Osnovni zadaci u programu Access 2010

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Evo nekih osnovnih baze podataka zadataka koje možete da uradite da biste saznali kako da koristite Microsoft Access 2010.

 

Ovaj članak sadrži:

Šta je to pristup?

Relacione baze podataka u programu Access

Kada otvorite Access

Pronalaženje i Primena predloška

Kreiranje baze podataka iz početka

Otvaranje postojeće baze podataka

Počnite da koristite novu bazu podataka

Dodavanje tabele

Nalepite podatke iz drugog izvora u Access tabele

Uvoz ili veza sa podacima iz drugog izvora

Sledeći koraci

Uvoz podataka iz unakrsne tabele ili druge programe

Uvoz Excel radnog lista u programu Access

Uvoz Excel radnog lista kao tabela u novoj bazi podataka

Koristite čarobnjak za analizator tabele za organizovanje podataka

Rad sa podacima iz drugih programa

Koristite stariju verziju bazu podataka u više verzija programa Access

Koristite Access datoteka baze podataka u više verzija programa Access

Korak 1: Napravite kopiju postojeće baze podataka i sačuvajte ga u novom formatu

Korak 2: Razdeljivanje kopiju baze podataka i koristite originalnu datoteku kao pozadinsku bazu podataka

Korak 3: Povežite se nova izložene originalnom bazom podataka

Korišćenje izloženi-potporni/pozadinske aplikacije u više verzija programa Access

Šta je to pristup?

Access 2010 je na Alatke baze podataka aplikacije dizajn i primena koje možete koristiti da biste pratili važne informacije. Podatke možete da čuvate na računaru ili možete da objavite na Vebu – tako da drugi mogu da koriste bazu podataka sa Veb pregledača.

Mnogi početi da koristite Access kada program koji se koriste za praćenje nešto postepeno postaje manje uklapanje za zadatak. Na primer, pretpostavimo da ste planer i želite da pratite sve detalje koje su vam potrebne da biste upravljali da biste uspešno na događaje. Ako koristite word procesor ili programom za unakrsne tabele da biste to uradili, možete lako naiđete na problem sa duplirane i nedosledan podataka. Možete da koristite za kalendare softver, ali praćenje finansijske informacije iz kalendara nije dobar uklapanje.

Relacione baze podataka u programu Access

Ponekad je potrebno relacione baze podataka da biste pratili informacije – skladište podataka koji je odvojene u manjih kolekcija podataka (zove se tabela) da biste uklonili redundantnost i zatim povezane zajedno na osnovu uobičajenih delova informacija (koja se zovu polja). Na primer, događaj planiranje relacione baze podataka mogu da sadrže tabelu sa informacijama o kupcima tabelu sa informacijama o dobavljača i tabela sa informacija o događaju. Tabela sa informacija o događaju možda polja želite da povežete tabelu "Kupci" i polja želite da povežete tabele Dobavljač. Na taj način, na primer, ako novi broj telefona za dobavljača, informacije može se promeniti jednom u tabeli Dobavljač umesto u svaki događaj koji uključeni dobavljača.

Pristup je alatka koju možete koristiti da biste brzo i lako razvijaju relacione baze podataka aplikacije koje vam pomažu da upravljate informacijama. Možete da kreirate baze podataka će vam pomoći da pratite bilo koji tip informacija, poput zaliha, profesionalno kontakata ili poslovnih procesa. Zapravo, Access dolazi sa predlošcima koje možete da koristite odmah da biste pratili raznih informacija, što će olakšati stvari i za početnik.

Kada otvorite Access

Kada počnete da Access 2010, pogledajte članak Microsoft Office Backstage prikaz, gde možete da se informacije o Aktuelna baza podataka, kreirate novu bazu podataka, otvorite postojeću bazu podataka, prikaz i uklanjanje istaknutih i sadržaj iz Office.com.

Prikaz „Backstage“ u programu Access 2010

Prikaz "Backstage" takođe sadrži veliki broj komandi koje možete da koristite da biste prilagodili, održavanje ili deljenu bazu podataka. Komande u prikazu "Backstage" uglavnom se odnose na celu baze podataka, ne i na objekte u bazi podataka.

Napomena : Da dobijete prikaz Backstage u bilo kom trenutku tako što ćete kliknuti na karticu datoteka .

Vrh stranice

Pronalaženje i primena predloška

Access pruža vam širok spektar predložaka koje možete da koristite da biste ubrzali u procesu kreiranja baze podataka. Predložak je spreman za korišćenje baze podataka koja sadrži sve tabele, upite, obrasce i izveštaje koji su potrebni za obavljanje određenih zadataka. Na primer, postoje predlošci koje se mogu koristiti za praćenje problema, upravljanje kontaktima ili vodite evidenciju troškova. Neki predlošci sadrže nekoliko probnih zapisa koji ilustruju njihovu upotrebu. Predlošci baza podataka može da se koristi kao ili ih možete prilagoditi da biste bolje odgovara vašim potrebama.

Da biste pronašli i Primena predloška na svoju bazu podataka, uradite sledeće:

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Novo.

 2. U okviru Dostupni predlošci izvršite neku od sledećih radnji:

  • Da biste ponovo upotrebili predložak koji ste nedavno koristili, izaberite stavku Nedavni predlošci, a zatim izaberite željeni predložak.

  • Da biste koristili predložak koji ste već instalirali, izaberite stavku Moji predlošci, a zatim izaberite željeni predložak.

