Operacije LEFT JOIN, RIGHT JOIN

Važno : Ovaj članak je mašinskog prevede potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kombinuje zapise iz izvornih tabela kada se koristi u odredbi FROM.

Sintaksa

IZ tabela1 [LEVO | RIGHT] JOIN tabela2
NA table1.field1relacionioper tabela2.polje2

Operacije LEFT JOIN i RIGHT JOIN imaju sledeće delove:

Deo

Opis

tabela1, tabela2

Imena tabela iz kojih potiču zapisi za kombinovanje.

polje1, polje2

Imena polja koja su spojena. Polja moraju biti istog tip podatka i sadržati istu vrstu podataka, ali ne moraju imati isto ime.

relacionioper

Bilo koji relacioni operator za upoređivanje: "=," "<," ">," "<=," ">=," ili "<>."


Primedbe

Operaciju LEFT JOIN možete koristiti za kreiranje levi spoljni spoj. Leva spoljna spajanja sadrže sve zapise iz prve (leve) tabele od dve tabele, čak i ako ne postoje odgovarajuće vrednosti za zapise u drugoj (desnoj) tabeli.

Operaciju RIGHT JOIN možete koristiti za kreiranje desni spoljni spoj. Desna spoljna spajanja sadrže sve zapise iz druge (desne) tabele od dve tabele, čak i ako ne postoje odgovarajuće vrednosti za zapise u prvoj (levoj) tabeli.

Na primer, operaciju LEFT JOIN biste mogli koristiti sa tabelama „Odeljenja“ (leva) i „Zaposleni“ (desna) da biste izabrali sva odeljenja, obuhvatajući i ona kojima nisu dodeljeni zaposleni. Koristite operaciju RIGHT JOIN da biste izabrali sve zaposlene obuhvatajući i one koji nisu dodeljeni odeljenju.

Sledeći primer prikazuje kako biste mogli da spojite tabele „Kategorije“ i „Proizvodi“ po polju „IDKategorije“. Upit će vratiti listu svih kategorija, obuhvatajući i one koje ne sadrže proizvode:

SELECT CategoryName, ProductName FROM Categories LEFT JOIN Products ON Categories.CategoryID = Products.CategoryID;

U ovom primeru, IDkategorije je objedinjeno polje, ali nije obuhvaćeno rezultatima upita jer ga naredba SELECT ne sadrži. Ime objedinjenog polja unesite u naredbu SELECT, u ovom slučaju to je polje Kategorije.IDKategorije da bi bilo obuhvaćeno.

Napomena : 

Operaciju INNER JOIN možete koristiti da biste kreirali upit koji sadrži samo zapise u kojima su podaci u povezanim poljima isti.

  • Operacija LEFT JOIN ili RIGHT JOIN može biti ugnežđena unutar operacije INNER JOIN, ali operacija INNER JOIN ne može da bude ugnežđena unutar operacije LEFT JOIN ili RIGHT JOIN. Pogledajte diskusiju o ugnežđivanju u temi INNER JOIN da biste videli kako da ugnezdite spajanja unutar drugih spajanja.

  • Možete povezati više odredbi ON. Pogledajte diskusiju o povezivanju odredbi u temi INNER JOIN da biste videli način na koji se to radi.

Ako pokušate da se pridružite polja koja sadrže podatke memoranduma ili OLE objekat, doći će do greške.Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, može da sadrži greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×