Osnovni podaci o promenama formata datoteke u programu OneNote 2010

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak sadrži važne informacije za korisnike programa OneNote 2007 koji su izvršili nadogradnju na Microsoft OneNote 2010, kao i za korisnike programa OneNote 2010 koji žele da nastave sa korišćenjem i deljenjem beležnica koje su sačuvane u starijem OneNote 2007 formatu. Ovaj članak sadrži i informacije za korisnike programa OneNote 2003 koji vrše nadogradnju direktno na program OneNote 2010.

U ovom članku

Pregled u format datoteke programa OneNote 2010

Ručno konvertovanje Beležnica između formata datoteka

Nadogradnja sa verzije OneNote 2003

Pregled OneNote 2010 formata datoteke

Microsoft OneNote 2010, za razliku od starijih verzija programa OneNote, koristi noviji format datoteke za čuvanje beležnica. Međutim, OneNote 2007 format datoteke je zadržan u programu OneNote 2010, tako da beležnice sačuvane u starijem formatu i dalje mogu biti deljene između više autora koji rade zajedno u različitim verzijama programa OneNote.

Kreiranje novih beležnica u programu OneNote 2010

Nove beležnice koje kreirate u programu OneNote 2010 automatski se čuvaju u novom OneNote 2010 formatu datoteke. Ovaj format je obavezan za funkcionisanje većine novih funkcija programa OneNote 2010 – uključujući matematičke jednačine, povezano pravljenje beležaka, podstranice sa više nivoa, verzije i korpu za otpatke. Korišćenje OneNote 2010 formata beležnice omogućava vam deljenje beležnica na Vebu, tako da se one mogu prikazati i urediti u nekom Veb pregledaču.

Konvertovanje OneNote 2007 beležnica u OneNote 2010

Korisnici programa OneNote 2007 neće moći da otvore i koriste beležnice koje su sačuvane u novijem OneNote 2010 formatu datoteke. Međutim, OneNote 2010 može da otvori, prikaže i uređuje datoteke beležnice programa OneNote 2007.

Prilikom nadogradnje sa verzije OneNote 2007 na verziju OneNote 2010, vaše postojeće beležnice u OneNote 2007 formatu se ne konvertuju automatski. Na ovaj način možete da koristite OneNote 2010 za sve beležnice, kao i da sarađujete u deljenim beležnicama sa osobama koje i dalje koriste OneNote 2007.

Da biste proverili u kojem je formatu neka beležnica sačuvana, uradite nešto od sledećeg:

  • U programu OneNote 2010 otvorite beležnicu, a zatim pogledajte na naslovnu traku prozora aplikacije OneNote. Ako reči [Režim kompatibilnosti] stoje pored imena beležnice, to znači da je beležnica sačuvana u starijem OneNote 2007 formatu.

  • U programu OneNote 2010 na traci za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na ikonu beležnice, a zatim izaberite stavku Svojstva. U dijalogu Svojstva beležnice obratite pažnju na stavku Podrazumevani format da biste videli u kojem formatu je sačuvana beležnica.

Savet: Ako vam nije bitno deljenje beležaka sa drugim osobama koje imaju stariju verziju programa OneNote, trebalo bi da konvertujete postojeće beležnice u novi OneNote 2010 format da biste omogućili sve nove funkcije koje nudi nova verzija.

Vrh stranice

Ručno konvertovanje beležnica između formata datoteka

Nove beležnice koje kreirate u programu OneNote 2010 podrazumevano se automatski čuvaju u novom OneNote 2010 formatu datoteke. Međutim, OneNote 2010 takođe obezbeđuje alatku za konverziju koja vam omogućava da lako promenite bilo koju postojeću beležnicu iz jednog formata u drugi. Ovo je korisno uvek kada vam je potrebno da delite OneNote 2010 beležnicu sa osobama koje i dalje koriste OneNote 2007 ili kada završite deljenje OneNote 2007 beležnice, a želite i dalje da budete u mogućnosti da koristite sve funkcije programa OneNote 2010.

