Omogućavanje ili onemogućavanje digitalnih potpisa

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Kada dizajnirate predložak obrasca, možete da navedete da li su korisnici u mogućnosti da koriste digitalne potpise kada popunjavaju obrasce zasnovane na predlošku obrasca. Možete da koristite digitalni potpis iz istih razloga iz kojih potpisujete papirni dokument. Digitalni potpis se koristi za potvrda verodostojnosti digitalne informacije – kao što su predlošci obrazaca, obrasci, e-poruke i dokumenti – pomoću računarskog šifrovanja. Kada je obrazac potpisan, ceo obrazac ili deo obrasca koji je potpisan nije moguće izmeniti bez poništavanja potpisa.

Napomena : Ako predložak obrasca dizajniran na osnovu XML šemu, možete da omogućite digitalne potpise za predložak obrasca samo ako XML šema ima čvor koji se nalazi u World Wide Web Consortium (W3C) XML digitalni potpis prostor za ime.

Ovaj članak sadrži:

Pitanja kompatibilnosti

Omogućavanje digitalnih potpisa tako da korisnici mogu da potpišu ceo obrazac

Omogućavanje digitalnih potpisa tako da korisnici mogu da potpišu deo obrasca

Onemogućavanje digitalnih potpisa

Pitanja kompatibilnosti

Kada kreirate predložak obrasca, možete da omogućite digitalne potpise tako da korisnici mogu da dodaju ih ceo obrazac ili na određene delove obrasca. U Microsoft Office InfoPath 2007, takođe možete odabrati da Dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem je predložak obrasca koji je dizajniran u programu InfoPath pomoću režim kompatibilnosti određene. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem mogu biti omogućenih za pregledač kada se objavi na serveru na usluge InfoPath Forms Services. U predložaka obrazaca omogućenih za pregledač možete samo da omogućite digitalnih potpisa će se dodati na određene delove obrasce koji su korisnici popune. Kada omogućite digitalne potpise za delove obrasca, potpisi primenjuju se samo na podatke u određene delove obrasca.

Vrh stranice

Omogućavanje digitalnih potpisa tako da korisnici mogu da potpišu ceo obrazac

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. U oknu Kategorija izaberite stavku Digitalni potpisi, a zatim opciju Omogući digitalne potpise za ceo obrazac.

  Napomena : Ako dizajnirate predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem, opcija Omogući digitalne potpise za ceo obrazac nije dostupna zato što predlošci obrazaca kompatibilni sa pregledačem podržavaju samo digitalne potpise za navedene delove predloška obrasca. Ako promenite opcije kompatibilnosti za predložak obrasca nakon omogućavanja digitalnih potpisa, trebalo bi da pokrenete alatku „Kontrolor dizajna“ da biste proverili da li su opcije digitalnog potpisa ispravno podešene. Više informacija o alatki „Kontrolor dizajna“ potražite u odeljku Takođe pogledajte.

 3. Ako je predložak obrasca dizajniran zasnovan na baze podataka, Web usluzi ili XML šeme koja sadrži prostor za ime digitalnog potpisa, kliknite na dugme Izaberi XPath izraz Slika dugmeta da biste naveli grupe u izvoru podataka skladište potpis. Grupa mora da bude deo prostor za ime digitalnog potpisa.

  Napomena : Ako dizajnirate predložak obrasca koji nije zasnovan na bazi podataka, Web usluzi ili XML šemi koja sadrži digitalni prostor za naziv, ova opcija nije dostupna. U tom slučaju idite na korak 5.

 4. U dijalogu Izbor polja ili grupe izaberite polje ili grupu za koju želite da omogućite digitalne potpise, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. Ako želite da korisnici potpišu obrazac pre nego što ga proslede, potvrdite izbor Traži od korisnika da potpiše obrazac ako je prosleđen bez potpisa.

  Napomena : Ako niste omogućili prosleđivanje obrasca za predložak obrasca, potrebno je da to učinite nakon što potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu.

