Otklanjanje ili brisanje dupliranih kontakata

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ponekad imate duplikate u fascikli kontakata. Duplikati se kreiraju kada uvozite mnoštvo novih kontakata u Outlook, a imate postojeće kontakte sa istim imenom ili e-adresom.

Brisanje dupliranih kontakata

 1. Izaberite stavku Osobe.

  Izaberite stavku „Osobe“

 2. Na kartici Početak, u grupi Trenutni prikaz kliknite na donji desni ugao okvira prikaza i zatim izaberite stavku Telefon. Ovo je najbolji prikaz za pregledanje spiska kontakata i uočavanje duplikata.

  Grupa trenutnog prikaza na kartici „Početak“

 3. Na spisku kontakata držite pritisnut taster Ctrl i izaberite svaki kontakt koji želite da izbrišete.

  Držite pritisnut taster CTRL i izaberite svaki kontakt koji želite da izbrišete

 4. Pritisnite taster Delete ili kombinaciju tastera Ctrl+D pošto izaberete sve duplikate.

Isključivanje funkcije za otkrivanje duplikata

Outlook sadrži funkciju za otkrivanje duplikata, ali u slučaju da vršite čuvanje velikog broja kontakata u programu Outlook, taj proces može biti brži ako isključite ovu funkciju.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Osobe.

 4. U okviru imena i arhiviranja, opozovite izbor u polju za potvrdu Proveri duplirane kontakte prilikom čuvanja nove kontakte .

Napomena : Ako uvozite nove kontakte u programu Outlook, a koristite pomoć čarobnjaka za izvoz i uvoz (datoteka > Otvaranje i izvoz > uvoz/izvoz), možete da sprečite duplirane kontakte tako što ćete izabrati stavku Ne uvozi duplirane stavke ili Zameni duplikate uvezenim stavkama tokom procesa uvoza.

Postoje dve opcije za otklanjanje dupliranih kontakata u dijalogu Otkriven duplirani kontakt:

 • Dodavanje duplikata kao novog kontakta     Novi kontakt će biti dodat u fasciklu Kontakti. Na primer, ako kreirate kontakt sa imenom Jasna Lekić, a već imate kontakt sa tim imenom u fascikli Kontakti, imaćete dva kontakta sa imenom Jasna Lekić. Možete da dodate srednje slovo jednom kontaktu da biste napravili razliku između njih.

  Savet : Prikazivanje kontakata kao elektronskih vizitkarti predstavlja dobar izbor prikaza u koju želite da vidite dovoljno informacija da biste razlikovali kontakte sa dupliranim imenima.

 • Ažuriranje novih informacija iz dupliranog kontakta u postojećem kontaktu    Sva polja sa sadržajem se upoređuju i nove ili promenjene informacije iz novog kontakta dodaju se postojećem kontaktu. Zadržava se samo postojeći kontakt.

  Kategorija boja i tekst u telu novi kontakt se ne kopiraju u postojeći kontakt. Ako želite da kopirate ove informacije u postojeći kontakt, morate ručno da to uradite. Certifikati i veze do kontakata na kartici aktivnosti biće kopirane iz dupliranog kontakta i dodali u postojeći kontakt bez zamene originalnih informacija. Međutim, veze na kartici " aktivnosti " da biste stavke koje nisu kontakti, kao što su zadaci i zakazane obaveze, neće biti kopirane.

  Nakon ažuriranja postojećeg kontakta, kopija kontakta pre promena skladišti se u fascikli Izbrisane stavke. Ova kopija kontakta može da se koristi ako je potrebno da se u prethodno stanje vrate informacije o originalnom kontaktu ili kopiji koje su slučajno promenjene.

Uklanjanje neželjenih duplikata kontakata je ručni proces. Ovo je najbolji način da uklonite duplikate.

 1. U fascikli Kontakti izaberite fasciklu sa kontaktima koja ima duplirane kontakte.

 2. Na kartici Prikaz , u grupi Trenutni prikaz kliknite na dugme Promena prikaza, a zatim kliknite na dugme telefon. Ovo je najbolji prikaz za skeniranje spisak kontakata i vidite duplirane kontakte. Sada možete da biste listu sortirali po datumu izmene i da grupišete duplikate.

  Možda će vam biti lakše ako sortirate listu po datumu izmene i grupišete duplikate na sledeći način:

  1. Na kartici Prikaz, u grupi Trenutni prikaz kliknite na dugme Postavke prikaza.

   Komanda „Postavke prikaza“ na traci

  2. Kliknite na dugme Kolone i sa liste Izaberite dostupne kolone iz izaberite stavku Često korišćena polja.

  3. Na listi dostupnih polja izaberite stavku Izmenjeno, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  4. Kliknite na dugme Premesti nagore dok se stavka Izmenjeno ne nađe na vrhu okna Prikaži ova polja sledećim redosledom.

  5. Kliknite na dugme U redu dva puta.

 3. Na listi kontakata, držite pritisnut taster CTRL dok ne izaberete sve duplirane kontakte.

 4. Pritisnite taster DELETE pošto izaberete sve duplirane kontakte.

Napomena : Ukoliko želite da sprečite kreiranje dupliranih kontakata pri uvozu kontakata, u čarobnjaku za uvoz i izvoz izaberite opciju Ne uvozi duplikate ili opciju Zameni duplikate uvezenim stavkama.

