Onemogućavanje ili postavljanje kontrole samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U programu Microsoft Office InfoPath možete da koristite uslovno oblikovanje da biste naveli različite opcije oblikovanja za kontrolu zasnovanu na uslovima koji se pojavljuju u obrascu. Ako su navedeni uslovi tačni kada korisnik popunjava obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca, primenjuje se uslovno oblikovanje.

Kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta .

Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako se koristiti uslovno oblikovanje da bi se kontrole onemogućile ili postavile samo za čitanje na osnovu vrednosti druge kontrole u predlošku obrasca. Na primer, da biste se uverili da će korisnik pročitati odeljak sa korisničkim ugovorom pre nego što klikne na dugme Prosledi, možete da upotrebite uslovno oblikovanje da biste onemogućili dugme Prosledi ukoliko korisnik opozove izbor u polju za potvrdu koje ukazuje na to da je pročitao ugovor. Ukoliko želite da se uverite da korisnici neće menjati odgovor na prethodno pitanje ankete, pomoću uslovnog oblikovanja okvir za tekst možete da postavite tako da bude samo za čitanje nakon što korisnik unese informacije u drugu kontrolu.

Ovaj članak sadrži:

Pre nego što počnete

Pitanja kompatibilnosti

Onemogućavanje ili postavljanje kontrole samo za čitanje

Pre nego što počnete

Da biste dovršili ovu proceduru, najmanje dve kontrole moraju da se nalaze u predlošku obrasca – jedna koju želite da onemogućite ili postavite samo za čitanje i druga čija će vrednost odrediti stanje prve kontrole.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Lista kontrola koje mogu biti onemogućene ili postavljene samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja

U sledećoj tabeli navedene su Office InfoPath 2007 kontrole koje mogu biti onemogućene ili postavljene samo za čitanje pomoću uslovnog oblikovanja kao i informacije o tome da li su dostupne za predloške obrasca kompatibilne sa pregledačem.

Kontrola

Opcija

Da li je dostupna za predložak obrasca omogućen za pregledač?

Polje za potvrdu

Onemogućeno

Da

Odabirač datuma

Samo za čitanje

Da

Okvir padajuće liste

Onemogućeno

Da

Okvir sa listom opcija

Onemogućeno

Da

Dugme opcije

Onemogućeno

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Samo za čitanje

Da

Okvir za tekst

Samo za čitanje

Da

Lista sa znacima za nabrajanje, numerisana lista ili obična lista

Samo za čitanje

Ne

Kombinovani okvir

Onemogućeno

Ne

Prilog datoteke

Onemogućeno

Ne

Slika napravljena perom

Onemogućeno

Ne

Okvir sa listom za višestruki izbor

Onemogućeno

Ne

Slika

Onemogućeno

Ne

Vrh stranice

Onemogućavanje ili postavljanje kontrole samo za čitanje

 1. U predlošku obrasca izaberite kontrolu koju želite da onemogućite ili postavite samo za čitanje.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Uslovno oblikovanje.

 3. U dijalogu Uslovno oblikovanje kliknite na dugme Dodaj.

 4. Sa liste Ako je ovaj uslov ispunjen izaberite željeni uslov. Na primer, da biste na kontrolu koju ste izabrali u prvom koraku primenili uslovno oblikovanje pri unosu određene vrednosti u drugu kontrolu u predlošku obrasca, izaberite tu drugu kontrolu sa prve liste, a zatim navedite vrednost koja će odrediti uslovno oblikovanje za izabranu kontrolu u prvom koraku.

 5. U grupi Primeni ovo oblikovanje postupite na neki od sledećih načina:

  • Ako kontrola može biti onemogućena, potvrdite izbor Onemogući ovu kontrolu.

  • Ako kontrola može biti postavljena samo za čitanje, potvrdite izbor Samo za čitanje.

 6. Dva puta kliknite na dugme U redu da biste sačuvali uslov i vratili se u predložak obrasca.

 7. Da biste testirali promene, kliknite na dugme Pregled na standardnoj traci sa alatkama ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+B.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×