  • Da biste pronašli predložak na Office.com, u okviru Office.com predlošci, kliknite na kategoriju predložaka, izaberite predložak koji želite i zatim kliknite na dugme Preuzmi da biste preuzeli predložak sa Office .com na svoj računar.

   Takođe možete da pronađete predloške na lokaciji Office.com iz programa Access. U polju Za pretragu Office.com predložaka otkucajte jednu ili više termina za pretragu i zatim kliknite na dugme sa strelicom da biste pretražili.

 3. Opcionalno kliknite na ikonu fascikle pored polja Ime datoteke da biste potražili lokaciju na kojoj želite da kreirate bazu podataka. Ako ne ukažete na određenu lokaciju, Access kreira bazu podataka na podrazumevanoj lokaciji koja je prikazana ispod polja Ime datoteke.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

Access kreira bazu podataka i otvara je za upotrebu.

Vrh stranice

Kreiranje baze podataka ispočetka

Ako želite više uvod u konceptima korišćenja programa Access da biste kreirali bazu podataka, potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Ako nijedan predložak odgovara vašim potrebama, ili ako imate podatke u drugi program koji želite da koristite u programu Access, možda ćete odlučiti da je bolje da biste kreirali bazu podataka od početka. U programu Access 2010, imate izbor: standardne baze podataka na radnoj površini ili Veb baze podataka.

Više informacija o Veb bazama podataka potražite u članku Pravljenje baze podataka za deljenje na Vebu.

Da biste kreirali novu bazu podataka, uradite sledeće:

 1. Pokrenite Access.

 2. Na kartici novo u prikazu "Backstage", kliknite na dugme Prazna baza podataka ili Praznu Veb bazu podataka.

  Važno : Izbor ono što ovde će odrediti koje funkcije su dostupne u bazi podataka. Bazama podataka radne površine nije moguće objaviti na Vebu i Veb baze podataka ne podržavaju neke radne površine funkcije, kao što su upiti za ukupne vrednosti.

 3. Na desnoj strani, otkucajte ime za bazu podataka u polju Ime datoteke .

  Da biste promenili lokaciju u kojoj možete da kreirate datoteku, kliknite na dugme Pregledaj Slika dugmeta pored polja Ime datoteke , pronađite i izaberite na novu lokaciju, a zatim kliknite na dugme u redu.

 4. Kliknite na dugme Kreiraj.

  Access će kreirati bazu podataka, a zatim otvoriti praznu tabelu (sa imenom „Tabela1“) u prikaz lista sa podacima.

 5. Access postavlja kursor u prvu praznu ćeliju u koloni kliknite na dugme da biste dodali novu tabelu.

  Da biste dodali podatke, počnite da kucate — ili možete da nalepite podatke iz drugog izvora, kao što je opisano u odeljku nalepite podatke iz drugog izvora u Access tabelu, u nastavku ovog članka.

  Napomene : 

  • Unošenje podataka u prikazu lista sa podacima dizajnirano je tako da bude slično unošenju podataka u Excel radni list. Glavno ograničenje je to što podaci moraju da se unesu u susedne redove i kolone, počevši od gornjeg levog ugla lista sa podacima. Ne bi trebalo da pokušavate da oblikujete podatke dodavanjem praznih redova ili kolona, kao što biste to možda uradili u Excel radnom listu, jer ćete na taj način prostor u tabeli ostati neiskorišćen. Tabela sadrži samo podatke. Svako vizuelno predstavljanje tih podataka biće realizovano u obrascima i izveštajima koje ćete dizajnirati kasnije.

  • Struktura tabele se kreira dok unosite podatke. Bilo kom trenutku da dodate novu kolonu u list sa podacima, novo polje je definisan u tabeli. Access postavlja tip podatka polja na osnovu tipa podataka koje ste uneli. Na primer, ako imate kolonu u kojoj ste uneli samo vrednosti datuma, Access će postaviti tipa podataka tog polja Datum/vreme. Ako kasnije pokušate da unesete vrednost koja nije datuma (kao što su ime ili broj telefona) u tom polju, Access prikazuje poruku koja vas obaveštava da je vrednost ne podudara tipa podataka kolone. Kada je to moguće, trebalo bi da planirate tabelu tako da svaka kolona sadrži isti tip podataka, bilo da je tekst, datumi, brojevi ili neki drugi tip. Ovo olakšava olakšava izradu upita, obrazaca i izveštaja koji izaberite podatke koje želite.

Ako ne želite da unesete podatke još uvek, kliknite na dugme Zatvori Slika dugmeta .

Napomena : Access će izbrisati 1 ako je zatvorite bez čuvanja.

Vrh stranice

Otvaranje postojeće Access baze podataka

Savet : Da biste brzo otvorili jednu od nekoliko baza podataka koje su nedavno, na kartici datoteka izaberite stavku nedavno, a zatim kliknite na ime datoteke.

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 2. Kliknite na prečicu u dijalogu Otvaranje – ili sa liste Pogledaj u izaberite disk jedinicu ili fasciklu koja sadrži željenu bazu podataka.

 3. Na listi fascikli dvaput klikćite na fascikle dok ne otvorite onu fasciklu koja sadrži željenu bazu podataka.

 4. Kada pronađete bazu podataka, postupite na neki od sledećih načina:

  • Dvaput kliknite na bazu podataka da biste je otvorili u podrazumevanom režimu otvaranja.

  • Da biste otvorili bazu podataka za deljeni pristup u okruženju sa više korisnika, tako da vi i drugi korisnici mogu i čitate i pišete u bazi podataka u isto vreme, kliknite na dugme Otvori.

