Optimizacija slika za SharePoint Online

Brzina učitavanja veb stranice zavisi od kombinovane veličine svih komponenti neophodnih za prikazivanje stranice uključujući slike, HTML, JavaScript i CSS. Slike su odličan način da napravite privlačniji sajt, ali njihova veličina može da utiče na performanse. Optimizovanjem slika pomoću komprimovanja, promene veličine i korišćenjem sprajtova možete da ublažite efekte veoma velikih slika. Koristeći interpretacije SharePoint slika možete da otpremite jednu veliku sliku i da prikažete delove slike omogućavajući ponovno korišćenje umesto ponovnog učitavanja.

Korišćenje sprajtova za ubrzavanje učitavanja slika u usluzi SharePoint Online

Sprajt slike sadrži mnogo manjih slika. Pomoću CSS-a možete da izaberete deo složene slike za prikaz na određenom delu stranice pomoću apsolutnog pozicioniranja. U suštini, premeštate jednu sliku po stranici umesto da učitavate više slika i prikazujete mali deo te slike kroz mali prozor u kojem se potrebni deo slike sprajta prikazuje krajnjem korisniku. SharePoint Online koristi sprajtove za prikaz raznih ikona u sprajtu spcommon.png.

Šta je obuhvaćeno:

 • Komprimovanje slike

 • Optimizacija slike

 • Interpretacija SharePoint slike

Snimak ekrana za spcommon

Ovo može da poveća performanse zato što preuzimate samo jednu sliku umesto nekoliko, a zatim keširate i ponovno koristite tu sliku. Čak i ako slika ne ostane keširana, ovaj metod zadržavanjem jedne slike umesto više slika smanjuje ukupan broj HTTP zahteva serveru, što će smanjiti vreme učitavanja stranice. Ovo je zaista oblik grupisanja slika. Ovo je veoma korisna tehnika ako se slike ne menjaju veoma često, na primer ikone, kao što je prikazano u SharePoint primeru koji je naveden ispod. Možete da koristite Web Essentials, open-source projekat nezavisnog proizvođača zasnovan na zajednici da biste ovo lako postigli u programu Microsoft Visual Studio. Više informacija potražite u članku Minifikacija i grupisanje u usluzi SharePoint Online.

Korišćenje komprimovanja i optimizacije slika za ubrzavanje učitavanja stranica u sistemu SharePoint

Komprimovanje i optimizacija slika odnosi se na smanjivanje veličine datoteke slika koje koristite na sajtu. Često je najbolja tehnika za smanjenje veličine slike promena veličine slike na maksimalne dimenzije u kojima će se pregledati na sajtu. Nema smisla imati sliku veću nego što će ikada biti prikazana. Provera da li slike imaju odgovarajuće dimenzije pomoću uređivača slika predstavlja brz i jednostavan način za smanjenje veličine stranice.

Pošto slike dobiju odgovarajuće dimenzije, sledeći korak je optimozovanje komprimovanja tih slika. Postoje različite alatke koje su dostupne pri korišćenju za komprimovanje i optimizaciju, uključujući foto-galeriju i alatke nezavisnih proizvođača. Ključ komprimovanja je u tome da se što više smanji veličina datoteke bez vidljivog gubitka kvaliteta za krajnje korisnike. Obavezno testirajte komprimovane datoteke na ekranu visoke definicije da biste se uverili da i dalje izgledaju odlično.

Ubrzavanje preuzimanja stranica pomoću interpretacija SharePoint slika

Interpretacije slike predstavljaju funkciju u usluzi SharePoint Online koja vam omogućava da napravite različite verzije slika na osnovu unapred definisanih dimenzija slike. Ovo je naročito važno kada postoji sadržaj slike koji je generisao korisnik ili su dimenzije slike npr. širina i visina ispravljene pomoću specifikacije CSS na sajtu. Čak i ako je slika ispravljena pomoću CSS-a, i dalje se učitava slika u punoj rezoluciji. U ovom slučaju, veličina datoteke može biti umanjena pomoću interpretacija slike.

Napomena: Interpretacije su dostupne samo za SharePoint kada je omogućeno objavljivanje. Objavljivanje možete da omogućite u okviru Postavke > Postavke sajta > Upravljanje funkcijama sajta > SharePoint Server objavljivanje. Ova opcija se drugačije neće pojaviti.

Promena veličine interpretacije slike radi tako što uzima najmanju dimenziju koju definišete, širinu ili visinu, a zatim menja veličinu slike tako da se druga dimenzija automatski menja na osnovu fiksiranog odnosa širina/visina. Ona će podrazumevano izrezati sliku iz centra po preostalim dimenzijama. Na primer, ako definišete interpretaciju od 100 px širine i 50 px visine, a originalna slika je široka 1000 px i visoka 800 px, njena veličina će biti promenjena tako da dimenzija od 800 px sada iznosi 50 px, a 1000 px (sada 62,5 px) je izrezano iz centra slike.

Ovi koraci su relativno jednostavni, ali da bi slike mogle da koriste interpretacije, neophodno je da interpretacije budu na SharePoint sajtu pre nego što dodate slike. Pored toga, morate da imate uključene funkcije Infrastruktura za objavljivanje u sistemu SharePoint Server (nivo kolekcije sajtova) i Objavljivanje u sistemu SharePoint Server (nivo sajta).

Dodavanje interpretacije slike radi ubrzavanja učitavanja stranice

 1. Potvrdite da korisnički nalog koji izvršava ovu proceduru ima barem dozvole dizajniranja za sajt najvišeg nivoa kolekcije sajtova i da je sajt objavljen na veb stranici.

 2. U veb pregledaču idite na sajt najvišeg nivoa kolekcije sajtova za objavljivanje.

 3. Odaberite ikonu Postavke.

 4. Na stranici Postavke sajta, u odeljku Izgled i doživljaj videćete ugrađene interpretacije slike.

  Možete da koristite nekonvencionalne interpretacije ili da odaberete stavku Interpretacije slike da biste kreirali novu interpretaciju.

  Snimak ekrana „Interpretacija slike“
 5. Na stranici Interpretacije slike odaberite stavku Dodaj novu stavku.

  Snimak ekrana „Dodaj novu stavku“
 6. Na stranici Nova interpretacija slike, u polje Ime unesite ime za interpretaciju.

 7. U okvire za tekst Širina i Visina unesite širinu i visinu za interpretacije u pikselima, a zatim odaberite stavku Sačuvaj.

  Snimak ekrana „Ime interpretacije slike“

Prilagođena izrezivanja pomoću interpretacija slike u sistemu SharePoint

Interpretacija slike se podrazumevano generiše iz centra slike. Interpretaciju slike možete da prilagodite za pojedinačne slike tako što ćete izrezati deo slike koji želite da koristite. Možete izrezati slike pojedinačno, po interpretaciji. Izrezivanje slika ubrzava učitavanje stranice pomoću keša SharePoint bloga za kreiranje verzije slike za svaku interpretaciju. Na ovaj način se smanjuje opterećenje servera zato što je veličina slike promenjena samo jednom i spremna je za više korišćenja od strane korisnika. Više informacija o tome kako da izrežete interpretaciju slike potražite u članku Izrezivanje interpretacije slike.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×