Osnovni zadaci na sajtu Docs.com

Važno: Usluga Docs.com je povučena 15. decembra 2017. Više informacija potražite u članku Važne informacije o prekidu usluge Docs.com.


Docs.com predstavlja izložbeni prostor na mreži, gde možete da objavite i prikupite Word dokumente, Excel radne sveske, PowerPoint i Office Mix prezentacije, OneNote beležnice, Sway platna i PDF datoteke.

Uz Docs.com lako možete sa drugima da delite ono što vas zanima, a vaš sadržaj izgleda odlično na svakom uređaju. Ispod su neki od osnovnih koraka koji će vam pomoći da počnete sa objavljivanjem sadržaja na sajtu Docs.com.


Izaberite zadatak o kojem želite da saznate više:

Objavljivanje dokumenata na sajtu Docs.com

Docs.com omogućava deljenje Word dokumenata, Excel radnih svezaka, PowerPoint i Office Mix prezentacija, OneNote beležnica, Sway platna i PDF datoteka. Možete da delite takav sadržaj javno sa svima ili uz ograničenu vidljivost.

Kada želite da objavite dokumente, uradite sledeće:

 1. Prijavite se u Office 365 nalog i pomerite se do stranice Objavi na sajtu Docs.com.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Računar da biste otpremili Word, Excel, PowerPoint i PDF datoteke sa lokalnog čvrstog diska.

  • Izaberite stavku OneDrive da biste objavili Word, Excel, PowerPoint ili PDF datoteke sa OneDrive naloga.

   Napomena: Ova opcija je dostupna samo ako ste prijavljeni pomoću ličnog OneDrive naloga. OneDrive for Business još nije podržan. Ako ste prijavljeni pomoću naloga organizacije u preduzeće ili školskog naloga i ako koristite OneDrive for Business, morate da prvo kopirate ili premestite datoteku iz usluge OneDrive for Business na lokalni čvrsti disk, a zatim koristite opciju Računar za otpremanje i objavljivanje datoteke.

  • Izaberite stavku Sway da biste objavili Sway platno.

  • Izaberite stavku Office Mix da biste objavili Office Mix prezentaciju.

  • Izaberite stavku OneNote da biste objavili OneNote beležnicu.

  • Kliknite na polje Ili unesite URL adresu:, a zatim otkucajte ili nalepite URL adresu da biste objavili veb vezu.

Postavljanje svojstava objavljenim dokumentima

Kada objavljujete sadržaj na Docs.com, prelazite na stranicu na kojoj možete da navedete sledeća svojstva i postavke za sadržaj:

 • Naslov
  Možete da promenite naslov dokumenta da bi korisnici ovo lakše pronašli.

 • Autor
  Promenite ovu stavku ako niste originalni autor dokumenta da bi originalni autor bio priznat.

 • Opis
  Kratak opis pomaže u privlačenju određene publike i pomaže pretraživačima u pronalaženju dokumenta.

 • Slika pozadine
  Možete promeniti izgled dokumenta na stranici profila ili kolekcije tako što ćete postaviti sliku pozadine. Ovu opciju možete izabrati iz Word ili PowerPoint dokumenta, a možete i postaviti prilagođenu sliku sa lokalne disk jedinice.

 • Vidljivost
  Možete da kontrolišete ko može da pronađe i da prikaže dokument. Ako postavite opciju „Javno“, svako će moći da pronađe i prikaže dokument. Pretraživači će takođe moći da pronađu dokument, tako da ćete dobiti mnogobrojniju publiku. Ako postavite opciju „Ograničeno“, dokument će moći da pronađu i prikažu samo osobe koje imaju direktne veze.

 • Aktivnosti prikazivača
  Možete da kontrolišete šta druge osobe mogu da urade sa dokumentom. Kada je omogućena opcija „Dozvoli komentare o dokumentu“, druge osobe mogu dodati komentare u dokumentu. Kada je omogućena opcija „Dozvoli drugima preuzimanje dokumenta“, druge osobe mogu preuzmu dokument.

