Osvežavanje ili ponavljanje upita za podatke

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ako bazu podataka delite preko mreže, drugi korisnici možda menjaju podatke dok vi prikazujete te iste podatke u listu sa podacima ili obrascu. Microsoft Access ažurira podatke koje vidite u podešenim intervalima. Međutim, osvežavanjem zapisa možete odmah da prikažete aktuelne podatke. Takođe možete da izvršite detaljnije ažuriranje ponavljanjem upita za podatke.

Osvežavanje zapisa ažurira samo podatke koji već postoje u listu sa podacima ili obrascu. Ono ne preraspoređuje zapise, ne prikazuje nove zapise niti uklanja izbrisane zapise i zapise koji više ne ispunjavaju navedene kriterijume. Da biste izvršili ove zadatke, možete da ponovite upit za zapise. To možete da uradite ručno, pomoću makroa ili pomoću koda.

Napomena : Pošto ponavljanje upita za podatke vrši više radnji od osvežavanja podataka, ono traje duže i može prilično da potraje u zavisnosti od skupa zapisa.

Izaberite neku od sledećih mogućnosti:

Osvežavanje podataka

Podešavanje intervala osvežavanja

Ručno ponavljanje upita za podatke

Korišćenje makroa za ponavljanje upita za podatke

Korišćenje koda za ponavljanje upita za podatke

Osvežavanje podataka

 • Postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste osvežili zapise u prikazu lista sa podacima ili obrasca, na kartici Početak, u grupi Zapisi kliknite na dugme Osveži sve, a zatim izaberite stavku Osveži.

  • Da biste osvežili zapise u prikazu izvedene tabele ili izvedenog grafikona, na kartici Dizajn, u grupi Podaci kliknite na dugme Osveži izvedeni objekat.

Vrh stranice

Podešavanje intervala osvežavanja

Interval kojim Access osvežava podatke možete da podesite. Po podrazumevanoj vrednosti, Access osvežava podatke svakih 60 sekundi.

 1. Kliknite na dugme „Office“. Pojaviće se Outspace.

 2. U levom oknu funkcije Outspace kliknite na dugme Opcije.

 3. U levom oknu dijaloga Opcije programa Access izaberite stavku Više opcija.

 4. U desnom oknu, u okviru Više opcija navedite vrednost za opciju Interval osvežavanja (sekunde).

Vrh stranice

Ručno ponavljanje upita za podatke

 • Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F9.

Vrh stranice

Upotreba makroa za ponavljanje upita za podatke

Ako želite da se upit za podatke ponovi automatski kada dođe do događaja, možete da kreirate makro i priložite ga događaju. Na primer, zamislite da želite da ponovite upit za podatke u obrascu svaki put kada obrazac bude u fokus. Možete da kreirate makro i priložite ga događaju obrasca Pri dobijanju fokusa koristeći sledeću proceduru:

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Ostalo, izaberite stavku Makro. Ako ova komanda nije dostupna, kliknite na strelicu ispod dugmeta Modul ili Modul klase i izaberite Makro.

 2. Kliknite na strelicu u polju pored zelenog simbola plus (+), a zatim izaberite stavku Ponovi upit.

 3. Čuvanje makroa, upotrebite ime Ponavljanje upita, a zatim zatvorite alatku "Izrada makroa".

 4. Otvorite željeni obrazac u prikaz „Dizajn“. Ako list sa svojstvima nije prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 5. Uverite se da je izabran sâm obrazac. Zatim, na listu sa svojstvima izaberite karticu Događaj.

 6. Na kartici Događaj kliknite na strelicu u svojstvu Pri dobijanju fokusa, a zatim kliknite na ime makroa – „Ponavljanje upita“.

 7. Sačuvajte obrazac.

Vrh stranice

Upotreba koda za ponavljanje upita za podatke

Za automatsko ponavljanje upita za podatke možete da koristite i kôd. Zamislite da želite da ponovite upit za podatke u obrascu svaki put kada obrazac bude u fokusu. Možete da kreirate modul i priložite ga događaju obrasca Pri dobijanju fokusa koristeći sledeću proceduru:

 1. Otvorite željeni obrazac u prikazu dizajna. Ako list sa svojstvima nije prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 2. Uverite se da je izabran sâm obrazac. Zatim, na listu sa svojstvima izaberite karticu Događaj.

 3. Na kartici događaj u svojstvu Pri dobijanju fokusa izaberite stavku napravite dugme Dugme „Graditelj“ .

 4. U dijalogu Izbor izrade izaberite stavku Izrada koda.

  Novi modul će se otvoriti u alatki Visual Basic Editor.

 5. Otkucajte Me.Requery, a zatim zatvorite program Visual Basic Editor.

 6. Čuvanje obrasca

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×