Osnovni zadaci u programu OneNote Online

Pomoću programa OneNote Online možete da koristite veb pregledač za kreiranje, otvaranje, prikazivanje, uređivanje, oblikovanje i deljenje OneNote beležnica koje skladištite u usluzi OneDrive. Ako vaša organizacija ili fakultet imaju Office 365 plan ili SharePoint lokaciju, počnite da koristite OneNote Online tako što ćete kreirati ili deliti beležnice ili biblioteke na lokaciji.

Ovaj članak ističe neke od osnovnih koraka koji će vam pomoći da počnete sa radom u programu OneNote Online.

Napomena    Ako koristite OneNote Web App sa sistemom SharePoint 2010, pročitajte članke Uvod u OneNote Web App i OneNote Web App kratak pregled.

Pravljenje nove beležnice

Kucanje ili pisanje beležaka u pregledaču

Dodavanje veza

Umetanje slika

Crtanje tabele

Dodavanje još stranica

Dodavanje još odeljaka

Čuvanje beležaka

Deljenje OneNote beležaka na internetu

Saradnja na beležnici

Kreiranje nove beležnice

Prijavite se u uslugu OneDrive ili na lokaciju tima i kreirajte beležnicu u pregledaču. Izaberite stavke Kreiraj > OneNote beležnica i dajte ime beležnici.

Kreiranje novog dokumenta

Vrh stranice

Kucanje ili pisanje beležaka u pregledaču

OneNote Online vam omogućava uređivanje OneNote beležnica zasnovanih na tehnologiji informatičkog oblaka tako što ćete ih otvoriti u pregledaču, a zatim kucati na bilo kom mestu na njenim stranicama. Pored kucanja i oblikovanja teksta, u beleške možete da dodajete i slike i clip art.

U programu OneNote Online ne postoji komanda „Sačuvaj“. Sav rad se čuva automatski i neprestano. Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (Windows) ili ⌘+Z (Mac) da biste opozvali poslednju radnju.

Kartice duž leve strane ekrana predstavljaju stranice koje su grupisane u odeljke kako bi vam bilo lakše da organizujete misli.

Kartice stranica u programu OneNote Online

Ukoliko pokušate da kucate u beležnici i ništa se ne desi, verovatno se nalazite u prikazu za čitanje. Prebacivanje u prikaz za uređivanje: izaberite stavke Uredi beležnicu> Uredi u programu OneNote Online.

Uređivanje beležnice u programu OneNote Online

Vrh stranice

Dodavanje veza

Kada god kucate tekst koji OneNote Online prepoznaje kao vezu (poznatu i pod imenom hiperveza), on ga automatski oblikuje u skladu sa tim. Na primer, ako u beleškama otkucate www.microsoft.com, OneNote Online to pretvara u vezu. U ovom primeru, klikom na tu vezu u pregledaču otvara se Microsoft veb lokacija.

Veze možete i ručno da umetnete u beleške na sledeći način:

 1. Izaberite tekst koji želite da označite.

 2. Kliknite na dugme Umetni > Veza.

 3. U dijalogu Veza otkucajte odredišnu URL adresu veze u polju Adresa i onda kliknite na dugme U redu.
   

Napomena    Da biste uredili ili uklonili vezu, kliknite na nju desnim tasterom miša u beleškama, a zatim izaberite stavke Uredi vezu ili Ukloni vezu.

Vrh stranice

Umetanje slika

Pomoću programa OneNote Online možete lako da umetnete slike ili clip art u beleške.

 1. Postavite kursor na bilo koju stranicu na koju želite da umetnete sliku.

 2. Kliknite na dugme Umetni i uredite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na Slika da biste ubacili datoteku slike sa računara.

  • Izaberite stavku Slike na mreži da biste potražili i umetnuli slike iz usluge Bing Images.

   Prilikom korišćenja slika ili clip art kolekcije iz usluge Bing vi ste odgovorni za poštovanje autorskih prava, a filter za licence u usluzi Bing može da vam pomogne da odaberete koje slike da koristite.

