Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u usluzi OneDrive

Osnovni zadaci prilikom korišćenja čitača ekrana u usluzi OneDrive

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Simbol čitanja naglas sa oznakom sadržaja čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite tastaturu i čitač ekrana sa OneDrive za Windows 10 za skladištenje, pretraživanje i deljenje datoteka svim uređajima. Testirali smo ga Narator, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

OneDrive je ugrađena u Windows 10 i automatski se pojavljuje u istraživaču datoteka i kao lokaciju za čuvanje datoteke. Datotekama koje sačuvate u OneDrive su dostupne na mreži na lokaciji OneDrive.com, kao i kao van mreže na računaru, tako da ih možete koristiti bilo koje vreme – čak i kada niste povezani sa Internetom. Kada se ponovo povežete, OneDrive sinhronizuje na mreži datoteke sa datotekama na vašem računaru.

Napomene: 

U ovoj temi

Pokrenite OneDrive

Sa Windows 10, možete da otvorite OneDrive pomoću Cortana ili istraživača datoteka. OneDrive se otvara kao fascikle u istraživaču datoteka.

Otvaranje OneDrive pomoću Cortana

 1. Da biste izabrali traku Cortana pretragu, pritisnite taster sa Windows logotipom. Čujete: „Polje za pretragu”.

 2. U polju za pretragu otkucajte OneDrive.

 3. Kada čujete„OneDrive aplikaciju za stone računare”, pritisnite taster Enter. OneDrive se otvara sa fokusom na prikaz stavke . Da biste premestili fasciklu ili datoteku koju želite, koristite nagore i nadole tastere sa strelicama.

Otvaranje OneDrive iz istraživača datoteka

 1. Da biste otvorili istraživač datoteka, pritisnite taster sa Windows logotipom i taster E. istraživača datoteka se otvara sa fokusom na prikaz stavke .

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Shift + F6 da biste se premestili u okno za navigaciju. Čujete: „Drvo prikaz”. Koristite tastere sa strelicama dok ne čujeteOneDrive”, a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Da biste se vratili u prikaz stavke, pritisnite taster Tab.

 4. Da biste premestili fasciklu ili datoteku koju želite, koristite tastere sa strelicama.

Otvaranje stavke

Premeštanje stavke koju želite da otvorite, pritisnite taster RAZMAKNICA da biste je izabrali, a zatim pritisnite taster Enter u istraživaču datoteka.

Otpremanje stavke u OneDrive

Otpremanje stavke iz istraživača datoteka

 1. Da biste otvorili istraživač datoteka, pritisnite taster sa Windows logotipom+E.

 2. Pronađite i izaberite fasciklu ili datoteku koju želite da otpremite OneDrivei pritisnite tastere Shift + F10. Kontekstualni meni se otvara i čujete: „Kontekstualni meni”.

 3. Pritisnite nagore ili strelica nadole dok ne čujete: „Premeštanje OneDrive”, a zatim pritisnite taster Enter. Datoteka se premešta u fasciklu OneDrive u programu Windows Explorer i će biti priložena vaše OneDrive na mreži.

Čuvanje datoteke direktno u usluzi OneDrive

Kada radite sa datotekom u Office aplikaciji, možete je sačuvati direktno u OneDrive, tako da ne morate da biste je otpremili zasebno.

 1. Otvorite datoteku koju želite da otpremite.

 2. Da biste izabrali komande " Sačuvaj kao ", pritisnite tastere Alt + F, A. Čujete: „Sačuvaj kao”.

 3. Da biste izabrali OneDrive, pritisnite taster Tab, a zatim pritisnite taster nagore ili strelica nadole dok ne čujeteOneDrive”. Pritisnite taster Enter. Čujete: „Izaberite fasciklu”.

  Savet: Ako želite da sačuvate datoteku na određenoj lokaciji u okviru fascikli OneDrive , pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Stavke”. Koristite nagore i nadole tastere sa strelicama da biste pregledali fascikle i datoteke u OneDrive. Pritisnite taster Enter da biste izabrali fasciklu u koju želite, a zatim pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Izaberite fasciklu”.

 4. Da biste otvorili dijalog " Sačuvaj kao ", pritisnite taster Enter. Dijalog se otvara sa fokusom na polju za tekst ime datoteke .

 5. Otkucajte ime za datoteku.

 6. Da biste sačuvali datoteku, pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Sačuvaj i zatim pritisnite taster Enter.

Preuzimanje stavke iz usluge OneDrive

Podrazumevano, sve stavke u fascikli OneDrive su dostupne na mreži na vebu i van mreže na računaru, ali vi možete takođe preuzimanje stavke zasebno.

 1. U istraživaču datoteka idite do stavke koje želite da preuzmete u vaš OneDrive. Kada na stavku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + C.

 2. Premesti u fasciklu u kojoj želite da sačuvate stavke na računaru i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + V da biste ga nalepili.

Deljenje stavke iz usluge OneDrive

Odaberite neki od sledećih slučajeva za više informacija:

Delite vezu samo za prikaz stavke

 1. Izaberite fasciklu ili datoteku koju želite da delite, a zatim pritisnite tastere Shift + F10. Kontekstualni meni se otvara i čujete: „Kontekstualni meni otvoren”.

 2. Pritisnite taster strelica nadole dok ne čujete „Deliti OneDrive veze”, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se ekranska i čujete „veza je spremna da biste nalepili” ili zvuk koji označava alatka savet iskačući prozor. Vezu do datoteke se dodaje u ostavu.

 3. Da biste nalepili vezu u dokumentu ili na poruku, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + V.

Svako kome pošaljete ovu vezu moći će da otvori i prikaže datoteku.

Prilagođavanje na vezu za deljenje

Možete da kreirate veze za deljenje koja omogućava korisnicima da uređuju datoteku. Možete takođe da se e-vezu za određene osobe.

 1. Izaberite fasciklu ili datoteku koju želite da delite, a zatim pritisnite tastere Shift + F10. Kontekstualni meni se otvara i čujete: „Kontekstualni meni otvoren”.

 2. Pritisnite taster M. Čujete: „više OneDrive opcije deljenja”.

 3. Pritisnite taster Enter. Otvara se OneDrive na vebu, sa fokusom na polju prozor za Deljenje . Čujete „Deljenje” i ime datoteke. Možda ćete morati da se prijavite na svoj nalog OneDrive prvo.

 4. Po podrazumevanim postavkama, korisnici sa vezom možete da prikažete samo datoteku. Da biste dozvolili korisnicima da uređuju datoteku, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Izbor neproverena, Dozvoli uređivanje”, i pritisnite taster RAZMAKNICA da biste popunili u polju za potvrdu.

  Napomena: Ako ne čujete opciju dozvoli za uređivanje, pritisnite taster kartici ključne dok ne čujete „Svi koji imaju ovu vezu može da prikaže ova stavka” i pritisnite taster Enter.

 5. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kopirali vezu ka datoteci u ostavu, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Preuzimanje veze”, a zatim pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Kopiraj , a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste poslali poziv e-poštom koja sadrži vezu ka određenim osobama:

   1. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „E-pošta”, a zatim pritisnite taster Enter.

   2. Otkucajte e-pošte adresu ili kontakt ime koje želite.

    Savet: Da biste dodali druge osobe, pritisnite taster Tab da biste premestili iz tekstualno polje, a zatim Shift + Tab da biste premestili nazad.

   3. Pritisnite taster Tab da biste premestili u okvir Dodavanje poruku i, ako želite, otkucajte poruku.

   4. Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Deli i pritisnite taster Enter.

Svaka osoba koje šaljete ovu vezu da biste će moći da otvorite i čitanje datoteke. Oni možete da uredite datoteku ako ga ne smete.

Upravljanje dozvolama

Ako delite datoteku ili fasciklu sa određenim osobama, možete da promenite da li su je dozvoljeno da biste uredili datoteku ili fasciklu, ili prestati da je delite sa njima.

 1. Izaberite fasciklu ili datoteku koju želite da delite, a zatim pritisnite tastere Shift + F10. Kontekstualni meni se otvara i čujete: „Kontekstualni meni otvoren”.

 2. Pritisnite taster M. Čujete: „više OneDrive opcije deljenja”.

 3. Pritisnite taster Enter. Otvara se OneDrive na vebu, sa fokusom na polju prozor za Deljenje . Čujete „Deljenje” i ime datoteke. Možda ćete morati da se prijavite na svoj nalog OneDrive prvo.

 4. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „Više”, a zatim pritisnite taster Enter.

 5. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Upravljanje dozvolama”, a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se dijalog " Upravljanje pristup ". Navodi deljenja veze koje ste kreirali za stavku i bilo koje osobe koje dele stavke sa.

 6. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste zaustavili deljenje stavke putem veze za deljenje, pritisnite taster Tab dok ne čujete deljenja vezu koju želite da uklonite. Ponovo pritisnite taster Tab. Čujete: „Ukloni veza”. Pritisnite taster Enter. Da biste potvrdili da uklonite vezu, u dijalogu Uklanjanje veze , pritisnite taster Tab dok ne čujete „Ukloni vezu”, a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste izmenili dozvole za određene osobe koje dele stavke sa, idite na listi ljudi. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete „Deljeno korisnici lista”. Koristite nagore i nadole tastere sa strelicama da biste premestili osobe čije dozvole želite da promenite, pritisnite taster Tab i zatim pritisnite taster Enter. Koristite nagore i nadole tastere sa strelicama da biste izabrali između „Dozvoli”uređivanje”,” „Promeni da biste prikazali samo” i „Zaustavi deljenje” i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Saznajte kako da se krećete u usluzi OneDrive pomoću funkcija pristupačnosti

Tasterske prečice u aplikaciji OneDrive za Windows 10

Koristite tastaturu i čitač ekrana sa OneDrive u Veb pregledaču za skladištenje, pretraživanje i deljenje datoteka svim uređajima. Testirali smo ga Narator, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika. Datoteke koje čuvate u OneDrive dostupni su na mreži na lokaciji OneDrive.com.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Zato što OneDrive se izvršava u pregledaču, tasterske prečice koje se razlikuju od onih u programu za računare. Na primer, kombinacija tastera Ctrl + F6 koje ćete koristiti umesto tastera F6 za skakuжu komande. Takođe, uobičajene prečice kao što su F1 (pomoć) i primenite je na Veb pregledač – OneDrivekombinaciju tastera Ctrl + O (Otvori).

U ovoj temi

Pokrenite OneDrive

 1. Otvorite veb pregledač i idite na https://onedrive.com.

 2. Ako nije već ste prijavljeni na svoj nalog Office 365 (da li će do vaše organizacije ili na Microsoft nalog), pritisnite taster Tab dok ne čujete „Prijavi se”, a zatim pritisnite taster Enter. Prijavite se na nalog organizacije ili Microsoft nalog.

Otpremanje datoteke

Kada želite da sačuvate datoteku sa računara na OneDrive, izaberite lokaciju u OneDrive i otpremite ga.

 1. Sa OneDrive otvoren u pregledaču, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Komplementarna”.

 2. Da biste prešli na strani meni, pritisnite taster Tab. Pritisnite na nadole ili strelica nagore sve dok ne čujete „Datoteke” i pritisnite taster Enter. Uverite se da je ništa izabrana na listi fascikle i datoteke.

 3. Pritisnite tastere Shift + Tab dok ne čujete: „Komplementarna”. Pritisnite taster strelica nalevo ili nadesno dok ne čujete „Otpremi”, a zatim pritisnite taster Enter. Čujete: „Datoteke”.

 4. Da biste otpremili datoteke, pritisnite taster Enter. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Dijalog "Otvaranje"”. Da biste pristupili prikazu stabla sistema datoteka, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Prikaz stabla”.

 5. Da biste izabrali fasciklu u kojoj je datoteka uskladištena na vašem računaru, koristite nagore i strelica, i zatim pritisnite taster Enter.

 6. Pritisnite taster Tab kada da biste prešli na listi fascikle i datoteke, i zatim koristite na dole i nagore tastere sa strelicama da biste premestili datoteku koju želite da otpremite.

  Savet: Da biste izabrali više susednih datoteka, pritisnite i držite taster Shift kada izaberite prvu datoteku, a zatim pritisnite na dole ili nagore strelica nadole dok ne izaberete dugme na poslednju datoteku. Biraju se sve datoteke između ime i prezime datoteku.

 7. Pritisnite taster Enter. Izabrana datoteka ili datoteka otpremanje na lokaciju koju ste izabrali u OneDrive i čujete „Uploaded”, broj stavki otpremljena, i otpremi lokaciju.

Preuzimanje datoteke

Kada želite da kopirate datoteku sa OneDrive na uređaj, izaberite ga u OneDrive i preuzmite ga.

