Omogućavanje pretraživanja sadržaja na stranici

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada korisnici pretražuju na lokaciji, rezultati mogu stići sa mnogih mesta kao što su kolone, biblioteke i stranice. Vlasnik lokacije može da promeni postavke pretrage kako bi odlučio da li je dozvoljeno da se sadržaj pojavi u rezultatima pretrage. Dozvole za sadržaj takođe utiču na to da li je korisnicima dozvoljeno da vide sadržaj u rezultatima pretrage. Dobro razumevanje funkcionisanja dozvole i postavki pretrage pomažu da se uverite da ljudi mogu da ide odgovarajuće dokumente i lokacije u rezultatima pretrage.

Napomena:  Rezultati pretrage su uvek bezbednosno provereni, tako da će korisnici videti samo sadržaj koji imaju dozvolu da vide. Postavke pretrage definišu samo sadržaj koji je uključen u indeks za pretraživanje.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Planiranje dostupnosti sadržaja u rezultatima pretrage

Razumevanje postavki pretrage i dozvola

Prikaz sadržaja na lokaciji u rezultatima pretrage

Prikazivanje sadržaja sa listi ili iz biblioteka u rezultatima pretrage

Prikaz sadržaja ASPX stranica u rezultatima pretrage

Isključivanje sadržaja u kolonama iz rezultata pretrage

Popisivanja i ponovno indeksiranje lokacije

Planiranje dostupnosti sadržaja u rezultatima pretrage

Kao vlasnik lokacije možete da koristite postavke da biste kontrolisali da li se sadržaj može pojaviti u rezultatima pretrage. Sadržaj se skladišti na mnogim mestima, uključujući lokacije, liste, biblioteke, veb segmente i kolone. Većina sadržaja na lokaciji, listi, u biblioteci, na stranici veb segmenta ili u kolone će podrazumevano biti popisana i dodata u indeks za pretraživanje. Šta je u indeksu pretrage određuje koji sadržaj može da se pojavi u rezultatima pretrage. Dozvole koje su podešene na stavkama, listama, bibliotekama, lokacijama i tako dalje, takođe utiču na to da li korisnici mogu da vide sadržaj u rezultatima pretrage.

Vlasnici lokacija i administratori kolekcije lokacija mogu da odaberu da li će se sadržaj pojaviti u rezultatima pretrage. Sadržaj lokacije podrazumevano se može pojaviti u rezultatima pretrage. Ako vlasnik lokacije ili administrator kolekcije lokacija navede da se sadržaj sa određene lokacije ne može pojaviti u rezultatima pretrage, onda drugi rezultati pretrage kao što su oni za liste, biblioteke, ASPX stranice i kolone postavljeni na toj lokaciji neće imati efekta.

Slično tome, ako vlasnik lokacije ili administrator kolekcije lokacija sprečava da se sadržaj liste ili biblioteke pojavi u rezultatima pretrage, onda isključivanje kolona neće imati nikakvog uticaja. Važno je da znate koje postavke su nasleđene iz viših nivoa u cilju efikasnog planiranja pretrage.

Vrh stranice

Razumevanje postavki pretrage i dozvola

Jedna od odgovornosti vlasnika lokacije jeste da kontroliše ko ima pristup sadržaju. Nekim osobama možete da date dozvolu za čitanje i promenu sadržaja, drugima da dozvolite da samo čitaju sadržaj i da u potpunosti sprečite druge da prikazuju sadržaj. Da biste prilagodili ovu fleksibilnost, koristite grupe dozvola kojima se dodeljuju određeni nivoi dozvola. Da bi dozvolio korisnicima pristup lokaciji ili sadržaju na toj lokaciji, vlasnik lokacije dodeljuje korisnicima neke bezbednosne grupe. Pomoću postavki dozvola zajedno sa postavkama rezultate pretrage, vlasnik lokacije može da upravlja time da li korisnici mogu da vide sadržaj u rezultatima pretrage.

