacima (.pst koje želite da uklonite iz okna za navigaciju, a zatim izaberite stavku Zatvori ime.

  Komanda „Zatvori Outlook datoteku sa podacima (.pst)“

Oprez: Ako komandu " Zatvori " nije dostupna, verovatno pokušavate da biste uklonili podrazumevanu Outlook datoteka sa podacima (.pst datoteku koja se koristi da biste sačuvali nove poruke. Ako treba da uklonite tu datoteku sa podacima, nove poruke bi gde da odu.

Ako ste kreirali .pst datoteku koja se ne pojavljuju u oknu za navigaciju, dodajte .pst datoteku u Outlook tako da možete da radite sa stavkama u njoj.

 1. U meniju datoteka pokazivač na stavku Otvori, a zatim izaberite stavku Outlook datoteka sa podacima.

 2. Kliknite na dugme .pst datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Ime fascikle koja je povezana sa datotekom sa podacima se pojavljuje na Listi fascikli. Da biste prikazali Listu fascikli, u meniju Idi , kliknite na Listi fascikli. Podrazumevano fascikli će biti pod imenom Ličnih fascikli.

Sledi lista od čuvanja Outlook datoteke sa podacima na računaru. Neke od ovih fascikli mogu biti skrivene. Da biste ih prikazali, postupite na neki od sledećih načina:

 1. Kliknite na dugme Start , a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Izaberite stavku Opcije fascikle.

  Dijalog „Opcije fascikle“

 3. Izaberite karticu Prikaz , a zatim izaberite opciju Prikaži skrivene datoteke i fascikle .

Lokacije datoteke u operativnom sistemu Windows Vista

Outlook datoteke sa podacima (.pst)    disk jedinica: \User\user name\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Datoteka vanmrežne fascikle (.ost)    disk jedinica: \User\user name\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Lokacije datoteke u operativnom sistemu Windows XP

Outlook datoteke sa podacima (.pst)    disk jedinica: \Documents and settings\korisnik\local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Datoteka vanmrežne fascikle (.ost)    disk jedinica: \Documents and settings\korisnik\local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook

Imajte na umu sledeće:

 • Možete da sačuvate, kopirate ili premestite datoteku sa podacima (osim datoteku koja se koristi kao podrazumevanu lokaciju za isporuku) na drugu lokaciju na čvrstom disku ili na deljenu fasciklu na mreži. Ne zaboravite da morate imati dozvole za čitanje/pisanje da biste otvorili datoteku ličnih fascikli (.pst) iz deljenog mrežnog resursa.

 • Ako treba da pristupite datoteci sa podacima koja je uskladištena na deljenom mrežnom resursu ili na drugom računaru, zatvorite sve programe koje možda koristite tu datoteku. Datoteke sa podacima možete pristupiti samo jedan korisnik ili program odjednom.

 • .Pst datoteke sa podacima ne podržava samo za čitanje medija kao što su CD i DVD.

Ako koristite Microsoft Exchange nalog, e-poruke, kalendar, kontakte i druge stavke se obično isporučuju i čuvaju u poštanskom sandučetu na serveru. Kada instalirate Outlook na novom računaru i konfigurišete Exchange nalog, sve stavke na serveru ponovo će biti dostupne. Za ostale informacije u ovom članku se ne primenjuje na vas, osim ako imate arhivirane lokalnih datoteka sa podacima ili navedena Exchange e-poruke biti isporučene u lokalnu datoteku sa podacima.

Ako koristite POP3 nalog e-pošte, što je jedan od najčešćih tipova ličnih e-pošte, e-poruke se preuzimaju sa POP3 servera e-pošte kod dobavljača Internet usluga (ISP) na vaš računar isporučuju i čuvaju lokalno u lični Datoteka fascikli (.pst) koja se naziva Outlook.pst (podrazumevano ime datoteke sa podacima). Ova datoteka uskladištena je u disk jedinica: \Documents and settings\korisnik\local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook fascikla.

Napomene: Podrazumevana lokacija .pst datoteke je skrivena fascikla. Da biste koristili Windows Explorer da biste prešli na ovu fasciklu, prvo morate da uključite prikaz skrivenih fascikli.

 • U programu Windows Explorer, u meniju Alatke izaberite stavku Opcije fascikle.

