OpenType opcije u dijalogu „Font“

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. Potražite pronađete verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku za referencu.

Možete da koristite novu OpenType funkcije u programu Microsoft Word 2010 fontom koji podržava ove funkcije da biste dokument izgleda profesionalno odštampanih.

OpenType funkcije uključuju ligatura, broj opcije proreda, broj Opcije obrasca i skupovi stilova.

U ovom članku

Primena OpenType funkcije

OpenType funkcije

Opcije ligaturom

Broj opcije proreda

Opcije brojeva obrasca

Podešavanje opcija za stilistički

Koristite kontekstualne alternative

Primena OpenType funkcije

  1. Na kartici Početak kliknite na Pokretač dijaloga Font.

  2. Izaberite karticu Više opcija.

  3. U okviru OpenType funkcije, izaberite željene opcije.

Vrh stranice

OpenType funkcije

Kada fonta dizajneri kreirali fontove, često dodajte dizajna za posebne funkcije. Izabrani OpenType fontovima uključuje neke ili sve funkcije ispod i možete da proverite sa dobavljačem fonta za detalje. Sa tim fontove, ove funkcije su dostupne za možete da primenite na tekst za dao doteran i lakšeg čitanja.

Na primer, fontova u Microsoft ClearType kolekcije – Calibri, Cambria, Candara, Consolas, fontove Constantia i Corbel – sadrže različite OpenType uključujući mala slova, ligature, oblici brojeva i broj proreda. Gabriola noviji font prvobitno izdati uz Windows 7, uključuje bogatiji OpenType funkcije podršku, uključujući obimna upotreba skupovi stilova.

Opcije ligaturom

Na ligaturom je kombinacija znakova koji je napisan kao znak koji je napisan kao da je pojedinačni znak. Najčešće ligature se sastoji od parova slova. OpenType standardna navodi četiri kategorije ligatura, ali dizajner fonta odlučuje koji su za podršku i u grupu da biste postavili bilo koju kombinaciju znakova. Smernica za svaki tip ligaturom koji se mogu koristiti su onoga što je opisano ispod.

Standardna samo    Standardni skup ligature zavisi od jezika, ali sadrži ligature koji većina љtampari i fonta dizajneri slažu su prikladne za taj jezik. Na primer, na engleskom jeziku, uobičajeni ligature vezane za slovo "f" i vide frazu "pet pomodnu cvetova."

Standardna i kontekstualne    Kontekstualne ligature su onih koje je dizajner fonta smatra da su prikladne za upotrebu sa tom fonta, ali one nisu standardne. Kombinacija standardne i kontekstualne ligature vam pruža skup ligature tome dizajner fonta prikladne za uobičajene upotrebe.

Istorijski i diskrecione    Istorijski obrasci su ligature koji su jednom standardnom, ali se više ne najčešće koriste na jeziku. Oni može se koristiti za efekta "period". Diskrecione ligature su one koje je dizajner fonta uključene u određene svrhe. Opšte, veća je verovatnoća da želite da primenite istorijske ili diskrecione ligature na deo teksta. Na engleskom jeziku, frazu "Provera brzo činjenice na Fidži" može da vam prikaže neke od istorijske ligatura.

Sve    Sve kombinacije ligaturom koje su dostupne za font se primenjuju na tekst.

Broj opcije proreda

Podrazumevani    Podrazumevani broj razmak je naveo dizajner fonta za sve fontove.

Proporcionalni    Brojevi su raspoređene više kao što je pisma, sa različitim širine. Na primer, broj 8 se šire od 1. Ovaj prored je lakše čitao u tekst. Candara, fontove Constantia i Corbel su tri Microsoft fontove koji podrazumevano koristite proporcionalnih razmak.

Tabelarni    Svaki broj ima iste širine. To znači da u koloni tabele, na primer, svi trocifreni brojevi poravnati. Tabelarni prored je koristan i za matematičkih izraza. Cambria, Calibri i Consolas su tri Microsoft OpenType fontovima sa tabelarnom prored podrazumevano.

Opcije brojeva obrasca

Podrazumevani    Podrazumevani obrazac broja naveo dizajner fonta za sve fontove.

U koloni    Sve ivice brojevi imaju iste visine i one ne produžite ispod osnovne linije teksta. Postavi brojevi su lakši za čitanje u tabela, polja ili oblike. Cambria, Calibria i Consolas su troje Microsoft OpenType fontovima koja su podešena u brojeve po podrazumevanoj vrednosti.

Stari stil    U stari stil numerisanja, redovi znakova tok iznad ili ispod reda teksta (što olakšava brojeve čitanje). Na primer, neke brojeve, kao što su 3 i 5, proširite ispod osnovne linije ili Centrirano veća u redu. Candara, fontove Constantia i Corbel su tri Microsoft OpenType fontovima koja su podešena da stari stil numerisanja podrazumevano.

Podešavanje opcija za stilistički

Možete da promenite izgled teksta tako što ćete primeniti drugi skup stilova na tekst. Dizajner fonta može da sadrži najviše 20 skupovi stilova u datom fonta i svaki skup stilova može da sadrži bilo koji podskup znakova fonta.

Na primer, ako tekst oblikovan kao Gabriola, možete da birate između 7 stilistički postavlja, svaka od koje će promene oblikovanja svih znakove u tekstu.

Kada stilistički skup sadrži druge funkcije, kao što su kontekstualne alternative, te funkcije se aktiviraju kao deo izabrati taj skup stilova.

Kada kliknete na broj skupa na listi Stylistic postavlja , polje Pregled pokazuje kako će izgledati tekst.

Podrazumevani    Podrazumevani skup stilova naveo dizajner fonta za sve fontove.

1-20 skupovi stilova obezbeđuju dizajner fonta. Ne svi fontovi nude različite skupovi stilova.

Skupovi stilova

Tekst u Gabriola fonta, sa podrazumevani skup stilova primenjuje

Isti tekst sa 4 primenjuje skup stilova

Isti tekst sa skup stilova 5 primenjuje

Isti tekst sa skup stilova 6 primenjuje

Koristite kontekstualne alternative

Izaberite stavku ovom polju za potvrdu za pružanje finog podeљavanja slova ili kombinacije slova na osnovu susedne znakove. Možete da koristite ovu funkciju da pružite scenario koji izgleda prirodno i pokretnim. Takođe možete da koristite kontekstualne alternative za pružanje određenim slovom obrasce na početak ili na kraju reči, pored interpunkcija, ili čak i na kraju pasusa.

Neki fontovi sadrže kontekstualne alternative za sve reči, kao o i.

Kontekstualne alternative

Tekst u Segoe skriptu fonta

Isti tekst sa kontekstualne alternative primenjuje. Razlika je fino. Možete da ga vidite u obliku slovo "h".

Napomena : Word 2010 ne podržava kontekstualne alternative za kraj reda koji sledi automatski prelom stranice.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, može da sadrži greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×