 • Licenca
  Možete da kontrolišete kako druge osobe mogu ponovo da koriste dokument tako što ćete odabrati odgovarajuću Creative Commons licencu. U većini slučajeva, navođenje Creative Commons Attribution licence (CC BY) najbolji je način za privlačenje šire publike za sadržaj.

 • Dodavanje u kolekciju
  Dokument možete da dodate u kolekciju radi organizacije i istovremenog deljenja više sadržaja na organizovani način.

 • Oznake
  Možete da dodate oznake u dokument da bi drugi korisnici i pretraživači lako razumeli o čemu se radi u dokumentu. Svaka oznaka bi trebalo da bude razdvojena zarezom da bi mogla biti pravilno prepoznata.

 • Jezik
  Navođenje odgovarajućeg jezika dokumenta pomaže drugim korisnicima i pretraživačima da pronađu dokument.

Želite da promenite svojstva i postavke za postojeći dokument? To možete da uradite tako što ćete posetiti stranicu dokumenta i izabrati stavku Uredi detalja u oknu Detalji.

Napomena: Da biste sačuvali promene, kliknite na dugme Gotovo kada završite sa uređivanjem svojstava objavljenog sadržaja.

Organizovanje dokumenata pomoću kolekcija

Na sajtu Docs.com kolekcije lokacija su sjajan način za organizovanje i deljenje više dokumenata u isto vreme. Možete da kreirate novu kolekciju u bilo kom trenutku tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Kliknite na dugme Dodaj novo, a zatim izaberite stavkuKolekcija.

 3. Otkucajte ime kolekcije, navedite vidljivost koju želite da ima, a zatim izaberite stavku Kreiraj novu kolekciju.

 4. Na stranici kolekcije uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Dodaj sadržaj da biste dodali dokumente i datoteke koje ste ranije objavili ili koje imaju oznaku sviđanja na Docs.com.

  • Kliknite na dugme Objavi nove da biste dodali dokumente i datoteke koje će biti objavljene na Docs.com po prvi put.

 5. Izaberite neki od dokumenata koji ste objavili ili koji ima oznaku sviđanja.

Prikupljanje i priređivanje sadržaja pomoću kolekcija

Kolekcije nisu samo praktičan način za grupisanje dokumenata i datoteka. One su takođe sjajan način za prikupljanje i priređivanje sadržaja drugih osoba i veb veza. Svaki put kada pronađete koristan sadržaj drugih osoba koji želite da prikupite, možete da dodate ga u svoju kolekciju tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Izaberite stavku Dodaj u kolekciju.

 2. Izaberite kolekcije u koju želite da dodate dokument.

Deljenje sadržaja

Nakon objavljivanja dokumenata ili kolekcije na sajtu Docs.com, deljenje na društvenim mrežama je dobar način da privlačenje šire publike. Možete lako i brzo da delite dokumente i kolekcije lokacija tako što ćete kliknuti na dugme Deli i izabrati neku od podržanih društvenih mreža. Ako vam tako više odgovara, možete samo da kopirate i nalepite vezu gde god želite da delite.

Kontrola privatnosti deljenog sadržaja

Možete da ograničite ko vidi vaše dokumente ili kolekcije i da ih delite samo sa školom, školskim okrugom ili organizacijom. Da biste kontrolisali privatnost sadržaja koji želite da delite, uradite sledeće:

Novi dokument ili kolekcija

Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com i uradite sledeće:

Dokument

 1. Kliknite na dugme Dodaj novo a zatim izaberite stavkuDokument.

 2. Otpremite dokument, uvezite datoteku ili unesite URL adresu koju želite da delite.

 3. Kliknite na dugme U redu.

 4. U okviru opcije Vidljivostizaberite stavku Organizacija.

  Za vidljivost sadržaja izaberite opcije „Javno“, „Ograničeno“ ili „Organizacija“.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Kolekcija

 1. Kliknite na dugme Dodaj novo, a zatim izaberite stavkuKolekcija.

 2. Dodajte naslov za kolekciju, a zatim izaberite stavku Organizacija iz padajućeg menija.

Samo one koji se prijavi pomoću naloga škole ili organizacije moći će da prikažu sadržaj i on se neće pojaviti u rezultatima pretrage ili korisnicima koji nisu prijavljeni iz škole ili organizacije.