  • Kliknite na strelicu na dugmetu Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori samo za čitanje da biste bazu podataka otvorili sa pristupom samo za čitanje, tako da možete da je pregledate‚ ali ne i da je uređujete.

  • Kliknite na strelicu na dugmetu Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo da biste bazu podataka otvorili sa isključivim pristupom, tako da druge osobe ne mogu da je otvore dok je otvorena kod vas.

  • Kliknite na strelicu na dugmetu Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo samo za čitanje da biste bazu podataka otvorili sa pristupom samo za čitanje. Drugi korisnici će i dalje moći da otvore bazu podataka, ali će biti ograničeni na pristup samo za čitanje.

Ako ne možete da pronađete bazu podataka koju želite da otvorite   

 1. U dijalogu Otvaranje kliknite na prečicu Moj računar – ili sa liste Pogledaj u izaberite stavku Moj računar.

 2. Na listi disk jedinica kliknite desnim tasterom miša na onu disk jedinicu za koju verujete da sadrži bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Pretraži.

 3. Unesite kriterijume pretrage, a zatim pritisnite taster ENTER da biste potražili bazu podataka.

 4. Ako je baza podataka pronađena, dvaput kliknite na nju u dijalogu Rezultati pretrage da biste je otvorili.

  Pošto je pretraga započeta iz dijaloga Otvaranje, potrebno je da u tom dijalogu kliknete na dugme Otkaži pre otvaranja tabele.

Datoteku sa podacima možete direktno da otvorite u formatu spoljne datoteke (npr. dBASE, Paradox, Microsoft Exchange ili Excel). Osim toga, direktno možete da otvorite sve ODBC izvor podataka, kao što je Microsoft SQL Server ili Microsoft FoxPro. Access će automatski kreirati novu Access bazu podataka u istoj fascikli u kojoj se nalazi i datoteka sa podacima i dodati veze ka svakoj tabeli u spoljnoj bazi podataka.

Vrh stranice

Prvi koraci uz korišćenje nove baze podataka

U zavisnosti od predloška koji ste upotrebili, možda ćete morati da uradite nešto od sledećeg da biste počeli sa korišćenjem nove baze podataka:

 • Ako Access prikazuje dijalog Prijavljivanje sa praznom listom korisnika, koristite sledeću proceduru za početak korišćenja:

  1. Izaberite stavku Novi korisnik.

  2. Popunite obrazac Detalji o korisniku.

  3. Kliknite na dugme Sačuvaj i zatvori.

  4. Izaberite korisničko ime koje ste upravo uneli i kliknite na dugme Prijavi se.

 • Ako Access prikazuje prazan list sa podacima, možete početi sa kucanjem podataka direktno u taj list sa podacima ili kliknuti na drugu dugmad ili kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ukoliko Access prikazuje stranicu Prvi koraci, na toj stranici možete kliknuti na veze da biste saznali više o bazi podataka ili kliknuti na drugu dugmad i kartice da biste istražili bazu podataka.

 • Ako Access na traci sa porukama prikazuje poruku Bezbednosno upozorenje, a vi izvor predloška smatrate pouzdanim, kliknite na dugme Omogući sadržaj. Ukoliko baza podataka zahteva prijavljivanje, moraćete ponovo da se prijavite.

Za računare i Veb baze podataka, želite sa jednu od ovih koraka:

Vrh stranice

Dodavanje tabele

U postojeću bazu podataka možete da dodate novu tabelu pomoću alatki u grupi Tabele na kartici Kreiranje.

Grupa „Tabele“ na kartici „Kreiranje“

Napomena : U Veb bazi podataka samo tabele komanda je dostupna u grupi tabele .

Bez obzira na to koji prikazu počnete, uvek možete prebacivanje na drugi prikaz pomoću dugmadi za prikaz na statusnoj traci prozora programa Access.

Kreiranje prazne tabele u prikazu lista sa podacima    U prikazu lista sa podacima, možete da unesete podatke odmah i da omogućite pristup izradi strukturu tabele u pozadini. Imena polja se dodeljuju numerički (polje1, polje2 i tako dalje), a Access postavlja tip podataka polja, u zavisnosti od tipa podataka koje ste uneli.

 1. Na kartici Kreiranje , u grupi tabele izaberite tabele Slika dugmeta .

 2. Access će kreirati tabelu, a zatim postaviti kursor u prvu praznu ćeliju u koloni kliknite na dugme da biste dodali .

 3. Počnite sa upisivanjem podataka u prvu praznu ćeliju da biste ih dodali – ili ih nalepite iz drugog izvora na način koji je opisan u nastavku ovog članka.

  • Dvaput kliknite na zaglavlje kolone, a zatim upišite novo ime kako biste preimenovali kolonu (polje).

   Savet : Date smisleno ime za svako polje, tako da to možete zaključiti ona sadrži bez potrebe da biste pogledali podatke.

  • Da biste premestili kolonu, izaberite je tako što ćete kliknuti na njeno zaglavlje, a zatim je prevucite na željeno mesto. Osim toga, možete da izaberete nekoliko susednih kolona i da ih sve zajedno prevučete na novu lokaciju.

   Da biste dodali još polja u tabelu, možete da počnete kucanje u Kliknite da biste dodali kolone u prikazu lista sa podacima ili nova polja možete dodati pomoću komandi u grupi Dodavanje i brisanje na kartici polja .

Kreiranje tabele počevši u prikazu dizajna    U prikazu dizajna, prvo kreirate strukturu nove tabele. Zatim ili se prebacite na prikaz lista sa podacima da biste uneli podatke ili unosite podatke koristeći neki drugi metod, kao što su sa obrascem.

