Omogućavanje ili onemogućavanje bezbednosnih upozorenja o vezama ka sumnjivim veb lokacijama i datotekama preuzetih sa njih

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak opisuje rizike koji postoje kad dokument na kom radite sadrži vezu ka sumnjivoj veb lokaciji ili kad pokušate da otvorite datoteku sa sumnjive veb lokacije. Microsoft Office pomaže u zaštiti od ovih rizika pomoću postavki u centru za pouzdanost.

U ovom članku

Omogućavanje ili onemogućavanje bezbednosnih upozorenja o vezama ka sumnjivim veb lokacijama

Kako znati da li je veza ka veb lokaciji sumnjiva?

Onemogućavanje bezbednosnih upozorenja za veb lokaciju

Omogućavanje ili onemogućavanje bezbednosnih upozorenja o vezama ka sumnjivim veb lokacijama

U sistemu Office otkrivanje sumnjivih veza ka veb lokacijama podrazumevano je uključeno. Otkrivanje možete isključiti da ne biste dobijali bezbednosna upozorenja, ali se to ne preporučuje.

 1. U Office programu izaberite karticu Datoteka.

  Napomena : Office 2007 nema karticu Datoteka. Umesto toga, kliknite na dugme „Office“. Slika dugmeta

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Izaberite stavku Centar za pouzdanost i kliknite na dugme Postavke centra za pouzdanost.

 4. Izaberite stavku Opcije privatnosti.

 5. U okviru Opcije privatnosti potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu Proveri dokumente sistema Microsoft Office koji potiču sa sumnjivih veb lokacija ili imaju veze sa njima.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Sledeća slika je primer oblasti Opcije privatnosti centra za pouzdanost.

Oblast „Opcije privatnosti“ centra za pouzdanost

Vrh stranice

Kako znati da li je veza ka veb lokaciji sumnjiva?

Teško je znati da li je veza ka veb lokaciji sumnjiva. Međutim, bezbednosne funkcije u sistemu Office mogu sprečiti probleme do kojih dovodi kliktanje na vezu ka zlonamernoj veb lokaciji.

Sledeća slika je primer Outlook upozorenja kada se klikne na sumnjivu vezu.

Outlook poruka kada se klikne na vezu ka sumnjivoj lokaciji

Zloupotreba homografskih sličnosti ili prevarantske veb lokacije

Opcije u centru za pouzdanost mogu vas zaštititi od zlih namera kao što je zloupotreba homografskih sličnosti koja predstavlja veb adrese koje koriste znakove abecede drugih jezika. Veb adresa izgleda valjano, ali može da otvori zlonamernu lokaciju.

Na primer, sledeća veb adresa izgleda legitimno, ali ono što ne možete videti jeste da je slovo i u microsoft.com ćirilični znak iz ukrajinske abecede: www.microsoft.com

Kako se odgovara na poruku upozorenja

Poruka upozorenja se prikazuje kad kliknete na vezu ka veb lokaciji koja koristi potencijalno prevarantsko ime domena. Možete odabrati da posetite lokaciju ili možete kliknuti na dugme Ne u poruci upozorenja, što se preporučuje.

Više informacija o bezbednosti i prevarama na mreži

O prevari na mreži možete saznati više u članku: Zaštita od phishing prevara i drugih oblika prevare na mreži.

Umanjite rizik od maltretiranja na mreži, pomozite deci da bezbednije koriste lokacije za društveno umrežavanje i koristite roditeljski nadzor u Microsoft proizvodima će vam pomoći da bi vaša porodica bila bezbednija na mreži: Microsoft bezbednost na mreži.

Vrh stranice

Onemogućavanje bezbednosnih upozorenja za veb lokaciju

Ako znate da je određena veb lokacija pouzdana, možete onemogućiti upozorenja tako što ćete je dodati u zonu pouzdanih lokacija u programu Internet Explorer. Pouzdane lokacije mogu se nalaziti na intranetu vaše organizacije ili na lokacijama o kojima ste saznali od pouzdanih izvora.

 1. U programu Internet Explorer, u meniju Alatke kliknite na stavku Internet opcije.

 2. Na kartici Bezbednost izaberite stavku Pouzdane lokacije, a zatim izaberite stavku Lokacije.

 3. U polju Dodaj ovu veb lokaciju u zonu otkucajte ili izaberite adresu veb lokacije i kliknite na dugme Dodaj.

  Napomena : Ako želite da Internet Explorer proveri da li je server svake veb lokacije u ovoj zoni bezbedan pre nego što se povežete sa njom, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zahtevaj proveru servera (https:) za sve lokacije u ovoj zoni.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Napomena : Podrazumevano, nijedna veb lokacija se ne dodeljuje zoni pouzdanih lokacija, a nivo bezbednosti za zonu pouzdanih lokacija je podešen na opciju Nizak.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×