Napomena: Sve stavke u okviru kolekcije će naslediti postavke vidljivosti kolekcije. Na primer, ako je vaša kolekcija javna, dokumenti, datoteke i veze u okviru te kolekcije takođe će biti javni, bez obzira na pojedinačne postavke vidljivosti.

Postojeći dokument ili kolekcija

 1. Prijavite se u Office 365 nalog, zadržite pokazivač miša iznad bilo kog dokumenta ili kolekcije u Docs.com, a zatim izaberite stavku Uredi.

 2. U okviru opcije Vidljivostizaberite stavku Organizacija.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Samo one koji se prijavi pomoću naloga škole ili organizacije moći će da prikažu sadržaj i on se neće pojaviti u rezultatima pretrage ili korisnicima koji nisu prijavljeni iz škole ili organizacije.

Napomena: Sve stavke u okviru kolekcije će naslediti postavke vidljivosti kolekcije. Na primer, ako je vaša kolekcija javna, dokumenti, datoteke i veze u okviru te kolekcije takođe će biti javni, bez obzira na pojedinačne postavke vidljivosti.

Ugrađivanje sadržaja

Ugrađivanje dokumenata ili kolekcija dobar je način za deljenje sadržaja putem postojećih blogova ili veb sajtova. Možete lako da dobijete kôd za ugradnju za bilo koje objavljene dokumente ili kolekcije tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Kliknite na dugme Ugradi.

 2. Izaberite jednu od veličina.

 3. Kopirajte kôd u polje Kôd za ugradnju, a zatim ga nalepite tamo gde želite da se pojavi.

Otkrivanje sadržaja koji se može ponovo koristiti

Docs.com je dobro mesto za otkrivanje interesantnog sadržaja i Office dokumenata koji se mogu ponovo koristiti. Da biste potražili Office dokumente koji se mogu ponovo koristiti, uradite sledeće:

 1. U polju za pretragu na vrhu Docs.com početne stranice unesite ključne reči koje želite da tražite i pritisnite taster Enter.

 2. Na vrhu stranice sa rezultatima možete i da filtrirate podudaranja sadržaja po opcijama Tip sadržaja, Licenca, i Jezik. Ovi filteri mogu da se kombinuju za određene rezultate. Na primer, možete da navedete da želite da se prikažu samo Word dokumenti na japanskom koji se nalaze u javnom domenu.

 3. Izaberite rezultat pretrage da biste prikazali sadržaj. Docs.com prikazaće informacije o ovom sadržaju u oknu Detalji.

Kreiranje poruka u dnevniku

Dnevnik vam može pomoći da redovno delite ono o čemu razmišljate sa drugima. Možete da pišete objave dnevnika o objavljenim dokumentima ili kolekcijama da biste delili neke manje poznate informacije o njima.

Da biste kreirali objavu dnevnika, uradite sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Kliknite na dugme Dodaj novo a zatim izaberite stavkuObjava dnevnika.

  Docs.com će vas prijaviti u Sway, gde možete da kreirate novu objavu.

 3. Kliknite na dugme Objavi.

Savet: Više informacija o dnevniku i primerima potražite u odeljkuDeljenje priča.

Kada kreirate više objava dnevnika, stranicu dnevnika biće prikazana drugim osobama koje idu na vašu stranicu profila. Ovu postavku možete da promenite tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desne uglu Docs.com matične stranice, a zatim izaberite stavkuPostavke.

 2. Na početnoj stranici izaberite stranicu koju Docs.com treba da prikaže publici po podrazumevanoj vrednosti.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: Postavljanje objava dnevnika trenutno nije omogućeno za mobilne uređaje. Posetite Docs.com na računaru da biste kreirali i uređivali objave dnevnika.

Personalizovanje stranice profila

Da biste personalizovali stranicu profila, možete da promenite pozadinu stranice tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Kliknite na dugme Uredi, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Odaberite Sway da biste kao pozadinu koristili Sway platna.

