Otpremanje datoteka u biblioteku

Datoteke možete da otpremite u OneDrive for Business biblioteku ili na SharePoint lokaciju tima tako što ćete ih prevući sa računara.

 1. Otvorite OneDrive biblioteku ili biblioteku SharePoint lokacije.

 2. Na računaru kliknite na dugme Start Windows dugme „Start“ u operativnom sistemu Windows 8 i Windows 10 , a zatim izaberite stavku Istraživač datoteka. Pronađite fasciklu sa dokumentima koje želite da otpremite.

 3. Prevucite datoteke u prostor u SharePoint biblioteci gde piše prevucite datoteke ovde.

Napomene : Ako koristite Windows 10 pregledač Edge, obratite pažnju na sledeće:

 • Prevlačenje i otpuštanje možda neće funkcionisati. Umesto toga koristite stavke Novi dokument ili Otpremanje.

 • Otvori u programu Explorer i Explorer prikaz možda ne funkcionišu ili nisu prisutni. Koristite Internet Explorer 11 za Windows 10.

Niste sigurni gde treba dodati datoteke? Pogledajte članak Da li treba da sačuvam dokumente u usluzi OneDrive for Business ili na lokaciji tima?

Pogledajte ovaj video da biste videli kako da premeštate datoteke u uslugu OneDrive for Business i na lokaciju tima.

Pregledač ne podržava video. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

U dijalogu Dodavanje dokumenta možete da kliknete na dugme Potraži da biste otpremili pojedinačnu datoteku ili da izaberete stavku Umesto toga otpremi datoteke koristeći Windows Explorer da biste otpremili više datoteka. Ako odaberete opciju sa programom Explorer, datoteke sa računara možete prevući u prozor programa „Istraživač datoteka“. Ova opcija se lakše koristi ako prvo otvorite „Istraživač datoteka“. Rešite probleme sa otpremanjem.

Dokumente, unakrsne tabele, prezentacije i druge tipove datoteka možete da napravite i da upravljate njima u biblioteci. Pročitajte sledeće članke da biste saznali više:

Saveti i napomene za otpremanje datoteka

 • Pre nego što budete mogli da otpremite datoteke u biblioteku ili ih kreirate u njoj, administrator mora da vam da dozvolu za doprinos biblioteci. Takođe, neki tipovi datoteka u biblioteci blokirani su iz bezbednosnih razloga.

 • Neke biblioteke imaju ograničenja koja mogu da odrede koliko datoteka možete da otpremite odjednom. Na primer, ako je biblioteka podešena tako da zahteva određeni tip sadržaja ili određeno polje, možete da otpremate samo jednu po jednu datoteku.

 • Ako ne vidite opciju za prevlačenje i otpuštanje datoteka, ažurirajte svoju kopiju sistema Office.

 • Ako koristite pregledač Windows 10 Edge, prevlačenje i otpuštanje možda neće funkcionisati. Umesto toga koristite stavke Novi dokument ili Otpremanje.

Prvi koraci

Ako ste tek na početku, treba da odaberete biblioteku u usluzi OneDrive for Business ili sistemu SharePoint u koju ćete otpremiti datoteke. Ako nemate biblioteku koju možete da koristite, morate da je kreirate ako imate odgovarajući nivo dozvola ili da se obratite administratoru lokacije.

Više informacija o kreiranju i korišćenju biblioteka potražite u članku Uvod u biblioteke.

Otpremanje velikih datoteka ili više datoteka u biblioteku

Ako u biblioteku otpremate velike datoteke – ili više datoteka koje su zajedno veoma velike – možda ćete dobiti greške zbog ograničenja veličine za datoteke u sistemu SharePoint ili greške zbog vremenskog ograničenja u vašoj verziji programa Internet Explorer. Evo nekih koraka koje možete da preduzmete da biste izbegli ove greške:

 • Otpremajte 100 ili manje datoteka. Otpremanje više od 100 datoteka odjednom nije podržano.

 • Ako ste korisnik usluge Office 365, izbegavajte otpremanje datoteka koje su veće od 10 GB, što predstavlja podrazumevanu maksimalnu veličinu datoteke.

 • Ako organizacija održava lokalnu primenu sistema SharePoint, obratite se administratoru servera da biste utvrdili ili povećali graničnu vrednost veličine datoteke kako biste prilagodili veličinu datoteka koje otpremate. Podrazumevano ograničenje veličine je 250 MB, ali može da se poveća do 10 GB.

 • Ako za veličine datoteka koje premašuju 10 GB vidite poruku „Radim na tome" koja ne nestaje, sledite uputstva u članku Microsoft podrška: Greška programa Internet Explorer kada se server ne odaziva „Vremensko ograničenje za povezivanje je isteklo“.

