Omogućavanje ili promena jezika rasporeda tastera na tastaturi

Omogućavanje ili promena jezika rasporeda tastera na tastaturi

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada omogućite raspored tastera na tastaturi za dva ili više jezika u operativnom sistemu Windows, možete da koristite traku jezika za prebacivanje između jezika koji koriste rasporeda tastera na tastaturi za različite.

Napomene : 

 • Ako želite da omogućite jezik tastature u operativnom sistemu Windows i Office, pratite uputstva Windows jezik.

 • Ako želite da umetnete nekoliko simbola ili stranih znakova i kucate samo na jezicima sa sa znakom rimske, kao što su engleski ili španski, možete da umetnete simbole bez prebacivanja na drugu tastaturu raspored.

Jezika raspored tastera na tastaturi kontrole znakove koji se pojavljuju na ekranu dok kucate. Pomoću različitih rasporeda, možete uneti znakove za jezik Odaberite, uključujući dijakritika kao što su dijerezu (ä) na nemačkom i Tilda (n) na španskom jeziku.

Kada omogućite raspored tastera na tastaturi za određeni jezik, možete lako da se prebacujete između jezika tastature pomoću trake jezika.

Važno : Da biste proverili pravopisne ili gramatičke greške, alatke za proveru za jezik koji kucanja mora biti omogućen i možda ćete morati jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP). Više informacija potražite u članku:

Omogućavanje rasporeda tastera na tastaturi za neki drugi jezik:

 1. U Office programu izaberite stavke Datoteka > Opcije > Jezik.

 2. U dijalogu Izbor jezika za uređivanje izaberite željeni jezik u polju Dodaj dodatne jezike za uređivanje i kliknite na dugme Dodaj.

  Lista „Dodaj dodatne jezike za uređivanje“

 3. Novi jezik pojaviće se na gorenavedenoj listi, u okviru Jezik za uređivanje.

 4. Ako vidite vezu Nije omogućeno pored jezika u okviru Raspored tastera na tastaturi, raspored tastera na tastaturi nije omogućen.

  Jezik za uređivanje nije omogućen

  Uradite sledeće:

  1. Izaberite stavku nije omogućeno.

  2. U dijalogu Dodavanje jezika koji se otvara, kliknite na dugme Dodaj jezikizaberite jezik sa liste i kliknite na dugme Dodaj.

  3. Zatvorite dijalog Dodavanje jezika. Jezik bi trebalo da se prikaže kao Omogućen u okviru Raspored tastera na tastaturi u odeljku Izbor jezika za uređivanje.

  Ako niste instalirali pored željenog jezika, možda ćete morati da jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP). Više informacija potražite u članku:

Kada se prebacite na jezik pomoću trake jezika, raspored tastera na tastaturi menja se u tastaturu za taj jezik.

Traku jezika koristite u sledećim situacijama:

 • Želite da se prebacujete između jezika pomoću sa znakom rimske, kao što su engleski, španski ili francuski, i sa na koji nisu - abecede rimske, kao što je arapski ili kineski.

 • Želite da se prebacujete između jezika pomoću na koji nisu - rimske abecede, kao što su grčki ili ruski.

 • Više volite da koristite maternje rasporede tastera na kada kucate na različitim jezicima koji imaju rimske abecede.

Napomena : U većini slučajeva, nakon što ste omogućili raspored tastera na tastaturi za dva ili više jezika, traka jezika automatski se pojavljuje na traci zadataka ili na radnoj površini. Ako traka jezika se ne pojavljuje automatski kada omogućite tastaturu, pogledajte članak gde se nalazi traka jezika?

 1. Pošto ste omogućili jezik tastature koji želite, otvorite dokument i postavite kursor u dokumentu gde želite da počnete sa kucanjem teksta na drugom jeziku.

 2. Kliknite na ikonu jezika Indikator engleske tastature na traci jezika, a zatim izaberite jezik koji želite da koristite.

  Tasterska prečica:  Da biste se prebacivali između rasporeda tastera na tastaturi, pritisnite tastere Alt + Shift.

  Napomena : Ikona Indikator engleske tastature predstavlja primer. Ona pokazuje da je jezik aktivnog rasporeda tastera na tastaturi engleski. Stvarna ikona koja se prikazuje na računaru zavisi od jezika aktivnog rasporeda tastera na tastaturi.