 1. Sa OneDrive otvoren u pregledaču, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Komplementarna”.

 2. Da biste prešli na strani meni, pritisnite taster Tab. Pritisnite na nadole ili strelica nagore sve dok ne čujete „Datoteke” i pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime prva fascikle ili datoteke.

 4. Koristite na dole ili tastere sa strelicama da biste premestili datoteku koju želite da preuzmete. Ako vam je potrebna da biste otišli u fasciklu, premestite ga i pritisnite taster Enter.

 5. Kad su premešteni u datoteku koju želite da preuzmete, pritisnite taster Shift + Tab dvaput da biste se premestili na traku sa menijima. Čujete: „Komplementarna”. Pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Preuzimanja”, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Ako čujete upozorenje koje vas pita da li želite da preuzmete datoteku, pritisnite kombinaciju tastera Alt + N i pratite uputstva da biste sačuvali datoteku. Kada završite, čujete: „preuzimanje je dovršeno”. Od ovo obaveštenje, možete da odete na dugmad da biste otvorili preuzetu datoteku, otvorite fasciklu ili Prikaži preuzete datoteke. Da biste zatvorili obaveštenje, ponovo pritisnite kombinaciju tastera Alt + N, pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Zatvori i zatim pritisnite taster Enter.

Traženje datoteke ili fascikle

 1. U OneDrive, pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Polje za pretragu”.

 2. Otkucajte ime ili deo imena datoteka ili fascikla koju tražite. Na listi otvara koja sadrži datoteke ili fascikle koje ispunjavaju kriterijume.

 3. Koristite se nadole i nagore tastere sa strelicama za pregled liste rezultata pretrage.

 4. Da biste otvorili fasciklu ili datoteku na listi rezultata pretrage, pritisnite taster Enter. Ako ste otvorili datoteku, datoteka se otvara na novoj kartici u Veb pregledaču. Ako obaveštenja otvori, pritisnite kombinaciju tastera Alt + N, a zatim, da biste otvorili fasciklu ili datoteku, pratite uputstva.

Deljenje datoteke ili fascikle

 1. Sa OneDrive otvoren u pregledaču, pritisnite taster Tab dok ne čujete: „Komplementarna”.

 2. Da biste prešli na strani meni, pritisnite taster Tab. Pritisnite na nadole ili strelica nagore sve dok ne čujete „Datoteke” i pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete ime prva fascikle ili datoteke.

 4. Koristite na dole ili tastere sa strelicama da biste premestili datoteku koju želite da delite. Ako vam je potrebna da biste otišli u fasciklu, premestite ga i pritisnite taster Enter.

 5. Kad su premešteni u datoteku koju želite da delite, pritisnite taster Shift + Tab dvaput da biste se premestili na traku sa menijima. Čujete: „Komplementarna”. Pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Deljenje”, a zatim pritisnite taster Enter.

 6. Po podrazumevanim postavkama, korisnici sa vezom možete da prikažete samo datoteku. Da biste dozvolili korisnicima da uređuju datoteku, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Izbor neproverena, Dozvoli uređivanje”, i pritisnite taster RAZMAKNICA da biste popunili u polju za potvrdu.

  Napomena: Ako ne čujete opciju dozvoli za uređivanje, pritisnite taster kartici ključne dok ne čujete „Svi koji imaju ovu vezu može da prikaže ova stavka” i pritisnite taster Enter.

 7. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste kopirali vezu ka datoteci u ostavu, pritisnite taster Tab dok ne čujete „Preuzimanje veze”, a zatim pritisnite taster Enter. Pritisnite taster Tab da biste se premestili na dugme Kopiraj , a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste poslali poziv e-poštom koja sadrži vezu ka određenim osobama:

   1. Pritisnite taster Tab dok ne čujete „E-pošta”, a zatim pritisnite taster Enter.

   2. Otkucajte e-pošte adresu ili kontakt ime koje želite.

    Savet: Da biste dodali druge osobe, pritisnite taster Tab da biste premestili iz tekstualno polje, a zatim Shift + Tab da biste premestili nazad.

   3. Pritisnite taster Tab da biste premestili u okvir Dodavanje poruku i, ako želite, otkucajte poruku.

   4. Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Deli i pritisnite taster Enter.

Takođe pogledajte

Tasterske prečice u usluzi OneDrive for Business na vebu

Saznajte kako da se krećete u usluzi OneDrive pomoću funkcija pristupačnosti

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×