Prikaz dizajna nije dostupna za tabele u Veb bazi podataka.

 1. Na kartici Kreiranje , u grupi tabele izaberite stavku Dizajn tabele. Slika dugmeta

 2. U kolonu Ime polja upišite ime za svako polje u tabeli, a zatim izaberite tip podatka sa liste Tip podatka.

 3. Možete uneti dodatne informacije za svako polje u koloni Opis . Opis koji unesete prikazuje se na statusnoj traci kada je mesto umetanja u tom polju i koristi se kao tekst statusne trake za sve kontrole koje kreirate tako što ćete prevući polja iz okna Lista polja u obrascu ili izveštaju i za sve kontrole koje su kreirane za to polje pomoću čarobnjaka za obrasce ili čarobnjak za izveštaje.

 4. Kada dodate sva polja, sačuvajte tabelu:

  • Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Sa upisivanjem podataka možete da počnete u bilo kom trenutku tako što ćete se prebaciti u prikaz lista sa podacima i kliknuti u prvu praznu ćeliju. Podatke možete i da nalepite iz drugog izvora na način koji je opisan u sledećem odeljku.

Kreiranje tabele na osnovu SharePoint liste    Sa SharePoint listom, podaci mogu da koriste osobe koje ne mogu da pristupe. Pored toga, liste podaci su uskladišteni na serveru, što obično pruža bolju zaštitu od gubitka podataka od datoteke koje su uskladištene na računaru. Možete da neki počinju nove liste ili možete da povežete sa postojećom listom. Morate da imate odgovarajuće dozvole na SharePoint lokaciji na kojoj želite da kreirate listu; Ovo mogu se razlikovati od strane lokacije tako kontakt se SharePoint administratoru za detalje o opcijama.

Ova funkcija nije dostupna u Veb bazi podataka.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi tabele izaberite stavku SharePoint liste.

 2. Možete da koristite jedan od predložaka liste da biste kreirali standardne SharePoint liste, kao što su kontakti ili događaja.

  Takođe možete da kreirate prilagođene liste, ili da se povežete ili uvoz postojeću listu. Izaberite željenu opciju.

 3. Ako odaberete neku od predložaka liste ili da biste kreirali prilagođene liste, otvara se dijalog za Kreiranje nove liste da će vas voditi kroz proces. Ako odaberete da koristite postojeću listu, otvara se dijalog za Preuzimanje spoljnih podataka će vam pomoći da.

Više informacija o tabelama potražite u članku Uvod u tabele.

Vrh stranice

Lepljenje podataka iz drugog izvora u Access tabelu

Ako trenutno su uskladišteni vaši podaci u drugom programu, kao što je Excel, možete da kopirate i nalepite podatke u Access tabelu. Opšte, ovo najbolje funkcioniše ako podaci već razdvojeni u kolone, kao što su u Excel radnom listu. Ako su podaci u word program za obradu, treba da prvo razdvajanje kolone podataka pomoću kartice ili konvertujete podatke u tabelu u programu za obradu, a zatim kopirajte podatke. Ako podaci treba uređivanja ili rukovanje (na primer, razdvajanje punih imena na imena i prezimena), možda ćete želeti da uradite da kopirate podatke, posebno ako niste upoznati sa programom Access.

Kada podatke nalepljujete u praznu tabelu, Access postavlja tip podataka svakog polja u skladu sa vrstom podataka koje u njima pronađe. Na primer, ako nalepljeno polje sadrži samo datume, Access na to polje primenjuje tip podataka „Datum/vreme“. Ako nalepljeno polje sadrži samo reči „da“ i „ne“, Access na polje primenjuje tip podataka „Da/Ne“.

Pristup imena polja u zavisnosti od toga šta pronađe u prvom redu nalepljenog podataka. Ako je prvi red nalepljenog podataka po tipu sličan redovima koji slede, Access određuje da prvi red deo podataka i poljima dodeljuje generička imena (polje1, polje2 i tako dalje). Ako prvi red nalepljenog podataka nije sličan redovima koji slede, Access koristi prvi red kao imena polja i isključuje prvog reda u aktuelnih podataka.

Ako Access poljima dodeli generička imena, trebalo bi da ih što pre preimenujete da biste izbegli zabunu. Koristite sledeću proceduru:

 1. Na kartici datoteka kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali tabelu.

 2. U prikazu lista sa podacima, kliknite dvaput na zaglavlje svake tabele i zatim otkucajte ime za kolonu.

 3. Ponovo sačuvajte tabelu.

Vrh stranice

Uvoz ili veza sa podacima iz drugog izvora

Možda imate podatke koji ste skupili u drugi program koji želite da koristite u programu Access. Možda radite sa osobama koje uvezete podatke iz drugih programa, a želite da radite sa svojim podacima u programu Access. Ili, možda imate više različitih izvora podataka i potrebno "sletanja tastaturu" gde možete da prenesete ih zajedno za dublju analizu.

Pristup olakšava uvoz i povezivanje podataka iz drugih programa. Možete da prenesete na podatke iz Excel radnog lista, iz tabele u drugoj Access bazi podataka, iz SharePoint liste ili iz bilo koju od raznih drugih izvora. Proces se neznatno razlikuju u zavisnosti od izvora podataka, ali ova uputstva će vam koraci:

 1. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na komandu za tip datoteke koju uvozite.