 • Na kartici Prikaz , u okviru Više opcija za postavkeu okviru datoteke i fascikle, u okviru stavke skrivene datoteke i fascikle, kliknite na dugme Prikaži skrivene datoteke i fascikle.

 • Ako želite da vidite sve oznake tipa datoteke, opozovite izbor u polju za potvrdu Sakrij oznake tipa datoteke poznatih tipova datoteke u okviru datoteke i fascikle.

  Skrivene fascikle se pojavljuju zatamnjene koji ukazuju na to da nisu tipične fascikle.

Outlook .pst datoteku možete da premestite na bilo koju lokaciju na računaru. Na primer, neke osobe kao da biste zadržali svoje Outlook datoteke sa podacima na disk jedinici D ili u okviru Moji dokumenti, tako da kreiranje rezervnih kopija datoteka je lakše.

Pre nego što premestite .pst datoteku, možda ćete želeti da promenite ime za prikaz iz ličnih fascikli u nešto više smisla za vas. Promena imena pomaže vam da bi razlikovali različite Outlook datoteke sa podacima kada radite sa više od jedne .pst datoteku.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša Ličnih fascikli, a zatim kliknite na dugme Svojstva za „lične fascikle”.

  Priručni meni „Lične fascikle“

  Uvek je Ličnih fascikli najvišeg nivoa fascikle u oknu za navigaciju, u pošti.

  Dijalog „Svojstva ličnih fascikli“

 2. Kliknite na dugme Više opcija.

 3. U okvir za tekst ime otkucajte ime koje ima smisla za vas, kao što su Gordanini Outlook podaci.

  Dijalog „Lične fascikle“

 4. Kliknite dvaput na dugme U redu.

Sada možete da počnete premeštanje Outlook datoteke sa podacima na drugu lokaciju na računaru.

 1. U Outlook, zabeležite na lokaciju i ime datoteke.

  • U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša Ličnih fascikli ili ime koje se pojavljuje za .pst datoteku, a zatim kliknite na dugme Svojstva za ime fascikle.

  • Kliknite na dugme Više opcija.

  • U okvir za tekst ime datoteke , zabeležite kompletnu putanju i ime .pst datoteku.

 2. Izlaz iz Outlook , a zatim premestite datoteke.

  • Korišćenje programa Windows Explorer da biste kopirali svaku .pst datoteke iz podrazumevane lokacije u disk jedinica: \Documents and settings\korisnik\local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook fascikla u bilo koju fasciklu na računaru koji želite.

   Napomene: Podrazumevana lokacija je skrivena fascikla. Da biste koristili Windows Explorer da biste prešli na ovu fasciklu, prvo morate da uključite prikaz skrivenih fascikli.

   • U programu Windows Explorer, u meniju Alatke izaberite stavku Opcije fascikle.

   • Na kartici Prikaz , u okviru Više opcija za postavkeu okviru datoteke i fascikle, u okviru stavke skrivene datoteke i fascikle, kliknite na dugme Prikaži skrivene datoteke i fascikle.

   • Ako želite da vidite sve oznake tipa datoteke, opozovite izbor u polju za potvrdu Sakrij oznake tipa datoteke poznatih tipova datoteke u okviru datoteke i fascikle.

    Skrivene fascikle se pojavljuju zatamnjene koji ukazuju na to nisu tipične fascikle.

 3. Na kontrolnoj tabli izaberite stavku Korisnički nalozi, a zatim kliknite na dugme Pošta.

  Napomena: Ako koristite klasični prikaz na kontrolnoj tabli, kliknite dvaput na stavku Pošta.

 4. Izaberite stavku Prikaži profile, a zatim odaberite profil koji sadrži .pst datoteku.

 5. Izaberite stavku Svojstva, a zatim kliknite na dugme Datoteka sa podacima.

 6. Izaberite datoteku sa podacima sa liste, a zatim izaberite stavku Postavke.

 7. Kada se pojavi poruka vas obaveštava da ta datoteke sa podacima nije moguće pronaći na staroj lokaciji, kliknite na dugme u redu.

