Opoziv radnje ili ponavljanje radnje unosa podataka ili promena dizajna

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U Accessu možete da opozovete i ponovo izvršite do 20 poslednjih radnji unosa ili promene dizajna. Da biste opozvali radnju pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Z. Da biste ponovili radnju pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Y.

Funkcije opozivanja i ponavljanja omogućavaju da uklonite ili ponovite jednu ili više radnji unosa, ali se sve radnje moraju opozivati ili ponavljati redom kojim ste ih izvršavali ili poništavali – ne možete da preskačete radnje. Na primer, ako promenite vrednost tri polja u zapisu i zatim odlučite da opozovete prvu promenu, moraćete da opozovete sve tri.

Slično tome, možete da opozovete većinu promena dizajna koje pravite na objektima u bazi podataka, kao što je dodavanje kontrole na izveštaj ili dodavanje redosleda sortiranja u polje upita. Promene dizajna takođe moraju da se opozivaju redom.

Ovaj članak sadrži

Opozivanje unosa podataka

Opozivanje promena dizajna

Ponavljanje radnji koje ste opozvali

Sprečavanje gubitka urađenog posla

Opozivanje unosa podataka

 • Da biste opozvali najnoviji unos podataka pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z.

 • Da biste opozvali nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Na traci sa alatkama za brzi pristup kliknite na strelicu pored dugmeta Opozovi kucanje Slika dugmeta i zatim izaberite radnje koje želite da opozovete.

   Sve izabrane radnje unosa su opozvane. Međutim, radnje koje možete da opozovete započeće sa poslednjom koju ste izvršili i možete da ih opozivate samo onim redom kojim su se odvijale. Na primer, ne možete da opozovete samo drugu promenu podataka koju ste izvršili. Da biste opozvali drugu promenu morate da opozovete i radnju koja joj je prethodila.

  • Ako ne možete da dođete do trake sa alatkama za brzi pristup (na primer, zbog toga što koristite modalni obrazac), pritiskajte kombinaciju tastera CTRL+Z sve dok radnja koju želite da opozovete ne bude opozvana.

Važno : Neke radnje nije moguće opozvati, kao što je to slučaj sa izborom bilo koje komande na kartici Datoteka. Ukoliko radnja ne može da se opozove, komanda Opozovi kucanjemenja se u komandu Nije moguće opozvati radnju.

Vrh stranice

Opozivanje promena dizajna

Promene dizajna objekata u bazi podataka možete da opozovete na isti način kao i unos podataka.

 • Da biste opozvali najnoviju promenu dizajna pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z.

 • Da biste opozvali nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Pritiskajte kombinaciju tastera CTRL+Z dok radnje koje želite da opozovete ne budu opozvane.

  • Na traci sa alatkama za brzi pristup kliknite na strelicu pored dugmeta Opozovi radnju Slika dugmeta i zatim izaberite radnje koje želite da opozovete.

   Sve izabrane radnje unosa su opozvane. Međutim, radnje koje možete da opozovete započeće sa poslednjom koju ste izvršili i možete da ih opozivate samo onim redom kojim su se odvijale. Na primer, ne možete da opozovete samo drugu promenu podataka koju ste izvršili. Da biste opozvali drugu promenu morate da opozovete i radnju koja joj je prethodila.

Važno : Neke radnje nije moguće opozvati, kao što je to slučaj sa izborom bilo koje komande na kartici Datoteka. Ukoliko radnja ne može da se opozove, komanda Opozovi radnjumenja se u komandu Nije moguće opozvati radnju.

Vrh stranice

Ponavljanje radnji koje ste opozvali

 • Da biste ponovili radnju koju ste poslednju opozvali pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Y.

 • Da biste ponovili nekoliko radnji, uradite nešto od sledećeg:

  • Pritiskajte kombinaciju tastera CTRL+Y dok radnje ne budu ponovljene.

  • Na traci sa alatkama za brzi pristup kliknite na strelicu pored dugmeta Ponovi radnju Slika dugmeta i zatim izaberite radnje koje želite da ponovite.

   Radnje se ponavljaju redom kojim su navedene. Radnje možete da ponovite samo onim redom kojim su se odvijale. Na primer, ne možete da ponovite samo drugu radnju koju ste opozvali. Da biste ponovili tu drugu radnju morate da ponovite i radnju koja joj je prethodila.

Važno : Kad komande Opozovi radnju i Ponovi radnju nisu dostupne, prethodne radnje ne mogu se ponavljati.

Vrh stranice

Sprečavanje gubitka urađenog posla

Opoziv zaista može da spasi stvar, ali ta funkcija nije zamena za redovno čuvanje urađenog posla. Gubitak urađenog posla zbog grešaka ili padova sistema možete da sprečite korišćenjem funkcije pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje kao i korišćenjem delova aplikacije (neke vrste predloška).

Pravljenje rezervne kopije i vraćanje u prethodno stanje

Pre nego što počnete da radite na opsežnijim promenama dizajna napravite rezervnu kopiju baze podataka. Ako napravite niz promena dizajna i ne budete mogli sve da ih opozovete, iz rezervne kopije moći ćete da povratite u prethodno stanje sve što vam je potrebno. Više informacija pronaći ćete u članku Zaštita podataka procesima pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje.

Delovi aplikacije

Ako postoje standardne komponente koje koristite u većini svojih baza podataka, razmotrite mogućnost kreiranja dela aplikacije. Deo aplikacije je vrsta predloška koji možete da dodate u postojeću bazu podataka i koji može da se sastoji od jednog objekta u bazi podataka ili više njih, sa podacima ili bez njih.

Nakon što dodate deo aplikacije, možete da ga menjate po potrebi. Ako pogrešite u dizajnu ili vam se jednostavno ne dopadaju promene koje ste napravili, možete da obrišete izmenjeni objekat i ponovo dodate deo aplikacije. Više informacija o tome pronaći ćete u članku Čuvanje i ponovno korišćenje elemenata dizajna baze podataka.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. Jer u članku mašinskog prevesti mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksu i gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×