  Na primer, ako uvozite podatke iz Excel radnog lista, kliknite na dugme Excel. Ukoliko ne vidite odgovarajući tip programa, kliknite na dugme Još.

  Napomena : Ako ne možete da pronađete ispravan tip formata u grupi Uvoz i povezivanje , možda ćete morati da pokrenete program u kom ste kreirali podatke, a zatim pomoću njega sačuvate podatke u formatu datoteke koji Access podržava (kao što je tekstualna datoteka sa znacima razgraničenja), i zatim uvoza ili povezivanja sa podacima.

 2. U dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka kliknite na dugme Potraži da biste pronašli izvornu datoteku sa podacima ili punu putanju izvorne datoteke sa podacima upišite u polje Ime datoteke.

 3. Izaberite željenu opciju u okviru Navedite kako i gde želite da uskladištite podatke u trenutnoj bazi podataka. Možete da kreirate novu tabelu pomoću uvezenih podataka ili da kreirate povezanu tabelu koja održava vezu sa izvorom podataka.

 4. Kliknite na dugme U redu .

  U zavisnosti od izbora, dijalogu Vezu objekata ili Uvoz objekata otvara se dijalog.

 5. Koristite dijalog da biste dovršili proces. Tačna procedura koju sledite zavisi od opcije uvoza ili povezivanja koji ste odabrali.

 6. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Ako odaberete da uvezete, Access će vas upitati da li želite da biste sačuvali detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili.

 7. Ako mislite da ćete u budućnosti ponovo izvršavati istu operaciju uvoza, potvrdite izbor Sačuvaj korake za uvoz, a zatim unesite detalje.

  Posle ćete na jednostavan način moći da ponovite ovu operaciju uvoza tako što ćete na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz kliknuti na dugme Sačuvani uvozi, izabrati specifikaciju uvoza, a zatim kliknuti na dugme Pokreni.

 8. Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Access će uvesti podatke u novu tabelu, a zatim je prikazati u oknu za navigaciju pod stavkom Tabele.

Pratite veze u odeljku ovog članka Takođe pogledajte da biste saznali više o uvozu podataka u Access.

Vrh stranice

Sledeći koraci

Ostatak procesa dizajniranja razlikuje se zasnovana na ciljeve, ali verovatno ćete želeti da razmislite o kreiranju upiti, obrasci, izveštaji i makroi. Ovaj članak ne pruža informacije o kreiranju objekata dodatne baze podataka.

Za više informacija pogledajte ove članke:

Vrh stranice

Uvoz podataka iz unakrsne tabele ili drugog programa

Ako ste upoznati sa drugim programima za baze podataka ili unakrsne tabele, verovatno naučite osnove kako rade ove aplikacije i koji baza podataka se koriste za. Access se razlikuje od mnoge druge aplikacije, baze podataka tako što omogućava vam da kreirate relacione baze podataka, i dalje se razlikuje od Većina programa za unakrsne tabele tako što ćete nudi alatke za razvoj složene upite, obrasce i izveštaje. Access pruža mnogo opcija za rad sa drugim programima baze podataka, kao što su SQL Server.

Uvoz Excel radnog lista u Access

Mnogi počinju da istražuju Access pošto su prvo napravili listu u programu Excel. Excel je sjajno mesto da se započne lista, ali kako lista raste, ona se sve teže organizuje i ažurira. Premeštanje liste u Access je obično sledeći logičan korak.

Tabela baze podataka je po strukturi slična radnom listu, u tom podaci su uskladišteni u redovima i kolonama. Rezultat je obično lako da uvezete radni list u tabelu baze podataka. Glavna razlika između skladištenja podataka u radnom listu i uskladištite u bazi podataka je u kako je organizovan podatke. Jednostavno uvoza ceo radni list kao novu tabelu u bazi podataka neće rešiti probleme povezane sa organizovanje i ažuriranje podataka, posebno ako radni list sadrži suvišnih podataka. Da biste rešili probleme, morate da podelite podatke iz unakrsne tabele u zasebne tabele, svaki od njih koje sadrže Srodne podatke. Više informacija o tome kako se raspoređuju podaci u tabelama potražite u članku Osnove dizajniranja baze podataka.

Pristup funkcijama čarobnjak za analizator tabele koji mogu pomoći da biste dovršili ovaj proces. Nakon što uvezete podatke u tabelu, čarobnjak vam pomaže da podelite u odvojene tabele, svaka od njih sadrži podatke koji nisu duplirani na nekoj od druge tabele. Čarobnjak kreira i neophodne relacije između tabela.

Vrh stranice

Uvoz Excel radnog lista kao tabela u novoj bazi podataka

 1. Na kartici Datoteka izaberite stavku Novo, a zatim kliknite na dugme Prazna baza podataka.

 2. U polje Ime datoteke upišite ime nove baze podataka, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

  Otvaranje nove baze podataka, a Access kreira novu praznu tabelu, tabela1.

 3. Zatvorite tabelu „Tabela1“.

  Kada budete upitani da li želite da sačuvate promene u dizajnu tabele „Tabela1“, kliknite na dugme Ne.

 4. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na dugme Excel. Slika dugmeta

 5. U dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka kliknite na dugme Potraži.

 6. Pomoću dijaloga Otvaranje datoteke pronađite odgovarajuću datoteku.

 7. Izaberite datoteku, a zatim kliknite na dugme Otvori.

 8. Uverite se da je u dijalogu Preuzimanje spoljašnjih podataka izabrana opcija Uvezi izvorne podatke u novu tabelu u aktuelnoj bazi podataka.