 8. Potražite novu lokaciju fascikle, izaberite datoteku sa podacima, a zatim kliknite na dugme Otvori.

 9. Kliknite na dugme u redu, a zatim dvaput kliknite na dugme Zatvori .

 10. Kliknite na dugme u redu i ponovo pokrenite Outlook.

Ako radite sa Outlook van mreže ili koristite Exchange keširani režim Exchange servera, možete da promenite lokaciju lokalne datoteke vanmrežne fascikle (.ost) u drugu fasciklu ili čvrstog diska.

 1. Izađite iz Outlook.

 2. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Kliknite dvaput na stavku Pošta, a zatim izaberite stavku Nalozi e-pošte.

 4. Izaberite stavku Prikaži profile, a zatim izaberite profil koji sadrži .pst datoteku.

 5. Izaberite stavku Svojstva, a zatim kliknite na dugme Datoteka sa podacima.

 6. Izaberite Exchange nalog, a zatim izaberite stavku Postavke.

 7. Na kartici Više opcija , opozovite izbor u polju za potvrdu Koristi keširani režim Exchange servera .

  Napomena: Kada vidite ovu poruku: morate ponovo pokrenuti Outlook da bi ove promene stupile na snagu, kliknite na dugme u redu.

 8. Izaberite stavku Postavke, a na kartici Više opcija izaberite stavku Postavke datoteke vanmrežne fascikle.

 9. Izaberite stavku Onemogući upotrebu van mreže, a zatim kliknite na dugme da u dijalogu koji se pojavi.

 10. Izaberite stavku Postavke datoteke vanmrežne fascikle.

 11. Kliknite na dugme Pregledaj, idite na lokaciju gde želite da sačuvate .ost datoteku, unesite ime u polju ime datoteke , a zatim kliknite na dugme Otvori.

 12. Kliknite na dugme u redu, a zatim potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi keširani režim Exchange servera .

 13. Kliknite na dugme u redu. Kada vidite ovu poruku: morate ponovo pokrenuti Outlook da bi ove promene stupile na snagu, kliknite na dugme u redu.

 14. Kliknite na dugme Zatvori.

  Sledeći put kada pokrenete Outlook, nova .ost datoteka će biti sinhronizovan sa poštanskim sandučetom na serveru koji koristi Exchange.

Trenutno ne postoji način da Outlook pri pokretanju programa zaštita lozinkom ili da biste zaključali Outlook ako je potrebno da biste brzo prošli udaljeni od računara, osim pomoću Microsoft Windows prijavljivanja lozinku ili ako se koriste nezavisni softver napisan posebno da Zaštita lozinkom Outlook. Međutim, možete da postavite lozinku na datoteku ličnih fascikli (.pst). Ako koristite Internet nalog e-pošte u Outlook, kao što je POP3 ili HTTP nalog, e-poruke se isporučuju u .pst datoteku sa podacima na čvrstom disku. Možete da koristite lozinku za .pst datoteku da biste sprečili slučajne smetnje drugih osoba sa kojima delite računar.

 1. U meniju Izaberite kliknite na Listi fascikli.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako imate POP3 nalog e-pošte, kliknite desnim tasterom miša Ličnih fascikli, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva za „lične fascikle” .

   Napomena: Ako ste dali ime za prilagođeni prikaz za datoteke sa podacima, zamenite to ime za Lične fascikle.

  • Ako imate IMAP ili HTTP nalog e-pošte, kao što je Microsoft Windows Live pošta, kliknite desnim tasterom miša na ime naloga, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Svojstva za ime naloga .

 3. Na kartici Opšte postavke izaberite stavku Napredno.

 4. Kliknite na dugme Promeni lozinku.

 5. U dijalogu Promena lozinke otkucajte novu lozinku — do 15 znakova – a zatim je potvrdite tako što ćete ga ponovo otkucati.

  Napomene: 

  • Koristite jake lozinke koji kombinuju velika i mala slova, brojeve i simbole. Slabim lozinkama ne pojavljuju ovih elemenata. Primer jaku lozinku: Y6dh! et5, i primer slaba lozinka: Patika27. Lozinke koje bi trebalo da bude 8 ili više znakova. Dodaj frazu koja koristi 14 ili više znakova je bolje. Više informacija potražite u članku Kreiranje jaku lozinku i zaštite.