Vrh stranice

Crtanje tabele

Tabele su sjajan način za organizovanje informacija u beleškama. Da biste kreirali tabelu u programu OneNote Online, počnite tako što ćete nacrtati jednostavnu koordinatnu mrežu.

 1. Izaberite stavke Umetni > Tabela.

 2. Postavite pokazivač miša na koordinatnu mrežu da biste izabrali željenu veličinu tabele, a zatim kliknite levim tasterom miša da biste napravili tabelu. Na primer, izborom tabele 4x6 kreiraćete tabelu sa 4 kolone i 6 redova.
   

Da biste brzo izmenili tabelu ili neki od njenih delova, kliknite desnim tasterom miša na bilo koju ćeliju u tabeli, a zatim izaberite karticu Raspored koja se pojavljuje na traci. Alatke za tabele koje se ovde nalaze omogućavaju vam umetanje i uklanjanje redova i kolona, izbor ćelija i opsega ćelija, prikaz ili skrivanje ivica tabele i poravnavanje ćelija tabele na način koji vi želite.

Vrh stranice

Dodavanje još stranica

Možete dodati koliko god stranica želite kako biste napravili više prostora u bilo kojem odeljku beležnice.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Izaberite stavke Umetanje > Nova stranica, a zatim otkucajte naslov stranice na vrhu nove stranice.

 • Desnim tasterom miša kliknite na bilo koju postojeću karticu stranice u beležnici i izaberite stavku Nova stranica.

Napomena    Da biste promenili redosled kartica stranice na bočnoj traci, kliknite na karticu stranice i prevucite je na novu poziciju.

Vrh stranice

Dodavanje još odeljaka

Možete dodati koliko god želite odeljaka kako biste bolje organizovali beležnicu u različite kategorije.

Uradite nešto od sledećeg:

 • Izaberite stavke Umetanje > Novi odeljak, a zatim otkucajte ime novog odeljka kad vam to bude zatraženo.

 • Desnim tasterom miša kliknite na bilo koju postojeću karticu u beležnici i izaberite stavku Novi odeljak.

Napomena    Da biste promenili redosled kartica odeljka, kliknite na karticu odeljka i prevucite je na novu poziciju.

Vrh stranice

Čuvanje beležaka

OneNote Online nema dugme „Sačuvaj“. To je zato što u programu OneNote nikad ne morate da čuvate svoj rad kao u drugim programima.

Dok radite u beležnicama, OneNote Online automatski čuva sve za vas  – bez obzira na to koliko su promene koje napravite male ili velike. To vas rasterećuje tako da možete da mislite na projekte, zamisli i ideje umesto na datoteke računara.

Ako se predomislite u vezi sa nečim što ste otkucali, dodali ili izbrisali u beleškama, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z (Windows) ili ⌘+Z (Mac) da biste opozvali poslednju radnju.

Vrh stranice

Deljenje OneNote beležaka na mreži

Ako se vaša beležnica nalazi na mreži, možete da je delite tako što ćete poslati vezu umesto priloga e-poruke. Kada kliknete na vezu, druge osobe će moći da pročitaju vaše beleške u svom veb pregledaču.

Komanda „Deli“ u programu OneNote Online

Vrh stranice

Saradnja na beležnici

Saradnja na beležnici predstavlja dobar način za razmenu ideja ili istraživanje za grupni projekat.

OneNote Online vam pokazuje ažuriranja dok se dešavaju i možete da vidite ko je šta uradio na stranici: Izaberite stavke Prikaz > Prikaži autore (kliknite na nju ponovo da biste sakrili ime autora).

Komanda „Prikaži autore“

OneNote sinhronizuje beležnicu sa svima, čak i ako koriste različite uređaje. Vaše kolege mogu da koristite OneNote Online, OneNote 2010 ili 2013 aplikaciju za računare ili OneNote Mobile na svom telefonu ili tabletu.

Vrh stranice

Primenjuje se na: OneNote OnlineDa li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik