Omogućite ili promenite jezik rasporeda tastera na tastaturi

Omogućite ili promenite jezik rasporeda tastera na tastaturi

Kada omogućite raspored tastera na tastaturi za dva ili više jezika u operativnom sistemu Windows, možete da koristite traku jezika da biste se prebacivali između jezika koji koriste različite rasporede tastera na tastaturi.

Napomene : 

 • Ako želite da omogućite jezik tastature u operativnom sistemu Windows i sistemu Office, pratite uputstva za Windows jezik.

 • Ako želite samo da umetnete nekoliko simbola ili stranih znakova, a kucate samo na jezicima sa latiničnom abecedom, kao što su engleski ili španski, možete da umetnete simbole bez prebacivanja na drugi raspored tastera na tastaturi.

Jezik raspored tastera na tastaturi kontroliše koji znakovi se pojavljuju na ekranu kada kucate. Pomoću različitih rasporeda možete da kucate sve znakove za jezik koji odaberite, uključujući dijakritičke znake kao što su dijareza (ä) u nemačkom i tilda (ñ) u španskom.

Kada omogućite raspored tastera na tastaturi za određeni jezik, možete se lako prebacivati između jezika tastature pomoću trake jezika.

Važno : Da biste proverili pravopisne ili gramatičke, neophodno je da budu omogućene alatke za proveru za jezik na kojem kucate i možda će biti potreban jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP). Više informacija potražite u članku:

Omogućavanje rasporeda tastera na tastaturi za neki drugi jezik:

 1. U Office programu izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 2. U dijalogu Izbor jezika za uređivanje izaberite željeni jezik u polju Dodaj dodatne jezike za uređivanje i kliknite na dugme Dodaj.

  Lista „Dodaj dodatne jezike za uređivanje“

 3. Novi jezik pojaviće se na gorenavedenoj listi, u okviru Jezik za uređivanje.

 4. Ako vidite vezu Nije omogućeno pored jezika u okviru Raspored tastera na tastaturi, raspored tastera na tastaturi nije omogućen.

  Jezik za uređivanje nije omogućen

  Uradite sledeće:

  1. Izaberite stavku Nije omogućeno.

  2. U dijalogu Dodavanje jezika koji se otvara izaberite stavku Dodaj jezik, izaberite jezik sa liste i kliknite na dugme Dodaj.

  3. Zatvorite dijalog Dodavanje jezika. Jezik bi trebalo da se prikaže kao Omogućen u okviru Raspored tastera na tastaturi u odeljku Izbor jezika za uređivanje.

  Ako vidite tekst Nije instaliran pored željenog jezika, možda vam treba jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP). Više informacija potražite u sledećim člancima:

Kada se prebacite na drugi jezik pomoću trake jezika, raspored tastera na tastaturi menja se u matičnu tastaturu za taj jezik.

Traku jezika koristite u sledećim situacijama:

 • Želite da se prebacujete između jezika koji koriste latinične abecede, kao što su engleski, španski ili francuski, i jezika koji nemaju latiničnu abecedu, kao što su arapski ili kineski.

 • Želite da se prebacujete između jezika koji nemaju latiničnu abecedu, kao što su grčki ili ruski.

 • Više volite da koristite originalne rasporede tastera na tastaturi kada kucate na različitim jezicima koji imaju latiničnu abecedu.

Napomena : U većini slučajeva, kada omogućite raspored tastera na tastaturi za dva ili više jezika, traka jezika se automatski pojavljuje na traci zadataka ili na radnoj površini. Ako se traka jezika ne pojavljuje automatski kada omogućite tastaturu, pogledajte članak Gde se nalazi traka jezika?

 1. Kada omogućite željeni jezik tastature, otvorite dokument i postavite kursor na ono mesto u dokumentu gde želite da počnete da kucate tekst na drugom jeziku.

 2. Kliknite na ikonu jezika Indikator engleske tastature na traci jezika, a zatim izaberite jezik koji želite da koristite.

  Tasterska prečica  Da biste se prebacivali između rasporeda tastera na tastaturi, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Shift.

  Napomena : Ikona Indikator engleske tastature predstavlja primer. Ona pokazuje da je jezik aktivnog rasporeda tastera na tastaturi engleski. Stvarna ikona koja se prikazuje na računaru zavisi od jezika aktivnog rasporeda tastera na tastaturi.

  Ako ste za jedan jezik podesili više rasporeda tastera na tastaturi, između rasporeda možete da se prebacujete tako što ćete na traci jezika kliknuti na ikonu rasporeda tastera na tastaturi, a zatim izabrati raspored tastera na tastaturi koji želite da koristite. Ime na indikatoru se menja kako bi odrazilo aktivni raspored tastera na tastaturi.

  Primer indikatora tastature na traci jezika

 3. Ponovite 1. i 2. korak da biste se prebacivali između različitih jezika.

Savet : Jezik alatki za proveru koji program koristi možete videti tako što ćete pogledati statusnu traku programa. Statusna traka je dostupna samo u sledećim Microsoft Office programima: PowerPoint, Visio i Word. Da biste uključili ovu opciju, kliknite desnim tasterom miša na statusnu traku statusna traka i izaberite stavku Jezik. Kad uključite ovu opciju, na ovaj deo statusne trake možete kliknuti da biste prikazali dijalog Jezik i podesili jezik izabranog teksta.

Vrh stranice

U većini slučajeva, traka jezika se automatski pojavljuje na radnoj površini ili na traci zadataka kada u operativnom sistemu Windows omogućite dva ili više rasporeda tastera na tastaturi. Traku jezika nije moguće videti ako je skrivena ili ako je u operativnom sistemu Windows omogućen samo jedan raspored tastera na tastaturi.

Ako ne vidite traku jezika, uradite sledeće da biste proverili da li je traka jezika skrivena:

U operativnim sistemima Windows 10 i Windows 8

 1. Pritisnite kombinaciju tastera sa Windows logotipom i tastera X da biste videli listu komandi i opcija. (U suštini je to brz način da dođete do kontrolne table.)

  Office 2016 Windows 8 kontrolna tabla

 2. Izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. U okviru Sat, jezik i region kliknite na dugme Promena metoda unosa.

 4. Izaberite stavku Napredne postavke.

 5. U okviru stavke Prebacivanje metoda unosa potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi traku jezika na radnoj površini kada je dostupna, a zatim izaberite stavku Opcije.

  Prebacivanje između metoda unosa za Office 2016 Windows 8

 6. U dijalogu Usluge teksta i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika i uverite se da je izabrana opcija Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

  Office 2016 Windows 8 usluge teksta i jezici unosa

U operativnom sistemu Windows 7

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezik i region izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Region i jezik kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru opcije Traka jezika proverite da li je izabrana opcija Skriveno. Ako jeste, izaberite opciju Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

U operativnom sistemu Windows Vista

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezičke i regionalne opcije izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Regionalne i jezičke opcije kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru opcije Traka jezika proverite da li je izabrana opcija Skriveno. Ako jeste, izaberite opciju Pluta na radnoj površini ili Usidrena na traci zadataka.

U operativnom sistemu Windows XP

 1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Postavke i izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Izaberite stavku Datum, vreme, jezičke i regionalne opcije, izaberite stavku Regionalne i jezičke opcije, a zatim izaberite stavku Dodaj druge jezike.

 3. U dijalogu Regionalne i jezičke opcije izaberite karticu Jezici i kliknite na dugme Detalji.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa kliknite na dugme Traka jezika.

 5. Proverite da li je u dijalogu Postavke trake jezika potvrđen izbor u polju za potvrdu Prikaži traku jezika na radnoj površini. Izaberite opciju ako već nije izabrana i kliknite na dugme U redu. Traka jezika bi trebalo da se prikaže na radnoj površini.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Omogućavanje jezika rasporeda tastera na tastaturi u sistemu Office 2007

Dodavanje jezika ili podešavanje željenih postavki jezika u sistemu Office

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku u sistemu Office

Umetanje simbola

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×