Opcije linije trenda u sistemu Office

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova tema opisuje različite linija trenda opcije koje su dostupne u sistemu Office.

Ovaj tip linije trenda koristite da biste kreirali pravu liniju koja je najbolje uklopljena za jednostavne linearne skupove podataka. Podaci su linearni ako obrazac u tačkama podataka izgleda kao linija. Linearna linija trenda obično pokazuje da se nešto ravnomerno povećava ili smanjuje.

Linearna linija trenda koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje linije:

Jednačina

gde je m nagib, a b odsečak.

Sledeća linearna linija trenda prikazuje da je prodaja frižidera dosledno rasla u toku perioda od 8 godina. Obratite pažnju na to da je vrednost Rkvadrat (broj od 0 do 1 koji otkriva koliko su procenjene vrednosti linije trenda bliske sa odgovarajućim stvarnim podacima) 0.9792, što predstavlja dobro poklapanje linije sa podacima.

Scatter chart with a linear trendline

Kao najbolje uklopljena zakrivljena linija, ova linija trenda je korisna kada se stopa promene u podacima brzo poveća ili smanji, a zatim se uravnoteži. Logaritamska linija trenda može da koristi i negativne i pozitivne vrednosti.

Logaritamska linija koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante, a ln je funkcija prirodnog logaritma.

Sledeća logaritamska linija trenda prikazuje predviđeni rast životinjske populacije u ograđenoj oblasti u kojoj je populacija prestala da raste kako se prostor za životinja smanjivao. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,933, što predstavlja relativno dobro uklapanje linije u podatke.

XY grafikon sa logaritamskom linijom trenda

Ova linija trenda je korisna kada postoji variranje u podacima. Na primer, kada analizirate dobitke i gubitke u velikom skupu podataka. Redosled polinoma može se utvrditi brojem oscilacija u podacima po tome koliko se prevoja (ispupčenja i udubljenja) pojavljuje na zakrivljenoj liniji. Uobičajeno, polinomska linija trenda iz redosleda 2 sadrži samo jedno ispupčenje ili udubljenje, iz reda 3 sadrži jedno ili dva ispupčenja ili udubljenja i iz redosleda 4 ima do tri ispupčenja ili udubljenja.

Polinomska ili zakrivljena linija trenda koriste sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

Gde su b i Promenljiva konstante.

Sledeća linija trenda iz redosleda 2 (jedno ispupčenje) prikazuje relacije između brzine vožnje i potrošnje goriva. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,979, što predstavlja dobro uklapanje linije u podatke.

Scatter chart with a polynomial trendline

Kao zakrivljena linija, ova linija trenda je korisna za skupove podataka koji porede mere koje se povećavaju po određenoj stopi. Na primer, ubrzanje trkačkog automobila u intervalima od 1 sekunde. Liniju trenda snage nije moguće kreirati ukoliko podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Linija trenda snage koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante.

Napomena: Ova opcija nije dostupna kad podaci uključuju negativne vrednosti ili vrednost nule.

Sledeći grafikon merenja rastojanja prikazuje rastojanje u metrima po sekundama. Linija trenda snage jasno pokazuje ubrzanje koje se povećava. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,986, što predstavlja gotovo savršeno uklapanje linije u podatke.

Scatter chart with a power trendline

Prikazujući zakrivljenu liniju, ova linija trenda je korisna kada vrednosti rastu ili opadaju u stopama koje se neprekidno povećavaju. Eksponencijalnu liniju trenda nije moguće kreirati ukoliko podaci sadrže nulu ili negativne vrednosti.

Eksponencijalna linija trenda koristi sledeću jednačinu za izračunavanje najmanjih kvadrata za uklapanje u tačke:

Jednačina

gde su c i b konstante, a e osnova prirodnog logaritma.

Sledeća eksponencijalna linija trenda prikazuje smanjenje količine ugljenika 14 u objektu tokom starenja. Obratite pažnju na to da vrednost Rkvadrat iznosi 0,990, što znači da se linija gotovo savršeno uklapa u podatke.

Chart with an exponential trendline

Ova linija trenda izjednačava varijacije podataka radi jasnijeg prikazivanja obrasca ili trenda. Pokretni prosek koristi određeni broj tačaka podataka (postavljen putem opcije Period), izračunava njihovu prosečnu vrednost i koristi tu vrednost kao tačku u liniji. Na primer, ako je opcija Period postavljena na vrednost 2, prosečna vrednost prve dve tačke podataka koristi se kao prva tačka u pokretnoj prosečnoj liniji trenda. Prosečna vrednost druge i treće tačke podataka koristi se kao druga tačka u liniji trenda i tako dalje.

Pokretna prosečna linija trenda koristi sledeću jednačinu:

Jednačina

Broj tačaka u pokretni prosek liniji trenda jednak je ukupnom broju tačaka u grupi umanjenom za broj koji navedete za period.

U XY grafikonu, linija trenda se zasniva na redosledu vrednosti x u grafikonu. Za bolje rezultate sortirajte vrednosti x pre dodavanja pokretnog proseka.

Sledeća pokretna prosečna linija trenda prikazuje obrazac broja kuća koje su prodate tokom perioda od 26 sedmica.

XY grafikon sa pokretnom prosečnom linijom trenda

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Dodavanje linije trenda ili pomerajuće linije proseka na grafikon

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×