Na primer, recimo da Dejan radi na zahtevu za predlog (RFP) u programu Microsoft Office Word i sarađuje sa timom od 10 osoba. Njegova lokacija tima ima 50 korisnika, od kojih su svi članovi lokacije. Dejan nije spreman da ceo tim vidi RFP. Stoga, kada ga otpremi na lokaciju tima, on postavlja dozvole tako da samo tima od 10 osoba može da ga prikaže i uređuje. Sve dok ne dodeli dozvole za čitanje za svih 50 osoba, samo 10 osoba koje imaju dozvolu za prikaz dokumenta će videti naveden dokument u rezultatima pretrage.

Dozvole se mogu primeniti na liste, lokacije, prikaze i veb segmente. Takođe, dozvole mogu zavisiti od drugih dozvola. Sve ovo utiče na to šta korisnik vidi u rezultatima pretrage. Stoga, pre nego što dodate neki sadržaj na lokaciju, možda ćete želeti da se upoznate sa SharePoint modelom dozvola, modelom dozvola vaše lokacije ili organizacije ili da planirate koji model dozvola će biti za vašu lokaciju.

Pogledajte i: Podrazumevane SharePoint grupe u usluzi SharePoint Online

Vrh stranice

Prikaz sadržaja na lokaciji u rezultatima pretrage

Kao vlasnik lokacije možete da odaberete da li sadržaj na vašoj lokaciji mogu da se pojave u rezultatima pretrage. Podrazumevano, sav sadržaj lokacije mogu da se pojave u rezultatima pretrage. Osoba koja je prikaz rezultata pretrage morate imati dozvolu da biste prikazali sadržaj.

Napomena:  Da biste promenili ovu postavku, morate imati nivo dozvole „Upravljanje dozvolama“. Ovaj nivo dozvole je uključen u grupu vlasnik „Imena lokacije“.

 1. Na lokaciji izaberite stavke Postavke > Postavke lokacije.

 2. U okviru Pretraga izaberite stavku Pretraga i vanmrežna dostupnost.

 3. U odeljku Indeksiranja sadržaja lokacije, u okviru Dozvoli da se ova lokacija pojavi u rezultatima pretrage, izaberite Da da biste omogućili da se sadržaj lokacije pojavi u rezultatima pretrage.

Da biste sprečili da se sadržaj pojavi u rezultatima pretrage, izaberite Ne.

Vrh stranice

Prikazivanje sadržaja sa listi ili iz biblioteka u rezultatima pretrage

Kao vlasnik lokacije možete da odlučite da li se stavke na listama i u bibliotekama na lokaciji uključuju u rezultate pretrage. Svaka lista i biblioteka je podrazumevano postavljena tako da uključuje sve stavke u rezultate pretrage.

Napomena:  Da biste promenili ovu postavku, morate imati nivo dozvole „Upravljanje listama“. Grupe „Dizajner“ i Vlasnik „Ime lokacije“ sadrže ovaj nivo dozvola. Kada nemate dozvole „Upravljanje listama“, meniji opisani u ovoj proceduri nisu dostupni.

 1. Na lokaciji, pronađite i izaberite listu ili biblioteku koju želite da prilagodite.

 2. Izaberite stavke Postavke >Postavke lokacije.

 3. U okviru Administracija lokacije izaberite stavku Biblioteke lokacije i liste.

 4. Izaberite stavku sa liste, na primer Prilagodi „Deljene dokumente“.

 5. Na stranici Postavke liste, u okviru Opšte postavke izaberite stavku Napredne postavke.

 6. U odeljku Pretraga, u okviru Dozvoli da se stavke iz ove biblioteke dokumenata pojave u rezultatima pretrage izaberite Da da biste uključili sve stavke na listi ili u biblioteci u rezultat pretrage.

Da biste sprečili stavke sa liste ili iz biblioteke da se pojave u rezultatima pretrage, izaberite Ne.

Vrh stranice

Prikaz sadržaja ASPX stranica u rezultatima pretrage

Možete da kontrolišete da li se sadržaj ASPX stranica uključuje u rezultate pretrage. Kada kreirate lokaciju, mnoge stranice sadržaja se automatski kreiraju. Na primer, default.aspx, allitems.aspx za galeriju veb segmenata i nekoliko drugih su automatski kreirane stranice. Možete da kreirate prilagođene ASPX stranice.

Kada veb segment prikazan na ASPX stranici podrazumevano koristi informacije sa liste ili iz biblioteke koja sadrži ograničene dozvole, poznate i kao preciznije dozvole, nijedan od sadržaja na bilo kojoj ASPX stranici na lokaciji ne uključuje se u rezultate pretrage. Ovo sprečava neovlašćene korisnike da prikazuju sadržaj.