 • Ne uvozi duplikate Postojeći podaci se čuvaju, a duplirane informacije u Outlook datoteku sa podacima (.pst) ne kopiraju u fasciklu " Kontakti ".

 • Zameni duplikate uvezenim stavkama Postojeće podatke u fasciklu " Kontakti " je zamenjuje informacije u Outlook datoteku sa podacima (.pst) koja se uvozi.

Outlook sadrži funkciju za otkrivanje duplikata, ali u slučaju da vršite čuvanje velikog broja kontakata u programu Outlook, taj proces može biti brži ako isključite ovu funkciju.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Kliknite na modul Kontakti.

 4. U okviru imena i arhiviranja, opozovite izbor u polju za potvrdu Proveri duplirane kontakte prilikom čuvanja nove kontakte .

Postoje dve opcije za otklanjanje dupliranih kontakata u dijalogu Otkriven duplirani kontakt:

Dodavanje duplikata kao novog kontakta     Novi kontakt će biti dodat u fasciklu Kontakti. Na primer, ako kreirate kontakt sa imenom Jasna Lekić, a već imate kontakt sa tim imenom u fascikli Kontakti, imaćete dva kontakta sa imenom Jasna Lekić. Možete da dodate srednje slovo jednom kontaktu da biste napravili razliku između njih.

Savet : Prikazivanje kontakata kao elektronskih vizitkarti predstavlja dobar izbor prikaza u koju želite da vidite dovoljno informacija da biste razlikovali kontakte sa dupliranim imenima.

Ažuriranje novih informacija iz dupliranog kontakta u postojećem kontaktu    Outlook će uporediti sva polja koja sadrže podatke u dupliranom i postojećem kontaktu i u sva polja u postojećem kontaktu koja sadrže neusaglašene podatke kopirati podatke iz dupliranog kontakta. Na primer, ako imate kontakt sa imenom Jasna Lekić i brojem telefona (011) 012 3456 i dobijete duplirani kontakt sa novim brojem telefona, Outlook će kopirati novi broj u odgovarajuće polje u postojećem kontaktu, a sva druga polja ostaće ista.

Boja kategorije koje dodelite novi kontakt i teksta u poruci iz novog kontakta neće biti kopirani u postojeći kontakt. Ako želite da kopirate ove informacije, morate ručno da to uradite. Certifikati i veze do kontakata na kartici aktivnosti biće kopirane iz dupliranog kontakta i dodali u postojeći kontakt bez zamene originalnih informacija. Međutim, veze na kartici " aktivnosti " da biste stavke koje nisu kontakti, kao što su zadaci i zakazane obaveze, neće biti kopirane.

Svaki put kada Outlook ažurira podatke u kontaktu, kopija originalnog kontakta skladišti se u fascikli Izbrisane stavke. Ova kopija može da se koristi ako je potrebno da se vratite na informacije iz originalnog kontakta.

Ako ste uvezli kontakte u Outlook koristeći ista imena ili e-adrese koje već postoje u fascikli Kontakti, a izabrali ste opciju Dozvoli kreiranje duplikata u čarobnjaku za uvoz i izvoz, možda ćete imati neželjene duplikate nekoliko kontakata ili svih kontakata koje ste uvezli.

Uklanjanje neželjenih duplikata kontakata je ručni proces, ali sledi najlakši način da to uradite.

 1. U fascikli Kontakti izaberite fasciklu sa kontaktima koja ima duplirane kontakte.

 2. U Okno za navigaciju, u oknu Trenutni prikaz izaberite opciju lista telefona. Ovo je najbolji prikaz za pregledanje liste kontakata i uočavanje dupliranih kontakata. Sada možete da sortirate listu po datumu izmene i da grupišete duplikate.

 3. U meniju Prikaz postavite pokazivač na stavku Trenutni prikaz, a zatim izaberite stavku Prilagodi trenutni prikaz.

 4. Kliknite na dugme Polja, u oknu Dostupna polja izaberite stavku Izmenjeno, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

 5. Kliknite na dugme Premesti nagore dok se stavka Izmenjeno ne nađe na vrhu okna Prikaži ova polja sledećim redosledom.

 6. Kliknite na dugme U redu dva puta.

 7. Na listi kontakata, držite pritisnut taster CTRL dok ne izaberete sve duplirane kontakte.

 8. Pritisnite taster DELETE pošto izaberete sve duplirane kontakte.

Napomena : Ukoliko pri uvozu kontakata u program Outlook ne želite duplirane kontakte, izaberite opciju Ne uvozi duplikate ili opciju Zameni duplikate uvezenim stavkama u čarobnjaku za uvoz i izvoz.

 • Ne uvozi duplikate Postojeći podaci se čuvaju, a duplirane informacije u datoteka ličnih fascikli (.pst) ne kopiraju u fasciklu " Kontakti ".

 • Zameni duplikate uvezenim stavkama Postojeće podatke u fasciklu " Kontakti " je zamenjuje informacije u .pst datoteku koja se uvozi.

Ako čuvate više kontakata u Outlook, proces može biti brže ako ne koristite funkciju duplikata. Da biste isključili ovu funkciju, uradite sledeće:

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Kliknite na dugme Opcije kontakta, a zatim opozovite izbor Proveri postojanje dupliranih kontakata.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×