Vrh stranice

Omogućavanje digitalnih potpisa tako da korisnici mogu da potpišu deo obrasca

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. U oknu Kategorija izaberite stavku Digitalni potpisi, a zatim opciju Omogući digitalne potpise za određene podatke u obrascu.

 3. Kliknite na dugme Dodaj.

 4. U dijalogu Skup podataka koje je moguće potpisivati unesite naziv dela predloška obrasca za koji želite da omogućite digitalne potpise.

  Savet : Ime koje koristite ne može da sadrži razmake.

 5. Kliknite na dugme Izaberi XPath izraz Slika dugmeta pored polja za polja i grupe da biste se prijavili .

 6. U dijalogu Izbor polja ili grupe izaberite polje ili grupu za koju želite da omogućite digitalne potpise, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. U dijalogu Skup podataka koje je moguće potpisivati, u odeljku Opcije potpisa postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste dozvolili samo jedan potpis za ovaj deo predloška obrasca, izaberite opciju Dozvoli samo jedan potpis.

  • Da biste dozvolili više potpisa koji su međusobno nezavisni i koji se mogu dodati ili ukloniti bez uticaja na druge potpise, izaberite opciju Svi potpisi su nezavisni (zajedničko potpisivanje).

  • Da biste dozvolili više potpisa koji potpisuju prethodne potpise, izaberite opciju Svaki potpis potpisuje prethodni potpis (naknadno potpisivanje).

 8. U polje Poruka za potvrdu potpisa unesite tekst koji želite da prikažete korisniku kada potpisuju ovaj deo obrasca, a zatim dvaput kliknite na dugme U redu.

 9. U predlošku obrasca povežite deo predloška obrasca za koji ste omogućili digitalne potpise sa sekcijom.

  Kako?

  1. Postavite kursor na mesto gde želite da umetnete sekciju.

  2. Ako okno zadatka Izvora podataka nije vidljivo, u meniju Prikaz izaberite stavku Izvora podataka .

  3. U oknu zadatka Izvor podataka , uradite nešto od sledećeg:

   • Da biste dodali kontrolu koja je povezana sa poljem, kliknite desnim tasterom miša na polje, a zatim kliknite na kontrolu koju želite da povežete sa ovom polju.

   • Da biste dodali sekciju koja je povezana sa grupom, kliknite desnim tasterom miša na grupu i izaberite odeljak sa kontrolama.

    Napomena : Ako se navedeno polje ili grupa ponavljaju, potrebno je da izaberete grupu koja se ne ponavlja i koja sadrži to polje ili grupu.

 10. U predlošku obrasca, dvaput kliknite na oznaku Sekcija ispod sekcije koja sadrži ostale sekcije ili kontrole koje ste upravo umetnuli.

 11. Izaberite karticu Digitalni potpisi.

 12. Potvrdite izbor Dozvoli korisnicima da digitalno potpisuju ovu sekciju.

 13. U polju Potpiši sledeće podatke u obrascu kada je ova sekcija potpisana izaberite naziv sekcije za koju ste kreirali digitalni potpis u koraku 4.

 14. Da biste prikazali potpise u sekciji kako su dodavani, potvrdite izbor Prikaži potpise u sekciji.

 15. Da biste postavili kontrole u sekciji samo za čitanje kada su potpisane, potvrdite izbor Postavi potpisane kontrole samo za čitanje.

Vrh stranice

Onemogućavanje digitalnih potpisa

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije obrasca.

 2. U oknu Kategorije izaberite stavku Digitalni potpisi, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  • Da biste onemogućili digitalne potpise za sve predloške obrasca, izaberite opciju Ne omogućavaj digitalne potpise.

  • Da biste onemogućili digitalne potpise za određeni deo predloška obrasca, izaberite opciju Omogući digitalne potpise za određene podatke u obrascu, izaberite deo predloška obrasca sa liste Podaci u obrascu koje je moguće potpisati za koji želite da onemogućite digitalne potpise, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×