  Ako ste podesili više rasporeda tastera na tastaturi za jedan jezik, možete se prebacivati između rasporeda tako što ćete kliknuti na ikonu raspored tastature na traci jezika, a zatim izabrati stavku raspored tastera na tastaturi koji želite da koristite. Ime na indikator menja u skladu sa rasporedom aktivna tastatura.

  Primer indikatora tastature na traci jezika

 3. Ponovite 1. i 2. korak da biste se prebacivali između različitih jezika.

Savet : Možete da vidite jezika program koristi tako što ćete pogledati na statusnoj traci programa alatke za proveru. Statusna traka je dostupan samo u sledećim Microsoft Office programima: PowerPoint, Visio i Word. Da biste uključili ovu opciju, kliknite desnim tasterom miša na statusnoj traci statusna traka , a zatim izaberite stavku jezik. Kada je ova opcija je uključena, možete izabrati stavku ovom segmentu na statusnoj traci da biste prikazali dijalog jezik i podešavanje jezika na izabrani tekst.

Vrh stranice

U većini slučajeva, traka jezika automatski se pojavljuje na radnoj površini ili na traci zadataka nakon što omogućite dve ili više rasporeda tastera na tastaturi u operativnom sistemu Windows. Ne možete da vidite traku jezika ako je skriven ili rasporeda tastera na tastaturi samo jedan je omogućen u operativnom sistemu Windows.

Ako ne vidite traku jezika, uradite sledeće da biste proverili da li je traka jezika skrivena:

U operativnim sistemima Windows 10 i Windows 8

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom + X da biste videli listu komandi i opcija. (U osnovi, ovo je brz način da biste došli do kontrolne table.)

  Office 2016 Windows 8 kontrolna tabla

 2. Izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. U okviru Sat, jezik i region kliknite na dugme Promena metoda unosa.

 4. Izaberite stavku Napredne postavke.

 5. U okviru stavke Prebacivanje metoda unosa potvrdite izbor u polju za potvrdu Koristi traku jezika na radnoj površini kada je dostupna, a zatim izaberite stavku Opcije.

  Prebacivanje između metoda unosa za Office 2016 Windows 8

 6. U dijalogu Usluge teksta i jezici unosa kliknite na karticu Traka jezika i uverite se da je izabrana Pluta na radnoj površini ili usidrena na traci zadataka opciju.

  Office 2016 Windows 8 usluge teksta i jezici unosa

U operativnom sistemu Windows 7

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezik i region izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Region i jezik kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru Trake jezika, potvrdite izbor ako je izabrana opcija skriveno . Ako je, izaberite stavku pluta na radnoj površini ili usidrena na traci zadataka.

U operativnom sistemu Windows Vista

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. U okviru Sat, jezičke i regionalne opcije izaberite stavku Promeni tastature ili druge metode unosa.

 3. U dijalogu Regionalne i jezičke opcije kliknite na dugme Promeni tastature.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa izaberite karticu Traka jezika.

  Dijalog „Usluge za tekst i jezici unosa“

 5. U okviru Trake jezika, potvrdite izbor ako kliknete na opciju skriveno . Ako je, kliknite na dugme ili pluta na radnoj površini ili usidrena na traci zadataka.

U operativnom sistemu Windows XP

 1. Kliknite na dugme Start, postavite pokazivač na stavku Postavke i izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Izaberite stavku Datum, vreme, jezičke i regionalne opcije, izaberite stavku Regionalne i jezičke opcije, a zatim izaberite stavku Dodaj druge jezike.

 3. U dijalogu Regionalne i jezičke opcije izaberite karticu Jezici i kliknite na dugme Detalji.

 4. U dijalogu Usluge za tekst i jezici unosa kliknite na dugme Traka jezika.

 5. Potvrdite izbor Prikaži traku jezika na radnoj površini izabrana ako u dijalogu Postavke trake jezika . Izaberite opciju ukoliko već nije izabrana i kliknite na dugme u redu. Traka jezika treba da se pojavi na radnoj površini.

Vrh stranice

Takođe pogledajte

Omogućavanje jezika rasporeda tastera na tastaturi u sistemu Office 2007

Dodavanje jezika ili Podešavanje željenih opcija jezika u sistemu Office

Provera pravopisa i gramatike na drugom jeziku u sistemu Office

Umetanje simbola

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×