  • Izaberite stavku Odaberite sliku da biste kao pozadinu koristili sliku.

Promena URL adrese stranice profila

Na Docs.com, stranica profila je centralno mesto za povezivanje sa publikom i deljenje dnevnika, dokumenata, kolekcija i informacija o stranicama.

Možete da dobijete personalizovanu URL adresu kao što je docs.com/vaše-ime za stranicu profila nakon objavljivanja najmanje dva dokumenta. Personalizovana URL adresa olakšava drugima da pronađu sadržaj na sajtu.

Da biste kreirali prilagođenu URL adresu, uradite sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Kliknite na dugme Deli.

 3. Kliknite na dugme želite da promenite adresu profila?.

 4. Unesite znakove koje želite da koristite kao personalizovanu URL adresu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Napomena: URL adresu stranice profila možete da prilagodite na Docs.com samo jednom, zato pažljivo birajte novu URL adresu. Kreiranje nove prilagođene URL adrese automatski preusmerava saobraćaj bilo kog sajta sa originalne adrese na novu.

Kreiranje stranice „O meni“

stranica „O meni“ je vaša biografija na mreži i portfolio u kojem možete na lep način predstaviti lične i poslovne radove. Ova stranica pruža kontekst drugim osobama koje čitaju dokumente i objave dnevnika na sajtu Docs.com.

Možete da kreirate personalizovanu stranicu „O meni“ tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Kliknite na dugme O meni.

 3. U gornjem desnom uglu kliknite na dugme Uredi, a zatim se pomerite kroz početni predložak i unesite informacije koje želite da delite sa drugima.

 4. Kliknite na dugme Objavi da biste sačuvali promene.

Savet: Da biste saznali više o stranici „O meni“ i primerima, pogledajte članak Preuzimanje kontrole nad načinom na koji vas osobe vide na mreži.

Razumevanje publike pomoću analitike

Saznanje o tome kada i kako se vaš sadržaj prikazuje i deli predstavlja dobar način za planiranje objavljivanja i promovisanje dodatnih dokumenta. Pomoću Docs.com analitike možete da saznate koliko osoba prikazuje vaše dokumente, odakle dolaze posetioci i kada čitaju vaš objavljeni sadržaj. Podaci analitike se osvežavaju svaka 24 časa i mogu se prikazati za kolekcije sadržaja ili za određeni dokument ili datoteku.

Da biste prikazali analitiku za kolekciju sadržaja na sajtu Docs.com (ili za stranicu profila), uradite sledeće:

 1. Prijavite se na Office 365 nalog i pomerite se do stranice Profil na sajtu Docs.com.

 2. Izaberite stavku Analitika.

Možete da prikažete analitiku i za određeni dokument ili datoteku. Uradite sledeće:

 1. Dok ste prijavljeni na svoj Docs.com nalog, idite na objavljeni dokument ili datoteku za koje želite da prikažete podatke analitike.

 2. U oknu Detalji razvijte zaglavlje Analitika (ako je potrebno) da biste prikazali podatke za trenutni dokument ili datoteku.

Napomena: Da biste saznali više o Docs.com analitici, pogledajte odeljak šta se dešava sa mojim sadržajem?

Brisanje dokumenata i datoteka sa sajta Docs.com

Možete da uklonite bilo koje dokumente ili datoteke sa sajta Docs.com tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Ako je neophodno, prijavite se na Docs.com nalog, a zatim idite na Profil.

 2. Pomerite pokazivač miša iznad dokument ili datoteke koje želite da izbrišete, a zatim kliknite na dugme Uredi.

  Napomena: Ako koristite uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, dodirnite pločicu dokumenta ili datoteke, a zatim dodirnite Uredi.

 3. Pomerite se do dna straniceUređivanje detalja, a zatim izaberite stavku Izbriši.

 4. Kada se od vas to zatraži, potvrdite da želite da izbrišete izabrani dokument ili datoteku tako što ćete kliknuti na dugme Izbriši.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×