Osnovni zadaci u programu OneNote Online

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Uz OneNote Online, možete da koristite Veb pregledaču na Računaru, Mac računaru ili mobilnom uređaju za kreiranje, otvaranje, prikaz, uređivanje, oblikovanje i deljenje OneNote beležnice koje skladištite u usluzi OneDrive.

Ovaj članak rezimira osnovne zadatke i komande će vam pomoći da koraci u programu OneNote Online. Ako šta tražite nije navedeno ovde, koristite polje za pretragu u gornjem desnom uglu stranice.

Kreiranje nove beležnice

 1. Prijavite se u OneDrive sa istim besplatni Microsoft nalog (Hotmail, Live, Outlook.com) koje ćete želeti da koristite za OneNote.

 2. Kada prijavljeni u OneDrive, pomerite se do fascikle koju želite da kreirate novu beležnicu (na primer, dokumente).

 3. Na vrhu menijima, kliknite na dugme + novo > OneNote Beležnica.

 4. Kada budete upitani, unesite ime za novu beležnicu. Za najbolje rezultate koristite smisleno ime koje opisuje tip beleške koje će sadržati beležnicu.

 5. Kada OneNote kreira novu beležnicu, kliknite na dugme + odeljak . Odeljci sadrže stranice u beležnici na kojoj želite da hvatate beleške.

 6. U dijalogu Ime odeljka otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme u redu.

Čim prvog odeljka i stranice se kreiraju, možete da nastavite sa uređivanjem u prozoru pregledača ili kliknite na dugme Otvori u programu OneNote na vrhu menijima da se prebacite na punu aplikacije OneNote instaliran na računaru ili uređaju. Da biste preuzeli aplikacije za operativni sistem trenutno koristite OneNote, otvorite novi prozor pregledača i idite na www.onenote.com/download.

Kucanje ili pisanje beležaka u pregledaču

OneNote Online vam omogućava da uredite beležaka u pregledaču tako što ćete otkucati bilo gde na njenu stranicama. Pored kucanje i oblikovanje teksta, možete da dodate slike, tabele i umetnute datoteke u beleške.

Ne postoji Sačuvaj komanda u programu OneNote Online. To je zato što rada se čuva automatski i neprestano. Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Z (Windows) ili ⌘ + Z (Mac) da biste opozvali poslednju radnju.

Dodavanje veza

Svaki put kada otkucate tekst koji OneNote Online prepoznaje kao vezu (poznat i kao hiperveza), to je automatski oblikuje kao jedan. Na primer, ako otkucate www.onenote.com u beleške, OneNote Online pretvara tekst u vezu. U ovom primeru, kliknuti na vezu će se otvoriti OneNote Veb lokaciju u pregledaču.

Veze možete i ručno da umetnete u beleške na sledeći način:

 1. Izaberite tekst koji želite da označite.

 2. Kliknite na dugme Umetni > Veza.

 3. Otkucajte odredišni URL veze u polju Adresa , a zatim kliknite na dugme Umetni.

Savet : Da biste uredili ili uklonili vezu, kliknite desnim tasterom miša (PC) ili kontrole kliknite na dugme (Mac), a zatim izaberite stavku Uredi vezu ili Ukloni vezu.

Umetanje slika

Uz OneNote Online, lako možete da umetnete slike u beleške.

 1. Postavite kursor na bilo koju stranicu na koju želite da umetnete sliku.

 2. Kliknite na dugme Umetni i uredite nešto od sledećeg:

 3. Kliknite na Slika da biste ubacili datoteku slike sa računara.

 4. Izaberite stavku Slike na mreži da biste potražili i umetnuli slike iz usluge Bing Images.

Napomena : Prilikom korišćenja slika ili clip art kolekcije iz usluge Bing, vi ste odgovorni za poštovanje autorskih prava. Filter za licence u Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

Crtanje tabele

Tabele su odličan način za organizovanje informacija u beleškama. Da biste kreirali tabelu u programu OneNote Online, počnite tako što ćete jednostavno koordinatna mreža za crtanje.

 1. Izaberite stavke Umetni > Tabela.

 2. Postavite pokazivač miša na koordinatnu mrežu da biste izabrali željenu veličinu tabele, a zatim kliknite levim tasterom miša da biste napravili tabelu. Na primer, izborom tabele 4x6 kreiraćete tabelu sa 4 kolone i 6 redova. 