Da biste ručno konvertovali postojeću beležnicu u željeni format, pratite sledeće korake:

  1. U programu OneNote 2010, na traci za navigaciju kliknite desnim tasterom miša na ikonu beležnice koju želite da konvertujete, a zatim izaberite stavku Svojstva.

  2. U dijalogu Svojstva beležnice potvrdite izbor u polju za potvrdu postojećeg formata beležnice koji se prikazuje pored stavke Podrazumevani format, a zatim uradite nešto od sledećeg:

    • Da biste konvertovali OneNote 2007 beležnicu u noviji OneNote 2010 format, izaberite stavku Konvertuj u 2010.

    • Da biste konvertovali OneNote 2010 beležnicu u stariji OneNote 2007 format, izaberite stavku Konvertuj u 2007.

Konvertovanje beležnice u stariji 2007 format onemogućiće nekoliko funkcija programa OneNote 2010 — uključujući matematičke jednačine, povezano pravljenje beležaka, istoriju verzije, podstranice sa više nivoa, korpu za otpatke i uređivanje zasnovano na Vebu – a svaki sadržaj beležnice koji je kreiran pomoću ovih funkcija može biti oštećen ili onemogućen. Osim toga, matematičke jednačine će biti konvertovane u statičke slike i sve veze konteksta, istorije verzije i sadržaj korpe za otpatke biće trajno uklonjeni iz beležnice. Razmislite o pravljenju posebne rezervne kopije OneNote 2010 beležnice pre nego što konvertujete originalnu verziju beležnice u stariji OneNote 2007 format.

Ako beležnica sadrži pojedinačne odeljke beležnice koji se skladište u starijem OneNote 2007 formatu, prikazuje se informativna traka na vrhu svake stranice. Da biste konvertovali određeni odeljak ili celu beležnicu, možete kliknuti na ovu traku.

Ako premestite stranicu ili odeljak iz beležnice u jednom formatu u beležnicu u drugom formatu, OneNote 2010 će prikazati upozorenje pre pokušaja konvertovanja formata.

Napomena: OneNote 2010 format datoteke ne može se koristiti u programu OneNote 2007. Ako ste već izvršili nadogradnju beležnice na OneNote 2010 format i potrebno je da je vratite na stariji format, jednostavno sledite prethodne korake da biste ponovo konvertovali beležnicu u prethodni format.

Vrh stranice

Nadogradnja sa verzije OneNote 2003

OneNote 2010 može da otvori i uređuje beležnice koje su sačuvane u OneNote 2010 i OneNote 2007 formatima datoteka. Međutim, OneNote 2003 format može samo da čita.

Ako vršite nadogradnju sa verzije OneNote 2003 na verziju OneNote 2010, a želite da budete u mogućnosti da uređujete postojeće beleške, potrebno je da nadogradite beležnicu na OneNote 2010 ili OneNote 2007 format. Da biste to uradili, otvorite beležnicu u programu OneNote 2010 i kliknite na informativnu traku koja se pojavljuje na vrhu svake stranice u vašoj OneNote 2003 beležnici.

Napomena: Ako vršite nadogradnju OneNote 2003 beležnice na OneNote 2007 format, nekoliko funkcija programa OneNote 2010 biće nedostupno – uključujući matematičke jednačine, povezano pravljenje beležaka, podstranice sa više nivoa, verzije i korpu za otpatke. Takođe, nećete moći da prikazujete, uređujete ili delite beležnicu na Vebu.

OneNote 2003 ne može da čita datoteke beležnice verzije OneNote 2010. Pošto je OneNote 2003 beležnica konvertovana u noviji format, ne možete je vratiti u prethodni format. Razmislite o pravljenju posebne rezervne kopije OneNote 2003 beležnice pre nego što konvertujete originalnu verziju beležnice u noviji format.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×