Na primer, recimo da je pet dokumenata prikazano u veb segmentu deljenih dokumenata na lokaciji tima sa 50 članova. Jedan od dokumenata ima ograničene dozvole; samo nekoliko osoba ima dozvolu da ga vidi. Sadržaj se automatski skriva sa te lokacije u rezultatima pretrage tako da se sadržaj iz tog dokumenta ne pojavljuje kada korisnici koriste pretragu. Time se sprečava da sadržaj stranice ASPX slučajno ne bude otkriven osobama koje ne treba da ga vide.

Imate opciju da zanemarite ovu postavku da biste prikazali sav sadržaj u rezultatima pretrage, bez obzira na dozvole. U ovom slučaju, sav sadržaj koji se pojavljuje u rezultatima pretrage, ali neovlašćeni korisnici neće moći da pristupe stvarnim dokumentima. Druga opcija je da ne uključite nijedan ASPX sadržaj u rezultate pretrage, bez obzira na dozvole.

Napomena:  Da biste promenili ovu postavku, morate imati nivo dozvole „Upravljanje dozvolama“. Ovaj nivo dozvole je uključen u grupu vlasnik „Imena lokacije“.

 1. Na lokaciji izaberite stavke Postavke > Postavke lokacije.

 2. U okviru Pretraga izaberite stavku Pretraga i vanmrežna dostupnost.

 3. U odeljku Indeksiranje sadržaja ASPX stranice izaberite jednu od sledećih opcija:

Opcija

Opis

Nemojte indeksirati veb segmente ako ova lokacija sadrži preciznije dozvole

Kada su dozvole ASPX stranice drugačije od nadređene lokacije, nijedan sadržaj sa lokacije se ne pojavljuje u rezultatima pretrage.

Uvek indeksirajte sve veb segmente na ovoj lokaciji

Prikazivanje sadržaja svih ASPX stranica na lokaciji u rezultatima pretrage, bez obzira na dozvole.

Nikada ne indeksirajte nijedan veb segment na ovoj lokaciji

Sakrijte sadržaj svih ASPX stranica na lokaciji iz rezultata pretrage bez obzira na dozvole.

Vrh stranice

Isključivanje sadržaja u kolonama iz rezultata pretrage

Kao vlasnik lokacije možete da kontrolišete da li se sadržaj iz određenih kolona na listama ili u bibliotekama pojavljuje u rezultatima pretrage. Sav sadržaj se podrazumevano uključuje u rezultate pretrage. Ova postavka je korisna kada želite da sprečite osetljive podatke da se prikazuju u rezultatima pretrage.

Napomena:  Da biste promenili ovu postavku, morate imati nivo dozvole „Upravljanje dozvolama“. Ovaj nivo dozvole je uključen u grupu Vlasnik „imena lokacije“.

 1. Na lokaciji koja sadrži listu ili biblioteku izaberite stavku Postavke >Postavke lokacije.

 2. U okviru Pretraga izaberite stavku Kolone koje se mogu pretraživati.

 3. U odeljku Kolone izuzete iz indeksiranja pretrage odeljku, u okviru Izuzeto potvrdite izbor u polju za potvrdu pored „Imena kolone“ za kolonu koju želite da isključite iz rezultata pretrage.

Napomena:  Kolone koje se pojavljuju su one koje pripadaju trenutnoj lokaciji.

Vrh stranice

Popisivanja i ponovno indeksiranje lokacije

Kada ljudi traže sadržaj na SharePoint lokacijama, ono što se nalazi u indeksu pretrage odlučuje šta će naći. Indeks pretrage sadrži informacije iz svih dokumenata i stranica na lokaciji u usluzi SharePoint Online, sadržaj se automatski popisuje na osnovu definisanog plana popisivanja. Popisivač prikuplja sadržaj koje je promenjen od poslednjeg popisivanja i ažurira sadržaj.

U nekim slučajevima, možda ćete želeti da posebno zahtevate kompletno ponovno indeksiranje lokacije. Više informacija potražite u članku Ručno zahtevanje popisivanja i ponovnog indeksiranja lokacije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×