 9. Kliknite na dugme U redu.

  Pokrenuće se čarobnjak za uvoz unakrsnih tabela i postaviti vam nekoliko pitanja u vezi sa podacima.

 10. Sledite uputstva klikćući na dugmad Dalje ili Nazad u cilju kretanja po stranicama. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

  Napomena : Access će vas upitati da li želite da sačuvate detalje operacije uvoza koju ste upravo dovršili. Ako smatrate da ćete u budućnosti ponovo izvršavati istu operaciju uvoza, kliknite na dugme Da, a zatim unesite detalje. Posle ćete na jednostavan način moći da ponovite ovu operaciju tako što ćete na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz kliknuti na dugme Sačuvani uvozi. Ako ne želite da sačuvate detalje operacije, kliknite na dugme Zatvori.

Access će uvesti podatke u novu tabelu, a zatim je prikazati u oknu za navigaciju pod stavkom Sve tabele.

Vrh stranice

Korišćenje čarobnjaka za analizator tabele u cilju organizovanja podataka

Pošto su podaci uvezeni u Access tabele, možete da koristite čarobnjak za analizator tabele da biste brzo identifikovanje suvišnih podataka. Čarobnjak zatim obezbeđuje jednostavan način da organizujete podatke u zasebne tabele, tako da bude biti uskladištene najefikasniji način. Pristup čuva originalnu tabelu kao rezervnu kopiju, a zatim će kreirati nove tabele koje možete da koristite kao osnovu aplikacije baze podataka.

 1. Otvorite Access bazu podataka koja sadrži tabelu koju želite da analizirate.

 2. Na kartici Alatke baze podataka , u grupi Analiza kliknite na dugme Analiza tabele.

  Pokrenuće se čarobnjak za analizator tabele.

  Prve dve stranice čarobnjaka sadrže kratko uputstvo – zajedno sa dugmadima na koju možete da kliknete da biste videli primere. Ako ne vidite uvodne stranice, ali umesto toga vidite polje za potvrdu sa oznakom prikazati uvodne stranice?, potvrdite izbor u polju za potvrdu, a zatim kliknite na dugme nazad dvaput da biste videli uvod. Ako ne želite da vidite uvodne stranice posle čitanja uvoda, možete obrisati na prikazati uvodne stranice? za potvrdu.

 3. U polju koja tabela sadrži polja sa vrednostima koje se ponavljaju u mnogo zapisa? stranice, izaberite tabelu koju želite da analizirate, a zatim kliknite na dugme dalje.

 4. Možete da prepustite čarobnjaku da odluči koja polja idu u koje tabele ili možete sami doneti tu odluku. Ako prihvatite predloge čarobnjaka, ipak ćete moći da napravite promene u rasporedu tabele na sledećoj stranici čarobnjaka.

  Napomena : Ukoliko prepustite čarobnjaku da odluči koja će polja staviti u koje tabele, ti izbori možda neće uvek odgovarati podacima, posebno ako nema mnogo podataka sa kojima se radi. Trebalo bi da pažljivo proverite rezultate čarobnjaka. Sa druge strane, čarobnjak bi mogao predložiti efikasniju organizaciju od one o kojoj vi razmišljate, tako da se preporučuje da bar jednom odluku prepustite čarobnjaku. Ako vam se ne sviđaju predlozi, polja još uvek možete da prerasporedite ručno. Osim toga, uvek možete kliknuti na dugme Nazad i sami rasporediti sva polja.

 5. Kliknite na dugme Dalje. Na ovoj stranici ćete precizirati koje tabele sadrže koja polja. Ako ste odabrali da odluku prepustite čarobnjaku, trebalo bi da pregledate više tabela koje su povezane relacionim linijama. U suprotnom, Access će kreirati samo jednu tabelu koja sadrži sva polja. U svakom slučaju, na ovoj stranici možete da pravite promene.

  • Polja iz tabele možete da prevučete u praznu oblast stranice da biste kreirali novu tabelu koja sadrži ta polja. Access će vas upitati za ime tabele.

  • Polja iz jedne tabele možete da prevučete u drugu ako smatrate da će ona tamo biti uskladištena na efikasniji način.

  • Većina tabela će dobiti polje ID ili Generisan jedinstven ID. Kliknite na dugme Saveti u gornjem desnom uglu čarobnjaka kako biste saznali više o ID poljima.

  • Kliknite na dugme Opozovi da biste opozvali promenu.

  • Da biste preimenovali tabelu, dvaput kliknite na njenu naslovnu traku, upišite novo ime, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. Pošto ste polja rasporedili na željeni način, kliknite na dugme Dalje.

 7. Ako čarobnjak pronađe zapise koji imaju vrlo slične vrednosti, on će te vrednosti identifikovati kao moguće tipografske greške i prikazaće ekran u kom možete da odredite šta je sa njima potrebno uraditi. Pomerajte se kroz listu da biste pronašli zapise koji imaju vrednosti u koloni Ispravka, a zatim izaberite odgovarajuću stavku sa padajuće liste. Izaberite stavku (Ostavi kako jeste) da biste sprečili da čarobnjak promeni vrednost. Kada završite, kliknite na dugme Dalje.

 8. Čarobnjak će vas upitati da li želite da kreirate upit prema originalnoj tabeli. Ako ste već izradili obrasce i izveštaje koji su zasnovani na originalnoj tabeli, kreiranje takvog upita se preporučuje. Ako odaberete opciju Da, kreiraj upit, čarobnjak će preimenovati originalnu tabelu dodajući imenu tabele „_OLD“, a zatim će dati ime novom upitu koristeći ime originalne tabele. Obrasci i izveštaji koji su bili zasnovani na tabeli će nakon toga za podatke koristiti upit i nastaviti da funkcionišu kao pre.