Da biste brzo izmenili tabelu ili njen deo, kliknite na bilo koju ćeliju tabele, a zatim izaberite karticu Raspored koja se pojavljuje na traci. Alatke za tabele koje ćete ovde pronaći omogućuju da umećete i uklanjate redove i kolone, birate ćelije i opsege ćelija, prikazujete ili sakrivate ivice tabele i poravnavate ćelije tabele onako kako vam odgovara.

Savet : Da biste izabrali ili brzo promenite delove tabele, kliknite desnim tasterom miša (PC) ili kontrole klika (Mac) bilo koju ćeliju ili izabrani opseg ćelija, a zatim kliknite na tabelu opcija sa desne strane u meniju koji se pojavi (Senčenje ćelija, Umetanje, Brisanjeili izaberite stavku.

Dodavanje više stranica

Za više prostora u bilo kojem odeljku beležnice, možete dodati koliko god vam je potrebna stranica.

 1. Na dnu stranice liste, izaberite stavku + stranica.

 2. Otkucajte naslov u oblast za naslov na vrhu stranice, a zatim pritisnite taster Enter.

Napomena : Da biste promenili redosled stranica na listi, kliknite i prevucite ime bilo koje stranice na novu poziciju.

Dodavanje više odeljaka

Da biste bolje organizovali beležnicu u različite kategorije, možete da dodate onoliko odeljaka koliko vam je potrebna.

 1. Na dnu odeljka liste, izaberite stavku + odeljak.

 2. U dijalogu Ime odeljka otkucajte smislen opis za novi odeljak, a zatim kliknite na dugme u redu.

Napomena : Da biste promenili redosled na odeljaka na listi, kliknite i prevucite ime bilo kog odeljka na novu poziciju.

Čuvanje beležaka

OneNote Online nema dugme Sačuvaj. To je zato što vi ne morate da čuvate rad u programu OneNote.

Dok radite u beležnicama, OneNote Online automatski čuva sve za vas – bez obzira na to kako mala ili velike promene. Oslobađa ovo na umu da vam da razmislite o projektima, misli i ideje umesto datoteke na računaru.

Ako se predomislite za sve što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Z (na Računaru) ili ⌘ + Z (na Mac računaru) da biste opozvali poslednju radnju.

Deljenje beležaka na mreži

Zato što je Beležnica uskladištena na mreži, možete lako da je delite sa drugim osobama za prikazivanje ili uređivanje.

 1. Blizu gornjem desnom uglu u programu OneNote Online, kliknite na dugme deli.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Pozovite osobe da delite beležnicu sa drugim osobama. Unesite svoju e-adrese i brzu belešku dobro došli. Da biste delili beležnicu koja drugima da izmenite, uverite se da Primaoci mogu da uređuju se prikazuje. Da biste delili beležnicu samo za pregledanje, uverite se da je prikazana Primaoci mogu samo prikaz . Kliknite na plavi tekst da biste promenili trenutnu postavku.

  • Kliknite na dugme Preuzmi vezu da biste kreirali vezu ka Beležnica koju možete ručno da kopirate i nalepite u e-poštu, poruku na blogu ili Veb stranice. Sa liste Odaberite opciju izaberite samo za prikazivanje ili Uređivanje da biste podesili nivo dozvole, i zatim kliknite na dugme Kreiraj vezu.

Saradnja na beležnici

Saradnja na beležnici predstavlja dobar način za razmenu ideja ili istraživanje za grupni projekat.

Ako ste podelili beležnicu sa nekim i dali im dozvolu za uređivanje beležaka, OneNote Online može da prikazuje vam ažuriranja dok se dešavaju i možete da vidite ko je izmenio određene delove beleške.

 • Izaberite stavku Prikaz > Prikaži autore da biste videli ime osobe koja je poslednja izmenila ili oblikovani beleške ili umetnutim stavkama na bilo kojoj stranici.

 • Izaberite stavku Prikaz > Prikaži autore ponovo da biste sakrili imena autora ponovo.

OneNote će je zadržati beležnicu sinhronizovano sa svima koji imaju pristup beležnice koje ste podelili, čak i ako koriste različite uređaje. Prijatelji, članova porodice i saradnicima da koristite OneNote Online, OneNote 2016, 2013 ili 2010, OneNote za Windows 10 ili OneNote za iOS ili Android na svojim mobilnim uređajima.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×