  • Veoma je važno da zapamtite lozinku. Ako ste zaboravili lozinku, Microsoft ne možete da ga preuzmete. Uskladištite lozinke koje ste zapišite na bezbednom mestu od informacije koje su zaštitite.

 6. Uverite se da je opozvan izbor u polju za potvrdu Sačuvaj ovu lozinku na listi lozinki . Ovo sprečava lozinku keš memoriju, tako da će treba da otkucate lozinku svaki put kada pokrenete Outlook. Ne zaboravite lozinku.

  Važno: Microsoft, dobavljač Internet usluga (ISP), niti administrator e-pošte ima pristup lozinki i ne mogu pomoći da spasete sadržaj .pst datoteke ako zaboravite lozinku.

 7. Tri puta kliknite na dugme u redu .

Kada kliknete na fasciklu naloga e-pošte, bićete upitani za lozinku. Pošto joj pristupite, nećete morati da ponovo unesite lozinku za ovu sesiju. Ako zatvorite, a zatim ponovo pokrenite Outlook, bićete upitani za lozinku kada kliknete na fasciklu naloga e-pošte.

Važno: Funkcija .pst lozinku nije namenjena za pružanje zaštitu od hakera. To je način da biste sprečili nenamerno neovlašćenog kome verujete i delite računar, kao što su kod kuće sa porodicom. Sigurniji način za zaštitu podataka na računaru koji delite sa drugim osobama je da kreirate zaštićene lozinkom Windows korisnički nalog za svakog korisnika koji koristi računar.

Podrazumevani prikaz ime datoteke ličnih fascikli (.pst) je Ličnih fascikli. Ovo može biti zbunjujuće ako radite sa više .pst datoteka, svi koji imaju isto ime. Najbolja praksa jeste da prilagodite ime za prikaz.

 1. U oknu za navigaciju kliknite desnim tasterom miša Ličnih fascikli, a zatim kliknite na dugme Svojstva za „lične fascikle”.

  Dijalog „Svojstva ličnih fascikli“

 2. Kliknite na dugme Više opcija.

  Dijalog „Lične fascikle“

 3. U polju ime otkucajte ime koje ima smisla za vas, kao što su Gordanini Outlook podaci.

 4. Kliknite dvaput na dugme U redu.

U oknu za navigaciju vidite fasciklu najvišeg sa imenom koje ste uneli. Sada brzo možete da razlikujete datoteci sa podacima iz drugih.

Savet: Prilagođavanje imena datoteka, takođe je korisno ukoliko imate više arhiva .pst datoteka. Na primer, ako kreirate mesečnu .pst datoteku da biste uskladištili sve stavke poslate tog meseca, možete da promenite ime za prikaz iz ličnih fascikli, na nešto više odgovara, kao što su Arhiva poslatih stavki – decembar 2007.

Čak i ako imate tendenciji pripadaju e-pošte, možda ćete želeti da uklonite neke od nebitna e-pošta u oknu za navigaciju. Možda nije uvek treba trenutni pristup .pst datoteku arhive. Outlook datoteke sa podacima možete da uklonite iz okna za navigaciju bez brisanja datoteku sa računara.

 • Kliknite desnim tasterom miša na datoteku ličnih fascikli koju želite da uklonite iz okna za navigaciju, a zatim kliknite na dugme Zatvori ličnih fascikli.

Ako opcija " Zatvori ličnih fascikli " nije dostupna, verovatno pokušavate da uklonite .pst datoteke koji Outlook koristi za čuvanje novih poruka. Ako uklonite tu datoteku sa podacima, nove poruke će imati gde da odu.

Savet: Boje brisanju datoteke i gubitak podataka? Zatvaranje .pst datoteke ne briše datoteke ili sve stavke koje ona sadrži. Datoteka više ne pojavljuje se u oknu za navigaciju. Uvek možete dodati bilo koju .pst datoteku nazad na prikaz tako što ćete uraditi sledeće:

 1. U meniju datoteka pokazivač na stavku Otvori, a zatim izaberite stavku Outlook datoteka sa podacima.

 2. Kliknite na dugme .pst datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme u redu.

Više informacija o Outlook datoteke sa podacima

Više informacija o Outlook datoteke sa podacima, potražite u sledećim temama:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×