 • Ako je OneDrive for Business klijent sinhronizacije dostupan, upotrebite ga da biste otpremili veće datoteke ili više datoteka. Ograničenje na 100 datoteka i dalje važi, ali ih sinhronizacija automatski otprema u pozadini kada ste na mreži. Dodatne informacije potražite u članku Sinhronizovanje biblioteke sa računarom.

Više informacija o otpremanju datoteka

Način dodavanja datoteka u biblioteku može se malo razlikovati u zavisnosti od toga koji pregledač ili verziju sistema Office koristite. Pored toga, administratori lokacije u biblioteci ponekad mogu podesiti dodatne zahteve koje morate da ispunite.

Napomena : U biblioteci Wiki stranica možete kreirati nove Wiki stranice, ali ne možete otpremati postojeće datoteke.

Čuvanje datoteke    Da biste mogli da sačuvate datoteku prvi put, možda ćete u postavkama pregledača morati da dodate neku lokaciju kao pouzdanu. Na primer, u programu Internet Explorer, u meniju Alatke izaberite stavke Internet opcije, Bezbednost, Pouzdane lokacije i Lokacije.

Obavezno odjavljivanje    Vlasnici lokacija mogu podesiti biblioteku tako da zahteva da odjavite datoteke da biste mogli da ih uređujete (i prijavite ih kada završite). Ako biblioteka zahteva odjavljivanje, datoteka se odjavljuje za vas kada je otpremite prvi put. Datoteku morate prijaviti da bi druge osobe mogle da je uređuju. Da biste saznali više o odjavljivanju, pogledajte članak Odjavljivanje, prijavljivanje ili odbacivanje promena u datotekama u biblioteci

Praćenje verzija datoteka    U biblioteku možete dodati novu datoteku, a možete i zameniti neku postojeću redigovanom verzijom. Ako je biblioteka podešena da prati verzije, možete dodati redigovanu datoteku kao novu verziju, koja postaje deo istorije verzija datoteke. Ako otpremate novu verziju datoteke, ne bi bilo loše da unesete komentare o tome šta je promenjeno u toj verziji kako biste lakše mogli da pratite istoriju datoteke. Da biste saznali više o kreiranju verzija, pogledajte članak Kako funkcioniše kreiranje verzija na listi ili u biblioteci?.

Popunjavanje svojstava datoteke    Kada u biblioteku dodate datoteku, možda će biti potrebno i da u obrazac (u oknu sa informacijama o dokumentu) unesete informacije o datoteci, kao što su njen opis, ime sektora ili broj projekta.

Potvrda prosleđenog sadržaja    Vlasnici lokacija mogu podesiti biblioteku tako da zahteva odobrenje sadržaja da bi on postao vidljiv drugim osobama koje koriste biblioteku. Vi, kao autor, možete videti navedenu datoteku i koristiti je, ali to ne može niko drugi. Na primer, pravni sektor može zahtevati odobrenje da bi dokumenti postali javni. Da biste saznali više, pogledajte članak Zahtevanje odobrenja stavki na listi ili u biblioteci lokacije.

Otpremanje fascikle

SharePoint i OneDrive for Business vam ne dozvoljavaju da direktno otpremate fascikle niti da ih direktno prevlačite i otpuštate. Međutim, ako na računaru sinhronizujete fasciklu sa bibliotekom SharePoint lokacije, možete da imate bilo koju kombinaciju fascikli i datoteka unutar te fascikle. Možete podesiti da se fascikla uvek sinhronizuje ili je možete sinhronizovati samo jednom i prekinuti sinhronizaciju kada otpremite ono što treba.

Kada sinhronizujete fasciklu, sve što se nalazi u biblioteci na mreži i na lokalnom računaru automatski se kopira na tu drugu lokaciju. Imajte ovo na umu ako želite da dodate fasciklu u postojeću biblioteku, zato što će sadržaj biblioteke biti kopiran natrag na računar. Prilikom sinhronizacije sinhronizuje se cela biblioteka, a ne pojedinačne fascikle.

Ukoliko želite da otpremite nekoliko datoteka u novu fasciklu, možda će vam biti lakše da kreirate fasciklu u biblioteci na SharePoint lokaciji i da prevučete i otpustite nove datoteke u nju.

Da biste saznali kako da sinhronizujete fascikle na SharePoint lokaciji sa računarom, pogledajte članak Sinhronizacija OneDrive for Business biblioteka ili biblioteka lokacije sa računarom

Da li su vam ove informacije koristile?

Kako da je poboljšamo?

Kako da je poboljšamo?

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!