Omogućavanje ili onemogućavanje makroa u Office datotekama

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Makro predstavlja grupu komandi koje možete koristiti za automatizaciju zadatka koji se ponavlja i može se koristiti kada morate da izvršite zadatak. Ovaj članak sadrži informacije o rizicima koji postoje prilikom rada sa makroima i možete saznati kako se omogućavaju ili onemogućavaju makroi u centru za pouzdanost.

U ovom članku

Omogućavanje makroa kada se pojavi traka sa porukama

Omogućavanje makroa u prikazu „Backstage“

Omogućavanje makroa jednom kada se prikaže bezbednosno upozorenje

Promena postavki makroa u centru za pouzdanost

Objašnjenja postavki makroa

Šta je to makro, ko ih kreira i koji su bezbednosni rizici?

Omogućavanje makroa kada se pojavi traka sa porukama

Kada otvorite datoteku koja sadrži makroe, prikazuje se žuta traka sa porukama sa ikonom štita i dugmetom Omogući sadržaj. Ako znate da makroi potiču iz pouzdanog izvora, koristite sledeća uputstva:

 • Na traci sa porukama kliknite na dugme Omogući sadržaj.
  Datoteka se otvara kao pouzdani dokument.

Sledeća slika je primer trake sa porukama kada se makroi nalaze u datoteci.

Traka sa porukama bezbednosnog upozorenja za makroe

Vrh stranice

Omogućavanje makroa u prikazu „Backstage“

Drugi metod omogućavanja makroa u datoteci jeste preko prikaza „Microsoft Office Backstage“ koji se pojavljuje kad izaberete karticu Datoteka, kad se pojavi žuta traka sa porukama.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. U oblasti Bezbednosno upozorenje kliknite na dugme Omogući sadržaj.

 3. U okviru Omogući sav sadržaj izaberite stavku Uvek omogućavaj aktivni sadržaj ovog dokumenta.
  Datoteka postaje pouzdani dokument.

Sledeća slika je veći primer opcija Omogući sadržaj.

Padajuća lista bezbednosnog upozorenja

Vrh stranice

Omogućavanje makroa jednom kada se prikaže bezbednosno upozorenje

Koristite sledeća uputstva da biste omogućili makroe u periodu dok je datoteka otvorena. Kada zatvorite datoteku i ponovo je otvorite, upozorenje se ponovo prikazuje.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. U oblasti Bezbednosno upozorenje kliknite na dugme Omogući sadržaj.

 3. Izaberite stavku Napredne opcije.

 4. U dijalogu Bezbednosne opcije sistema Microsoft Office izaberite stavku Omogući sadržaj za ovu sesiju za svaki makro.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Promena postavki makroa u centru za pouzdanost

Postavke makroa nalaze se u Centru za pouzdanost. Međutim, ako radite u organizaciji, administrator sistema je možda promenio podrazumevane postavke da bi sprečio menjanje postavki.

Važno : Kad promenite postavke makroa u centru za pouzdanost, one se menjaju samo za Office program koji trenutno koristite. Postavke makroa se ne menjaju za sve Office programe.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. U okviru Centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke za makroe.

 5. Izaberite željene opcije.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Sledeća slika predstavlja oblast Postavke makroa centra za pouzdanost.

Oblast „Postavke makroa“ centra za pouzdanost

Koristite informacije u sledećem odeljku da biste saznali više o postavkama makroa.

Vrh stranice

Objašnjenja postavki makroa

 • Onemogućavanje svih makroa bez obaveštenja     Makroi i bezbednosna upozorenja o makroima su onemogućeni.

 • Onemogućavanje svih makroa sa obaveštenjem     Makroi su onemogućeni, ali se bezbednosno upozorenje pojavljuje ukoliko su makroi prisutni. Omogućite makroe u zavisnosti od slučaja.

 • Onemogućavanje svih makroa osim digitalno potpisanih makroa     Makroi su onemogućeni, ali se bezbednosno upozorenje pojavljuje ukoliko su makroi prisutni. Međutim, ako je makro digitalno potpisao pouzdani izdavač, makro će se pokrenuti samo ako je izdavač već označen kao pouzdan. Ako izdavača još niste označili kao pouzdanog, pojaviće se obaveštenje da omogućite potpisani makro i da izdavača označite kao pouzdanog.

 • Omogući sve makroe (ne preporučuje se; moguće je pokretanje potencijalno opasnog koda)     Svi makroi se pokreću. Ova postavka izlaže računar delovanju potencijalno zlonamernog koda.

 • Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta     Zabrana ili dozvoljavanje programskog pristupa Visual Basic for Applications (VBA) objektnom modelu iz klijenta automatizacije. Ova bezbednosna opcija je namenjena kodu koji je napisan da bi automatizovao Office program i upravljao VBA okruženjem i objektnim modelom. Ta postavka se primenjuje po korisniku i postavci aplikacije i podrazumevano zabranjuje pristup i otežava neovlašćenim programima da naprave štetan kôd koji se sam umnožava. Da bi klijenti automatizacije mogli da pristupaju VBA objektnom modelu, korisnik koji upravlja kodom mora da odobri pristup. Da biste uključili pristup, potvrdite izbor u polju za potvrdu.

Napomena : Microsoft Publisher i Microsoft Access nemaju opciju Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta.

Vrh stranice

Šta je to makro, ko ih kreira i koji su bezbednosni rizici?

Makroi automatizuju najčešće korišćene zadatke da bi uštedeli vreme koje se troši na pritiske na tastere i radnje mišem. Mnogi od njih kreirani su pomoću programa Visual Basic for Applications (VBA) i napisali su ih projektanti softvera. Međutim, neki makroi mogu da predstavljaju potencijalni bezbednosni rizik. Zlonamerna osoba, poznata i kao „haker“, može u datoteku da ubaci štetni makro koji može da raširi virus po vašem računaru ili po mreži vaše organizacije.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×