 9. Kliknite na dugme Završi.

  Čarobnjak će kreirati nove tabele u skladu sa onim što je precizirano, a zatim će ih otvoriti. Zatvorite ih kada završite sa pregledanjem rezultata.

Vrh stranice

Rad sa podacima iz drugih programa

Access 2010 pruža funkcije za rad sa podacima koji su uskladišteni u drugim programima.

Kreiranje nove Access baze podataka koja se povezuje sa podacima datoteke u drugom formatu    Pomoću programa Access možete da otvorite datoteku u drugom formatu, kao što je tekstualni format, dBASE ili unakrsna tabela. Access će automatski kreirati Access bazu podataka i povezati se sa tom datotekom.

 1. Pokrenite Access.

 2. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 3. U dijalogu Otvaranje izaberite tip datoteke koju želite da otvorite na listi. Ako niste sigurni koji tip datoteke, kliknite na dugme sve datoteke (*. *).

 4. Po potrebi, potražite fasciklu koja sadrži datoteku koju želite da otvorite. Kada pronađete datoteku, dvaput kliknite na nju da biste je otvorili.

 5. Sledite uputstva u čarobnjaku. Na poslednjoj stranici čarobnjaka kliknite na dugme Završi.

Uvoz ili veza sa podacima u postojećoj Access bazi podataka    Podatke iz drugih izvora i programa možete da uvezete u Access tabele tako da Access datoteka sadrži te podatke ili se možete povezati sa njima iz programa Access tako da oni ostanu u originalnoj datoteci (izvan Access datoteke).

 1. Na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na dugme Oblikuj skladištenja podataka.

  Možete da uvezete ili povezivanje sa podacima iz sledećih izvora:

  • Excel    Možete da prenesete na podatke iz radnog lista ili imenovani opseg u Excel radnoj svesci. Svaki radni list ili imenovani opseg mora biti uvezeni ili povezane zasebno.

  • Pristup    Ovo je korisno za odvajanje proces davanja iz podataka, kreiranje razdeljene baze podataka. To jest, možete da koristite jednu bazu podataka koji sadrži sve obrasci, izveštaji i makroi i da čuvate podatke u drugu bazu podataka. Zatim možete razviti poboljšanja bez prekida rada drugih ljudi. Možete i da kombinujete podatke iz mnogo različitih Access baze podataka u jednom, što olakšava rezimiranje podataka u okviru odeljenja ili između poslovnih partnera.

  • ODBC baze podataka    Mnogi programi podržavaju ovaj format, uključujući veliki broj proizvoda servera baze podataka. Ovo vam pomaže da kreirate "sletanja tastaturu" baze podataka, gde možete da kombinujete podatke iz različitih sistema.

  • Tekstualne datoteke    Možete povezati sa jednostavne tekstualne datoteke, a čak i Access možete koristiti da biste promenili sadržaj te datoteke. To može pomoći da olakšali korišćenje tako što ćete širok opseg programa Access podatke.

  • XML datoteka    Ovaj format nudi kompatibilnost sa raznih drugim programima, uključujući neke web serverima.

  • SharePoint liste    To čini podatke liste upotrebljive pomoću Veb pregledača, standardni način da koristite SharePoint liste.

  • Usluge podataka    Možete da se povežete na Veb usluge podataka unutar preduzeća.

  • HTML dokument   

  • Outlook fascikla    Možete da se povežete fascikli programa Outlook, tako da možete lakše integrišete kontakt informacija sa ostatkom podataka.

  • dBase datoteke    dBase je sistem popularne alternativni baze podataka koji je podržan u programu Access

   Pojaviće se dijalog Preuzimanje spoljašnjih podataka.

 2. Sledite uputstva u dijalogu.

  Access će uvesti podatke ili ih povezati sa bazom podataka. Za većinu formata morate da precizirate lokaciju podataka, a zatim da odaberete način na koji želite da se podaci uskladište u bazi podataka.

Vrh stranice

Korišćenje baze podataka iz ranije verzije u više verzija programa Access

Ako Access bazu podataka ili Access projekat kreiran u programu Access 2000 ili novijoj verziji, možete da koristite bazu podataka ili projekat u verziji programa Access u kojoj su kreirani ili u bilo kojoj novijoj verziji – čak i ako je datoteka bezbednost omogućena. Na primer, Access 2000 datoteke mogu koristiti u Access 2000, Access 2002, Access 2003, Access 2007 i Access 2010.

Možda će doći do situacije u kojoj ćete želeti da podatke čuvate u ranijoj verziji programa Access, ali neki korisnici koji imaju noviju verziju programa Access će hteti da se povežu sa tim podacima i da pritom i dalje koriste prednosti nekih opcija novije verzije. Rešenje je u kreiranju novog izloženog dela (front-end) baze podataka u novijoj verziji (koja sadrži obrasce, izveštaje, upite, makroe, ali ne i tabele) i njegovo povezivanje sa tabelama u datoteci iz ranije verzije. Koristite jednu od sledećih procedura, zavisno od toga da li se vaša baza podataka nalazi u jednoj datoteci ili je već podeljena na front-end/back-end aplikacija.

Koristite Access datoteka baze podataka u više verzija programa Access

Ako sve tabele, obrasce i drugih objekata u Access bazu podataka starije verzije se nalaze u jednu datoteku, a želite da koristite bazu podataka u više verzija programa Access, možete da kreirate nove izložene baze podataka u novijoj verziji i da ga povezati sa originalnu datoteku. Korisnici koji imaju stariju verziju programa Access će i dalje moći da koristite originalne baze podataka. Korisnici koji imaju noviju verziju možete da koristite novu izložene baze podataka za povezivanje sa istim podacima. Ako je potrebno da biste prilagodili više verzija programa Access, možete da kreirate nekoliko izložene verzije.

Vrh stranice

Korak 1: Napravite kopiju postojeće baze podataka i sačuvajte ga u novom formatu

Koristite sledeću proceduru da biste konvertovali bazu podataka u nekom od tri najnovija formata: Access 2000, Access 2002-2003 ili Access 2007. Ova komanda čuva originalnu bazu podataka u originalnom formatu i kreira kopiju u formatu koji navedete.

 1. Zatvorite Access datoteku. Ako datoteka predstavlja višekorisničku Access bazu podataka koja se nalazi na serveru ili u deljenoj fascikli, uverite se da je niko drugi nije otvorio.

 2. Pokrenite Access 2010.

 3. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 4. Potražite lokaciju datoteke koju želite da konvertujete, a zatim kliknite dvaput na nju da biste je otvorili.

  Ako se pojavi dijalog Poboljšanje baze podataka sa pitanjem da li želite da poboljšate bazu podataka, kliknite na dugme Ne.

 5. Ukoliko se otvori obrazac kada pokrenete bazu podataka, zatvorite ga.

 6. Na kartici datoteka izaberite stavku Sačuvaj bazu podataka kao.

 7. U dijalogu Sačuvaj kao upišite ime nove baze podataka.

  Napomena : Ukoliko ćete sačuvati novu bazu podataka na drugoj lokaciji, njeno ime mora biti drugačiji od originalne baze podataka. U svakom slučaju, obično najbolje je da koristite drugo ime, tako da možete lako da razlikujete izložene baze podataka i pozadinsku bazu podataka. Međutim, ako konvertujete u programu Access 2007 format, sa oznakom tipa datoteke se menja iz .mdb u .accdb, tako da možete da koristite isto ime datoteke.

 8. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Korak 2: Razdeljivanje kopiju baze podataka i koristite originalnu datoteku kao pozadinsku bazu podataka

Razdeljivanje konvertovani baze podataka pomoću sledeće procedure:

 • Na kartici Alatke baze podataka , u grupi Premeštanje podataka kliknite na dugme Access baze podataka. Slika dugmeta

 • U dijalogu Razdelnik baze podataka kliknite na dugme Razdeli bazu podataka.

  Ako želite, ali i samo ponovo napravite kopiju pomoću originalne baze podataka, možete da napravite rezervnu.

 • Upišite ime potpornog dela baze podataka, a zatim kliknite na dugme Razdeli.

Vrh stranice

Korak 3: Povežite se nova izložene originalnom bazom podataka

 1. Izbrišite potporni deo baze podataka koji je kreiran pomoću alatke „Razdelnik baze podataka“ – vodite pritom računa da ne izbrišete originalnu datoteku.

 2. Povezivanje nove izložene baze podataka sa tabelama u originalnoj bazi podataka: na kartici Spoljni podaci , u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na dugme Menadžer za povezane tabele. Slika dugmeta

 3. Kliknite na dugme Izaberi sve, a zatim potvrdite izbor Uvek upitaj za novu lokaciju.

 4. Kliknite na dugme U redu, pronađite bazu podataka iz ranije verzije, a zatim dvaput kliknite na nju.

  Ako sve prođe kako treba, Access će prikazati poruku sa obaveštenjem da su sve izabrane povezane tabele uspešno osvežene.

Sada možete da poboljšate novi izložene baze podataka za podršku nove funkcije za korisnike koji su novija verzija programa Access. Korisnici koji imaju prethodne verzije možete nastaviti da koristite bazu podataka iz prethodne verzije.

Vrh stranice

Korišćenje izloženog i potpornog dela aplikacije u više verzija programa Access

Ako Access baze podataka je već front-end/back-end aplikacija, možete da konvertujete u izloženi u novi format datoteke. Nema promene su neophodne za pozadinsku bazu podataka.

Sledeća procedura vam pokazuje kako da koristite komandu Sačuvaj bazu podataka kao da biste konvertovali izložene baze podataka na bilo koji od tri najnovija formata: Access 2000, Access 2002-2003 ili Access 2007. Ova komanda čuva originalnu bazu podataka u originalnom formatu i kreira kopiju u formatu koji navedete.

 1. Zatvorite izložene baze podataka. Ako je datoteka na više korisnika Access baze podataka koja se nalazi na serveru ili u deljenoj fascikli, uverite se da niko drugi nije otvorio.

 2. Pokrenite Access 2010.

 3. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Otvori.

 4. Potražite lokaciju izloženog dela datoteke, a zatim dvaput kliknite na njega da biste ga otvorili.

  Ako se pojavi dijalog Poboljšanje baze podataka sa pitanjem da li želite da poboljšate bazu podataka, kliknite na dugme Ne.

 5. Ukoliko se pojavi obrazac kada otvorite bazu podataka, zatvorite ga.

 6. Na kartici datoteka izaberite stavku Sačuvaj bazu podataka kao.

 7. U dijalogu Sačuvaj kao upišite ime nove baze podataka.

 8. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Sada možete da poboljšate novi izložene baze podataka za podršku nove funkcije.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×